Paddy’s Day at RTV Krimpenerwaard!

 

In dit programma “Countrymusic Round-Up” een uitgebreide voorproef op “Saint Patricks Day” ook wel “Paddy’s Day” genoemd op a.s. woensdag, 17 maart 2021

De nationale Ierse feestdag, die ook in Nederland wordt mee gevierd, maar waarvan de festiviteiten net als vorig jaar trouwens als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn geannuleerd, met toch nog een lichtpuntje middels uw lokale omroep RTV Krimpenerwaard.

Dit radioprogramma is als troost bijna geheel gevuld met bijzondere country & folkmuziek uit Ierland door niet alleen The Chieftains bijgestaan door o.a. Ricky Skaggs, Martina McBride en Marianne Faithful, maar ook door gerenommeerde hedendaagse Ierse groepen als The Kilkennys en The High Kings.

Ook fraaie Ierse Ierse Singalongs, zoals “Donald Where’s Your Trousers”, “The Black Velvet Band” en “Those Brown Eyes” uit het grijze verleden.

Halverwege het programma nog de agenda met nog een paar meldingen en daarna is het tijd voor de nederlandse bijdrage en daarvoor in de schijnwerpers de “The Jolly Beggars” uit Tholen en uit Nrd-Brabant “Tip Jar”.

Vervolgens gewoon weer verder Ierse muziek door Sean Wilson & Tony Mac met de song “Paddy Reilly’s Daughter, daarna Rosanne Cash met de song “40 Shades of Green”, Paddy O’Brien met de song “Count Me Out” en treedt Paul Brady op als uitsmijter van dit programma met de song “Steelclaw”.

Zoals reeeds aangekondigd begint het programma “Countrymusic round-Up “met een Iers feestje in Amerika met The Chieftains achtereenvolgens samen John Hiatt, Bela Fleck en Jeff White en de titelsong van het album “Down The Old Plank Road: The Nashville Sessions”.

Vervolgens ook nog met Ricky Skaggs hier met “Cindy” en “I ‘’ Be All Smiles Tonight” door The Chieftains samen met de bekende Amerikaanse countryzangeres Martina McBride hier met lead-zang.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht door The Chieftains hier met de song “Down the Old Plank Road”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Deze songs staan op het album “ The Nasville Sessions ”, dat in in september 2002 werd uitgebracht door RCA.

Een schitterend album, waaraan door tal van bekende Amerikaanse countrysterren, zoals ook Earl Scruggs, Vince Gill, Buddy & Judy Miller, Gillian Welch & David Rawlings, The Del McCoury Band en nog vele anderen, waaronder Martina McBride in dit programma met  “I’ll Be All Smiles Tonight”.

Een van de vele Ierse folksongs op deze bijzondere CD en dat allemaal ter ere van Saint Patrick, de beschermheilige van Ierland.

Van deze bisschop wordt verteld, dat hij als jongen van 16 jaar door Ierse plunderaars als slaaf werd verkocht, maar na 6 jaar wist te ontsnappen en ging studeren bij de bisschop St Germain van Auxerre.

Hij werd opgeleid tot priester en ging vervolgens terug naar Ierland om de heidenen daar te bekeren.

De Druiden waren het daar natuurlijk niet mee eens, maar hij wist het vertrouwen te winnen van de koning, die ook toetrad tot het katholieke geloof. St Patrick stichtte veel kloosters, scholen en kerken. 30 jaar was hij actief als bisschop en zijn sterfdag 17 maart 461 AD is thans niet alleen meer een katholieke feestdag, maar wordt meer beschouwd als een algemene feestdag.

De viering van Saint Patrick’s Day kwam in 1737 naar Amerika, want dat was het 1ste jaar dat deze dag publiekelijke werd gevierd in Boston Massachusetts.

U kunt hier nog luisteren naar Martina McBride samen met The Chieftains hier met de song “I’ll Be All Smiles Tonight”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Bij zo’n feestje in de pub behoren naast veel “ales” en “stout” en fraaie meezingers en pub-songs zoals samen met The Irish Rovers hier met de song “Donald Where’s Your Trousers”.

Een wel heel bijzondere pub-song,“Donald, Where’s Your Trousers” door The Irish Rovers hier tijdens een “live’ optreden, maar als u op zoek gaat naar hun muziek, dan zult u dit lied ook aantreffen op hun mooie dubbelalbum met de titel “The Irish Rover Gems” in eigen beheer uitgebracht.

“Donald, Where’s Your Trousers” een schitterende pub-song met leedvermaak over de Schotten, die dus een paar eeuwen geleden hun broeken hebben ingeruild en rokken zijn gaan dragen en bekend staan als “Ladies from Hell”.

Natuurlijk kunt u hier nog even luisteren naar het fraaie verhaal van “Donal Where’s Your Trousers”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens ook de ballade “The Black Velvet Band” door de “Irish Ceili Band” hier met een song, die staat op hun album “Spend a Hour in the Irish Country Side” uitgebracht door Suite 102.

Het dramatische verhaal van een jongeman, die wordt verleid door een mooi meisje en blijft zitten met een zwarte sjaal, die blijkt te zijn gestolen en waarvoor hij vervolgens wordt veroordeeld tot een werkstraf van zeven jaar op Van Diemensland Tasmanie. Da’s iets heel anders dan een hedendaagse taakstraf.

We gaan voor de song “the Black Velvet” noor een optreden van The Dubliners.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan ook nog “Those Brown Eyes” gezongen en gespeeld door Johnny McEvoy hier met een song, die staat op het verzamelabum “Classic Irish Love Songs” uitgebracht door Aran Records.

De song “Those Brown Eyes” is geschreven door de Amerikaanse folksinger/songwriter Woody Guthrie en de eerste opname hiervan was op 19 april 1944. Ver terug in de tijd dus.

Johnny McEvoy, inmiddels 75 jaar en woonachtig in Greystones zo’n 30 km gelegen ten zuiden van de hoofdstad Dublin begon in 1966 op 21-jarige leeftijd aan z’n succesvolle muziek carriere als zanger/schrijver/gitarist.

Inmiddels zo nu en dan ook weer terug naar z’n geboorteplaatse Banagar halverwege Dublin aan de Ierse zee en Galway aan de Atlantische Oceaan.

Met het uitbrengen van z’n eerste single met de song “Murshin Durkin” op de A-kant bereikte hij de eerste plek in de hitnoteringen, terwijl hij voor de B-kant deze “Woodie Guthrie” ballade had gekozen.

Ook met deze song bereikte hij grote successen en wordt ook nu 55 jaar later nog steeds veel gevraagd en ook graag door Johnny McEvoy gespeeld en gezongen.

Nartuurlijk kunt u nog even kijken en luisteren naar zanger/schrijver en gitarist Johnny McEvoy hier met de song ‘Those Brown Eyes’.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu weer snel door naar St.  Patricks Day met een nieuwe generatie Ierse folksingers en nu met The Kilkenny’s hier met de song “The Molly Maguires”.

Deze song staat op hun album “Blowin’ in the Wind”, dat in september 2018 via Beaumex werd uitgebracht.

Gespeeld en gezongen door vier vrienden uit de Ierse stad Kilkenny, die  hun passie deelden voor muziek, in 1998 samen een band stichtten en menig pub op stelten zetten met hun optredens.

Davey Cashin op mandoline, gitaar, banjo en fluit, Robbie Campion Multi-instrumentalist vooral op de banjo, mandoline en gitaar, Tommy Mackey op bas-gitaar en het jongste lid van de groep Mick Martin op de traditionele Ierse Uilleann Pipes, Bodhran en Low Whistles.

Voor The Kilkennys gaan we naar Leeuwarden tijdens hun optreden in het TV-programma “Noardewyn Live” hier met de song “The Molly Maguires”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “The High Kings” hier met hun vertolking van de tradionele bluessong“Goodnight Irene”. “Irene Goodnight” ooit een song uit de jaren ’30 door de Amerikaanse bluesmuzikant Leadbelly (Huddie Ledbetter), die het al zong in 1908, maar in 1932 werd dit lied voor het eerst opgenomen.

Deze song staat op hun album “Grace & Glory”, dat februari 2017 werd uitgebracht door Celtic Collections/ARD RI Entertainment.

Zo’n twaalf jaar geleden vormden vier zeer ervaren Ierse zangers/schrijvers Finbarr Clancy, Brian Dunphy, Martin Furey en Darren Holden “The High Kings” een naam uit het zeer verre verleden van Ierland, toen het eiland bestond uit een aantal koninkrijken.

Finnbarr Clancy heeft in z’n jeugd nog als gitarist meegespeeld bij The Clancy Brothers, terwijl Martin Furey een jongere uitgave is van “The Fureys”, Brian Dunphy op gitaar met zang, is de zoon van de beroemde Ierse zanger Sean Dunphy en Darren Holden op accordeon, heeft tevens opgetreden als zanger bij shows als Riverdance en Rhythm of the Dance.

U kunt nog even kijken en luisteren naar een optreden van “The High Kings” op 30 april 2016 in het Glenroyal Hotel te Maynooth met de song “Good Night Irene”

Gewoon even doorschakelen/Just Use The Link!

Vervolgens “Love Is Teasin’”of te wel “Liefde is verleidelijk” door The Chieftains hier samen met Marianne Faithful.

Deze song staat op het fraaie album “ The Long Black Veil” van The Chieftains, dat werd uitgebracht door RCA/BMG.

Een album waarbij The Chieftains worden bijgestaan door tal van bekende Britse en Ierse musici zoals Mark Knopfler, Sting, Mick Jagger, Sinead OÇonnor, Van Morrisson zelfs The Rolling Stones als groep en tenslotte als buitenbeentje Ry Cooder met het bijzondere “Coast of Malabar. Maar hier dus samen met Marianne Faithful, die werd ontdekt door Mick jagger en Keith Richards en in 1964 in Nederland zeer bekend werd van haar vertolking van Mick Jaggers en Keith Richards song “As Tears Go By”. Marianne inmiddels 69 jaar heeft een behoorlijk ruig leven achter rug en dat is dan ook wel duidelijk te horen in haar bijzondere vertolking van “Love Is Teasin’”.

Nog even terug naar een optreden van Marianne Faithful samen met The Chieftains hier met de song “Love Is Teasin’”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een aantal meldingen over countrymuziek activiteiten in de regio, waaronder het streaming video-optreden van de Goudse countrygroep “Change of Key” op 28 maart a.s. vanuit Country Cafe Concordia te Haastrecht,waarover in programma van de volgende week meer informatie, maar u kunt zich alvast aanmelden via snel door naar de Nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up” met als eerste de groep “The Jolly Beggars” uit Tholen, die in 2013 ook optraden tijdens St.Patricks Day-viering in “Het Gebouw  te Ammerstol hier met de song “William Taylor”.

Deze song staat op hun album “It’s a Long Way” in eigen beheer in 2007 uitgebracht.

The Jolly Beggars, met een voorliefde voor traditionele Ierse muziek, bestaan uit Dirk de Vreugd jr (zang, fluiten, mondharmonica, mandola), Freek Smits (mandoline, leadgitaar, banjo, zang), Hans Kortekaas (bodhran, slaggitaar, zang) en Wouter van der Schoor (bouzouki en mandoline).

De opname in dit programma  is gemaakt tijdens een live-optreden van de groep in de katholieke kerk van Goes in 2012, maar het geluid van de songs op hun album klinkt aan aanzienlijk beter.

De folkband heeft inmiddels drie albums in eigen beheer uitgebracht.

Nog even terug naar hun optreden in de kerk te Goes voor “The Jolly Beggars” hier met de song “William Taylor”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens in dit programma ook nog “That’s Why” door Tip Jar bestaande Bart de Win en z’n partner Arianne Knegt hier met een song van het tweede album “Let Go”, dat in december 2015 in eigen beheer werd uitgebracht. Bijna alle 14 liedjes werden door Bart de Win geschreven.

Bart de Win op piano met zang en Arianne Knegt met zang, worden op dit album bijgestaan door Harry Hendriks en Martijn de Win op gitaar, Tonnie Ector op de contrabas, Eric van de Lest op de drums en “last but not least” Joost van Es de violist.

U kunt als lezer nog even kijken en luisteren naar een optreden van Tip Jar in het Podiumcafé Peter & Leni in Steendam (Gron.) met de song “That’s Why”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu snel door naar het Ierse duo Sean Wilson en Tony Mac met de song “Paddy Reilly’s Daughter”.

Deze song staat op het album “Back in Town” met 12 song, waaronder ook nog 2 medley’s  in 2016 uitgebracht door H & H Music Ltd.

Sean Wilson hier op accordeon  met zang en Tony (Mac) McIlvanna op guitar en eveneens met zang al meer dan 25 jaar actief als een country duo en inmiddels meer dan 28 albums uitgebracht.

Tijd om eens kennis te maken met het duo Sean Wilson en Tony Mac hier met een “live” presentatie van de song “Paddy Reilly’s  Daughter”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “40 Shades of Green”, “40 verschillende tinten groen” door Rosanne Cash hier met een song, die ooit is geschreven door haar vader Johnny Cash en die staat op het album “Trans Atlantic Sessions 2 Vol. 1 in 2006 uitgebracht door Iona Records.

Rosanna Cash  geboren op 24 mei 1956 in Memphis Tennessee is de dochter van de bekende Johnny Cash en z’n eerste vrouw Vivian Liberto.

Na de scheiding van haar ouders in de begin jaren 60  groeide zij op bij haar moeder in Zuid Californie.

U kunt u hier nog even kijken en luisteren naar een optreden van Rosanne Cash bijgestaan door o.a. Maura O’Connell en Karen Matheson met de song “40 Shades of Green”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Met een kijkje op de klok snel door naar onze uitsmijter van dit programma Paddy O’Brien, de 66-jarige countryzanger/gitarist uit Aglish gelegen in de country Waterford, hier met de song “Count Me Out’, die staat op z’n album “From Now On”,.

Dit album met 12 songs werd eveneens in 2016 gebracht maar nu door Sunnyside Discs.

Tot slot kunt u nog luisteren naar Paddy O’Brien met leuke Ierse countrymuziek hier met de song “Count Me Out”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM en het DAB+ netwerk kanaal 8B, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Mar. 16 ‘21 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek  ***   titel album   ***   Label

 1. The Chieftains *** Down the Old Plank Road   ***   The Nashville Sessions   ***   RCA
 2. The Chieftains ft. Ricky Skagss & Kentucky Thunder *** Cindy   ***   The Nashville Sessions   ***   RCA
 3. The Chieftains ft. Martina McBride *** I’ll Be All Smiles Tonight   ***   The Nashville Sessions   ***   RCA
 1. The Irish Rovers *** Donald Where’s Your Trousers   ***   The Irish Rover’s Gems   ***   The Irish Rovers
 2. The Irish Celi Band *** The Black Velvet Band   ***   Spend an Hour in the Irish Countryside   ***   Suite 102
 3. Johnny McEvoy *** Those Brown Eyes   ***   Classic Irish Love Songs   ***              Aran Records
 1. The Kilkennys *** The Molly Maguires   ***   Blowin’ in the Wind   ***   The Kilkennys
 2. The High Kings *** Goodnight Irene   ***   Grace and Glory   ***   Celtic Collection
 3. The Chieftains ft. Marianne Faithful *** Love Is Teasin’  ***   Long Black Veil   ***   RCA/BMG
 1. The Jolly Beggars *** William Taylor   ***  It’s a Long Way   ***   The Jolly Beggars
 2. Tip Jar *** That’s Why   ***   Let Go   ***   Shine a Light
 1. Sean Wilson and Tony Mac *** Paddy Reilly’s Daughter   ***   Back in Town   ***   H & H Music Ltd.
 2. Rosanne Cash *** 40 Shades of Green   ***   Transatlantic Sessions 2 Vol. 1   ***   Iona Records
 3. Paddy O’Reilly *** Count Me Out   ***   From Now On   ***   Sunnyside Discs

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *