One Morning in May

Joe Val and The New England Bluegrass Boys - What Can I Do

In dit programma veel aandacht voor het aanstaande 11e European World of Bluegrass-festival van 1 met t/m 3 mei a.s. in Voorthuizen met 44 bluegrassgroepen uit heel Europa en Amerika en muziek van het album “10 Years of European World of Bluegrass” met o.a. Randy Waller & The Country Gentlemen, Zbynek Buresz samen met Chris Jones & The Czech Drivers en de Kate MacKenzie Band.

Vervolgens ook nog terug in de tijd met de bluegrass-groep “Joe Val & The New England Boys”.

Dan voor de afwisseling countryzanger/schrijver/gitarist Jim Lauderdale met echte hedendaagse countrymuziek.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de region met ook nog een interview met Rienk Janssen, de coordinator van de EWOB en tevens bestuurslid van de EMBA en ook aandacht voor de Nederlandse bluegrassgroepen 4-Wheel Drive en de Stroatklinkers.

Daarna gaan we nog terug naar Nashville Tennessee met Donna Ulisse en vervolgens onze uitsmijter van dit programma Tim McGraw met een song van z’n album “Let It Go”.

Randy Waller and The Country Gentlemen - Southbound Train

We begonnen het programma met Randy Waller & The Country Gentlemen en hun song “Southbound Train” tijdens een “live” optreden in 2006 gedurende de European Bluegrass.

Randy, zoon van de legendarische zanger/gitarist Charlie Waller, is in de voetsporen van z’n vader verder gegaan, toen Charlie op 18 augustus 2004 op 69-jarige leeftijd overleed in Gordonsville Virginia.

Charlie Waller & The Country Gentlemen bestaande uit Greg Corbett op banjo, Darin Aldridge op mandoline en lead & rhythm gitaar en zoon Randy Waller op lead & rhythm en slide-gitaar hadden net in april 2004 hun album “Songs of the American Spirit” gerealiseerd.

Het album werd officieel op 24 augustus 2004 door Pinecastle Records uitgebracht.

Randy is daarna verder gegaan met The Country Gentlemen en tijdens het festival in 2006 bestond de formatie naast Randy uit Mark Delaney op banjo, David Kirk op mandoline en Gary Creed op de bas.

Na het EWOB festival gingen Randy Waller & The Country Gentlemen ook nog op tournee door Nederland en op op 26 en 27 mei traden zij op in Surhuisterveen in Friesland.

Henk Peelen was als toeschouwer met z’n video-camera aanwezig en heeft ook de video-clip met de traditional “Bringing Mary Home” verzorgd.

Gewoon even doorschakelen/use the link.

Vervolgens Zbynek Buresz samen met Chris Jones & The Szech Drivers met de Jimmie Rodgers song “Blue Yodel #4” tijdens een “live” optreden in 2003 in Voorthuizen.

Zbynek Buresz op de banjo met leadzang met de Tsjechische bluegrassgroep Relief hier tijdens een “live” optreden met de song “Lower the Hog” .

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Deze groep werd in 2000 tijdens het EWOB festival uitgeroepen tot de “Best European Bluegrass Band”. Op het mooie album “10 Years of World of Bluegrass” staat een mooie opname van Relief uit dat jaar met een a-capella gezongen “Calm The Storm”

Kate MacKenzie - Pan American Boogie

In het programma ook nog de song “Pan American Boogie” door de Amerikaanse bluegrassgroep “Kate MacKenzie Band” hier tijdens een “live” optreden in 1999 tijdens het EWOB Festival met de song, die staat op het bijzondere album “10 Years of European World of Bluegrass” in januari van dit jaar uitgebracht door Strictly Country Records. Kate hier op gitaar met zang samen met o.a. de bekende mandolinespeler John Reischman, Dale Adkins op gitaar, Dale Williams op banjo en tenslotte Joe Wilmhof op de bas.

De song “Pan American Boogie” staat ook op haar album “Let them talk” in 1994 uitgebracht door Red House Records. Kate MacKenzie is ook bekend van haar deelname aan het bijzondere radioprogramma “A Prairie Home Companion” van Garrison Keillor met Robin en Linda Williams.

Katie MacKenzie hier tezamen met Emmylou Harris en Garrison Keillor tijdens hun TV show met de song “Sweetest Gift”

Gewoon even doorschakelen/use the link

Zulke bijzonder groepen als hierboven vermeld kunt u beslist nog meer horen en zien tijdens het aanstaande EWOB festival van 1 t/m 3 mei in Voorthuizen, want dan zijn er ook weer tal van mooie optredens te verwachten van 44 groepen uit geheel Europa en uit Amerika.

Na het festival in Voorhuizen zwermen de groepen voor diverse optredens uit over geheel Europa met voor ons redelijk in de region bijv. Het Bluegrass Festival Hoofddorp op 6 en 9 mei. Gewoon de agenda van dit programma in de gaten houden.

Liz Meyer heeft samen met haar partner Pieter Groenveld van Strictly Country Records een schitterende selectie voor het album “10 Years of World of Bluegrass” gemaakt van opnames van bluegrassgroepen, die de afgelopen 10 jaar hebben deelgenomen aan de European World of Bluegrass. Het album bestaande uit 2 CD’s is inmiddels verkrijgbaar in de betere muziekwinkels. En alle bovenvermelde songs, die u tot dusver misschien in dit programma heeft gehoord staan op dit album.

Joe Val and The New England Boys - What Can I Do

Dan nu naar een heel bijzonder optreden in Nederland met Joe Val & The New England Bluegrass, maar eerst even naar de begintijd van deze groep hier met de song “What Can I Do”.

Zanger/schrijver en mandolinespeler, Joe Val, geboren op 25 juni 1926 in Everett Maine begon als gitaarspeler, maar kon ook prima met de banjo en mandoline overweg.

Zijn professionele carriere startte hij met de Radio Rangers en ging verder met achtereenvolgens The Berkshire Mountain Boys en de progressieve Charles River Valley Boys.

En alhoewel hij met tal van andere progressieve bluegrass groepen speelde, ging zijn voorkeur toch uit naar de meer traditionele bluegrass muziek. Hij richtte groep “The New England Blyegrass Boys” op in 1970. En uit die periode hoorde u de song “What Can I Do”, dat staat op z’n 1ste album “A Morning in May” uit 1970 in 1996 door Rounder op CD uitgebracht.

Ongeevenaarde samenzang van Joe Val op mandoline en Herb Applin op gitaar, alle twee meer dan uitstekende tenorzangers, vervolgens nog Bob French op de banjo met zang en tenslotte Bob Tidwell op de bas.

In 1981 bestond de EWOB nog niet, maar er vonden al wel schitterende bluegrass optredens plaats in Nederland o.a. in het huis van “Strictly Country” in Harpel in de buurt van Vlagtwedde van Rienk Janssen.

Joe Val and The New England Bluegrass Boys - Satan's Jewelled Crow

En tijdens zo’n optreden de songs “Ocean of Diamonds” and “Satan’s Jewelled Crown” door Joe Val & The New England Bluegrass Boys.

Twee songs, die staan op het album “Joe Val & The New England Bluegrass Boys “Live in Holland. En dat “live “optreden vond plaats op 24 januari 1981 in the home of Strictly Country Records in Harpel.

En zult U misschien zeggen “Harpel”???, waar mag dat nou toch weer liggen. Wel, dat ligt in de buurt van Vlagtwedde en Staskanaal tussen de riviertjes Mussel Aa en Ruiten-Aa in Westerwolde en dat ligt in het zuidoosten van de provincie Groningen.

Als U deze zomer in Nederland wilt blijven en nog niet weet, waar u naar toe wilt gaan, neem dan eens op de fiets een kijkje in deze omgeving. De schitterende Ruiten-Aa route of de vesting rout o.a. langs Bourtange. Echte Nederlandse country.

Maar toch nog even weer terug naar deze bluegrassgroep uit New England. Net toen hij en zijn groep meer bekendheid kreeg, werd Joe Val in de begin jaren 80 getroffen door kanker. In 1981 dus nog een live optreden met Joe Val dus op de mandoline en met lead en tenorzang, Dan Paisley op gitaar en ook met lead en tenor zang, Paul Sivius op de banjo en baritonzang en Eric Levinson op de bas. Een eerbetoon in dit programma aan Joe Val, die op 11 juni 1985 overleed.

Door de Boston Bluegrass Union wordt er trouwens elk jaar in februari een “Joe Val Festival” gehouden en zo ook dit jaar weer van 15 t/m 17 februari in Framingham Massachusetts.

Voor meer informatie even naar de website van de BBU en het Festival!

Tijd bluegrass middels een video-clip van “The Steeldrivers” , die op 17 februari j.l. optraden tijdens het Joe Val Festival met de song “If Yoy Can’t Be Good, Be Gone”, dat staat hun debuutalbum met hun eigen naam, dat op 15 januari van dit jaar via Rounder Records werd uitgebracht.

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Jim Lauderdale - If I Were You

Vervolgens een uitstapje naar de “pure” country door Jim Lauderdale hier met de song:”If I were you”en vervolgens “Hittin’ It Hard” door Jim Lauderdale hier samen met z’n “Dream Players” met de song, die staat op z’n album “Honey Songs” op 19 februari van dit jaar uitgebracht door Yep Roc Records.

Zanger/schrijver/gitarist Jim laderdale, geboren in 1957 in Statesville North Carolina heeft in de jaren ‘90 flink bijgedragen aan de ontwikkeling van de Americana door het uitbrengen van een groot aantal albums met allerlei soorten muziek zoals vooruitstrevende country, blues, folk, rootsy rock & roll, rhythm & blues en bluegrass.

Luister en kijk gewoon even mee naar een Jim Lauderdale samen met vrienden tijdens de Grassroots festival van 2002 in Trumansburg N.Y.

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Hij heeft nooit geen platinum albums kunnen realiseren, maar z’n songs warden wel vertolkt door bekende hedendaagse countrysterren als George Strait, Patty Loveless, Mark Chesnutt, Vince Gill en Kathy Mattea.

Jim Lauderdale and Patty Loveless- Hittin' It Hard

Ook op z’n nieuwste album “Honey Songs” weer mooie countrysongs met vokale assistentie zoals in deze song “Hittin’ It Hard “ door Patty Loveless, maar ook Emmylou Harris en Buddy Miller zijn o.a. aanwezig, terwijl de “Dreamplayers” bestaan uit de bekende Al Perkins op pedal en lap steel gitaar, met James Burton op gitaar en Ron Tutt op drums, die ooit beiden speelden in de Elvis Presley TCB Band en Garry Tallent op de bas, Glen D. Hardin op de piano en tenslotte Steve Sheehan op de acoustische gitaar.

U hoorde ook van Jim Lauderdale nog de song “If I Were You” , dat staat op het album “The Other Sessions” in 2000 uitgebracht door Dualtone.

Een mooi album met 12 echte honky-tonkers met zelfs ook nog een trucksong samen geschreven en gespeeld met Del Reeves Diesel, Diesel, Diesel.

Ook op dit album wordt hij weer bijgestaan door tal van bekende musici als Pat Buchanan, Glen Duncan Roy Huskey Jr.

Natuurlijk nog even kijken en luisteren naar Jim Lauderdale hier met de Honky Tonker “I Met Jesus in a Bar”.

Gewoon even doorschakelen/use the link!

4 Wheel Drive - Dream

Dan is het nu tijd voor de Nederlandse countrybijdrage aan dit programma dit keer weer een bezoek aan het EWOB festival met een “live” optreden van 4-Wheel Drive in 2001 hier met de song “All I Have to Do is Dream”.

Zoals aangekondigd 4 –Wheel Drive tijdens hun optreden in 2001 met nog de vermaarde en een van de beste Nederlandse bluegrasszangers Theo Lissenberg op de bas met leadzang, Joost van Es op viool met zang, Jan Michielsen op de gitaar ook met zang, Paul Vlodrop op mandoline en Jurgen Biller op de banjo.

Mooie herinneringen aan een bijzondere periode, want 4-Wheel Drive kreeg tijdens het festival in 2002 de Award als “Beste Europese bluegrassgroep” en mocht als prijs in dat jaar met veel succes optreden in het Walhalla van de Bluegrassmuziek in Louisville Kentucky tijdens de de FanFair van het “IBMA Award Festival”.

De toen al ernstig zieke Theo Lissenberg kon hierbij gelukkig ook nog aanwezig zijn, maar in maart 2003 overleed Theo op veel te jonge leeftijd.

Hester Lissenberg treedt in de muzikale voetspoor van haar vader, speelt mandoline,gitaar in een Ierse en folkgroep, heeft ook nog zelf een trio. Tijdens het EWOB festival zal ook nog actief zijn als ceremoniemeester samen met o.a. ook nog Mireille Spijk (Except2) en Elly Beurskens (Half a Turn).

Ook dit jaar zal 4 Wheel Drive weer optreden tijdens het festival met waarschijnlijk ook nummers van hun nieuwe album “Another Town” in januari van dit jaar uitgebracht door Stoney Man. Wellicht met een speciale reden is de 14e en laatste song van dit album “Dream” of te wel “All I Have to Do is Dream”.

De groep heeft ter promotie van hun nieuwe album en muziek ook enige digitale ruimte gereserveerd en daarvan kunt u als lezer natuurlijk gebruik van maken!

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Voor meer informatie over het ontstaan en bijzondere gebeurtenissen van het EWOB festival vervolgens een telefonisch interview met de hr. Rienk Janssen, bestuurslied van de EBMA en coordinator van het EWOB festival.

En natuurlijk kunt u dit gesprek nog even beluisteren met de bemerking, dat omwille van de snelheid dit gedeelte van het programma digitaal is gestript, samengeperst en vervolgens naar mono teruggebracht en dat allemaal gaat natuurlijk ten koste van de kwaliteit.

Maar toch even beluisteren en daarvoor kunt u zoals altijd gewoon even de “link” gebruiken/ of te wel “use the link”.Interview hr. Rienk Janssen – Deel 1

Stroatklinkers - Zoltkamp

Even ter onderbreking van het gesprek de Groningse groep de Stroatklinkers hier met een optreden tijdes het festival in 2000 met een ode aan de vroegere vissserplaats Zoutkamp, dat toen nog aan de Lauwerszee lag. Deze song staat op het mooie album “10 Years of World of Bluegrass”, maar in een andere uitvoering ook op het album “Vlaigende Grunneger” in 1992 opgenomen door Pieter Groenveld van SCR Hoofddorp.

De “Stroatklinkers” waren in 2000 ook aanwezig tijdens het EWOB-festival, maar dit jaar zijn ze er jammer genoeg niet bij.

In 2006 waren ze wel aanwezig bij het tweedaags festival in Surhuisterveen in Friesland en gelukkig voor u als lezer was Henk Peelen er ook bij met z’n video-camera.

En hij heeft de moeite genomen om u via deze video-clip nog eens te laten zien en horen hoe dat klinkt in’t Grunnings mit t’laid “Blief nog e’vn zitt’n en neem d’er nog ain” . ( Staat ook op het album “Vlaigende Grunneger”).

Even doorschakelen/use the link!

Vervolgens deel 2 van het interview met de hr. Rienk Janssen en inmiddels heeft u natuurlijk enige ervaring opgedaan.

Dus gewoon even doorschakelen/use the link. Interview hr. Rienk Janssen – Deel 2

Rienk Janssen erg bedankt voor de informatie en natuurlijk veel succes gewenst met de organisatie en natuurlijk veel enthousiaste bezoekers!

Donna Ulisse - I'm Calling Heaven Down

Dan nu terug naar Tennessee met de bluegrass song “I’m Calling Heaven Down” door Donna Ulisse hier met een song van haar album “When I Look Back”, dat vorig jaar juli door de Hadley Music Group werd uitgebracht.

Een bluegrass album van zanger/schrijfster/gitariste uit Hampton Virginia en getrouwd met Rick Stanley, een neef van Ralph Stanley. En natuurlijk ben je dan ook gelijk familie van de “Clinch Mountain Boys”.

Haar vorige countryalbum “Trouble at the Door” werd in 1991 uitgebracht door Atlanta. Je kunt met dit nieuwe album dus wel spreken van een aangename “comeback” van Donna Ulisse.

Tijd om eens kennis te maken met Donna en dat kan via een video-clip van haar hier met de song “Gone”. Deze song staat ook op haar vermelde album “When I Look Back”.

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Tim McGraw - Kristofferson

“Kristofferson” door Tim McGraw hier met een song van z’n album “Let It Go” dat op 19 juni vorig jaar werd uitgebracht door Curb.

Toen Tim McGraw in de begin jaren ‘90 zijn debuut maakte in de countrymuziek, hadden maar weinigen gedacht dat hij ooit de positie van Garth Brooks als de meest populaire countryzanger zou overnemen. Mede dankzij een reeks van multi-platinum albums, z’n opvallende huwelijk met de populaire countryzangeres Faith Hill en de afname van de populairiteit van Garth Brooks.

Z’n voorlaatste album “Live Like You Were Dying” was ook enorm succes voor hem evenals trouwens het succesvolle tournee met z’n vrouw met songs als “Just to Hear You Say That You Love Me”.

We hebben drie jaar moeten wachten op z’n nieuwe album, maar de song “Kristofferson” geeft al weer aan, dat het wachten niet vergeefs is geweest.

Tijd voor de laatste “link” naar een video-clip in dit bericht en dus op naar de song “Kristofferson” door Tim McGraw!

Gewoon even doorschakelen/Use the link!

One Floor down for Further Details

“Country Music Round-up”. Iedere dinsdagavond bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het “Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” te ontvangen via de lokale omroep Radio Vrolek op 107.7 MHz in de ether, 105.9 MHz op het plaatselijke kabelsysteem en als achtergrondmuziek via het informatie TV-kanaal 2.

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium.

U kunt daartoe gebruik maken van het e-mail adres, dat is vermeld “achter” de desbetreffende aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ”

Datum: Apr. 29 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Mei 3 ‘08 12.00 – 13.00

Sampenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO Records

2. Randy Waller & The Country Gentlemen *** Southbound Train *** Strictly Country Records

3. Zbynek Buresz with Chris Jones & The Szech Drivers *** Blue Yodel #4 *** Strictly Country Records

4. Kate MacKenzie Band *** Pan American Boogie *** Strictly Country Records

5. Joe Val & The New England Bluegrass Boys *** What Can I Do *** Rounder Records

6. Joe Val & The New England Bluegrass Boys *** Satan’s Jewelled Crown *** Strictly Country Records

7. Joe Val & The New England Bluegrass Boys *** Ocean of Diamonds *** Strictly Country Records

8. Jim Lauderdale *** If I Were You *** Dualtone Records

9. Jim Lauderdale & The Dream Players *** Hittin’ It Hard *** Yep Roc Records

10. 4 Wheel Drive *** All I Have to Do is Dream *** Strictly Country Records

11. Interview deel 1 met hr. Rienk Janssen, bestuurslid EBMA en coordinator EWOB m.b.t. het 11e EWOB Festival & Trade Show van 1 t/m 3 mei a.s. in Voorthuizen

12. Stroatklinkers *** Zoltkamp *** Strictly Country Records

13. Interview deel 2 met hr. Rienk Janssen, bestuurslid EBMA en coordinator EWOB m.b.t. het 11e EWOB Festival & Trade Show van 1 t/m 3 mei a.s. in Voorthuizen

14. Donna Ulisse *** I’m Calling Heaven Down *** Hadley Music Group

15. Tim McGraw *** Kristofferson *** Curb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *