The Lighthouse

In dit programma “Countrymusic Round-Up” bijzondere aandacht voor het fraaie countrygospel album ‘Brotherly Love’ van Jimmy Fortune, Bradley Walker, Mike Roger en, Ben Isaacs, dat in 2020 werd uitgebracht door de Gaither Music Group.

Zoals altijd beginnen we het programma met de bluegrass en daarvoor zijn we kelders van Rebel Records ingedoken voor “The Boys from Indiana” met een drietal songs van hun album ‘Good Time Blues’.

Vervolgens ook nog eens ver terug in de tijd naar de jaren ‘30 voor ‘The Memphis Jugband’ met een aantal tracks w.o. “He’s in the Jailhouse Now” en “The Jazzbo Stomp” van het uitgebreide verzamelalbum ‘1927-1934’, dat eind vorig jaar werd uitgebracht door Acrobat Music.

Halverwege nog de agenda met een aantal meldingen en dan is het tijd voor de nederlandse inbreng  en daarvoor nog eens het gelegenheidsduo “Dick van Altena & Marcel Smulders, maar nu met een song van hun album “Singer/Songwriter Sessions Vol.5 en vervolgens Maurice van Hoek uit Montfoort met de song “Last Light”.

Daarna gaan we terug naar de V.S. voor de southern countryrock van “Robert Jon & The Wreck” en treedt Emma Swift op als uitsmijtster van het programma met haar versie van de Bob Dylan song “Queen Jane Approximately”.

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de songs “Good time blues”, “How Will I Explain About You” en  “Little Community Church” door The Boys from Indiana” en bedoeld wordt natuurlijk de “Jongens van de staat Indiana”.

Bluegrass muziek uit de staat Indiana ten noorden van de staat Kentucky en ten westen van de staat Ohio.

Deze drie songs staan op het album “Good Time Blues” in februari 2006 uitgebracht door Rebel Records, maar we waren wel de kelders van Rebel Records ingedoken, want ooit stond de muziek op een LP uit 1974.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking door The Boys of Indiana (BFI) hier tijdens een “live” optreden in Columbus Ohio met o.a. nog een fragment van de song “Good Time Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Bluegrassmuziek uit de mid-jaren ‘70 van een tamelijk onbekende groep, waarvan weinig albums zijn verschenen. In 1992 verscheen hun enige album op CD met de naam “Touchin’ Home” naast alleen nog een aantal oude cassette’s en LP’s zoals “Atlanta is burning” , Memories and Dreams en “Bluegrass Music is out of sight” , die je enkel en alleen nog tegen kwam op bijzondere verkopingen en vlooienmarkten.

Maar in 2006  heeft Rebel Records hun songs dus bij elkaar gezocht en via een album met 14 tracks uitgebracht. Een bijzonder mooi album met zanger/schrijver Aubrey Holt met lead-zang en gitaar, z’n broer Jerry Holt ook vaak met lead-zang, hun oom Harley Gabbard op dobro en met baritonzang, Paul Mullins op viool, Noah Grase op banjo, Frank Godbey op mandoline en tenslotte Don Edwards op de bas.

De groepsleden hadden allemaal al ergens anders gespeeld, zoals Harley Gabbard bij de Osborne Brothers, terwijl Paul Mullins had gespeeld bij de Stanley Brothers en de anderen bezig waren met een carriere bij de radio in het Zuidwesten van Ohio.

De broers kwamen zelf uit de omgeving van Milan in de staat Indiana in het grensgebied van Cincinnati Ohio, terwijl Paul Mullins woonachtig was in Middletown Illinois.

Zo ontstond eigenlijk ook de naam, want Paul nodigde de “harde kern” van de groep bestaande uit de Holts en Harley Gabbard vaak uit om daar te plaatse te spelen en kondigde ze dan aan met “Those Wild Boys from Indiana”.

Nog even terug naar het album “Good Time Blues” van The Boys of Indiana hier met de song “Sad Wind Sighs”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu nog verder terug in de tijd voor “The Memphis Jug Band” met de songs “He’s in the Jailhouse Now”, “Jazzbo” en “Little Green Slippers”.

Deze songs staat op het verzamelalbum “The Memphis Jug Band 1927—1934 eind vorig jaar uitgebracht door het Britse label Acrobat Music.

Dit album bestaat uit drie CD’s met in totaal zo’n 72 tracks en van dit album hoorde u ook nog  “In the Jailhouse Now” en de “Jazzbo Stomp”.

Opnames, die destijds werden uitgebracht door het Viktor en Okeh label en in de loop van de jaren ook apart zijn uitgebracht, maar hier dus verzameld met 3 CD’s met jugband muziek van The Memphis Jug Band en the Carolina Peanut Boys.

Natuurlijk in dit verhaal nog eens terug in de tijd voor de Memphis Jug Band hier met de song “In the Jailhouse Now”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De “Jug” is een stenen of glazen (whiskey)fles, waar met de mond wordt in geblazen, waardoor een geluid ontstaat, dat gebruikt wordt als een soort bas. De eerste opnames van Jug Bands komen uit de omgeving van Louisville en Brimingham Alabama in de jaren ‘20 , die populaire jazzdansmuziek speelden en waarbij de “jug” als nieuwigheid werd gebruikt.

Ook Jimmie Rodgers maakte voor zijn muziek soms gebruik van jugbands, zoals trouwens ook Louis Armstrong vaak meespeelde.

Terug naar de jaren ’30 voor de Memphis Jug Band hier met de Jazzbo Stomp middels een slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

De jugbands uit de omgeving van Memphis waren meer gebaseerd op de countryblues en de vroege Afrikaans-Amerikaanse tradities met Gus Cannon’s Jug Stompers, als een van de bekendste.

Meer informatie is ook beschikbaar middels een documentaire film uitgebracht met de titel “Chasin’ Gus’s Ghost” met een bijdrage van o.a. Erik Darling, David Grisman, Bill Keith en Geoff Muldaur e.v.a.

Door de depressie van de jaren ‘30 en het negatief effect van het toenemende gebruik van de radio op de verkoop van platen verminderde de activiteiten van de jugband groepen tot het minimum.

In de jaren ‘60 ontstond weer een opleving van de folkmuziek, waarvan de grappige kant vertolkt door o.a. Jim Kweskin & z’n Jugband in dit programma met de bekende song “Somebody Stole My Gal” met leadzang door Jim Kweskin en “Mobile Line” met lead-zang door Bon Siggins.

Zo’n 10 jaar geleden bracht Geoff Muldauer & The Texas Sheiks ook weer eens de jugband muziek in de belangstelling middels een fraai album met de titel  “Texas Sheiks” met o.a. het laatste optreden van gitarist Steve Bruton, naaste vriend van Kris Kristofferson.

U kunt als lezer hier nog even kijken en luisteren naar een optreden van de Texas Sheiks met Jim Kweskin als gastspeler op gitaar en met zang bij de song “ Fan It”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu zoals aangekondigd country-gospel muziek door het droomteam van de country-goslepmuziek Jimmy Fortune, Bradley Walker, Mike Rogers en Ben Isaac hier met de songs “Man of Constant Sorrow “, “Lord, I Hope This Days Is Good” en “The Lighthouse” .

Deze songs staan op het album “Brotherly Love” , dat in september vorig jaar op CD werd uitgebracht door Gaither Music Group en dat werd geproduceerd door Ben Isaacs.

Tijd  voor een bezoek aan Rory Feek’s Barn met een optreden van Jimmy Fortune, Bradley Walker, Mike Rogers en Ben Isaacs hier met de fraaie country-gospel “Lord, I Hope This Day Is Good”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De opnames vonden trouwens plaats tijdens een optreden in Rory Feek’s Barn/Studio in de buurt van Columbia TN georganiseerd door Jimmy Fortune, guitarist en zanger ooit bij de Statler Brother in samenwerking met Ben Isaacs, die o.a. ook deel uitmaakt van de Award winning gospelgroep The Isaacs, bestaande uit moeder Lily Isaacs en dochter Becky en haar echtenoot John Bowman, instrumentalist vervolgens ook nog de andere zus Sonya Isaacs met haar echtgenoot Jimmy Yeary als zanger en liedjes schrijver. De invalide Brad Walker , die als zanger in 2006 zijn debuutalbum “Highways of Dreams” uitbracht via Rounder Records.

Als kind was Bradley Walker al begonnen met zingen van countrysongs en gedurende z’n jeugd in tal van country en bluegrassgroepen opgetreden ondanks z’n ernstig lichamelijk handicap. Hij heeft een spierziekte en moet optreden vanuit een rolstoel en dat is natuurlijk best wel opvallend, maar nog opvallender is zijn mooie bariton zangstem.

Hij werkt veel samen met artiesten in de gospelcountry en bluegrass sfeer, zoals ook  destijds bij z’n eerste album met de hulp krijgt van o.a. Rhonda Vincent, Vince Gill, Alecia Nugent en Larry Cordle.

En dan nog tenslotte Mike Rogers, als zanger/schrtijver/gitarist, die in het verleden deel  uitmaakte van de bluegrassgroep Quicksilver van Doyle Lawson en tegenwoordig deel uitmaakt van countryzanger/schrijver/gitarist Craig Morgan’s band.

“Brotherly Love” een fraai album met 13 songs, terwijl het concert in Rory Feek’s boerderij ook op DVD is uitgebracht.

Natuurlijk nog eens terug naar het optreden van het viertal in Rory Feek’s Studio met de song “The Lighthouse”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een aantal meldingen nu snel door naar de Nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up” met vanavond net als de vorige week nog eens het duo “Dick van Altena en Marcel Smulders” hier met de Ricky Nelson song “Hello Mary-Lou” uit de beginjaren ‘ 60.

De versie van Dick en Marcel staat op hun mini CD “Singer/Songwriter Sessions Vol. 5” “Hello Mary Lou and Other Favorites” in 2013 uitgebracht door Continental Record Service.

De vorige week waren zij ook in dit programma met hun nieuwe album “Seasons in the Sun”, een album ook vol met vertolkingen van populaire songs uit de jaren ’60.

Nog even terug naar een optreden van Dick van  Altena en Marcel Smulders in Oosterhout met o.a. de song “Mary-Lou”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Vervolgens “Last Light” door Maurice van Hoek hier met een song, die staat op z’n album “Live for Everymore”, dat zo’n vier jaar geleden in eigen beheer werd uitgebracht.

Maurice van Hoek, de Rotterdammer die door de Verenigde Staten reisde en aldaar in liefde en verdriet inspiratie opdeed voor het maken van zijn plaat “Live Forevermore”. Maurice speelde vaak samen met Douwe Bob bij diens solo-optredens en met wie hij een grote passie voor de countrymuziek van weleer deelt.

Hij heeft trouwens op uitnodiging van Danny Vera ook nog opgetreden in het vermelde Veronica Inside TV programma.

Inspiratie voor z’n muziek haalt Maurice uit de klassieke country en de Americana en bij zijn helden als James Taylor en The Eagles en latere songwriters als Ryan Adams.

Inmiddels heeft hij in 2018 het album “Travelling Man”via DOX Records uitgebracht en in april van 2019 z’n EP “Church Sessions” weer in eigen beheer. Deze EP bevat 4 liedjes met een ode aan de liefde en zijn opgenomen in een klein kerkje te Montfoort, z’n huidige woonplaats.

De lezer van dit bericht kan ook nog kijken en luisteren naar een optreden van Maurice van Hoek met z’n band tijdens een optreden in Nijend 24 in Anderen (tussen Rolde en Gieten) Drenthe.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu naar de stevige southern country-rock door “Robert Jon & The Wreck” met de song”Oh Miss Carolina”. Daarvoor hoorde u Robert Jon & The Wreck met de song “Oh Miss Carolina”, die staat op hun album “Last Light on the Highway” uitgebracht door Double Drummer/Continental Record Service.

“Robert Jon & The Wreck” is een moderne Amerikaanse Southern Rock band uit Orange County, CA, die opgericht werd in 2011.

Frontman Robert Jon Burrison groeide op in Cerritos, CA. Thuis kon Robert Jon gitaar spelen en drummen, maar ook naar de oude elpees van zijn vader luisteren. In 2011 richtte Robert Jon zijn band “Robert Jon & The Wreck op. “

In 2013 verscheen hun debuut EP “Rhythm Of The Road”,  die door de pers en de muziekliefhebbers goed werd onthaald.

Momenteel is de band samen gesteld uit Robert Jon Burrison met lead-zang en gitaar, Andrew Espantman op drums met achtergrondzang, Steve Maggiora op piano/key-board met achtergrondzang, Henry James op leadgitaar en en tenslotte Warren Murrel op bas. O

In mei vorig jaar verscheen hun nieuwe album “Last Night On The Highway” met daarop elf songs, die geschreven werden door de jongens van Robert Jon & The Wreck, terwijl het album werd uitgebracht door Teenage Head Music/Continental Record Service

U kunt hier nog even kijken en luisteren naar een optreden van Robert Jon & The Wreck met de song “Oh Miss Carolina”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En dan is het ook al weer tijd voor onze uitsmijter van dit programma, Emma Swift hier met de song ”Queen Jane Approximately”, die staat op haar album “Blonde on the Tracks”, dat vorig jaar werd uitgebracht door Tiny Ghost Records/Continental Record Service.

De song is ooit geschreven door Bob Dylan en staat van oorsprong op het album “Highway Revisited 61”, dat in 1966 werd uitgebracht Columbia Records, maar is ook meerdere malen vertolkt door andere groepen, waaronder zeer succesvol door o.a. de Amerikaanse groep Greateful Dead””.

Emma Swift wordt hier muzikaal bijgestaan door o.a. Thayer Serrano op pedal steel  Steelism’s Jon Estes op gitaar en Jon Radford op bas en drums.

Tot slot kunt u hier nog eens kijken en luisteren naar een film van Emma Swift met de song “Queen Jane Approximately”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM en het DAB+ netwerk kanaal 8B, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Jan. 26 ‘21 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek  ***   titel album   ***    Label

 1. The Boys from Indiana *** Good Times Blues   ***   Good Times Blues   ***   Rebel Records
 2. The Boys from Indiana *** How Will I Explain About You   ***   Good Times Blues   ***   Rebel Records
 3. The Boys from Indiana *** Little Community Church   ***   Good Times Blues   ***   Rebel Records
 1. The Memphis Jug Band ***               He’s in the Jailhouse Now   ***  1927 – 1934   ***   Acrobat Music
 2. The Memphis Jug Band *** Jazzbo Stomp   ***  1927 – 1934   ***   Acrobat Music
 3. The Memphis Jug Band *** Little Green Slippers   ***  1927 – 1934   ***   Acrobat Music
 1. Jimmy Fortune, Bradley Walker, Mike Roger & Ben Isaacs *** Man of Constant Sorrow   ***   Brotherly Love   ***   Gaither Music Group
 2. Jimmy Fortune, Bradley Walker, Mike Roger & Ben Isaacs *** Lord, I Hope This Day Is Good   ***   Brotherly Love   ***   Gaither Music Group
 3. Jimmy Fortune, Bradley Walker, Mike Roger & Ben Isaacs *** The Lighthouse   ***   Brotherly Love   ***   Gaither Music Group
 1. Dick van Altena & Marcel Smulders *** Hello Mary-Lou   ***   Singer-Songwriters Session Vol. 5   ***   Continental Record Service
 2. Marcel Hoek *** Last Light   ***   Live for Evermore   ***   Maurice Hoek
 1. Robert Jon & The Wreck *** Oh Miss Carolina   ***   Last Night on the Highway   ***   Teenage Head Music/Continental Records
 2. Emma Swift *** Queen Jane Approximately   ***   Blonde on the Tracks   ***   Tiny Ghost Records /Continental Record Service

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *