Island of Memories

In het programma “Countrymusic Round-Up” bijzondere aandacht voor de Schotse country en folk -zangeres Isla Grant met songs van haar album  ‘A Dream Come True’.

Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass ditmaal verzorgd door de 6-mans formatie “Sideline” uit North Carolina met een drietal songs van het album ‘Breaks to the Edge’, dat op 10 januari van dit jaar werd uitgebracht door Mountain Home Music.

Vervolgens gaan we ook nog eens terug naar de jaren ’70 voor de muziek van Jim Kweskin & The Jug Band met o.a. Geoff en Maria Muldauer met songs van hun verzamelalbum “Greatest Hits”.

Halverwege het programma nog de agenda met een overzicht van countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor de nederlandse inbreng door Ben Steneker samen met Sandra Vanreys met de song “Colorado” en vervolgens uit Goedereede liedjesschrijfster/zangeres en gitariste Clementine, die op dinsdag 4 februari a.s. naarverwachting aanwezig zal zijn als muzikale gast bij de TV-opname van het programma “De Waard aan Tafel” hier in de studio van RTV Krimpenerwaard.

Vervolgens is het tijd voor de hedendaagse countrymuziek uit Nashville met Ronnie Dunn, die in dit programma tevens optreedt als de uitsmijter,  met een song van z’n net uitgebracht “Re-Dunn” album.

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de songs “Roll on Blues” , “I’ll Live Again” en Someone Like You” door de groep Sideline.

Deze songs staan op hun 5e studio album “Breaks to the Edge” met 12 songs, dat op 10 januari van dit jaar officieel werd gepresenteerd door Mountain Home Music.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht met een optreden van Sideline met  een aantal fragmenten van hun nieuwe album “Breaks to The Edge” tijdens de presentatie.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De progressieve bluegrassgroep bestaat Steve Dilling op banjo, Skip Cherryholmes op gitaar, Jason Moore op de bas, Nathan Aldridge met viool, Troy Boone op mandolin en Bailey Coe op gitaar.

De groep uit North Carolina heeft de afgelopen twintig jaar veel succes geboekt met hun hedendaagse bluegrassmuziek, waarbij vorig jaar hun song “Thunder Dan” werd uitgeroepen tot “Song of the Year” tijdens het IBMA Award Festival te Raleigh North Carolina.

Deze song is geschreven door Josh Manning en staat op hun album “Front and Center”, dat in augustus 2018 werd uitgebracht door Mountain Home Music.

In 2014 werd de groep genomineerd voor de IBMA Award “Emerging Artist of the Year”.

Allemaal doorgewinterde bluegrassspelers, die deel uitmaken van bekende groepen, maar in hun overgebleven tijd zelf ook eens aan de slag gingen, zoals bijvoorbeeld Steve Dilling, die deel uitmaakt van de succesvolle groep Russell Moore & IIIrd Tyme Out en Skip Cherryholmes normaal deeluitmakend van de familiegroep “Cherryholmes”.

Hoog tijd om eens kennis te maken met Sideline met hun muziek in de heuvels en open lucht met de song “Return to Windy Mountain”, die ook staat op hun nieuwe album “Breaks to the Edge”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu terug in de tijd naar de begin jaren ‘70 voor Jim Kweskin & The Jug Band hier met de songs “Somebody Stole My Gal”, “Downtown Blues”en “Richland Woman”.

De laatstvermelde Mississippi John Hurt song uit de jugband historie hier  met lead-zang door Maria D’Amato-Muldaur en  die staat op het album “Greatest Hits” door Jim Kweskin & The Jug Band uit de jaren ’70 en in 1988 door Vanguard Records digitaal  “geremastered” en opnieuw uitgebracht met kenmerk VCD 13/14.

Daarvoor in dit programma nog Geoff Muldaur & Jim Kweskin  met “Somebody Stole My Gal”, ooit in 1918 geschreven door Leo Wood en daarna vele malen gecoverd door zangers en groepen als Fats Waller, Count Basie en Bennie Goodman & His Orchestra.

Natuurlijk kunt hier nog luisteren naar de bijzondere uitvoering van “Downtown Blues” door Jim Kweskin & Geoff Muldauer”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Jim Kweskin & The Jug Band 1966

“Downtown Blues” van oorsprong uit de eind jaren ’20, afkomstig van Frank Stokes & Dan Shane en The Beal Street Sheiks, maar in de jaren 60 opnieuw vertolkt door Jim Kweskin & The Jug Band met Geoff Muldauer lead-zang.

De “Jug” is een stenen of glazen fles, waar met de mond wordt in geblazen, waardoor een geluid ontstaat, dat gebruikt wordt als een soort bas.

De eerste opnames van Jug Bands komen uit de omgeving van Louisville en Birmingham Alabama uit de jaren ‘20 , die populaire jazzdansmuziek speelden en waarbij de “jug” als nieuwigheid werd gebruikt.

Ook Jimmie Rodgers maakte voor zijn muziek soms gebruik van jugbands, zoals trouwens ook Louis Armstrong vaak meespeelde.

De jug-bands uit de omgeving van Memphis waren meer gebaseerd op de countryblues en de vroege Afrikaans-Amerikaanse tradities met Gus Cannon’s Jug Stompers als een van de bekendste.

Door de depressie van de jaren ‘30 en het negatieve effect van het toenemende gebruik van de radio op de verkoop van platen verminderde de activiteiten van de jugband groepen tot het minimum.

Nog even kijken en luisteren naar een optreden van Jim Kweskin & The Jug Band nu met o.a.  Maria Muldauer en John Sebastian (oprichter van The The Lovin’ Spoonful) met de song “Richland Woman”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Old Schoolhouse on The Island of Memories

Dan nu naar Isla Grant uit Scotland hier met de songs “It’s a Dream Come True”, “Circle of Gold” natuurlijk een metafoor voor de trouwring en de fraaie Ierse ballade “Island of Memories”.

Deze songs staan op haar album “A Dream Come True”, dat in 2001 werd uitgebracht door CMR Records.

Tijd om eens kennis te maken met Isla Grant hier tijdens een optreden met de song “It’s a Dream Come True”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Isla Grant is een schotse  countryzangeres/gitaarspeelster uit Wigtownshire uit Schotland met een omvangrijk repertoire en zeer populair in Engeland, Ierland , Nieuw Zeeland en Australie.

Ze groeide op in een muzikale familie met de folkmuziek uit Schotland,  leerde natuurlijk gitaarspelen en kreeg ook nog interesse in de Amerikaanse countrymuziek.

Dat heeft ze trouwens niet van een vreemde, want Isla is getrouwd met de Schotse countryzanger Al Grant en ook een liefhebber van de traditionele countrymuziek en wiens stem heel veel lijkt op die van Jim Reeves.

In 2016 bracht hij dan ook een dubbel album uit als eerbetoon aan de 50 jarige viering van de muziek van Jim Reeves.

Het album met als titel  “Welcome to My World” met in total 50 songs van Jim Reeves, zoals “He’ll Have To Go”, “Stand At Your Window”, “Distant Drums” en “Golden Memories And Silver Tears”.

Terug naar Isla Grant, die sedert eind jaren ’90 ook tal van albums heeft uitgebracht zoals “Only Yesterday (1999), Mother (2000), daarna elk jaar wel een of twee albums met dus deze “A Dream Come True (2008) en “Special to Me (2008). In dat jaar startte zijmet haar eigen platenmaatschappij en bracht in 2008 ook nog haar album “Isla Sings Hank” (2008), natuurlijk een Hank Williams tribute album.

Voor de aardigheid in dit bericht ook nog even de mogelijkheid om te kijken en luisteren naar een optreden van Al en Isla Grant met de song “Have You Ever Been Lonely”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma met als eerste de grootvader van de nederlandse countrymuziek Ben Steneker hier samen met Sandra Vanreys met de song “Colorado”.

Deze song staat op het verzamelalbum “Golden Years”, dat in 1997 werd uitgebracht door Sky.

Het album omvat 16 songs, waarbij Ben Steneker regelmatig wordt bijgestaan door Sandra Vanreys en ook z’n dochter Carmen verleent nog vokale assistentie evenals trouwens Arne Jansen.

Arne Jansen, die evenals Ben Steneker en Sandra Vanreys ook uit de Achterhoek kwam, kennen de meeste luisteraars wellicht nog van de song “Meisjes met Rode Haren”. Arne overleed helaas in december 2007 op 56-jarige leeftijd.

Nog even herinneringen ophalen aan het duet van Ben Steneker en Sandra Vanreys met de song “Colorado”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens in het programma “Countrymusic Round-Up” “All with You” door zangeres/schrijfster en gitariste Clementine hier met een song, die staat op haar album “Special to Me”, dat werd opgenomen in de Folk Studio te Herentals en in juni 2013 uitgebracht door Coast to Coast.

Op dit album wordt Clementine muzikaal begeleid door Philip Mazure op o.a. gitaar, Siard de Jong op viool en mandoline, Diego Nicolas Rodriguez op de bas en Ludo Stichelmeyer op percussie.

Als ik me niet vergis, zal Clementine op dinsdag 4 februari a.s. optreden tijdens de TV-opname van het programma “de Waard aan Tafel”, maar het kan ook 14 dagen later zijn, dus hou de agenda even goed in de gaten.

Wat ik wel weet, dat op vrijdag, 6 maart a.s. in het Cultuurhuis te Krimpen aan de Lek het tijd is voor een Italiaanse avond met Alberto Napolitano zanger/gitarist samen met pianist Andrea Vulpani en vioolist Alice Nappi en waarbij Clementine als gastspeelster zal optreden en ook samen met hen een aantal songs ten gehore zal brengen.

Zeer recent trad Clementine nog op bij Park City TV in Utah met haar song “That’s Freedom”en daar kunt u hier nog even naar kijken en luisteren.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu naar onze uitsmijter van “Countrymusic Round-Up” met hedendaagse Nashville countrymuziek,  Ronnie Dunn,  hier met de song “Peaceful Easy Feeling”.

Deze song staat op z’n album “Re-Dunn” en is het vierde solo-studioalbum van deze country-artiest Het album werd uitgebracht op 10 januari 2020 via LWR en is een 24-liedjes project met covers, die indruk op Dunn hebben gemaakt en door met hem een ​​”passie project” genoemd.

Tot slot van dit bericht kunt u nog eens luisteren naar de song “Peaceful Easy Feeling” gspeeld en gezongen door Ronnie Dunn.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

One Stair Down for Technical Details
One Stair Down for Technical Details

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Jan. 28 ‘20 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek  ***   titel album   ***   Label

 1. Sideline ***   Roll on Blues    ***   Breaks to the Edge   ***  Mountain Home Music
 2. Sideline *** I’ll Live Again   ***   Breaks to the Edge   ***   Mountain Home Music
 3. Sideline *** Someone Like You   ***   Breaks to the Edge   ***   Mountain Home Music
 1. Jim Kweskin & The Jug Band *** Somebody Stole My Gal   ***   Greatest Hits   ***  Vanguard Records
 2. Jim Kweskin & The Jug Band *** Downtown Blues   ***   Greatest Hits   ***   Vanguard Records
 3. Jim Kweskin & The Jug Band *** Richland Woman   ***   Greatest Hits   ***   Vanguard Records
 1. Isla Grant *** It’s a Dream Come True   ***   A Dream Come True   ***   CMR Records
 2. Isla Grant *** Circle of Gold   ***   A Dream Come True   ***   CMR Records
 3. Isla Grant *** Island of Memories   ***   A Dream Come True   ***   CMR Records
 1. Ben Steneker & Sandra Vanreys *** Colorado   ***   Golden Years   ***   Sky
 2. Clementine *** All with You   ***   Special to me   ***   Coast to Coast
 1. Ronnie Dunn *** Peaceful Easy Feeling   ***   Re-Dunn   ***   LWR LLC

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *