Paniolo O Hawaii


In dit programma”Countrymusic Round-Up”  weer eens aandacht voor de countrymuziek uit de 50ste staat van de V.S. , Hawaii.

Niet alleen authentieke Hawaiiaanse filmmuziek  van ‘The Descendents’ door o.a. Gabby Pahinui en Sonny Chillingworth, maar ook van de albums ‘Na Mele Hula’ en ‘Waltz of the Wind’ met o.a. Ledward Kaapana.

Zoals altijd beginnen het programma met de bluegrass deze keer verzorgd door ‘Chris Jones & The Night Drivers’ uit Nashville, TN met een drietal songs van hun nieuwe album ‘The Choosing Road’, dat op 29 maart a.s. zal worden gepresenteerd door Mountain Home Music Company.

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de nederlandse inbreng met alvast een voorproefje op “Country Café Concordia” a.s. zondagmiddag, 24 februari,  door de Goudse countrygroep “Change of Key” met pedalsteel-spelers Tom Ensink  en uit Noord-Brabant de jonge Joshua Trommelen.

 Vervolgens gaan we weer naar de overkant van de grote plas voor de hedendaagse pop-countrymuziek door Shane Owens met de song “Love to Try Them On” en Cody Jinks met een song van z’n nieuwe album “Lifers” en treedt het duo “Florida Georgia Line” op als uitsmijter met de titelsong van hun nieuwe album “Can’t Say I Ain’t Country.”

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de songs “Looking for the Bridge” , “I’ll Watche Her Sail” en Letter to Brendan door Chris Jones & The Night Drivers.

Deze songs staan op hun nieuwe album “The Choosing Road”, dat op 29 maart as. zal worden uitgebracht door Mountain Home Music Company en dus in de loop van de volgende maand beschikbaar om aan te kopen, maar nu al te beluisteren hier bij uw omroep RTV Krimpenerwaard.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht met een optreden van Chris Jones & The Night Drivers  in Studio 31 West te Nashville, TN met de song “Tonight I’m Gonna Ride”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Een album met 12 zelfgeschreven songs, dus geen versies van bluegrass-songs uit het verleden, maar hedendaagse bluegrass muziek. Zelfs in deze op tradities gebaseerde muziek wordt de horizon steeds breder in wat wel of niet wordt geaccepteerd in dit genre.

Het blijft toch een herkenbare soort, dat zowel openstaat voor een traditionele sfeer als ook open voor persoonlijke expressie en is de bluegrass een perfect medium voor het schrijven van songs.

Chris Jones en the Night Drivers bestaan op dit album uit Chris op gitaar , Jon Weisberger op de bas, Mark Stoffel op mandoline  en Gina Furtado op banjo en allemaal zingen ze natuurlijk.

Jones en Weisberger hebben zich zowel muzikaal als in de muziekindustrie onderscheiden, terwijl Chris al eens werd onderscheiden met de IBMA “Song of the Year” Award voor de song “Fork in the Road” en ook werd hij al eens uitgeroepen tot IBMA “Broadcaster of the Year”.

De twee werken al meer van 10 jaar samen, zowel in het schrijven van songs als ook het maken van muziek, maar ook Gina Furtado heeft een aantal songs op haar naam staan.

“Looking For the Bridge,” waar we mee begonnen gaat over de hoop om een brug te vinden om een moeilijke relatie te herstellen, terwijl “I Watch Her Sail” werd geschreven tijdens een sneeuwstorm gedurende hun verblijf in Ierland.

Voor de lezer gaan we ook nog even naar een optreden van Chris Jones & The Night Drivers in de beroemde “Station Inn” te Nashville TN jier met de song “I’m a Wanderer”, die staat op hun album “Made to Move” eveneens uitgebracht door Mountain Home Music Company.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu van de bluegrass naar de “Paniolo o Hawaii’ met als eerste Gabby Pahinui met de song “Ka Makani Ka’ili Aloha” wat vrij vertaalt zo ongeveer “de wind, die er met m’n liefde vandoor ging”, maar eigenlijk is het nog dramatischer want het gaat over een Hawaiiaan, die wordt getroffen door lepra, waarna zijn vrouw er voor kiest met een andere man verder te gaan. (Drama dus).

Deze song staat op het album “The Descendants” of te wel de “Afstammelingen of nazaten) en is eigenlijk de muziek van de gelijknamige film met de Amerikaan George Clooney in de hoofdrol.

Het is de eerste Amerikaanse film met uitsluitend Hawaiiaanse muziek als achtergrond.

Het album bevat 18 songs tal van bekende Hawaiiaanse musici met zo als hier de beroemde slack-gitarist en pedal-steelspeler Gabby Pahinui, die in 1989 overleed op 59 jarige leeftijd overleed.

Ook muziek van o.a. de bekende Sonny Chillingworth, Keola Beamer en George Winston evenals “Gaby Pahinui & Sons of Hawai” is te beluisteren.

Nog even terug in de tijd naar de jaren ’70 voor Gabby Pahinui met tal van vrienden hier met de song “E Nihi Ka Hele”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens is het de beurt aan Loeka Longakit met fraaie herinneringen aan aan z’n “Little Grass Shack”. Deze song staat op het verzamelalbum “Na Mele Hula”, dat in 2008 werd uitgebracht door Palm Records.

Een album met 18 verschillende Hawaiiaanse artiesten onderwie ook Randy Lorenzo, die ook met Gabby Pahinui samenspeelde, Lorna Lim en Kevin Kealoha.

Hiervoor meldde ik de aanwezigheid van de Hawaiaanse zangeres Lorna Lim, maar nu in dit programma “Countrymusic Round-Up”  “Makee Ailana” door haar broer  Sonny Lim hier met een song, die eveneens  staat op het album “Na Mele Hula”.

Dit album is een echte aanrader voor de liefhebbers van deze muziek.

Elmer “Sonny” Lim een  Hawaiiaanse musicus en slack key gitaar speler uit  Waimea (Kamuela) op Big Island of Hawaii.

 Sonny maakt deel uit van de muzikale Lim Family van North Kohala. Zijn vader was een Paniolo, dat is een Hawaiaanse cowboy, die werkte op de beroemde “Parker-ranch” .

 Van Sonny Lim, die al eens werd genomineerd voor een Grammy Award voor “Best Hawaiian Music Album” zijn inmiddels door Palm Records twee albums uitgebracht

U kunt als lezer hier nog luisteren naar Sonny Lim met de song “Makee Ailana”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ook de zonen van Gabby zijn trouwens verder gegaan in de voetsporen van hun vader onder de naam “The Pahinui Brothers” hier in dit programma met de song “Mele of My Tutu E”.

Een zeer populaire Hawaiiaanse song door The Pahinui Brothers , die staat  hun album met hun eigen naam als titel en dat in 1992 in eigen beheer werd uitgebracht.

De broers Cyril, James “Bla”en Martin Pahinui, die in de voetsporen van hun vader, Gaby, verder zijn gegaan met de countrymuziek uit de 50ste staat van Amerika, Hawaii en niet alleen dat zij bracht ook meer hedendaagse elementen zoals reggae aan in hun muziek.

Op dit album ook nog hun versie van de John Lennon song “Jealous Guy” en de Steve Earle song “My Old Friend in the Blues” met verder ook nog medewerking van tal van gastspelers zoals Ry Cooder op allerlei soorten gitaren en lapsteel, hij trad trouwens ook op als producer. Verder nog vokale hulp van Dwight Yoakam met Jim Keltner op drums en Nick DeCaro op accordeon.

Vervolgens de Hawaiiaanse snarenvirtuoos  Ledward Kaapana met de song “Yesterday” , die staat op het album “Waltz of the Wind” met o.a. Sam Bush op mandoline, Stuart Duncan op viool, Joey Miskulin op accordeon en Steve Buckingham op de bas.

U kunt hier nog even luisteren naar Ledward Kaapana samen met o.a. Sam Bush en Stuart Duncan met de song “Yesterday”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Voor de aardigheid nog even een aantal aanwezige muzikale  vrienden vermelden zoals ook Rick Skaggs, Jerry Douglas, Stuart Duncan en Sonny Landreth.

Natuur ook nog de titelsong van “Waltz of the Wind” door Ledward Kaapana op ukelele en gitaar met zang door Alison Krauss en Sam Bush op de mandoline.

Tot slot nemen wij u nog even mee naar een optreden van Ledward Kaapana op slack-key gitaar, z’n zus Lei Aiken op ukelele en bassist Jesse Gregorio in het restaurant  van “The Kona Brewing Company”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor  de Nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up” en daarvoor natuurlijk alvast een voorproefje op het “Country Café Concert” van a.s. zondagmiddag, 24 februari met als eerste “I Feel a Heartache Coming On” door Linda Dixie and The Train met Tom Ensink op pedal-steel.

Deze song staat op een EP door henzelf uitgebracht ter promotie van de countrygroep uit Dordrecht en omgeving met Tom Ensink op pedalsteel en met achtergrondzang, zo nu en dan neemt hij ook nog de mandoline voor z’n rekening.

De groep destijds bestaande uit o.a. Linda met lead-zang, Tom Ensink op pedal-steel en mandoline, Raymund op solo-gitaar, Gerard Brand op bas en z’n zoon Lennart op drums,  Dick de Bruyn op piano met zang en destijds woordvoerder van de groep, die in april 2007 nog eens optrad in “het Gebouw” te Ammerstol.

Heel erg spijtig, maar sedertien is “LDTT” niet meer actief, maar u kunt hier nog wel even luisteren naar de groep hier met de Harlan Howard klassieker “Pick Me Up on Your Way Down”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

An Old Suitcase Filled With Yesteryears

Vervolgens “An Old Suitcase Filled with Yesteryears” door Change of Key hier met een song, die staat op hun dubbelalbum “When Music Calls My Name”.

In dit programma hoort u natuurlijk vaak Marijke en Joop de Jong en Danielle Poot, “Change of Key” uit Gouda, met de countrymuziek, zoals wij dat dagelijks kennen, maar zij hebben nog veel meer “muzikale ijzers” in het vuur , zoals o.a. de “Luana Sweethearts” in “Muzikaal Theater aan Huis” en “Maluhia” voor muziek als troost bij een afscheid, het ophalen van dierbare herinneringen.

U kunt als lezer nog weer eens kennismaken met Change of Key hier met de song “An Old Suitcase Filled with Yesteryears” middels een fraaie video-clip.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan gaan we nu voor de hedendaagse pop-countrymuziek naar Shane Owens hier met de song “Love to Try Them On”, die staat op z’n album “It’s a Southern Thing”, dat vorig jaar jun werd uitgebracht door Arimonte Records.

Shane Owens tracht al jaren vaste grond onder z’n voeten te krijgen met z’n traditionele countrymuziek in Nashville, maar ondanks veel optredens in het zuid-oosten van de VS en z’n optredens in de voorprogramma’s  van tal van bekende countrysterren, die hem ook nog eens aanbevolen bij hun platenmaatschappijen, kwam het eigenlijk nooit verder dan het aanbod om singles uit te brengen.

In dit programma trouwens geen onbekende want zo’n twee jaar geleden hadden wij Shane Owens ook in dit programma toen met een song van z’n fraaie “Honky Tonk” album “Where I’m Coming From”.

Tijd om weer eens kennis te maken met Shane Owens hier met een introductie van de song “Love to Try Them On.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “Somewhere Between I Love You and I’m Leaving” door de Texaan Cody Jinks Cody Jinks met een song, die staat op z’n nieuwe album “Lifers”, dat vorig jaar juli werd uitgebracht in eigen beheer.

Cody Jinks is natuurlijk ook geen onbekende in het programma “Countrymusic Round-Up”, want we kennen hem natuurlijk ook van z’n fraaie albums “Adobe Sessions”  uit 2014 en “I’m Not the Devil” uit 2016, die eveneens garant staan voor fraaie Honky Tonk muziek.

Als lezer van dit bericht kunt u nog even luisteren naar Cody Jinks hier met de song “Somewhere Between I Love You and I’m Leaving” middels een slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan gelet op de tijd op naar onze uitsmijters van dit programma Tyler Hubbard en Brian Kelley, beter bekende onder de naam “Florida Georgia Line” met de titelsong van hun album “Can’t say I Ain’t Country”, dat vrijdag, 15 februari j.l. werd uitgebracht door Big Machine Records.

Op dit moment staat de hit “Meant To Be” van Bebe Rexha met m.w.v. “Florida Georgia Line” al weken in de top van de Billboard Hot Country Songs, maar binnenkort zullen Tyler en Brian met songs van hun nieuwe album ongetwijfeld ook in de top van de Country Billboard terechtkomen.

Het album bevat 19 tracks, maar er zitten ook een paar grappige telefoongesprekken bij en die kun je eigenlijk wel wegstrepen als luisteraar.

Op dit album wordt het duo ook nog bijgestaan door een aantal gastspelers zoals Jason Aldean, Jason Derulo en Nugget, een komiek en vriend van Kelley optredend als Brother Jervel tijdens hun telefoongesprekken.

Op dit moment staat hun song “Talk You out of It”, die eveneens staat op hun 4e studio album “Can’t say I Ain’t Country” reeds hoog in de overzichten en kunt u hier nog kijken en luisteren naar Florida Georgia Line.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details
One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 dan wel 107.7 MHz, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard/

Speellijst ” Country Music Round-up ”  Datum: Feb. 19 ‘19 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie: Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   title music   ***   title album   *** Label

1. Chris Jones & The Night Drivers   ***               Looking for the Bridge   ***   The Choosing Road   ***  Mountain Home Music Company

2. Chris Jones & The Night Drivers   ***               I’ll Watch Her Sail   ***   The Choosing Road   ***  Mountain Home Music Company

3. Chris Jones & The Night Drivers   ***               Letter to Brendan   ***   The Choosing Road   ***   Mountain Home Music Company

4. Gabby Pahinui   ***  Ka Makani Ka’ili Aloha   ***   The Descendents   ***   Sony Masterworks

5. Loeka Longakit   *** My Little Grass Shack   ***   Na Mele Hula   ***   Palm Records

6. Sonny Lim   ***   Makee Ailana   ***   Na Mele Hula   ***   Palm Records

7. The Pahinui Brothers   ***   Mele of My Tutu E   ***   The Pahinui Brothers   ***   Private Music

8. Ledward Kaapana ft. Sam Bush and Stuart Duncan   ***   Yesterday   ***   Waltz of the Wind   ***   Dancing Cat Records

9. Ledward kaapana ft Alison Krauss and sam Bush  ***              Waltz of the Wind   ***   Waltz of the Wind   ***                Dancing Cat Records

10. Linda Dixie and The Train   ***   I Feel a Heartache Coming On   ***   I Feel a Heartache   ***   LDTT

11. Change of Key   ***   An Old Suitcase Filled with Yesteryears   ***  When Music Calls My Name   ***   Change of Key

12. Shane Owens   *** Love to Try Them On   ***   It’s a Southern Thing   *** Amerimonte Records

13. Cody Jinks   ***   Somewhere Between I Love You and I’m Leaving   ***   Lifers   ***   Cody Jinks LLC.

14. Florida Georgia Line   ***   Can’t Say I Ain’t Country   *** Can’t Say I Ain’t Country   ***   Big Machine Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *