And The Winners Are:

In dit programma aandacht voor de toekenning van de Europese Bluegrass Awards tijdens het EWOB-festival de vorige week van 1 t/m 3 mei j.l. in Voorthuizen met natuurlijk muziek van de meeste winnaars zoals de Petr Brandejs Band, Bluegrass Cwrkot, Blackjack, Sunny Side en de Nederlandse groep 4 Wheel Drive.
Dan voor de afwisseling countrymuziek uit de jaren ’80 met Clay Walker, Trisha Yearwood en Debora Allen.
Halverwege het programma krijgt u ook nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de region met vervolgens aandacht voor de Nederlandse countrymuziek met vanavond een nederlandstalige Savannah en ook nog het “Countryduo van het Jaar 2007” Ruud Hermans en Dick van Altena.
Daarna gaan we nog terug naar Nashville Tennessee met aankomend talent Luke Bryan en dan gaan we “Down Under” met de Australische Kate Russell, vervolgens nog de groep Lady Antebellum en treedt Jo Dee Messina op als onze vrouwelijke uitsmijter.

Het EWOB-Festival in Voorthuizen 2008

En zoals heel vaak was het weer in tweeërlei opzicht uitstekend tijdens het EWOB-festival, dat wordt gesponsered door de European Bluegrass Music Association. Het weer was uitstekend om zowel binnen als buiten te spelen en het was ook weer een uitstekend verlopen bluegrass festival met in 2008 de Tsjechen als de grote winnaars in aantal.
De Hongaarse groep “Acousticure” werd uitgeroepen tot “European Bluegrass Band 2008”. Jammer genoeg heb ik geen muziek van hen in m’n bezit, maar dit jaar deden zij voor de tweede keer mee.
Vorg jaar waren zij de eerste, die tijdens het festival bluegrassmuziek in de Hongaarse taal brachten, maar hun jonge woordvoerder, mandoline en gitaarspeler Zsolt Pinter heeft zoveel tijd in Amerika doorgebracht, dat hij ook vloeiend Engels spreekt. De groep bestaat verder uit Géza Kremnitzky op mandoline, banjo en gitaar, Peter Gyergyadesz op bas en Andreas Toth op gitaar, dobro en mandoline en alle vier zingen zij ook nog eens uitstekend eigen folksongs.
Hun laatste album “Take Me Back to Ireland” is trouwens overeenkomstig de titel geheel gewijd aan Ierland met eigen songs in de Ierse traditie met ook een aantal pub-songs.
De Europese Bluegrass Band van het Jaar 2007 “Acousticure” uit Hongarije is nog druk bezig met de ontwikkeling van hun website.
Maar hou ze gewoon in de gaten dat komt net als hun muziek best wel goed voor elkaar! De 2e plaats was voor de ervaren Tsjechische groep Petr Brandejs Band en van hen hoorde u de song “Little Tumbleweed” tijdens hun “live” optreden in 2005.
Petr begon in 1995 met z’n huidige groep, nadat hij ook deel had uitgemaakt van Bluegrass Cwrkot en Nugget. Zij wonnen in 2001 de publieksprijs of te wel de “Audience Popularity Award” .
De Tsjechen waren dus tijdens het EWOB-festival in Voorthuizen in aantal de grote winnaars met de Petr Brandejs Band, de publieksprijs voor Bluegrass Cwrkot met vervolgens resp. Blackjack en Sunny Side.
De bluegrassmuziek is springlevend in Tsjechie en een mooi voorbeeld is een korte reportage van de Bluegrass Workshop vorig jaar herfst in Male Svatonovice met o.a. Bluegrass Cwrkot en Petr Brandejs Band.
Gewoon even doorschakelen/Use the link!

4 Wheel Drive - Hillbilly Twist

Vervolgens de“Hillbilly Twist” door de Nederlandse bluegrassgroep 4 Wheel Drive hier met een instrumental van hun nieuwe album “Another Town” uitgebracht door Stoney Man Records. 4 Wheel Drive bestaat uit 5 prominente bluegrassmuzikanten uit 3 verschillende Europese landen : België, Duitsland en Nederland. Een solide bluegrassgroep, die door zowel het publiek als collegamusici zeer op prijs wordt gesteld.
De huidige formatie bestaat uit Joost van Es op viool, Jan Machielsen op de gitaar, Alfred Bonk op de bas, Jurgen Biller op de banjo en Edu grin op de mandoline en allemaal zingen ze ook nog.
Tijdens het EWOB festival van 1 t/m 3 mei in Voorthuizen bereikten zij de 3e plaats voor de Award “European Bluegrass Band 2008”.
Voor de schitterende bluegrass van 4-Wheel Drive heeft de groep enige digitale ruimte gereserveerd en kunt u kennismaken met een aantal tracks van hun nieuwe album “Another Town”.( met o.a. ook de Hillbilly Twist). Niet voor niets kregen zij in 2006 en 2007 de publieksprijs.
Gewoon even doorschakelen/Use the link! Dan nu naar de winnaars van de “Audience Popularity Award”de Tsjechische groep “Bluegrass Cwrkot” hier met de song “’Neath the cold gray tomb of stone”. De Tsjechische groep met zo’n voor ons onuitsprekelijke naam “Bluegrass Cwrkot” en dat doet een beetje denken aan Ricky Skaggs en z’n Kentucky Thunder met z’n kreet “Country Rocks, But Bluegrass Rules”.
Hier dus de “Audience Popularity Award” winnaar Bluegrass Cwrkot met de droevig song ‘Neath the Cold Gray Tomb of Stone” tijdens hun “live” optreden in 2003.
Zij halen hun inspiratie uit de traditionele bluegrass songs van Bill Monroe, Lester Flatt & Earl Scruggs en The Stanley Brothers met muziek uit de “Gouden Jaren van de Bluegrass” en dan bedoel ik de jaren ‘50 van de vorige eeuw.
Bluegrass Cwrkot speelde ook op 26 en 27 mei 2006 tijdens het Rabo-bank Straatfestival in Surhuisterveen. En dat betekent, dat Henk Peelen met z’n video-camera o.a. een opname maakte van deze nr.1 Tsjechische groep met de A.P. Cartersong “You Are My Flower”.
Bedankt Henk!

Gewoon even doorschakelen/Use the link!

Blackjack - Who Done It

De 2e plaats voor deze Award werd bereikt door de eveneens Tsjechische groep “Black Jack” hier tijdens hetzelfde optreden in 2005 in Voorthuizen met de song “Who Done It” .
Over het algemeen spelen zij songs van anderen in zowel de traditionele al hedendaagse bluegrass stijl. Vervolgens “Dark as the Night” door de 4 mans Tsjechische formatie “Sunny Side” tijdens hun “live” optreden tijdens het EWOB festival in 2005.
Tijdens het festival van de vorige week bereikten zij de 3e plaats van de “Audience Popularity Award” of te wel de eervolle “Publieksprijs”. De song “Dark as the Night” staat ook op hun laatste album “Keep on the Sunny Side” in 2007 uitgebracht met een hoog gehalte aan traditionele bluegrassmuziek.
Ook deze groep heeft al eerder grote succes geboekt met o.a. in 2004 de 2e plaats voor dezelfde “Audience Popularity Award”, waarbij vooral zangstem van Pavel Handlik de oren gespitst houdt tijdens hun optreden Pavel speelt trouwens op gitaar, terwijl Petr Vosta de banjo voor z’n rekening neemt, Pardim Duda op mandoline en Mirek Prokop de de staande bas.
Alle muziek die u van de Tsjechische groepen heeft gehoord staan trouwens op één van de verzamelalbums, die elk jaar door Liz Meyer samen met Pieter Groenveld worden samengesteld uit “live” opnames tijdens het EWOB festival en door Strictly Country Records worden uitgebracht.
En dan nu voor de verandering naar de countrymuziek uit de jaren ‘90 met om te beginnen Clay Walker hier met “Dreaming with my Eyes Open”. Deze song staat op de “Soundtrack” van de Paramount film “ The Thing Called Love” in 1993 uitgebracht door Giant Records.
Een romantische film met in de hoofdrollen o.a. River Phoenix, Samantha Mathis, Sandra Bullock en Dermot Mulroney, waarbij het verhaal gaat over jonge mensen, die een carriere willen opbouwen in Nashville Tennessee met natuurlijk veel countrymuziek.
Voor de liefhebbers van deze countryzanger/schrijver uit Beaumont Texas nog even de mededeling, dat deze song ook staat op z’n album “Clay Walker” in 1993 uitgebracht door Giant Records.
Als lezer van dit bericht kunt u nog even ter afwisseling van al het leeswerk nog even luisteren naar deze mooie countrysong via een leuke video-clip.
Gewoon even doorschakelen/Use the link! Ook muzikaal in de film “The Thing Called Love” aanwezig was Trisha Yeardwood hier met de mooie countrysong “ I Can’t Understand” .
U zult deze song van haar alleen maar op dit album “The Thing Called Love” tegenkomen en dat maakt het dus wel een beetje zeldzaam. Tja, zoals reeds aangegeven haar versie van “I Can’t Understand” kon ik niet voor u in de digitale ruimte vinden, maar als mooie troost uit 1991 haar toch ook mooie song “She is in Love with the Boy”.
Gewoon even doorschakelen/Use the link! Vervolgens nog “Blame It On Your Heart” door Debora Allen hier met de song, die eveneens staat op bovenvermeld album en waarbij hetzelfde geldt als bij de song van Trisha alleen maar op dit album.
Country-pop zangeres/schrijfster Debora Allen, geboren in 1953 in Memphis Tennessee begon haar muzikale carriere toen zij door Roy Orbison werd ingehuurd als achtergrond-zangeres en later ging werken in de Tennessee Ernie Ford Revue als zangeres dan danseres. Haar eerste album “Trouble in Paradise” werd door Capitol in 1980 uitgebracht. Tegenwoordig houdt ze zich voornamelijk bezig met het schrijven van songs en optreden als sessie– en achtergrondzangeres.
U kunt als lezers nog even haar song horen in de “Trailer” van “The Thing Called Love”.
Gewoon even doorschakelen/Use the link!
Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse countrybijdrage aan dit programma dit keer weer een Nederlandstalige countryband Savannah met de song “Alle Dromen” 1995 als single uitgebracht, maar die tevens staat op hun album “Side by Side” eveneens 1995 uitgebracht.
Voor dit album kregen Savannah destijds een Award.
Ook voor het jaar 2008 is Savannah genomineerd voor een aantal Country Awards, die op 14 september 2008 in Theater “de Lievekamp” in Oss zullen worden uitgereikt!
Ook Savannah stelt u in de gelegenheid kennis te maken met hun muziek van een aantal albums.
Gewoon even doorschakelen/Use the link!

Ruud Hermans en Dick van Altena - Tell it to You

Vervolgens “Tell It to You” door Ruud Hermans en Dick van Altena hier met de song, die staat op het album “Lonely 2” .
Tijdens de Dutch Country Music Award Gala op 16 September 2007 mochten deze twee countryzangers/schrijvers de Award in ontvangst nemen voor het mooiste countryalbum van 2007 “Lonely 2”, terwijl “Tell It to You” , dat ook staat op dit album werd uitgeroepen tot “Countrysong van het Jaar 2007” en zij samen ook nog eens warden uitgeroepen tot “Country Duo van het Jaar 2007” .
Eind februari van dit jaar werd door dit tweetal hun twee gezamenlijke album met de titel “Live ‘n Easy” officieel tijdens een grandioos concert gepresenteerd.
Het album werd eind 2007 opgenomen tijdens een tweetal concerten in Nieuwkoop en bevat 18 songs met oa.
Vertolkingen van songs van Merle Haggard en Kris Kristofferson.
Beiden zijn ook dit jaar weer genomineerd voor een aantal Nederlandse Country Awards. Zorg, dat u er bij bent!
Toch nog ook even luisteren naar deze twee zeer ervaren musici met hun song “Chameleon Blues”, die ook staat op hun album “Lonely 2”.
Gewoon even doorschakelen/Use the link!
Maar dan nu terug naar de hedendaagse Amerikaanse pop-countrymuziek door aankomend talent Luke Bryan hier met de song “Country Man”, die staat op z’n album “I‘ll Stay Me” of te wel “Ik blijf mezelf” , dat in augustus vorig jaar werd uitgebracht door Capitol Records Nashville.
Nou de titel van deze song “Country Man” vertel al veel over de achtergrond van zanger/schrijver Luke Bryan opgegroeid in Leesburg Georgia niet ver van de grens met de staat Alabama, waar z’n vader aardnoten/pinda’s verbouwde en kunstmest verkocht.
Op 14-jarige leeftijd kreeg hij van z’n ouders een gitaar en sinds die tijd heeft de muziek hem niet meer losgelaten.
Nadat hij z’n “High School” opleiding had voltooir, was hij van plan om z’n muzikale carriere in Nashville op te bouwen. Maar nadat z’n broer ten gevolge van een autoongeluk om het leven was gekomen, bleef hij in de buurt van z’n familie en ging naar de Universiteit van South Georgia.
Hij bleef ook countrysongs schrijven en optreden op de campus etc. Na de voltooing van z’n studie ging hij weer terug naar de boerderij, maar z’n vader overtuigd van het talent van z’n zoon zegde hem na verloop van enige tijd de wacht aan: Of je vertrekt naar Nashville, of je krijgt hier “de zak” .
En dus vertrok Luke vervolgens naar Nashville waar hij een contract kreeg om regelmatig te spelen en vervolgens kwam Capitol om de hoek met een aanbod voor z’n eerste album “I’ll Stay Me”.
Opgelet een nieuw talent om rekening mee te houden!.
Luke Bryan heeft inmiddels ook enige digitale ruimte gereserveerd ter promotie van z’n album en dus tijd om eens kennis te maken!
Gewoon even doorschakelen/Use the link!.
Trouwens z’n website is ook echt de moeite waard om te bezoek niet alleen vanwege de informatie, maar ook om de muziek.
Dus gewoon bezoeken/Use the link!
Vervolgens zoals aangekondigd “Down Under” met de Australische Kate Russell met de song “The Man He Could Be” op dit moment als single uitgebracht door Uranga Records/Spinville.
Kate, die al jaren in de V.S. woont, studeerde aan het prestigeuze Berklee College of Music in Boston , tevens ervaren marathonloopster en triathlon-deelneemster, heeft zich inmiddels gevestigd aan de Westkust in San Pedro vlakbij Los Angeles.
Zij geeft daar zang en pianoles en houdt zich zoals u heeft gemerkt ook nog met haar eigen muziekcarriere bezig. In 2006 werd haar debuutalbum “Powerful Stuff “ uitgebracht en nu dus haar single “The Man He Could Be”.
Tijd om eens kennis te maken met Kate Russell en dat kan want ook zij heeft enige digitale ruimte gereserveerd! “Better Days Are Here” !!
Dus gewoon even doorschakelenUse the link!

Lay Antebellum - Love Don't Live Here

Dan naar het trio Lady Antebellum hier met de song “Love Don’t Live Here”, die eerst nog als single werd uitgebracht en die staat op het album met hun eigen naam “Lady Antebellum”.
De groep bestaat uit de lead-zangers Cahrlie Keller en Hillary Scott en multi –instrumentalist Dave Haywood. Deze drie hebben ook de meeste songs van het album gezamenlijk geschreven, waarbij het album met een stevige pop-rock sound werd geproduceerd door de bekende countryzangeres/schrijfster Victoria Shaw en Paul Worley.
Natuurlijk ook even kennismaken en dat kan via dit bericht.
Gewoon even doorschakelen/Use the link!
En dan is het al weer tijd voor onze vrouwelijke uitsmijter, de bekende Jo Dee Messina hier met haar song “I’m Done” of te wel “Ik heb het gehad” en die als single is uitgebracht door Curb Records.
En dus tijd voor de laatste song in dit bericht in de vorm van een muzikale “slide-show”! Gewoon even doorschakelen/Use the link!

“Country Music Round-up”. Iedere dinsdagavond bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in de “Grand Ole Opry van de Krimpenerwaard” te ontvangen via de lokale omroep Radio Vrolek op 107.7 MHz in de ether, 105.9 MHz op het plaatselijke kabelsysteem en als achtergrondmuziek via het informatie TV-kanaal 2.

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen?
Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium.
U kunt daartoe gebruik maken van het e-mail adres, dat is vermeld “achter” de desbetreffende aanduiding!

info@el-okay-ranch.nl

Speelijst ” Country Music Round-up “.
Datum: Mei 6 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Mei 10 ‘08 12.00 – 13.00.

U kunt deze heruitzending ook via het internet beluisteren door gebruik te maken van de aangebrachte “link”.
The Rebroadcast can be heard on “Streaming Audio” by added “link”.
Dus gewoon even doorschakelen/Use the link on Saturday 12.00-13.00!

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis
Techniek : Stefan van Boudestein
Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label
1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO Records
2. Petr Brandejs Band *** Little Tumbleweed *** Strictly Country Records
3. 4-Wheel Drive *** Hillbilly Twist *** Stoney Man Records
4. Bluegrass Cwrokt *** ‘Neath a Cold Gray Tomb of Stone *** Strictly Country Records
5. Blackjack *** Who Done It *** Strictly Country Records
6. Sunny Side *** Dark as the Night *** Strictly Country Records
7. Clay Walker *** Dreaming with My Eyes Open *** Giant Records
8. Trisha Yearwood *** I Can’t Understand *** Giant Records
9. Deborah Ellen *** Blame It on Your Heart *** Giant Records
10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records
11. Savannah *** Alle Dromen *** AMR Rosmalen
12. Ruud Hermans & Dick van Altena *** Tell It to You *** Rounder Europe
13. Luke Bryan *** Country Man *** Capitol
14. Kate Russell *** The Man He Could Be *** Urunga Records/Spinville
15. Lady Antebellum *** Love Don’t Live Here *** Capitol
16. Jo Dee Messina *** I’m Done *** Curb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *