Talking on the Telephone

De afgelopen twee weken was ik er even niet i.v.m. een zware griep en een daarop volgende fikse longontsteking, maar op dit moment “Back in the Saddle Again” en daarom het programma “Countrymusic Round-Up” in de herkansing en duiken we in het rijke muzikale archief van Richard Weize, de oprichter van het fameuze Duitse  Bear Family Records, voor een aantal songs van het verzamelalbum “Talking on the Telephone Vol. 2” door o.a. Marty Robbins met “Call Me Up (and I’ll Come Calling on You)” en Justin Tubb met z’n “Lonesome 7-7203”.

We beginnen trouwens met twee snarenvirtuozen uit de jaren ‘70 guitarist en zanger Norman Blake hier samen met dobrospeler Tut Taylor met muziek van het album “Back Home in Sulphur Springs”.

Ook is het weer eens tijd voor een hernieuwde kennismaking met de “The Chieftains”, één van de beste en bekendste vertolkers van de Ierse folk, hier met medewerking van o.a. Mark Knopfler, Tom Jones en Ry Cooder.

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de nederlandse inbreng met deze keer Dick van Altena en uit het Hoge Noorden de “Stroatklinkers”.

Vervolgens weer eens terug Canada voor respectievelijk Paul Brandt uit Calgary Alberta en zanger/schrijver/gitarist Corb Lund uit Edmonton Alberta, die deze maand januari nog voor een aantal optredens in Nederland is.

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up met de song “Bringing in the Georgia Mail”, gevolgd de instrumental “Bully of the Town” en de song “When the Fields Are White with Daisies” hier gespeeld en gezongen door Norman Blake virtuoos op gitaar en schitterend begeleid door dobro-speler Tut Taylor.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking door Norman Blake en Tut Taylor samen met muzikale vrienden zoals Butch Robbins, Sam Bush en Vassar Clements hier met de song “Sweet Heaven When I Die”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Deze muziek staat op het album “Back Home in Sulphur Springs”, dat op 30 december 1971 werd uitgebracht door Rounder Records.

Norman Blake, al jarenlang een vooraanstaande musicus en studiogitarist, hier samen met z’n vriend, de bekende dobrospeler Tut Taylor, die in het grijze verleden jarenlang behoorde tot de kern van John Hartfords “Aero-Plain” en waarvan Norman Blake ooit ook deel uitmaakte.

Op 18 november 2000 ,kort voor het overlijden van John Hartford in 2001 aan longkanker, vond er nog een reunie plaats van de Aero Plain Band met o.a. Mike Compton lead-zang en op de rhytmgitaar, Norman Blake op gitaar, Tut Taylor op dobro, John Hartford op banjo en Vassar Clements op viool.

U kunt als lezer ook nog even mee terug gaan naar de vermelde reunie met de song “Steam Powered Aereoplane”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Nog even terug naar Norman Blake, een zeer gevraagde gitaarvirtuoos, die jarenlang speelde in de band van Johnny Cash en tal van andere bekende countryzangers en eveneens speelde met Bob Dylan op diens countryalbum “Nashville Skyline”.

Norman trad daarnaast veel op met z’n vrouw Nancy Blake en zij ontvingen tal van Grammy nominations voor hun traditionele folkmuziek.

Nog even voor de aardigheid de melding dat in oktober 2006  door Plectrafone Records het album “Shacktown Road” met Tut Taylor, Nancy en Norman Blake werd uitgebracht met muziek uit de tijd, dat de inwoners van een dorpje zich bij de winkel verzamelden bij de enige radio om te luisteren naar de “Grand Ole Opry” uitzending op de zaterdagavond.

Nog even terug naar 1969 en de Nashville Skyline met Bob Dylan hier met de song “One More Night”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu eens thema muziek en wel songs met de telefoon als onderwerp met als eerste Rusty McDonald  en de song “Call Operator 210”, die staat op het verzamel-album “Talking on the Telephone Vol.2”.

Rusty McDonald maakte in de jaren ‘50 een aantal jaren deel uitmaakte als zanger bij Bob Wills & His Texas Playboys hier dus in de typische Western swingstijl met de song “Call Operator 210”.

Ver terug in de tijd voor de opname “Call Operator 210” en kunt kennismaken met Rusty McDonald.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Het verzamel album “Talking on the Telephone Vol.2” is uitgegeven door RWA Records. RWA Records staat voor Richard Weize Archives. Richard Weize uit Duitsland en tevens oprichter van de bekende muziekuitgeverij Bear Familie Records, die in z’n enorme archief aan historisch materiaal op het thema “telefoon” vorig jaar een aantal albums heeft samengesteld en uitgebracht.

Een album met 28 tracks uit het grijze verleden met zoals ook in dit programma Justin Tubb, de oorspronkelijke schrijver van de song “Lonesome 7-7203”, zeer bekend geworden van de vertolking door Hawkshaw Hawkins in 1962 en zelfs van de vertolking door de bekende vader van Justin Tubb, namelijk Ernest Tubb samen met z’n Texas Troubadours.

Voor u als lezer ook nog een “live” optreden van Justin Tubb met de song “Lonesome 77203”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Van het vermelde album “Talking on the Telephone Vol. 2” hoorde u ook nog ook nog de bekende countryzanger/gitarist, liedjesschrijver, acteur en autocoureur Marty Robbins met zijn song “Call Me Up (And I’ll Come Calling on You) en deze song uit de begin periode van Marty Robbins in 1953.

En tenslotte van dit album ook nog Lattie Moore, zanger/schriver/gitarist in de sfeer van de Honky Tonk en Rockabilly hier met de song “The Jukebox en the Phone”.

Deze song staat trouwens ook op het bijzondere verzamelalbum met als titel “I’m Not Broke But I’m Badly Bent: The Best of the King-Starday Recordings 1953-63”, dat in 2000 werd uitgebracht door Westside Records/Ace Records.

En natuurlijk kunt u nog even luisteren naar Lattie Moore hier met z’n moeilijke keuze tussen “The Jukebox and The Telephone”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu door naar The Chieftains in samenwerking met tal van bekende pop-artiesten zoals hier met Mark Knopfler met de song “The Lilly of the West”en zelfs Tom Jones met de bekende “Tennessee Waltz” met daaraan vast ook nog een Mazurka, een traditionele en populaire dans uit Polen, die door Frédéric Chopin vele malen werd gebruikt in de kunstmuziek.

Vervolgens ook nog de song “Coast of Malabar” door The Chieftains met als speciale gast onmiskenbaar Ry Cooder.

Deze songs staan op het album “The Long Black Veil”, dat in 1995 werd uitgebracht door RCA/BMG.

Een fraai album met tal van bekende pop-sterren zoals ook Mark Knopfler hier samen met The Chieftains met de song “The Lilly of the West”

Aan het album werkten o.a. ook nog Mick Jagger van de Rolling Stones, Sting, Marianne Faithful en Van Morrison mee.

U kunt hier nog even luisteren naar The Chieftains hier samen met Mick Jagger met de dramatische titelsong van het album  “The Long Black Veil”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Chieftains zijn een van de belangrijkste folkmuziekgroepen in Ierland, die in 1962 te Dublin werd opgericht op initiatief van Paddy Moloney die nog steeds de leider is.

Voor de countrymuziek liefhebbers nog de melding, dat in 2002 het album “Down the Old Plank Road—The Nashville Sessions” en wegens enorm succes in 2003 het album “Further Down the Old Plank Road” werd uitgebracht waarbij The Chieftains samenwerkten met o.a. countrysterren als Martina McBride, Vince Gill, Ricky Skaggs & Kentucky Thunder en Alison Krauss

The Chieftains bestonden toen uit Martin Fay en Seán Keane op viool, Kevin Conneff op bodhrán met zang ,Matt Molloy op fluit, Paddy Moloney op uilleann pipes, tin whistle en ten slotte Derek Bell – harp, tiompán, keyboards.

Als een eerbetoon aan Derek Bell werd in 2005 het album “A Life from Dublin. A Tribute to Derek Bell” uitgebracht.

U kunt ook nog luisren naar The Chieftains hier samen met Ry Cooder met de song “Coast of Malabar” middels een fraaie slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse inbreng met als eerste Dick van Altena met de song “You Tonight”.

Deze song staat op z’n album “Singer and Songs”dat op 13 oktober vorig jaar werd uitgebracht door Continental Record Service en waarbij Dick medewerking kreeg van o.a.  van Hilde Vos en de amerikaanse singer songwriter Billy Yates.

Het is al weer Dick’s 31 album met natuurlijk weer zelfgeschreven countryjuweeltjes,op de CD waaronder de inmiddels als single uitgebrachte songs “Rust on my strings” en “If I Could Change the World with a Song” (met Billy Yates).

Voor u als lezer van dit bericht nog Dick van Altena hier met z’n song “ Can’t Stop Thinking About You””, die eveneens staat op z’n album “Singer and Songs”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “As Vaaier Woorden” door de Stroatklinkers hier met een song, die staat op hun verzamelalbum “25 Joar”.

Het fraaie album bestaat uit twee CD’s, waarvan op de 1ste  CD  bluegrass songs in gronings dialect, terwijl op de 2de  CD bluegrass liedjes in de engelse taal staan en dat werd uitgebracht door Strictly Country Records

De bezetting is als volgt: Bob Heidema gitaar, zang, Henk Bloupot accordeon ,ukelele, mondharmonica, percussie ,zang, Adrian Farmer 5 snarige banjo, dobro, gitaar, mandoline ,zang; Harry Jansen mandoline ,gitaar, 5 snarige banjo, Bert Veldkamp bas,zang.

Op dit moment vooral zeer actief in de provincie Groningen en Drenthe en u kunt een aantal fragmenten van hun optredens via youtube nogs eens bekijken.

Nog even terug naar de CD-presentatie van hun dubbel-album “25 Joar” hier met hun bijzondere vertolking van de bekende Johny Cash song “Folsom Prisom Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use heLink!

Dan nu naar de provincie Alberta in Canada voor Paul Brandt hier met de song “Alberta Bound”.

Deze song staat op z’n verzamelalbum “Where I Come from 1996-2016”, dat op 27 november j.l. werd uitgebracht door Brand T Records.

Paul Brandt een succesvolle ountryzanger/gitarist/schrijver gedurende de jaren ‘90 en begin jaren  2000 een aantal keren werd uitgeroepen tot “Countryzanger van het Jaar” door de CCMA en verder een groot aantal awards voor een aantal van z’n uitgebrachte albums, waaronder “Small Towns and Big Dreams” in 2002 en “This Time Around” in 2005.

“Where I Come from 1996-2016” een fraai verzamelalbum met 14 songs zeer de moeite waard.

U kunt als lezer ook nog even kijen en luisteren naar Paul Brandt hier met de song “Alberta Bound”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En dat is het nu ook al weer tijd voor onze uitsmijter zanger/schrijver en guitarist Corb Lund hier met de song “Buckin’ Horse Rider”, die staat op z’n album “Counterfeit Blues”, dat in werd uitgebracht door New West Records.

De roots van Corb Lund liggen in de buurt van Calgary Zuid-Alberta en hij volgde een muziekstudie in Edmonton Canada. In 2001 ging hij na een periode van z’n deelname aan de punk-rock band “The Smalls” van start met z’n Corb Lund Band en de countrymuziek en bracht via Stony Plain Records een aantal succesvolle albums, waaronder in 2005 “Hair in my Eyes Like a Highland Steer”, dat in 2006 door de Canadian Country Music Association werd onderscheiden met de “Album of the Year”Award”.

In 2005 werd de naam van de groep gewijzigd in “Corb Lund & The Hurtin’ Albertans” en trad sindien veel op in niet alleen in Canada en Amerika, maar ook in Australie en Engeland.

Net als vorig jaar ook dit jaar is Corb Lund voor een aantal solo optredens in Nederland, waaronder op woensdag, 31 januari a.s. in Tivoli Utrecht.

Nog even terug in de tijd voor een optreden van Corb Lund hier met de song “Buckin’ Horse Rider”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Luister mee in de ether op 106.6 dan wel 107.7 MHz, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Jan. 23 ‘18 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek    ***   titel album   ***   Label

  1. Ernest Tubb & Joe Maphis *** Back in the Saddle Again   ***   Country Giants   *** CMH Records
  2. Norman Blake *** Bringing in the Georgia Mail   ***   Back Home in Sulphur Springs   ***   Rounder Records
  3. Norman Blake *** Bully of the Town   ***   Back Home in Sulphur Springs   ***   Rounder Records
  4. Norman Blake *** When the Fields Are White with Daisies   ***   Back Home in Sulphur Springs   ***   Rounder Records
  1. Rusty McDonald *** Call Operator 210   ***   Talking on the Telephone Vol. 2   ***   RWA Records
  2. Marty Robbins *** Call Me Up (And I’ll Come Calling on You)  ***   Talking on the Telephone Vol. 2   ***  RWA Records
  3. Lattie Moore *** The Jukebox and the Phone   ***   Talking on the Telephone Vol. 2   ***             RWA Records
  4. Justin Tubb *** Lonesome 7-7203   ***   Talking on the Telephone Vol. 2   ***   RWA Records
  1. The Chieftains ft. Mark Knopfler *** The Lilly of the West   ***   Long Black Veil   ***   RCA Victor/BMG
  2. The Chieftains ft. Tom Jones *** Tennessee Waltz/Mazurka   ***   Long Black Veil   ***   RCA Victor/BMG
  3. The Chieftains ft. Ry Cooder *** Coast of Malabar   ***   Long Black Veil   ***   RCA Victor/BMG
  1. Dick van Altena *** You Tonight   ***   Singer and Songs   ***   Inlok  CRS
  2. Stroatklinkers *** As vaaier woorden ***   25 Joar   *** Strictly Country Records
  1. Paul Brandt *** Alberta Bound   ***    Where I Come From 1996-2016   ***   Brand T Records & Linus Entertainment
  2. Corb Lund *** Buckin’ Horse Rider   ***   Counterfeit Blues   ***   New West Records

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *