Gone Girl

Voor een groter exemplaar even aanklikken!

In dit programma “Countrymusic Round-Up” gaan we terug naar de begin jaren ’70 en herinneringen ophalen aan o.a. Dolly Parton, Tompall & The Glaser Brothers en Conway Twitty met songs van het verzamelalbum “Dim Lights, Thick Smoke & Hillbilly Music”.

Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass deze keer verzorgd door de “Front Porch String Band” met muziek van hun album “Hills of Alabam” in 2012 uitgebracht door Rebel Records.

Naar aanleiding van reacties op het programma van de vorige week nog eens terug naar Keith Whitley nu samen met Ricky Skaggs uit hun begin periode van hun deelname aan “Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys” met muziek van het album “Second Generation of Bluegrass”.

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up” door de Zaandamse Thilly Frank met de song “Alabama Boy” en uit Zuid-Afrika Cora Marie en Kupido met een lied van album “Country in Harmonie– De Grootste Treffers”.

Daarna gaan we naar Texas voor de The Chicks met de titelsong van hun album “Gaslighter” en vervolgens uit Nashville ook nog Tim McCraw met een song van z’n nieuwe album “Here on Earth” gevolgd door de Honky Tonker Luke Combs met de song “Beer Can” en die tevens optreedt als uitsijter van dit programma.

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de songs “Living in Our Country World”, “de titelsong van het album “Hills of Alabam” en “The Singer” hier gezongen en gespeeld door de “Front Porch String Band”.

Deze songs staan op het album “Hills of Alabam”, dat in 2012 werd uitgebracht door Rebel Records.

De Front Porch Band werd in de jaren ‘70 als studentengroep te Tuscaloosa in de staat Alabama opgericht door Claire Lynch op rhythm-gitaar met lead-zang en haar echtgenoot Larry Lynch, een instrumentalist op lead-gitaar, mandoline, bouzouki, viool meet harmoniezang tezamen met de hulp van uitstekende musici.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht door de “Front Porch String Band”  hier met de song “The Singer”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Nadat ze een aantal albums, zoals “Country Rain” en “Smilin’ at You” in eigen beheer hadden uitgebracht, trokken zij de aandacht van “Leather Records” in Roanoke Virginia, waar hun album met hun naam “Front Porch String Band” als titel in 1981 werd opgenomen en uitgebracht.

Het album verkreeg via deze platenmaatschappij onvoldoende aandacht van het publiek kwam. Gelukkig washet album wel bij Rebel Records op gevallen, die het album vervolgens opnieuw uitbracht, waardoor het nationale bekendheid kreeg.

Gedurende de jaren ‘ 80 namen Claire en Larry Lynch de tijd om bij hun gezin te zijn. Na tien jaar kwam de Front Porch String Band weer in actie met het uitbrengen van het album “Lines & Traces” door Rebel Records

Op het album “Hills of Alabam” worden Claire en Larry Lynch bijgestaan door Allen Watkins op de banjo, Terry Campbell en Andy Meginiss op de bas met achtergrondzang, Herb Trotman op banjo en gitaar, Tony Rice en Mark Newton als gastspeler resp. op gitaar en mandoline en tenslotte Missy Raines ook als gastspeler op de bas.

Claire Lynch wordt op dit moment beschouwd als één van de topmusici in de bluegrassmuziek, drie keer door de IBMA uitgeroepen tot “Female Vocalist of Year”, een uitstekende liedjes schrijfster en tevens leider van haar eigen “Claire Lynch Band”.

U kunt hier ook nog even luisteren naar een optreden van Claire Lynch en haar band met de song “Once the Teardrops Start to Fall” tijdens een optreden in het programma “ Music City Roots” in het “Loveless Cafe” te Nashville TN. Deze song staat op haar album “Dear Sister” in 2013 uitgebracht door Compass Records.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu naar aanleiding van reacties op de vorige uitzending nog eens terug naar Keith Whitley nu samen met Ricky Skaggs uit hun beginperiode hier met de songs “This Weary Heart You Stole Away”,

“Sea of Regret” en “Those Two Blue Eyes”.

U kunt als  lezer hier nog even luisteren naar Keith Whitley & Ricky Skaggs met de song “Sea of Regret”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Deze songs staan op hun album “Second Generation of Bluegrass” opgenomen op 29 en 30 juni 1971 en in dit tijd natuurlijk op LP uitgebracht.

In 1994 werd dit album vervolgens door Rebel Records op een CD geperst en uitgebracht. Vervolgens verscheen er in 2001 nog een nieuwe uitgave. Zeer de moeite waard en voor de bluegrass muziekliefhebbers is aanschaffen mijn advies.!

Na de bekende pioniers in de bluegrass zoals Bill Monroe & His Bluegrass Boys, Lester Flatt & Earl Scruggs and The Foggy Mountain Boys en natuurlijk The Stanley Brothers was het nu tijd voor een nieuwe generatie met zowel Keith Whitley als Rick Skaggs, die in de jaren ‘70 nieuwe wegen in countrymuziekland verkenden en in de tien volgende jaren ieder ook zeer succesvol werden in de wereld van de commerciële Top 40 Countrymuziek.

U kunt hier nog even luisteren naar Keith Whitley, die tijdens een interview vertelt over de ontmoeting en samenwerking met Ricky Skaggs.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Maar vanavond in dit programma  dus in de begin jaren ‘70 beiden nog deeluitmakend van de “Clinch Mountain Boys.

Zij werden dan ook niet verbazingwekkend op dit album bijgestaan door Roy Lee Centers op lead-gitaar”, Curley Ray Cline op viool, Jack Cooke op de bas met bariton zang en Ralph Stanley op de banjo met z’n messcherpe tenorzang.

Keith Whitley op gitaar met lead-zang en Ricky Skaggs toen ook al een super instrumentalist op de viool, mandoline en ook met zang.

In 1973 verliet Keith Whitley de “Clinch Mountain Boys” voor een periode van twee jaar en keerde in 1975 weer terug om vervolgens in 1978 te vertrekken naar J.D. Crowe & The New South.

Jammer genoeg is het leven voor Keith dramatisch verlopen, want hij overleed op 9 mei 1989 op 34 jarige leeftijd aan een alcoholvergiftiging vlak na het uitbrengen van zijn album “I Wonder, Do You Think of Me”.

Ricky Skagss is gelukkig nog altijd zeer actief op het gebied van de bluegrassmuziek samen o.a. met de groep “Kentucky Thunder” en ook samen met z’n vrouw Sharon White en haar zus Cheryl  en vader Buck, die samen de bekende bluegrassgospel groep “The Whites” vormen.

Nog even terug naar Keith Whitley & Ricky Skaggs met de song “Don’t Cheat in Our Home Town”, die ook staat op het album “2nd Generation of Bluegrass” middels een leuke slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

We blijven nog even in de jaren ‘70 voor o.a. Dolly Parton hier met de song “Mule Skinner Blues (Blue Yodel no. 8) gevolgd door Tompall & The Glaser Brothers met de song “Gone Girl” en “Hello Darlin’” geschreven en gezongen door Conway Twitty.

Deze songs staan op een fraai verzamelalbum met als titel “Dim Lights, Thick Smoke and Hillbilly Music” -Various – Country & Western Hit Parade: 1970”, dat in 2013 werd  uitgebracht door de Duitse platenmaatschappij “Bear Family Records”.

Het album maakt onderdeel uit van een hele reeks verzamelalbums, dat terug gaat tot de mid-jaren ‘40 uiterst zorgvuldig en met smaak geproduceerd, terwijl elk album wordt vergezeld van een fraai boekwerk.

Dit album met countrytoppers uit de jaren ‘70 bevat 28 songs van artiesten, die beroemd waren zoals Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Tom T. Hall, The Flying Burritos Brothers, Ray Price, George Jones, Tamy Wyenette en Loretta Lynn en natuurlijk ook zoals hier in dit programma Dolly Parton met haar versie van de Jimmy Rodgers song “Muleskinner Blues” ook bekend onder de naam “Blue Yodel No. 8), dat op 4 mei 1970 werd opgenomen tijdens een studio-sessie bij RCA Victor in Nashville TN.

Zij was in de studio met de bekende countryzanger/gitarist Porter Wagoner samen met z’n guitarist Buck Trent toen het idee opkwam om Mules Skinner Blues” in een andere tempo op te nemen met tal van uitstekende sessiemuziekanten zoals ook Hargus M “Pig”Robbins op piano.

U kunt hier nog even kijken en luisteren naar een optreden van Bill Monroe & His Bluegrass Boys tezamen met Dolly Parton met de song “Mule Skinner Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Van dit fraaie verzamel album zoals reeds vermeld ook nog Tompall & The Glaser Brothers met de Jack Clement song “”Gone Girl”, dat op 21 mei 1970  werd opgenomen in de MGM studio te Nashville TN.

Het trio bestond dus uit Thomas Paul (Tompall) Glaser, Charles “Chuck” Glaser en Jim Glaser van oorsprong uit Spalding Nebraska, die door Marty Robbins naar nashville waren gehaald, omdat hij niet onterecht onder de indruk was van hun samenzang. De broers waren eveneens grote promotors van de Outlaw Countrymuziek en exploiteerden met veel succes de Glaser Brothers Sound Studios dat grotere bekendheid had als “Hillbilly Central” twee woonblokken van “ Music Row” in Nashville TN.

Hillbilly Central

U kunt hier ook nog even luisteren naar Tompall & The Glaser Brothers met de song “Gonne Girl”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Daarvoor hoorde u ook nog zanger/schtijver/gitarist Conway Twitty hier met z’n song “Hello Darlin’”, die eveneens staat op dit fraaie verzamelalbum. De song werd opgenomen in November 1969 in Bradley’s Barn in Mount Juliet met de hulp van o.a. de Anita Kerr Singers. Conway Twitty had tussen 1968 en 1986 veertig nummer 1-hits, waaronder vijf duetten met Loretta Lynn met wie hij ook tal van albums maakte.

Jarenlang had hij het record van meeste countrynummer 1-hits, totdat George Strait dit in 2006 verbrak.

Voor de lezer van dit bericht ook nog even terug voor een optreden van Conway Twitty met zijn in 1960 geschreven song “Hello Darlin”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio in het tijd voor de Nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up” met zoals aangekondigd uit Zaandam Tilly Frank hier met de song “Alabama Boy”.

Deze songheeft zij als single heeft opgenomen en via “Youtube” gepubliceerd, maar staat eveneens op haar alnum “Into the Wind “ in eigen beheer uitgebracht door CNF Music

Thilly zou op 13 maart j.l. optreden in het Cultuurhuis te Krimpen aan de Lek, maar dat ging dus ook al niet door vanwege de maatregelen tegen het Corona-virus.

En ook voor Thilly geldt dus “geen optredens en geen inkomsten”. Zij is een graag geziene en gehoorde countryzangeres tijdens “line-dance evenementen”, die voor de komende tijd ook allemaal zijn afgelast.

In ieder geval publiceert zij nog regelmatig songs via Youtube”, zodat we haar niet vergeten en dat doen we natuurlijk ook niet.

U kunt hier nog even luisteren naar Thilly Frank met de song “Alabama Boy”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens naar Zuid-Afrika voor “Waar Sal  Ons Die Liefde Vind” door Cora Marie en Kupido hier met een lied, dat staat op het album “Country in Harmonie-Die grootste Treffers”, dat op 3 juli j.l. werd uitgebracht door Gallo Record Company.

Een verzamelalbum uit Zuid-Afrika van de Afrikaanse zangeres Cora Nell (Myburgh) uit Pretoria, die in 1994  op 41—jarige leeftijd aan kanker overleed, maar nog steeds in Zuid-Afrika zeer bekend is mede door haar 22 albums,  die zijn uitgebracht en waarvan 14 de gouden status behaalden.

In 1980 vormde t zij een duo met Kupido en nam met hem 11 albums op en van de songs deze albums is dit album “Country in Harmonie – Die grootste Treffers” samengesteld en uitgebracht. Kupido, een artiestennaam bedacht door Cor Myburg, de echtgenoot van Cora Nell, heette eigenlijk Johan Wessels wordt beschouwd als een van de grootste liedjes schrijver van Zuid-afrika. Hij overleed trouwens  in 1996 op 62 jarige leeftijd ten gevolge van een hartverlamming in Middelburg ZA.

Nog even terug in de tijd met Cora Marie en Kupido met hun lied “Ek is verliefd Op Jou”, die staat op hun album 50-50, dat in 1985 werd uitgebracht.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens  “The Chicks” vroeger natuurlijk bekend als de Dixie Chicks met de titelsong van hun nieuwe album “Gaslighter”, dat op 17 juli j.l. werd uitgebracht door Columbia Records.

Gaslighter, hun 8ste studio album, met de titelsong, een modern countrypopnummer over een aanslepende scheiding bij een van The Chicks as binnenkomer en waarvan de vertaling van de titel al aangeeft wat de problemen zijn. “Gaslighter” is iemand,  die de werkelijkheid ontkent en de inhoud van gesprekken verdraait en het zelfvertrouwen van de ander ondermijnt.

Maar de Chicks stralen zoals altijd onafhankelijkheid en vrouwelijke kracht uit, die zich geen knollen voor citroenen laten verkopen.

In “Sleep at Night” vraagt frontvrouw Nathalie Maines aan haar ex-man hoe hij ‘s nachts sliep, terwijl hij een affaire had met een ander. Een bijzonder album, waarin Natalie Maines tezamen met haar muzikale vriendinnen Emily Robison and Martie Maguire muzikaal verhaal haalt op haar overspelige ex-man Adrian Pasdar.

In de slimme teksten zit er niet alleen een verwijzing naar de “Anonieme Alcoholisten”, maar zo nu en dan zit er ook een grappige zinnen zoals ‘My Husband’s Girlfriend’s Husband Just Called Me Up’.

De drie dames hier op oorlogspad met de song “Here at Night” met die fraaie zin “ My Husband’s Girlfriend’s Husband Just Called Me Up”

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens naar Nashville voor “Hold You Tonight”  door Tim McGraw hier met een song,  die staat op het 16e studio album “Here on Earth”, dat op 21 augustus j.l. werd uitgebracht door Big Machine Records.

Tim McGraw getrouwd met Faith Hill inmiddels 53 en dat betekent dat het  ook thuis enigzins rustig wordt nu z’n drie dochters zijn afgestudeerden zo langzamerhand het ouderlijk huis verlaten.

Hij behoort inmiddels net als Keith Urban en Kenny Chesney tot de oudere garde in de countrymuziek, die nog steeds succes hebben. Keith Urban heeft ook net z’n 11e studio album met als titel “The Speed of Now Part 1” op 11 September uitgebracht.

U kunt als lezer hier nog even kennismaken met de titelsong van het album “Here on Earth” door Tim McGraw.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En dan is het ook al weer tijd voor onze uitsmijter van dit programma Luke Combs uit Ashville North Carolina  met de song “Beer Can”, dat staat op  z’n album “This One’ s  for You Too (DeLuxe Edition)” uitgebracht door Columbia Nashville.

Tot slot kunt u nog even luisteren naar Luke Combs hier met een akoestische versie van de song “Beer Can”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM en het DAB+ netwerk kanaal 8B, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard .

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Sept 29 ‘20 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek   ***   titel album   ***   Label

 1. Front Porch String Band *** Living in Our Country World   ***   Hills of Alabam   ***   Rebel Records
 2. Front Porch String Band *** Hills of Alabam   ***   Hills of Alabam   ***   Rebel Records
 3. Front Porch String Band *** The Singer   ***   Hills of Alabam   ***   Rebel Records
 1. Keith Whitley & Ricky Skaggs *** This Weary Heart You Stole Away   ***   Second Generation of Bluegrass   ***  Rebel Records
 2. Keith Whitley & Ricky Skaggs *** Sea of Regret   ***   Second Generation of Bluegrass   ***   Rebel Records
 3. Keith Whitley & Ricky Skaggs *** Those Two Blue Eyes   ***   Second Generation of Bluegrass   ***   Rebel Records
 1. Dolly Parton *** Mule Skinner Blues (Blue Yodel No. 8   ***   Dim Lights, Thick Smoke and Hillbilly Music   ***   RCA Victor/Bear Family Records
 2. Tompall & The Glaser Brothers *** Gone Girl   ***   Dim Lights, Thick Smoke and Hillbilly Music   ***   MGM/Bear Family Records
 3. Conway Twitty *** Hello Darlin’  ***   Dim Lights, Thick Smoke and Hillbilly Music   ***   Decca/Bear Family Records
 1. Thilly Frank *** Alabama Boy   ***   Into the Wind   ***   CNF Music
 2. Cora Marie en Kupido *** Waar Sal Ons Die Liefde Vind   ***   Country in Harmonie – Die Grootste Treffers   ***   Gallo Record Company
 1. The Chicks *** Gaslighter   ***   Gaslighter   *** Columbia Records
 2. Tim McGraw *** Hold You Tonight   ***   Here on Earth   ***   Big Machine Records
 3. Luke Combs *** Beer Can   ***   This One’ s for You Too (DeLuxe Edition)   ***   River House Artists/Columbia Nashville

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *