When Rita Leaves

In dit programma bijzondere aandacht voor de muziek van de Texaanse Roots musicus en multi Grammy Award winnaar Delbert McClinton, die op 22 april j.l. aankondigde na een muziek carrière van ruim 60 jaar met pensioen te gaan.

Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass en daarvoor gaan we wel terug in de tijd naar 1980 voor Curly Seckler & The Nashville Grass met muziek van het album ‘Take a Little Time’ .

Vervolgens gaan we naar Stephenville TX  voor de ‘Independent’ muzikale verhalenverteller/zangeres en gitariste  Courtney Patton met een drietal songs van haar album ‘So This Is Life’, dat in 2015 in eigen beheer werd uitgebracht.Halverwege het programma nog de agenda met nog een paar meldingen en daarna is het tijd voor de nederlandse bijdrage en daarvoor in de schijnwerpers uit Amsterdam The Honky Tonk Men met de song “One More Phonecall” en uit Groningen de groep “Swinder” met het lied “Ik Zai Pekel Nooit Weer”. Vervolgens naar Australie voor Brad Cox met de song “Give Me Tonight” en treedt Grayson Jenkins op als uitsmijter van dit programma met een song van zijn album “Down on Southland.

Dan nu snel van start met “Curly Seckler & The Nashville Grass met de songs ”Sugar Lee” met de songs “Sugar Lee”, “Take a Little Time” en  “Somebody Loves You Darling”.

Curly Seckler & The Nashville Grass met Johnny Cash als gastspeler met songs, die staan op het album “Take a Little Time”, dat oorspronkelijk in 1980 op vinyl werd uitgebracht door CMH Records en natuurlijk inmiddels helemaal grijsgedraaid.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht door Curley Seckler & The Nashville Grass met de song “Sugar Lee”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In mei 2018 heeft CMH de muziek van het vinylalbum gelukkig digitaal opgepoetst en op CD uitgebracht. We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de song “Sugar Lee” met de virtuoze Marty Stuart op mandoline en “What’s Good for You (Should Be Alright for Me)” met hier Johnny Cash als gastspeler.

Curly Seckler & The Nashville Grass bestond uit Curly Seckler op gitaar, mandoline en met zang, Marty Stuart op mandoline en gitaar met zang, Charlie Nixon op dobro, Clarence “Tater “ Tate op viool, Pete Corum op staande bas en Kenny Ingram op de banjo.

Aan dit album werkten zoals reeds gemeld Johnny Cash en ook nog “Cowboy” Jack Clement en Michael T. Coleman op gitaar mee.

Marty Stuart trad ook nog op als producer van dit fraaie bluegrass album en trouwde in 1983 met Cindy Cash, een dochter van Johnny Cash. Even terug in de tijd van Marty Stuart. Op “Labor Day” 1972 werd hij opgenomen in het gezin van Lester en Gladys Flatt en ging deel uitmaken van de Nashville Grass als gitarist, waarmee hij door het land toerde en optrad. Lester zag er op toe, dat hij z’n schoolopleiding op een schriftelijke manier afrondde. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat Marty Stuart met veel plezier en dankbaarheid terugkijkt naar de beginjaren van z’n muzikale carriere met niet alleen de zorg van Lester en Gladys Flatt, maar ook de vriendschap van de overige bandleden uit die tijd zoals Roland White, Curly Seckler, Vic Jordan en Paul Warren. Lester Flatt overleed op 11 mei 1979 na een langdurige hartproblemen en zijn taak als leider van de Nashville Grass was al een tijd daarvoor op aandringen van Lester overgenomen door Curly Seckler tot z’n pensioen in 1994. Curly maakte al sedert 1949 deel uit van Lester Flatt en Earl Scruggs Foggy Mountain Boys en werd in 2004 door de IBMA opgenomen in de International Bluegrass Music Hall of Fame.

Nog even terug naar het album “Take a Little Time” van Curley Seckler & The Nashville Grass hier met de titelsong en achtergrondzang van Johnny Cash.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu naar Texas voor Courtney Patton met de songs “Killing Time”, “War of Art” en  “Sure Am Glad”.

Deze songs staan haar album “So This Is Life” met 12 songs, dat in 2015 in eigen beheer werd uitgebracht.

Tijd om weer eens kennis te maken met Courtney Patton hier samen met haar echtgenoot, zanger gitarist Jason Eady hier met de song “Killing Time” tijdens een optreden in de Cheatham Street Warehouse in San Marcos (gelegen tussen San Antonio en Austin TX)

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Patton is een Texaanse zangeres, die met haar tweede album echte country wilde brengen en

volgens producer Drew Kennedy kon ze nooit genoeg country waltzes op een album zetten. Opvallend is verder die prachtige schrijfstijl van Patton. Ingehouden, zonder al te veel woorden te gebruiken, kan ze meesterlijk een sfeer neerzetten.

Ik had haar reeds aangekondigd als zangeres/schrijfster en daar zijn de 12 songs op dit album een fraai voorbeeld van.

Het titelnummer gaat over haar ouders die na een huwelijk van ruim 35 jaar toch uit elkaar gaan. Patton weet dat fantastisch, zonder te oordelen, neer te zetten.

“ Twelve Days” gaat over hoe ze haar haar echtgenote Jason Eady (zelf ook een countryartiest) mist als hij op toernee is.

Muzikaal zijn de 12 nummers verder ook prima in orde, waarbij Courtney wordt bijgestaan door Steve Bernal op Cello,  ,Gerald Boyd op akoestische en electrische gitaar ,Katie Rose Cox op viool, Geoff Queen op pedalsteel en gitaar,  Mark Patterson op drums en Jerry Abrams op staande en electrische bas.

Courtney Patton oorspronkelijk uit Granbury TX even ten zuidwesten van Fort Worth bracht in 2013 haar debuut album “Triggering the Flood” uit en twee jaar later dus dit album “So This Is Life”, terwijl zij daar tussendoor in 2014 trouwde met haar muzikaal partner, zanger/schrijver/gitarist Jason Eady. In het voorjaar van 2018 keerde ze weer terug in de studio na tal van optredens met bekende Texaanse artiesten als Cody Jinks, Derryl Dodd om het zeer fraaie album “What’s It to Fly Alone” in samenwerking met oa. de befaamde Lloyd Maines. Maar dat is iets voor een volgende keer.

U kunt als lezer hier nog even luisteren naar Courtney Patton hier met de song “Sure Am Glad” van haar album “So This Is Life”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

We blijven gewoon in Texas voor Delbert McClinton hier met de songs “Lone Star Blues”, “Birmingham Tonight” en “When Rita Leaves” .

De twee laatst vermelde songs staan op z’n album “Nothing Personal” in 2001 uitgebracht door New West Records. Een aantal ervaren luisteraars van dit programma hebben natuiurlijk ook gehoord, dat Delbert bij de song “Birmingham to Night”vokaal wordt bijgestaan door Iris Dement.

Delbert verkreeg in 2001 voor dit album een Grammy Award “Best Blues Album 2001”. Een mix van blues, countryrock met een Delbert McClinton in topvorm niet alleen als zanger/gitarist, maar tevens als een eersteklas liedjeszanger met ijzersterke teksten.

Het was trouwens het eerste album van hem, dat hij via het fraaie label New West Records uitbracht. Een album met 13 door hem zelf geschreven songs met enige assistentie van producer Gary Nicholson en Benmont Tench van Tom Petty & The Heartbreakers. Bijzondere fraaie muziek met zoals deze traditionele countrysong “Birmingham Tonight” , een Tex-Mex song zoals “When Rita Leaves” . Daarvoor ook nog Delbert McClinton “Live from Austin” nog met de schitterende “Honky Tonk” meezinger “Lonestar Blues”, die staat op z’n album “Room the Breathe” in 2002 uitgebracht door New West Records. Ook al weer zo’n schitterende tekst passend bij een stevige Texas kroeg met assistentie van tal van andere countrymuziek grootheden zoals Kix Brooks, Rodney Crowell en Jim Lauderdale.

Natuurlijk nog als lezer nog kijken en luisteren naar Delbert McClinton met de song “Lonestar Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Op 22 april j.l. kondigde Delbert McClinton aan, dat hij na een muziekcarriere van ruim 60 jaar met penioen zou gaan. In het najaar wordt hij 80 jaar en mede gelet op de Corona-perikelen en de huidige problemen in de VS met wel of geen mondkapje tijdens optredens, ziet hij af van een afscheidstournee. Hij kan in ieder geval terugkijken op een heel succesvolle muziek carrier met 4 Grammy Awards; “1992 Rock Performance by a Duo” met Bonnie Raitt voor “Good Man, Good Woman”; 2002 Contemporary Blues Album voor “Nothing Personal”; 2006 Best Contemporary Blues Album voor het album  “Cost of Living” en  2020 Best Traditional Blues Album voor “Tall, Dark, & Handsome”. Daarnaast werd Delbert McClinton nog genomineerd voor 8 Awards.

Voor u ook nog Delbert McClinton met de song ‘When Rita Leaves’, die staat op z’n  album Award winning album ‘Nothing Personal’.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu snel door naar de Nederlandse inbreng en daarvoor als eerste uit Amsterdam de 5-mans countrymuziekgroep “Honky Tonk Men” met de song “One More Phonecall”.

Deze song staat op hun debuutalbum met 5 songs, dat in 2019 via Friendly Folks Records werd uitgebracht.

Vier muzikanten met jarenlange ervaring in de rockabilly, country, singer-songwriter en Bluegrass scene in Nederland hebben de handen in een geslagen om de hun liefde voor hun muziek te delen.

Inmiddels is de “Honky Tonk Men” bezig met een nieuw album.

U kunt hier nog even luisteren naar de Honky Tonk Men met hun song “One More Phonecall”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De vorige week dinsdag, 4 mei,  was er in verband met de “Dodenherdenking geen “Countrymusic Round-Up” en daarvoor in dit programma toch nog even terug naar die dag voor de groep “Swinder” met het lied “Ik zai Pekel nooit weer” .

Dit lied, dat vorig jaar in het kader van 75 jaar vrijheid in Groningen werd geschreven en gaat over Aaldrik Wijsbeek, de 19-jarige Aaldrik Wijsbeek, woonachtig te Dekkersoord in het Pekelderlaand. Aaldrik is vlak voor de tweede wereldoorlog in verband met de mobilisatie opgeroepen en moet zich melden voor militaire dienst .

Hij stond te schreien bij z’n vertrek en zei : “Ik zai Pekel nait weer.” Zoals hij al voorvoelde overleeft Aaldrik Wijsbeek de oorlog niet. Op 10 mei 1940, de vrijdag van de inval van de nazi’s, is een bus met 39 gemobiliseerde soldaten op weg naar de militaire basis Valkenburg nabij Den Haag bombarderen de Duitsers de colonne van drie bussen.

Zestien militairen uit de voorste bus, onder wie Aaldrik en de chauffeur, zijn op slag dood. Een bijzondere emotioneel lied geschreven, gespeeld en gezongen door de groep “Swinder”(Zwerver) bestaande uit zanger/schrijver/gitarist en oprichter/leider van de groep Bas Schröder op gitaar met leadzang, Bastiaan Sligter op basgitaar,  Daniël de Jong op drums,  Harmen Ridderbos op piano, Heta Salkolahti op viool, Christof Bauwens op pedal steel en gitaren en tenslotte Johan Zielstra op hammondorgel.

Als lezer kunt u nog kijken en luisteren naar het bijzondere lied “Ik zai Pekel nooit weer”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu naar New South Wales Australie voor Brad Cox, tevens uitsmijter van dit programma Countrymusic Round-Up”,  hier met de song “Give Me Tonight”, die staat op z’n album “Your Favorite Country Song?”, dat op 7 mei j.l. werd uitgebracht door Sony Music Entertainment.

Deze song staat trouwens ook op het verzamelalbumm dat is uitgebracht  ter promotie van “The Country Music Awards of Australia (CMAA)” ook bekend als de Golden Guitar Awards, dat ieder jaar sedert 1973 in januari wordt gehouden gedurende het “Tamworth Country Music Festival” met natuurlijk de mooiste countrymuziek opnames van Australie.

Het verzamelalbum bestaat uit twee CD’s met natuurlijk ook de winnaars zoals o.a. Fanny Lumsden, Travis Collins en The McClymonts.

Tot slot van dit bericht kunt u nog kijken en luisteren naar een video-clip van Brad Cox met de song “Give Me Tonight”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

One Stair Down for Technical Details

 

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM en het DAB+ netwerk kanaal 8B, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard dan wel middels de ‘RTV Krimpenerwaard’ App.

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: mei 11 ‘21 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***  titel muziek  ***   titel album   ***   Label

 1. Curly Seckler & The Nashville Grass *** Sugar Lee   ***   Take a Little Time   ***   CMH
 2. Curly Seckler & The Nashville Grass ft. Johnny Cash *** What’s Good for You (Should Be Akright for Me)   ***   Take a Little Time   ***   CMH
 3. Curly Seckler & The Nashville Grass *** Somebody Loves You Darlin’   ***   Take a Little Time   ***   CMH
 1. Courtney Patton *** Killing Time   ***   So This Is Life   ***   Courtney Patton
 2. Courtney Patton *** War of Art   ***   So This Is Life   ***   Courtney Patton
 3. Courtney Patton *** Sure Am Glad   ***   So This Is Life   ***   Courtney Patton
 1. Delbert McClinton *** Lone Star Blues   ***   Room to Breathe   ***   New West Records
 2. Delbert McClinton *** Birmingham Tonight   ***   Nothing Personal   ***   New West Records
 3. Delbert McClinton *** When Rita Leaves   ***   Nothing Personal   ***   New West Records
 1. Honky Tonk Men *** One More Phonecall   ***   Honky Tonk Men   ***   Friendly Folks Records
 2. Swinder *** Ik Zai Pekel Nooit Weer   ***   single   ***   Swinder
 1. Brad Cox *** Give Me Tonight   ***   What’s Your Favorite Country Song?   ***   Sony Music Entertainment

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *