“No one will ever know”

Blizzard on New Year's Eve 1952

Alle lezers van deze weblog en luisteraars van het radioprogramma “Country Music Round-up” wensen wij een Voorspoedig en Gezond 2007 met hopelijk ook dit jaar weer veel mooie countrymuziek.

De laatste week van 2006 ging weer snel voorbij met veel regen tijdens Oudejaarsnacht, maar gelukkig geen sneeuwjacht zoals in de nacht van 31 december en 1 januari 1953 toen Hank Williams onderweg naar Canton Ohio overleed op de achterbank van z’n nieuwe Cadillac.

In dit progamma een eerbetoon aan Hank Williams met niet alleen zijn eigen muziek, maar ook met zijn songs vertolkt door o.a. Larry Sparks, Jimmy Murphy en Sharon White.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door songs van Hank Williams vertolkt door de Nederlandse countrygroep “Grand Ole Country” en ook nog een Noorse bijdrage door Jonas Fjeld.

Daarna weer terug naar de V.S. met Bob Dylan, Beck Hansen en vanavond Tom Petty als uitsmijter van dit programma.

Larry Spark sings Hank Williams

“No one will ever know” en “Someday you’ll call my name and I won’t answer” ooit bekend geworden door Hank Williams, maar hier gezongen en gespeeld door Larry Sparks.

Twee songs, die staan op het album “Larry Sparks sings Hank Williams” ooit in 1977 op een LP gezet, maar gelukkig in 1991 door Rebel records op een CD geperst.Larry Sparks vertolkt op schitterende bluegrass wijze een aantal van Hank Williams songs.

Gedurende de geschiedenis van de countrymuziek zijn er heel wat dynamische en belangrijke personen geweest, maar er zijn er maar weinig, die zoveel invloed op deze muziek hebben gehad als de jonge magere en droevig kijkende Alabamian met de naam King Hiram Williams beter bekend als Hank Williams, die voor hij 30 werd overleed op de achterbank van een auto onderweg naar een optreden in de nacht van Oud en Nieuw in 1952/1953.

In de loop van de jaren zijn de songs van Hank Williams door tal van artiesten vertolkt en ofschoon zijn songs ook in de bluegrassmuziek niet onbekend zijn, heeft Larry Sparks er een schitterend eerbetoon van gemaakt.

Larry Sparks, geboren op 15 september 1947 in Lebanon Ohio, was 19 jaar toen Carter Stanley overleed en hij werd door Ralpn Stanley gevraagd om bij zijn groep “The Clinch Mountain Boys” te komen spelen, nadat hij al een paar keer was ingevallen bij de groep.

Larry heeft ruim 3 jaar hiervan deel uitgemaakt en deze jaren kunnen worden aangemerkt als de “ Stanley Brothers School of Bluegrass”.

In 1969 vormde hij zijn eigen groep “The Lonesome Ramblers”. Maar op het album “Larry Sparks sings Hank Williams” wordt hij op sublieme wijze geassisteerd door Tommy Boyd op dobro en banjo, Ricky Skaggs op de mandoline, Art Wynder en Jerry Schieber op de bas en tenslotte Chubby Wise op de viool.

Hank Williams - Gold

Dan wordt het nu tijd om eens te luisteren naar een 4-tal songs door Hank Williams zelf gezongen in 1951 en we beginnen met “ I can’t help it, if I’m still in love with you”, gevolgd door “Hey Good Lookin’”, het dramatische “I dreamed about Mamma last night” en “Half as much” door Hank Williams, niet alleen bekend als “The Hillbilly Shakespeare”, maar ook als “Luke The Drifter”.

Hank Williams as

U kunt ook nog even doorschakelen voor een videoclip van Hank Williams samen met z’n vrouw Audrey met de song “I can’t help it, if I’m still in love with you” als “ slow ballad”, zoals die voorkomt op het album “The Complete Hank Williams”, bestaande uit 10 CD’s en dat in 1998 werd uitgebracht door Mercury Nashille. Maar zoals verder in deze weblog reeds vermeld Audrey had onterecht nogal een hoge dunk van haar zangtalent. De originele uitvoering door Hank Williams & z’n Drifting Cowboys is vele malen intenser en mooier.

De tracks in dit programma staan op het album “Gold” , bestaande uit twee CD’s met ieder zo’n 20 tracks en in 2005 uitgebracht door Mercury Nashville. Songs met een teksten, waar je hart van breekt.

Hank Williams

Hank Williams, geboren op 17 september 1923 in Mount Olive in de staat Alabama en al op 30-jarige leeftijd overleden te Oak Hill, West Virginia. Hij heeft in z’n korte carriere van 6 jaar ontzettend veel countrysongs geschreven en gezongen. Teveel om op te noemen, dus gewoon blijven luisteren naar dit programma, maar U kunt natuurlijk ook altijd uw speciale “Hank Williams song” nog eens aanvragen.

Ooit schreef de bekende zanger/schrijver/gitarist Townes van Zandt een folksong met de titel “Drama falls like teardrops”. Als er iemand in de countrywereld is geweest die veel drama’s heeft meegemaakt dan is het wel Hank Williams en dat klinkt dan ook duidelijk door in tal van zijn songs.

Hij werd geboren met ernstige rugproblemen, leed daardoor ondragelijke pijnen, die werden verholpen met ontzettend veel pijnstillers en op vroege leeftijd al met heftig wishkey en bier in te nemen.

Op z’n 11-de jaar was hij al alcoholist en gitarist, slikte peppillen om op te kunnen treden en tranquillizers om te kunnen slapen. De liefde en pijn werden hem bezorgd door de twee vrouwen in zijn leven: zijn moeder Lilly, een manshoge Kenau, die iedereen, die haar in de wegstond, in elkaar sloeg en zijn vrouw Audrey Mae Sheppard, die het vreemd gaan zelf had uitgevonden en die dacht beter te kunnen zingen dan Hank en om die redenen altijd ruzie met hem had. “Cold, cold heart” in 1951 door Hank Williams geschreven. Kijk en luister eens naar de videoclip! Gewoon even doorschakelen! 

Ik vertelde, dat Hank overleed op 30-jarige leeftijd overleed in Oak Hill Virginia. Zo’n mededeling, dat iemand op jonge leeftijd overlijdt op zichzelf is al dramatisch.

Maar het kan nog veel erger, want Hank overleed om 1 uur s‘nachts op de achterbank van z’n Cadillac tijdens een sneeuwstorm op 1 januari 1953 onderweg van Charleston voor een optreden in Canton Ohio. De laatste single, die voor z’n dood was uitgebracht was ook al zo bijzonder “I’ll Never Get Out of This World Alive”

Jimmy Murphy - I get a longing to hear Hank sing the Blues

Dan gaan we nu weer verder met herinneringen aan Hank Williams hier door Jim Murphy met de song : I get a longing to hear Hank sing the blues”

Deze song staat op zijn album “Electricity” ooit in 1978 uitgebracht op een LP, natuurlijk allang grijs gedraaid, maar gelukkig voor ons in 1999 door Sugar Hill Records weer op CD uitgebracht

Van deze zanger/schrijver/gitarist geboren op 11 oktober 1925 in Birmingham Alabama en die op 1 juni 1981is overleden heb ik in dit country programma nog niet zo vaak laten horen, maar U weet inmiddels de weg om daar verandering in te brengen.

Jimmy hier op gitaar en leadzang, Ricky Skaggs op viool, Jerry Douglas op dobro, Tony Williams op gitaar en John Johnson op de bas.

Sharon White on Trans Atlantic Sessions Volume 2

Vervolgens “Mansion on the hill” of eigenlijk “Loveless Mansion on the Hill” de Hank Williams/Fred Rose song hier vertolkt door Sharon White.

Deze song staat op het album “Transatlantic Sessions” Volume 2 in 1998 uitgebracht door Iona Records.Zeer de moeite waard!

Het album bestaat uit 2 CD’s met een samenwerkings verband van Engelse, Schotse, Ierse en Amerikaanse artiesten zoals Maura O’Connel, Paul Brady, John Martyn, Michael Doucet, Jerry Douglas, Rosanne Cash en zoals hier Sharon White.

Sharon White, geboren op 17 december 1963 in Abilene Texas, behoort tot een van de langer bestaande familie countrymuziekgroepen. The Whites begonnen als een bluegrassgroep en waren in de jaren 80 zeer succesvol, maar de laatste jaren concentreren zij zich meer op de country gospelmuziek.

De groep bestaat uit Buck White op de mandoline en piano tezamen met z’n dochters Sharon op gitaar en Cheryl op de bas. Buck begon zelf zo rond 1947. In 1982 trouwde Sharon met Ricky Skaggs en het is dus niet zo vreemd dat Ricky Skaggs hier mee speelt en zelf ook nog met een tweetal songs aanwezig is “

Grand Ole Country - A Lie to My Heart

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor een Nederlands eerbetoon aan de muziek van Hank Williams in dit programma verzorgd door de gelegenheidsgroep “Grand Ole Country” met de song : A lie to my heart”. “Grand Ole Country” bestaande uit Cor Sanne met leadzang en op gitaar en The Hillbilly Boogiemen met Arnold Lasseur op mandoline, electrische gitaar, Bart van Strien op banjo, Robert-Jan Kanis op gitaar en drums, Aart Schroevers op bas en tenslotte Joost van Es ( 4 Wheel Drive) op de viool.

Jonas Fjeld - Hank Williams på Norsk

Vervolgens ook nog herinneringen aan Hank Williams uit Noorwegen met “D’ække min skyld ( at jeg forstatt elsker deg) of te wel “Het is niet mijn schuld, dat ik nog steeds van je houd”.

Een Noors eerbetoon aan Hank Williams door Jonas Fjeld hier met een song, die staat op het toepasselijke album “Hank Williams på Norsk” of te wel “Hank Williams op z’n Noors” een bijzonder countrymuziekalbum uit Noorwegen met tal van Noorse countryartiesten als Sondre Bratland, Vibeke Saugestad, Gunn Heidi Larsen en zoals hier Jonas Fjeld.

Jonas Fjeld - D'æke min skyld

Jonas uit de omgeving van Larvik Noorwegen, ook bekend als Terje Jensen is al een oude rot in het vak en bekend van o.a. twee albums met het trio Rick Danko (The Band)/New York, folksinger/songwriter Eric Anderson. Later nog een aantal albums met Garth Hudson (ook al van The Band) met Eric Andersen en Sari, de dochter van Eric.Neem eens een kijkje in z’n website! Wellicht ’n beetje moeilijk lezen, maar voor meer informatie kunt U gewoon deze link gebruiken!

Tribute to Hank Williams - Timeless

Dan nu naar een Hank Williams song vertolkt door een andere beroemde folksinger/ songwriter Bob Dylan hier met “I can’t get you off of my mind”, dat staat op het verzamelalbum “Timeless”. Tal van bekende musici hebben hun uiterste best gedaan om er een mooi ingetogen album van te maken zo ook door Bob Dylan , die met zijn rauwe stem een echte “Honky Tonk” en “Western Swing” sfeer weet op te roepen bij zijn vertolking van “ I can’t you off of my mind”. O.a. ook Mark Knopler, Emmylou Harris, Tom Petty, Beck Hansen, Keb’Mo’, Cheryl Crow & tenslotte ook nog Johnny Cash

Gevolgd door “Your cheatin’ heart” door Beck Hansen, ooit eind 1952 geschreven door Hank Williams en waarvan het verhaal gaat, dat de song werd bedacht door Hank, terwijl dacht aan z’n eerste vrouw Audrey en rondreed met z’n tweede vrouw Billy Jean Williams, die naast hem in de auto de tekst opschreef. Williams werkte ook nu weer eens samen met de Nashville schrijver Fred Rose en dit lied werd in september 1952 opgenomen en na z’n dood uitgebracht.

Het wordt beschouwd als een van de beste countrysongs allertijden en stond in 1953 6 weken op nummer 1 van de countrymuziekoverzichten.

En deze uitvoering van Beck Hansen staat ook op het album “Timeless” of te wel “Tijdloos”, dat in 2001 werd uitgebracht door Lost Highway UMG Recordings en dat staat voor Universal Music Company. Een schitterend album als eerbetoon aan Hank Williams, zijn tijdloze muziek en ijzersterke teksten.

De tekst van de laatste song luidt als volgt:

Your cheatin’ heart will make you weep,

You’ll cry and cry and try to sleep.

But sleep won’t come the whole night through,

Your cheatin’ heart will tell on you.

When tears come down like fallin’ rain.

You’ll toss around and call my name.

You’ll walk the floor the way I do,

Your cheatin’ heart will tell on you.

Your cheatin’ heart will pine some day

And crave the love you threw away.

The time will come when you’ll be blue,

Your cheatin’ heart will tell on you.

“Timeless” Schitterend Hank Williams” muziek op dit album en daarnaast nog een bijzonder mooie uitvoering en zorg van de bijbehorende informatie.

Tom Petty and The Heartbreakers- You're gonna change

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van vanavond Tom Petty & The Heartbreakers met de Hank Willimas song “You’re gonna change ( or I’m gonna leave) of te wel “Jij verandert of ik vertrek”.

Hank Williams - Turn Back the Years

Een programma van één uur boordevol “Hank Williams” songs en er zijn nog zoveel meer schitterende bijdrages van artiesten. Tot slot nog een bijzondere bijdrage van de ook inmiddels overleden countrylegende Waylon Jennings. Een stukje muzikale historie! Vooral even doorschakelen naar de videoclip!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het “Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” in het programma “Country Music Round-up” te beluisteren via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek.

Het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw uitgezonden!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen tijdens dit programma? Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium! Hoe?

info@el-okay-ranch.nl

Gewoon even gebruik maken van het vermelde e-mail adres!

Speellijst ” Vrolek’s Country Music Round-up ” Datum: Jan. 2 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Jan. 6 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek: Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown **** openingsmuziek *** BGO Records

2. Larry Sparks *** No one will ever know *** Rebel Records

3. Larry Sparks *** Someday you’ll call my name *** Rebel Records

4. Hank Williams *** I can’t help it, if I’m still in love with you *** Mercury Nashville

5. Hank Williams *** Hey, Good Lookin’ *** Mercury Nashville

6. Hank Williams as “Luke the Drifter” *** I dreamed about Mamma Last Night *** Mercury Nashville

7. Hank Williams *** Half as much *** Mercury Nashville

8. Jimmy Murphy *** I get a longing to hear Hank sing the Blues *** Sugar Hill Records

9. Sharon White *** Mansion on the Hill *** Iona Records

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury Records

11. Grand Ole Country *** A Lie to my Heart *** Starsound

12. Jonas Fjeld *** D’æke min skyld (at jeg forstatt elsker deg) *** Kirkelig Kulturverksted

13. Bob Dylan *** I can’t get you off of my Mind *** Lost Highway

14. Beck Hansen *** Your cheatin’ Heart *** Lost Highway

15. Tom Petty & The Heartbreakers *** You’re gonna change (or I’m gonna leave) *** Lost Highway

Be there next week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *