The Cover of the Rolling Stone

In dit programma “Countrymusic Round-Up”  aandacht voor de Canadese countryzanger/gitarist Corb Lund met een drietal tracks van z’n album “Cover Your Tracks”, dat op vrijdag 13 september j.l. werd gepresenteerd door New West Records.

Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass deze keer verzorgd door Larry Sparks, multi IBMA Award winnaar, met liedjes van z’n nieuwe album “New Moon Over My Shoulder” zeer recent uitgebracht door Rebel Records.

Vervolgens ook nog ver terug in de tijd naar de jaren ’30 van de vorige eeuw met o.a. The Carter Family en Jimmie Rodgers samen met Louis Armstrong en diens vrouw Lil Hardin Armstrong.

Halverwege het programma nog de agenda met een overzicht van countrymuziek evenementen in de regio met daarna natuurlijk ook nog aandacht voor de nederlandse inbreng en daar voor alvast een voorproefje op de start van het 7e seizoen van Change of Key op zondag, 29 september in Theater Concordia te Haastrecht met Dick van Altena  en natuurlijk de Goudse countrygroep.

Vervolgens gaan we nog eens terug naar Zweden voor het Mike Teadrop Trio met de song Mr. Jukebox van hun albu “Till the Dawn”. Vervolgens weer terug over de grote plas voor James LeBlanc & The Winchesters met een song van hun debuutalbum “The Devil Between the Ears” en treedt Rodney Crowell op als uitsmijter met de song “Coffee and a Donut”.

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up met de Ralph Stanley song “I Only Exist” , Jimmie Davis song “There’s a New Moon over My Shoulder” en “Green Pastures in the Sky” een fraaie bluegrass gospel uit het verre verleden hier gezongen en gespeeld door Larry Sparks tezamen met z’n Lonesome Ramblers.

Deze songs staan op het album “New Moon Over My Shoulder”, dat op 19 juli j.l. werd uitgebracht door het gerenommeerde bluegrasslabel Rebel Records.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht met een terugblik van Larry Sparks over een periode van 50 jaar met z’n groep “The Lonesome Ramblers”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Larry Sparks, geboren op 15 september 1947 in Lebanon Ohio, was 19 jaar toen Carter Stanley overleed en hij  door Ralpn Stanley werd gevraagd om bij zijn groep “The Clinch Mountain Boys” te komen spelen, nadat hij al een paar keer was ingevallen in de groep.

Larry heeft ruim 3 jaar hiervan deel uitgemaakt en deze jaren kunnen worden aangemerkt als de “ Stanley Brothers School of Bluegrass”. In 1969 vormde hij zijn eigen groep “The Lonesome Ramblers”.

En nu dus 50 jaar later eigenlijk is “New Moon Over My Shoulder” een jubileum album voor Larry Sparks als leider van de bluegrassgroep “The Lonesome Ramblers”.

5 jaar geleden in 2014 werd van hem het album “Lonesome & Then Some—Classic 50th als jubileumalbum ter ere van z’n 50 jarige carriere als bluegrass gitarist en zanger door Rebel Records uitgebracht, toen met medewerking van o.a. Alison Krauss, Bobby Osborne, Jesse McReynolds, Curly Seckler, Judy Marshall en toen natuurlijk ook nog Dr. Ralph Stanley zelf.

“New Moon over My Shoulder” door Larry Sparks een fraai bluegrass album in de traditionele sfeer met 12 songs, waarbij Larry wordt bijgestaan door Michael Feagan op viool, Ron Stewart op de banjo, Jeff Clair evenals Evan Wilson op de mandoline en Matthew Madden op de staande bas.

Als lezer kunt u ook nog even kijken en luisteren naar een optreden van Larry Sparks & The Lonesome Ramblers met de song “Take Me Back to West Virginia”, die eveneens staat op het album “New Moon over My Shoulder”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu ver terug in de tijd zo rond de jaren ’30 van de vorige eeuw om te beginnen met de start van het radioprogramma van The Carter Family met hun begintune “Keep on the Sunny Side’ en “I’m Thinkin’ Tonight of My Blue Eyes” uitgezonden via het Mexicaanse radiostation XET in Monterrey aan de grens met Texas,  zogenaamde middengolf “Borderblaster” met een enorm zendvermogen om alle uithoeken van de V.S. te kunnen bereiken.

Als curiositeit nog eens de aankondiging en de begin-tune van het radioprogramma van The Carter Family via het radiostation XET.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Deze songs staan natuurlijk op tal van albums in de loop van de jaren uitgebracht, maar deze keer afkomstig van een wel heel bijzonder verzamelalbum namelijk de “Soundtrack” van de documentaire “Country Music” van Ken Burns.

Een zestien uur durende documentaire over het onstaan, de ontwikkeling van de countrymuziek evenals de achtergronden en omstandigheden  van de musici door de jaren heen met in totaal meer dan 500 liedjes.

U kunt hier nog even kijken en luisteren naar een fraaie trailer van de documentaire “Countrymusic”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Van deze documentaire zijn na een moeilijke keuze meer dan 100 songs geselecteerd, waaronder ook nog Charlie Pool & z’n North Carolina Ramblers met de song “If the River was Whiskey” and I Was a Duck, I dive to the bottom and drink my way up”.

Charlie Poole uit Franklinville North Carolina was een American old time banjo speler en countrymusicus en tevens leider van “the North Carolina Ramblers,”, een snarengroep, die tal van populaire liedjes opname in de periode tussen 1925 en 1930.

Veel van zijn songs zoals “Don’t Let Your Deal Go Down” , “Sweet Sunny South” en White House Blues” zijn in latere jaren door bekende musici zoals John Mellencamp, Joan Baez en de Ierse groep The Chieftains met succes opnieuw vertolkt.

Natuurlijk kunt u nog even luisteren naar het bijzondere verhaal van Charlie Poole & z’n North Carolina Ramblers met de song “If the River Was Whiskey”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Van het verzamelalbum “Country Music – The Sound Track” van het eerste van de vijf albums ook nog “Blue Yodel No. 9 ( Standing on the Corner) door de “Singing Brakeman” en “Blue Yodeler” Jimmie Rodgers.

Als lezer van dit bericht kunt u ook nog eens luisteren naar Jimmie Rodgers met Lil Hardin Armstrong en Louis Armstrong hier met de song “Standing on the Corner”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link

De allereerste countrysuperster, die eigenlijk meer weg had van een blueszanger zichzelf begeleidend op een bluesgitaar en in de jaren ‘30 vaak begleid door Louis Armstrong en in deze song Blue Yodel No.9 ook nog met Lil Harding-Armstrong op piano, de tweede vrouw van Louis Armstrong. Jimmie Rodgers bracht twaalf liedjes uit met de titel “Blue Yodel” gevolgd door de nrs. 1 tot en met 12.

Heel bekend zijn o.a. ook Blue Yodel No. 1 bijgenaamd “T for Texas, T for Tennessee en T for Thelma, That no good Woman, that Made a Wreck out of Me”.

Nog even terug naar een bijzondere vertolking van “Blue Yodel No.9” door Johnny Cash samen met Louis Armstrong tijdens de “Johnny Cash Show” in The Ryman Auditorium op 28 oktober 1970.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu naar Canada voor Corb Lund hier met z’n nieuwe album met 10 songs, waaronder ook het lied “The Cover of the Rolling Stone” en waarschijnlijk kennen een aantal luisteraars deze song nog wel van Dr. Hook & His Medicine Show uit de jaren ‘70.

Deze song werd daarna door tal van groepen in hun speellijst opgenomen, waaronder zelfs nog een nederlandse versie van Bertus Staigerpijp met de titel “Op het voorblad van de Donald Duck”.

Vervolgens hoorde u van Corb Lund ook nog een cover van de Eagles song “Outlaw Man” gevolgd door de bekende “Seven Spanish Angels” in de begin jaren ‘80 geschreven door Troy Seals en Eddie Setser en vervolgens in 1984 opgenomen door Ray Charles in duet met Willie Nelson en op het album “Friendship” uitgebracht.

In 1985 werd dit lied genomineerd door de CMA voor de Award “Countrysong of the Year”. Daarna werd “Seven Spanish Angels” door tal van countryzangers waaronder ook door de canadese zangers Bryan Adams en George Canyon, maar vanavond in dit programma dus door de Canadese zanger/gitarist Corb Lund met z’n Hurtin’ Albertans.

Deze songs staan op het album “Cover Your Tracks”, dat op 13 September j.l. werd uitgebracht door New West Records.

U kunt hier nog even kijken en luisteren naar Corb Lund met de trailer van z’n album “Cover Your Tracks” met ook een aantal muziekfragmenten.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De roots van Corb Lund liggen in de buurt van Calgary Zuid-Alberta en hij volgde een muziekstudie in Edmonton de hoofdplaats van de provincie Alberta.

In 2001 ging hij na een periode van deelname aan de punk-rock band “The Smalls” van start met z’n Corb Lund Band en de countrymuziek en bracht via Stony Plain Records een aantal succesvolle albums, waaronder in 205 “Hair in my Eyes Like a Highland Steer”, dat in 2006 door de Canadian Country Music Association werd onderscheiden met de “Album of the Year”Award”.

In 2005 werd de naam van de groep gewijzigd in Corb Lund & “The Hurtin’ Albertans” en trad sindien veel op in niet alleen in Canada en Amerika, maar ook in Australie en Engeland.

Net als in 2017 was Corb Lund ook vorig jaar voor  een aantal solo optredens nog in Nederland, maar voor dit jaar stonden optredens in de V.S. en Canada in z’n agenda.

Nu dus even terug met een soort tussenalbum met de toepasselijke titel “Cover Your Tracks” met 10 covers van bekende countrysongs.

Nu nog even kijken en luisteren naar een optreden van Corb Lund met Ian Tyson met de AC/DC song “Ride On”, die eveneens staat op het album “Cover Your Tracks”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up” en onderwijzing naar de aankondiging van de start van het 7 e seizoen van de goudse countrygroep “Change of Key” met hun zondagmiddag programma “Country Café Concordia” op 29 september a.s. alvast een voorproefje in dit programma met de gastspeler van die middag namelijk zanger/schrijver en guitarist Dick van Altena met de song “De Speelman”.

Dit lied staat op z’n nieuwe album “Late Lente”, dat op 10 september j.l. werd uitgebracht door Interlokaal/CRS.

Na de Engelstalige country albums “Singer & songs” en ‘Lonely hearts’ keert hij met dit 33e album weer terug naar de nederlandstalige muziek. Z’n nieuwste album bevat 12 zelfgeschreven liedjes en is de opvolger van zijn zeer succescvolle album “Novemberwind” uit 2014.

Voor u als lezer van dit bericht nog de mogelijkheid om de kijken en luisteren naar Dick van Altena hier met de song “De Speelman”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “The Wrong Time at the Wrong Place” door Change of Key hier met een song, die staat op hun dubbelalbum “When Music Calls My Name”.

Zoals reeds aangekondigd zondag, 29 september, de laatste zondag van de maand begint “Change of Key” weer een nieuw seizoen “Country Café Concordia” en dat gaat dan weer door tot de laatste zondag van april. Op 29 september zal Dick van Altena vast ook wel een aantal liedjes van z’n “Late Lente” vertolken en waarschijnlijk ook wel nog een gezamenlijk optreden.

Nog even terug naar Dick’s Picnic bijna twee jaar geleden op 25 september nu Change of Key te gast bij Dick van Altena met de song “Your My Friend”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu nog eens terug naar Zweden voor het Mike Teardrop Trio uit Bjursås Midden Zweden  hier met een song “Mr. Jukebox”., die staat op hun tweede album “Till the Dawn”, dat op 28 juni j.l. werd uitgebracht door Enviken.

Een album met 14 songs, met muziek, die door de musici zelf wordt aangeduid als “Countryfied Rockabilly” en waarbij de groep bestaat uit Mike Teardrop op de bas met zang, Rasmus Andersson (zang, gitaar) en Henrik Ulander (drums) met gastpianist Stefan Nykvist.

Natuurlijk kunt u nog even als lezer luisteren naar de trio met de song Mr. Jukebox.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “Goodbyes” door James LeBlanc & The Winchesters bijgestaan door Wayne Bridge hier met een song, die staat op het album “The Devil Between the Ears”, dat zeer recent in eigen beheer werd uitgebracht door Winchester Records.

James LeBlanc, singer/songwriter/gitarist uit Shreveport Louisiana, die songs heeft geschreven voor o.a. Kenny Chesney, Martina Mcbride en Rascal Flattsen medeschrijver was van de song “Modern day Bonnie and Clyde” voor Travis Tritt en Jason Aldeans topper “Relentless.

In dit programma James LeBlanc & The Winchesters met hun debuutalbum “The Devil Between the Ears”.

Tijd om eens kennis te maken met James LeBlanc & The Winchesters en kunt u nog even luisteren naar hun song “Goodbyes”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En dan is het ook al weer tijd voor onze uitsmijter Rodney Crowell hier met de song “I Couldn’t Leave You If I tried”, die staat op z’n album “Acoustic Classics” vorig jaar in eigen beheer uitgebracht door RC 1 Records.

Op dit album wordt Rodney bijgestaan door o.a. Rory Hoffman op accordeon, Jed Hudghes op gitaar, mandocello met zang, Tania Hancheroff, Kim Keyes en Siobhan Kennedy met zang, Eamon McLoughlin op mandolin, viool en met zang en tenslotte Joe Robinson op gitaar met zang.

Tot slot van dit bericht kunt u nog even kijken en luisteren naar Rodney Crowell hier met de song “Leaving Louisiana in the Broad Daylight”, die eveneens staat op het album “Acoustic Classics”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details
One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten via de website van RTV Krimpenerwaard!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up “
Datum: Sept. 17 ‘19 19.00 – 20.00 uur
RTV Krimpenerwaard
Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep    ***   titel muziek  ***   titel album   ***   Label

1. Larry Sparks   ***   I Only Exist   ***   New Moon Over My Shoulder   ***   Rebel Records

2. Larry Sparks   ***   There’s a New Moon Over My Shoulder   ***   New Moon Over My Shoulder   ***   Rebel Records

3. Larry Sparks   ***   Green Pastures in the Sky   ***   New Moon Over My Shoulder   ***   Rebel Records

4. The Carter Family   ***   XET Radio Broadcast-Keep on the Sunny Side/I’m Thinking Tonight of My Blue Eyes   ***   Country Music The Soundtrack   ***   Sony Music

5. Charlie Poole & The North Carolina Ramblers   ***   If the River Was Whiskey   ***   Country Music The Sound Track   ***   Sony Music

6. Jimmie Rodgers ft. Louis Armstrong and Lil Hardin Armstrong   ***   Blue Yodel No.9 (Standin’ on the Corner) – Country Music The Sound Track   ***   Sony Music

7. Corb Lund   ***   The Cover of the Rolling Stone   ***   Cover Your Tracks   ***   New West Records

8. Corb Lund   ***   Outlaw Man   ***   Cover Your Tracks   ***   New West Records

9. Corb Lund   ***   Seven Spanish Angels   ***   Cover Your Tracks   ***   New West Records

10. Dick van Altena   ***   De speelman   ***   Late Lente   ***    Inlok /CRS

11. Change of Key   ***   The Wrong Time at the Wrong Place   ***   When Music Calls My Name   ***   Change of Key

12. Mike Teardrop Trio   ***   Mr. Jukebox   ***   Till the Dawn   ***   Enviken

13. James LeBlanch & The Winchesters   ***   Goodbyes ft. Wayne Bridge   ***   The Devil Between the Ears   ***   Winchester Records

14. Rodney Crowell   ***   I Couldn’t Leave You If I Tried   ***   Acoustic Classics   ***   Rodney Crowell

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *