Readin’, Rightin’, Route 23

In dit programma “Countrymusic Round-Up” is het tijd om eens kennis te maken met de Britse countryzanger/schrijver/gitarist “Luke”Guy Reed middels een drietal songs van z’n album “Strait Home”, dat in januari 2021 werd uitgebracht door Gotham Records.

Zoals altijd beginnen we het programma met de bluegrass deze verzorgd door o.a. “Joe Mullins & The Radio Ramblers” en “Rhonda Vincent and Caleb Daugherty” als voorproefje op het album “Industrial Strength Bluegrass”, dat vanaf 26 maart a.s. beschikbaar zal zijn.

Vervolgens ook terug in de tijd naar 1971 voor “Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys” met muziek van het album “Something Old, Something New”.

Halverwege het programma nog de agenda met een aantal meldingen en dan is het tijd voor de nederlandse inbreng en daarvoor ook terug in de tijd naar het “Hoge Noorden” voor de groep B-5 met de song “Don’t Tell Me It’s Over” en vervolgens als voorproefje op het “streaming video-optreden” van de Goudse countrygroep “Change of Key” vanuit theater Concordia te Haastrecht een song van hun album “Home Is Where My Heart Is”.

Daarna gaan we naar  Austin TX Rodney Crowell samen met Lyle Lovett met een song van het album “TEXAS” en treedt Todd Sparks uit Panama Beach City Fl op als uitsmijter van dit programma met z’n toepasselijke single “Living with the COVID-19”.

Voor een groter exemplaar even aanklikken!

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de Dwight Yoakam song “Readin’, Rightin’ Route 23” door Joe Mullins & The Radio Ramblers gevolgd door Rhonda Vincent samen met Caleb Daugherty met hun vertolking van de traditional en toepasselijke bluegrass song “Family Reunion”.

Deze songs staan op het album “Industrial Strength Bluegrass: Southwestern Ohio’s Musical Legacy”, dat officieel op 26 maart a.s. zal worden uitgebracht door Smithsonian Folkways Recordings.

Een muzikale erfenis uit de jaren rond 1950, toen heel veel migranten inclusief talloze muzikanten uit  de zuidelijke staten Kentucky, Virgina, Tennesse via US Route 23 bijgenaamd de “Dixie Highway” naar het noorden trokken om te gaan werken in de fabrieken in Zuid-west Ohio.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht door Joe Mullins & The Radio Ramblers hier met de song “Readin’Rightin’Route 23”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De muzikanten brachten natuurlijk hun muziek uit het Appalachie-gebergte mee en dit album staat dus dan ook boordevol met herinneringen aan deze periode geproduceerd door radio DJ, mandolinespeler, zanger en bandleider Joe Mullins in samenwerking met hedendaagse legendes als ook Lee Ann Womack, Mo Pitney en Vince Gill en natuurlijk een rij bluegrass sterren, zoals  ook Rhonda Vincent.

Natuurlijk ook nog even Rhonda Vincent en Caleb Daugherty met de song “Family Reunion”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “Follow Me Back to the Fold”  gezongen en gespeeld door Mark Newton hier samen met “The Girls” met een bluegrass gospel, die staat op het album met dezelfde naam “Follow Me to the Fold”, dat in het Millenium-jaar 2000 werd uitgebracht door Rebel Records.

Een bijzonder album met 12 songs, waarbij de bluegrass veteraan Mark Newton hier op gitaar en mandoline met lead-zang al van bekende bluegrass zangeressen had uitgenodigd om tezamen met het “crème de la crème” van de bluegrassmuzikanten onderwie Tony Rice , Alan Bibey, Ronnie Stewart, Fred Travers en natuurlijk ook de twee vrouwelijke instrumentalisten Missy Raines op de bas en Kristin Scott op banjo, een fraai bluegrass-album uit te brengen.

Bij deze song treedt Lynn Morris op nog op met haar clawhammer-banjo, terwijl “The Girls” bestaan uit o.a. Laurie Lewis, Sharon & Cheryl White, Sally Jones en Valerie Smith & Kathy Chiavola.

Als lezer kunt hier nog even luisteren naar Mark Newton & The Girls hier met de titelsong van het album “Follow Me Back to the Fold”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu door naar de traditionele bluegrass uit de jaren ‘70 door Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys hier met de songs “Katy Dear”, “Will You Miss Me” en “That Lonesome Song”.

Deze songs staan op het album “Someting Old, Something New”, dat in 1971 door Rebel Records werd uitgebracht.

De groep bestond toen uit Ralph Stanley op banjo en tenor zang, Roy Lee Centers op gitaar met lead-zang, Jack Cooke op de staande bas met achtergrondzang., Keith Whitley op lead-gitaar met zang, Ricky Skaggs op mandoline en tweede viool,  Curly Ray Cline op viool en ten slotte Ed Ferris op bas bij één van de songs.

Terug in de tijd naar de jaren ’70 voor een optreden van Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys met de song “Will You Miss Me” met hier de lead-zang door Keith Whitley.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Voor de liefhebbers van deze traditionele bluegrass muziek van Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys is het verzamelalbum “1971—1973”, bestaande uit 4 CD’s  en die zo’n beetje alle songs bevatten, die deze groep maakte in de begin periode van de 70-tiger jaren, zeer aanbevelenswaardig.

Na het overlijden van z’n broer zanger/schrijver/gitarist Carter Stanley in december 1966 had Ralph Stanley na enige tijd de bluegrassmuziek weer opgepakt en een aantal musici om zich heen verzameld, die op schitterende wijze voortgingen met de bluegrass, gospel en banjo-songs en viooldeuntjes uit het verleden en natuurlijk niet te vergeten de vele songs, die Carter Stanley had geschreven.

Op dit album ook een aantal buitengewone a cappella bluegrass gospelsongs met de bijzondere stem van wijlen Roy Lee Centers.

Roy Lee Centers, die na het vertrek van Larry Sparks als lead-zanger door Ralph Stanley werd aangetrokken, wordt als één van de beste bluegrass lead-zangers beschouwd. Roy werd in mei 1974 vermoord.

Zijn plek, als leadzanger en gitarist, werd vervolgens door Keith Whitley, die reeds regelmatig deeluitmaakte van de groep, overgenomen.

Als lezer kunt u hier nog even luisteren naar Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys met de song “That Lonesome Old Song”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan is het nu, in dit programma zoals aangekondigd,  tijd om kennis te maken met de britse zanger/schrijver en gitarist “Luke”Guy Reed hier met de songs “A Girl  Like You”, “This Time” en “Wrong”.

Deze songs staan op z’n album “Strait Home”, dat eind januari van dit jaar opnieuw werd uitgebracht door Gotham Records.

De song “A Girl Like You” heeft eigenlijk alle kenmerken van de Texas Swing, terwijl de songs “This Time” en “Wrong” bijna naadloos lijkt op de “Outlaw country muziek van Waylon Jennings, waarbij de stem van Luke Guy Reed dan ook veel overeenkomt met die van Waylon Jennings.

Tijd om eens kennis te maken met “Luke” Guy Reed hier met de song “A Girl Like You”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Een ex-college van mij uit het “Hoge Noorden” melde ook reeds de gelijkenis en dat is dan eigenlijk ook de reden, dat ik de muziek van deze Britse countryzanger in dit programma wilde laten horen.

De songs “Wrong” en “This Time”  zijn dan ook bekend geworden door Waylon Jennings, waarbij de eerste song staat op z’n album “”Drinkin’ And Dreamin'”, terwjl de tweede de titelsong is van z’n album, dat in 1974 werd uitgebracht door RCA/Legacy.

“Luke”Guy Reed, afkomstig uit Shanklin liggend op het eiland Wight en dat ligt weer in Het Kanaal en de Solent ten zuiden van Southampton, was nog niet eerder in dit programma te horen ondanks het feit, dat hij inmiddels als sedert de eind jaren ‘90 actief is o.a. met z’n album “The Renegade” en later “Solo Country Album” en “I Ain’t Got No Hat” in eigen beheer uitgebracht.

Nog even terug naar “Luke”Guy Reed hier met een van z’n Waylon Jennings song “You Asked Me To”, die eveneens staat op het album “Strait Home”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een aantal melding w.o. bijzonderheden omtrent  het streaming video-optreden van Change of Key a.s. zondagmiddag vanuit “Country Cafe Concordia” te Haastrecht snel door naar de Nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up”en daarvoor eerst terug gaan in de tijd voor de Noord-Nederlandse groep “B-5” hier met de song “Don’t Tell Me It’s Over”.

Daarvoor hoorde de Groningse country groep B-5 (Boothill Bootscootin’ Bullshit Boys Band) hier met de song“Don’t Tell Me It’s Over”, die staat op hun album “Fire It Up”, dat in 2001 in eigen beheer werd uitgebracht.

Het album bevat 11 tracks; drie eigen nummers en acht vertolkingen van bestaande songs.

In die tijd een succesvolle groep met o.a. m’n succesvolle collega DJ van vroegere Havenstad FM te Delfzijl en tegenwoordig in verband met een aantal gemeentelijke fusies samengegaan in “Omroep Eemsdelta”.

B-5 bestaande uit Radio Roel Stäbler als drummer, Eddy Lonergan op lead-gitaar en met zang, Bé Weersing op acoustische gitaar met lead-zang, Klaas Oosting op pedal steel gitaar, Wil van Eekeren op keyboards met zang en tenslotte Mark Hoen op bas.

De countryband B-5 werd twee keer genomineerd door de DCMA voor de Award “Meestbelovende Nederlandse Country Act” en dat leidde weer tot uitnodigingen om op te treden op bekende festivals zoals o.a. Floralia Oosterhout 2002. Maar ja op een gegeven moment houden festivals en ook bekende countrymuziekgroepen op te bestaan en roepen hun fans nog steeds “Don’t Tell me It’s Over”.

Nog even terug in de tijd naar de countrygroep B-5 hier met de song “Gettin’Me Over the Mountains”, die staat op het verzamelalbum “Borderline” met 19 countrysterren en groepen uit het Noorden van het land.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “Frozen Tears” door de Goudse countrygroep “Change of Key” hier met een song, die staat op hun album “Home Is Where My Heart Is”.

Deze song in dit programma alvast als voorproefje op het “Streaming video” optreden op zondagmiddag, 28 februari a.s. van 15.30 vanuit het theater Concordia met bekende pedalsteel-speler Tom Ensink als gastspeler en wilt u dit concert via uw smart-tv, pc/laptop dan wel tabletscherm ook bijwonen neem dan even tijdig contact op met Marijke de Jong via

Nog even terug naar betere tijden met Change of Key en hun optreden in “Concordia Haastrecht op 23 oktober 2011 met een medley van countrysongs.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan zoals aangekodigd naar Austin TX voor  “What You Gonna Do Now” door Rodney Crowell met assistentie van singer/songwriter Lyle Lovett hier met een song, die staat op het album “Texas”, dat in 2019 werd uitgebracht door RC1 Records.

Een fraai album van “Sir” Rodney Crowell, want zo mag je deze Texaan wel noemen. Al sinds de jaren zeventig actief in de country muziekscene, zodat je rustig kunt stellen dat we hier te maken hebben met een oud gediende.

Begonnen als begeleider en lead-gitarist in de band van Emmylou Harris heeft hij zich opgewerkt als producer en solo artiest. Vele prachtige albums zoals “Diamonds And Dirts” en “Keys To The Highway” waren het gevolg. Ook in het liefdesleven wist hij in dit wereldje te scoren als partner van Rosanne Cash. Hij wordt op dit album verder nog bijgestaan door Steve Earle en de collega Texanen Willie Nelson, Billy F. Gibbons, Lyle Lovett, Ronnie Dunn, Randy Rogers, John Jorgenson, net als Crowell’s voormalige bandgenoot Vince Gill en zelfs een voormalige Beatle, Ringo Starr.

Natuurlijk kunt u hier ng even luisteren naar Rodney Crowell en Lyle Lovett met de song “What You Gonna Do Now”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan is het nu tijd voor onze uitsmijter Todd Sparks hier met z’n single, het kon niet uitblijven, “Living with the Covid-19”. Todd Sparks van oorsprong uit Alabama meer in de mid-jaren ‘80 verkast naar Florida om z’n muziek carrier als zanger/schrijver/gitarist te starten in “Panama City Beach’ met optredens Pineapple Willy’s. Inmiddels regelmatige horen in z’n radioshow “Party in Paradise” met z’n Shrimpboat Cowboys “Party in Panama Beach City”.

Tot slot van dit bericht kunt u nog even kijken en luisteren naar Todd Sparks vanuit een zonnig Flarida hier met de song “Living with the Covid-19 (Coronacation)”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM en het DAB+ netwerk kanaal 8B, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Feb. 23 ‘21 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek  ***   titel album   ***   Label

 1. Joe Mullins & The Radio Ramblers *** Readin, Rightin’, Route 23   ***   Industrial Bluegrass   ***   Smithsonian Folkways Recordings
 2. Rhonda Vincent and Caleb Daugherty *** Family Reunion                ***   Industrial Bluegrass   ***   Smithsonian Folkways Recordings
 3. Mark Newton ft. The Girls *** Follow Me back to the Fold   ***   Follow Me back to the Fold   ***   Rebel Records
 1. Ralph Stanley *** Katy Daley   ***   Something Old, Something New   ***               Rebel Records
 2. Ralph Stanley *** Will You Miss Me   ***   Something Old, Something New   ***   Rebel Records
 3. Ralph Stanley *** That Lonesome Old Song   ***   Something Old, Something New   ***   Rebel Records
 1. “Luke” Guy Reed *** A Girl Like You   ***   Strait Home   ***   Gotham Records
 2. “Luke” Guy Reed *** This Time   ***   Strait Home   ***   Gotham Records
 3. “Luke” Guy Reed *** Wrong   ***   Strait Home   ***   Gotham Records
 1. B-5 *** Don’t Tell me It’s Over   ***   Fire It Up   ***   B-5 /Starlight Sound
 2. Change of Key *** Frozen Tears    ***   Home Is Where My Heart Is   ***   Change of Key
 1. Rodney Crowell ft. Lyle Lovett *** What You Gonna Do Now   ***   TEXAS   ***   RC1 Records
 2. Todd Sparks *** Living with the COVID-19 (Coronacation)   ***   single   ***   Shrimp Boat Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *