Seldom Scene “live” at The cellar Door!

Een Gelukkig en Voorspoedig 2007

We beginnen dit laatste programma van 2006 weer heel bijzonder. We gaan 32 jaar terug naar 27 en 28 december 1974 met een “live” optreden van de Seldom Scene at “The Cellar Door” in Washington DC.

Vervolgens nog bijzondere countrymuziek uit het Canadese Quebec en dat betekent dus liedjes in de Franse taal.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd de Nederlandse country muziek met dit keer Will Stevens en ook nog Dick van Altena.

Vervolgens weer terug naar Texas met o.a. Delbert McClinton, Kimmie Rhodes samen met Waylon Jennings en dan is al weer zo’n beetje tijd voor onze uitsmijter van vanavond Tim Murphy.

Seldom Scene

Nou ze hebben zich zelf al even voorgesteld “The Seldome Scene” in The Cellar Door” of te wel “De kelder deur” in Washington DC , de 31ste straat in het Georgetown-gebied en dat is het centrum van de hoofdstad van de V.S. Deze club was o.a. ook het startpunt van John Denver, Linda Ronstadt en Miles Davies. Ook Miles Davis heeft een album uitgebracht met een verwijzing naar deze club “The Cellar Door Sessions”.

Maar hier dus de bluegrassgroep Seldom Scene met John Duffey op mandoline met zang , John Starling op gitaar met zang, Mike Auldridge op dobro met zang, Ben Eldridge op de banjo en Tom Gary op de bas.

De mooiste muziekalbums nemen de luisteraar mee naar een andere plaats en tijd en het album “Live at the Cellar Door” is daarop geen uitzondering.

Het is eind 1974 om precies te zijn 27 en 28 december 1974 en de plaats dus Washington DC.

Het optreden was zoals reeds opgemerkt in de Cellar Door, een toen bekende muziek club in het centrum van de stad Washington.

Op het podium “The Seldom Scene toen reeds een grote naam in het plaatselijke circuit met reeds 4 albums op hun naam met een groeiende nationale reputatie als leiders van de progressieve bluegrass.

We waren aanwezig bij de aanvang van hun optreden met de song “Doing my time” ooit geschreven door Jimmie Skinner en daarna de song “California Cottonfields”geschreven door Dallas Frazier en Earl Montgomery.

Er staan zowel “traditionals” of te wel “oude” en nieuwe songs op dit album en o.a. ook “He rode all the way to Texas” geschreven door Dolly Parton en maar nu met John Starling in de hoofdrol en daarna in het programma nog de traditional “Rider” in een 7-minuten durende speciale uitvoering door The Seldom Scene met heel nadrukkelijk aanwezig John Duffey op de mandoline en tenorzang en Ben Eldridge op de banjo tijdens hun “live” optreden in The Cellar Door op 27 en 28 december 1974 in Washington DC.

John Duffey on Mandoline

John Duffey, die daarvoor had gespeeld bij The Country Gentlemen, vormde op 1 november 1971 “The Seldom Scene”.

En waar de meeste nationaal bekende groepen zoveel mogelijk in het land optraden en pas later aan hun albums dachten concentreerden The Scene zich voornamelijk op het maken van opnames. Niet voor niets hadden zij voor de naam “The Seldom Scene” gekozen..

De groep had in 3 jaar tijd al vier albums uitgebracht, maar zo tegen 1974 maakten The Scene zich klaar voor een speciale opname, dat een “eye-opener” was voor diegene, die nog geen kennis had gemaakt met de groep.Ooit hun versie gehoord van Steve Goodman’s folksong “City of New Orleans”? Gewoon even doorschakelen naar een mooie clip over deze bijzondere trein!

En U bent als luisteraar van het programma “Country Round-up” in deze laatste uitzending van 2006 gedurende zo’n 20 minuten aanwezig geweest met deze 1ste danwel hernieuwde kennismaking met de bluegrass groep “The Seldom Scene” met hun album “Live at the Cellar Door” in 1975 uitgebracht op een dubbel LP, maar gelukkig in 1997 door Rebel Records op een mooie CD gezet.

Wilt U nog weer eens iets horen van dit optreden, laat het dan gewoon even weten via onze website www.el-okay-ranch.nl, maar als U niet zo lang kunt wachten kunt ook even doorschakelen naar een “live” optreden van deze schitterende bluegrassgroep met de song “My Rose of Old Kentucky”. Vooral even aanklikken!

Quand le country dit bonjour

Maar dan nu naar het Canadese Quebec en de Franstalige countrymuziek met om te beginnen Votre Colombe door Jean-Francois Breau. Van dit album met 15 tracks hoorde U dus de “chanson” Votre Colombe” of te wel “Uw duif” hier gezongen door Jean-Francois Breau, die afkomstig is uit Ontario en opgegroeid in de Canadese staat New Brunswick.

Vervolgens de song“Quand le soleil dit bonjour aux Montagnes” of te wel “Als de zon afscheid neemt van de bergen” natuurlijk ooit in het verre verleden bekend geworden door de vertolking door Lucille Star ook wel onder de naam “The French song” en dat was al weer in 1965.

Maar hier dus een vertolking door een aantal Franstalige Canadese zangers en zangeressen , dat staat op het album “Quand le country dit bonjour”, dat in oktober van dit jaar werd uitgebracht door het label MP3 Disques.

Binnen een maand na het uitbrenging van dit bijzonder album waren er al meer 35.000 verkocht en dat betekent in huidige tijd een “gouden” album.

13 verschillende artiesten uit de omgeving van Quebec, waaronder Daniel Lavoie, Les Respectables, Dany Bédar en Ginette Reno bezingen hun liefde voor de countrymuziek.

Het project werd opgezet door Mario Pelchat, die een groot aantal veteranen uit de countrymuziek vroeg een bijdrage te leveren.

Een bijzonder mooi countrymuziek album, die ik van harte kan aanbevelen “Quand le country dit bonjour” dus “Als de country goedendag zegt” .

Heeft U het album niet kunnen vinden of aanschaffen en U wilt nog eens wat meer van dit album horen? Hier alvast een promotieclip van deze bijzondere CD. Gewoon even doorschakelen!

Dat kan natuurlijk, gewoon even uw verzoek zenden aan de lokale omroep Vrolek via het emailadres dan wel via deze weblog.

Will Stevens - Operator, Operator

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse countrymuziek met om te beginnen Will Stevens met “Operator, Operator.” Will Stevens, zanger/gitarist woonachtig in Stadskanaal Groningen, die ook een aantal countrymuziek albums in de Groningse taal heeft gemaakt, zoals “Twaispoor” en “Deukies. In mien hart”.

Maar de song“Operator, Operator” staat op het album “In the mood” in 2003 via Maura Music uit Zuidbroek uitgebracht

Dick van Altena - Wienter '63

Gevolgd door “ Wienter ‘63” door Dick van Altena hier met een song van z’n bijzondere album “Snew ien mien Hart” .

Dick van Altena bezingt hier de barre omstandigheden van de winter van 1963, de koudste winter van de vorige eeuw met ijsbergen in de Waddenzee, auto’s, die stonden geparkeerd op de Gouwzee en waarbij op 18 januari de temperatuur in het Friese Joure daalde tot min 21 graden Celcius en op die dag werd ook nog de Elfstedentocht gereden. Eenzame schaatsers in bittere Siberische kou! Haal nog eens uw herinneringen op en schakel even door!

De meeste barre tocht, waarbij slechts 1% van de deelnemers de finish haalde met Reinier Paping als legendarische winnaar.

Een album met 12 zelfgeschreven songs in Betuuws dialect uitgebracht via Telstar. Dick wordt muzikaal bijgestaan door o.a. Joost van Es op viool, Frans Senden op accordion, toetsen en dobro, Paul van Vlodrop op de banjo en mandoline. Een zeer mooi album in Betuuws dialect een aanrader

Delbert McClinton - Birmingham tonight

Dan gaan we nu weer terug naar het koude Birmingham met Delbert McClinton “Birmingham tonight” hier met een song van z’n album “Nothing Personal” in 2001 uitgebracht door New West Records. Delbert verkreeg in 2001 voor dit album een Grammy Award “Best Blues Album 2001”. Een mix van blues, countryrock met een Delbert McClinton in topvorm.

Kimmie Rhodes and Waylon Jennings - Maybe we just disappear

Dan vanuit Texas “Maybe we just disappear” door Kimmie Rhodes hier samen met Waylon Jennings met een song, die staat op het album “West Texas Heaven” in 1996 uitgebracht door TransAtlantic Records. Kimmie Rhodes afkomstig uit Lubbock Texas mag dan misschien buiten haar thuisstaat minder bekend zijn, maar sinds het begin van haar carriere als singer/songwriter in zo rond 1980 heeft zij een 8 albums uitgebracht, waarvan de laatste “Small Town Girl” nog in dit jaar. 2006. Ook hier in Nederland heeft ze een aantal fervente aanhangers en heeft ze dit jaar met veel succes nog opgetreden in een “vol huis” in het ‘Turfschip” te Nieuwkoop.

Songs van haar zijn gezongen door o.a. Willie Nelson, Wynonna Judd, Trisha Yearwood.

Willie Nelson was dan ook best bereid om Kimmie vokaal bij te staan met twee schitterende songs, dat geldt trouwens ook voor Waylon Jennings met hier dus samen met Kimmie met de song “Maybe we just disappear”. Ook nog op dit album de bijzondere mooi song “I’m gonna fly” samen met Townes Van Zandt.Neem eens de moeite en schakel even door naar schitterende herinneringen van Willie Nelson en Kimmie Rhodes!

Tim Murphy - Money ain't everything!

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van vanavond singer/songwriter Tim Murphy, die in april van dit jaar via het label Big 7 het album “ Ain’t no shame” heeft uitgebracht.

In dit programma nog nooit eerder laten horen, maar dat moest ik aan het einde van het jaar 2006 toch nog even goed maken.

Tim Murphy hier met de song “Money ain’t everything” of te wel “Geld is ook niet alles” .

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het programma “Country Music Round-up” via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek. Het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw uitgezonden!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Aarzel niet, maak gebruik van de gelegenheid en geef het verzoek even door via dit medium.

Hoe?

info@el-okay-ranch.nl

Gewoon even het opgegeven e-mailadres gebruiken om uw wens door te geven!

Speellijst ” Vrolek’s Country Music Round-up ” Datum: Dec. 30 26 ‘06 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentation : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek ** BGO Records

2. Seldom Scene *** Doing my time *** Rebel Records

3. Seldom Scene *** California Cottonfields + Intro *** Rebel Records

4. Seldom Scene *** He rode all the Way to Texas *** Rebel Records

5. Seldom Scene *** Rider *** Rebel Records

6. Jean-Francois Breau *** Votre Colombe *** MP3 Disques

7. Daniel LaVoie,Ginette Reno, Dany Bédar etc. *** Quand le soleil dit bonjour aux montagnes *** MP3 Disques

8. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

9. Dick van Altena *** Wienter ’63 *** Telstar

10. Will Stevens *** Operator, Operator *** Maura Music

11. Delbert McClinton *** Birminham Tonight *** New West Records

12. Kimmie Rhodes & Waylon Jennings *** Maybe we just dissapear *** TransAtlantic Records

13. Tim Murphy *** Money ain’t everything *** Big 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *