Christmas Everywhere

In deze donkere dagen van december en zo vlak voor de Kerst besteden we in het radioprogramma ‘Countrymusic Round-Up’ natuurlijk bijzondere aandacht aan de countrymuziek in Kerstsfeer. Niet de overbekende songs uit de Top 2000 dan wel 1000 enz. , die u via diverse radiostations kunt horen, maar ‘iets heel anders’.

Bijzondere kerstmuziek, zoals door o.a. Rodney Crowell met de song ‘Merry Christmas from an Empty Bed’ van z’n nieuwe album “Christmas Everywhere” en Zakopower met ‘Oj Maluski, Maluski’ vanuit Zakopane aan de voet van het Tatra-gebergte in Zuid-Polen.

Natuurlijk ook al vast een voorproefje op het Kerstconcert van de Goudse countrygroep ‘Change of Key’ a.s. vrijdag, 21 december vanaf 20.00 uur in Theater Concordia te Haastrecht, waarbij ook hun nieuwe album ‘Christmas Glee with Change of Key’ zal worden gepresenteerd.

Wellicht in het programma ook nog even een telefonisch interview met Marijke de Jong van ‘Change of Key’ met meer bijzonderheden rond hun Kerstconcert.

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gaan we verder met de nederlandse inbreng door “Hidden Agenda de Luxe” samen met Carter Simpson met de song “Christmas in Oklahoma”.

Vervolgens gaan we verder met Billy Keeble uit Fort Worth Texas  gevolgd door de reeds aangekondigde Poolse folkgroep Zakopower uit Polen en treedt Kelly Clarkson samen met Reba McEntire & Trisha Yearwood op als uitsmijter van dit programma.

We begonnen het programma Countrymusic Round-Up met Gary Brewer & the Kentucky Ramblers uit Shepherdsville Kentucky met hun versie van het bekende “Silver Bells”, maar nu in bluegrass stijl en die staat op hun album “A Rambler Bluegrass” , dat in 2002 in eigen beheer werd uitgebracht door Stretch Grass Music.

De groep bestaat uit Gary “Stretch” Brewer op lead-gitaar, banjo en met leadzang,  Finley Jim Brewer op rhythm gitaar, Wade Butler op staande bas, Charles Duffey op viool en achtergrondzang en Blake Hopper op de mandoline.

Inmiddels maken Gary’s  zoons Gary “Wayne”Brewer Jr. op bas en viool en Mason Brewer op mandoline ook deel uit van de groep en allemaal zingen zij ook nog mee.

Tijd voor de eerste muzikale onderbeking van dit bericht door Gary Brewer & z’n toen jonge zoons hier met de song “Let It Snow”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens  door  “Oh Christmas Candle” geschreven door Tom T. Hall maar hier gezongen en gespeeld door het Stony Point Quartet. Dit lied staat op hun album “Christmas Time Back Home”, dat in 2003 in een beperkte oplage werd uitgebracht door Cracker Barrel Records.

Inmiddels bijna niet meer te verkrijgen en wellicht uitsluitend nog als “Collector’s Item” met Dudley Connell op gitaar met zang, Billy Lux op de bas met zang, Ron Stewart op de banjo en viool, David McLaughlin en Linda Lay met zang.

U kunt hier nog even luisteren naar deze song gespeeld en gezongen door Doyle Lawson & Quicksilver.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nog “Walking Through Bethlehem” door Billy Boone Smith hier met een song, die staat  op een verzamelablum met 14 liedjes in de Kerstsfeer, uitgebracht door Good Home Grown Music van de bekende schrijvers Tom T. en Dixie Hall.

Billy Boone Smith op rhythm-gitaar met lead-zang, Robert Bowlin eveneens op gitaar, Shad Cobb op viool en Terry Smith op de bas. Terry Smith is ook de basspeler van de bekende bluegrassgroep “The Grascals”.

Op dit verzamelalbum  ook nog de oproep “Keep Christ in Christmas”, dat eveneens is geschreven door het echtpaar Tom T. & Dixie Hall samen met Billy Smith en dat is trouwens niet zo vreemd, want hij heeft veel songs geschreven voor tal van bluegrassgroepen als de Lonesome River Band, Lewis family, Del McCoury, David Parmley enz.

We blijven nog even in Bethlehem in het bijzondere kerstlied “Take a Walk Through Bethlehem” door Trisha Yearwood middels een fraaie “slide-show”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link

Dan gaan we nu naar “Everything Is Cool” een bijzonder onderkoelde en humoristische Kerstsong door zanger/schrijver/gitarist John Prine en dat staat op het album “John Prine Christmas” uitgebracht in 1993 door zijn eigen platenmaatschappij “Oh Boy”.

Everything is cool; Everything’s okay

 Why just before last Christmas

My baby went away

Een bijzondere kerstsong van John Prine op een album met slechts 8 tracks, waarvan 3 “live’ opnames van “All the Best” , If You Were the Woman and I Was the Man” en “Christmas in Prison” en nog steeds de moeite waard om naar te luisteren.

U kunt hier nog even luisteren naar John Prine tijdens een optreden met deze song.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “Merry Christmas from an Empty Bed” door zanger/schrijver/gitarist Rodney Crowell met vokale steun en op gitaar Brennen Leigh uit Nashville.

Deze song staat op het album “Christmas Everywhere” of vertaald “Kerstfeest overal”, dat 2 november j.l. werd uitgebracht door New West Records.

Als lezer van dit bericht kunt u nog even luisteren naar deze song middels deze audioclip.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link

Een bijzonder album met 12 alternatieve Kerstsongs, zoals ook het lied “All for Little Girls & Boys” met medewerking van Daddy Cool & The Yule”.

Fraaie verhalen, waarin Rodney Crowell z’n herinneringen aan de Kerstviering in z’n jonge jaren ophaalt, niet altijd even warm en leuk, zoals iedereen graag ziet.

U kunt hier ook nog even luisteren naar Rodney Crowell met achtergrond informatie over zijn vroegere Kerstviering.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Hij begint het album met een eerbetoon aan Clement Moore de schrijver van het klassieke gedicht “The Night Before Christmas”

 ‘Twas the night before Christmas, when all through the house

Not a creature was stirring, not even a mouse;

en zo gaat heel veel verder!

Rodney begint het album met zijn prelude met als titel “Clement’s Lament (We’ll See You in the Mall) vokaal bijgestaan door Tania Hancheroff en Kim Keys en eindigt met Peace peace, Peace on Earth, Good Will to One and All. The Season starts in August now, we”ll see you in the Mall”.

Natuurlijk kunt u nog even luisteren naar Rodney Crowell met z’n toelichting op Clement’s Lament met daarbij ook nog een fragment van het lied.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu alvast een voorproefje op het kerstconcert van Change of Key a.s. vrijdagavond in Theater Concordia met om te beginnen “An Old School Country Christmas Song”met een kerstsong uit 2016 en dat was volgens mij hun 4e kerstsingle en met jaar jaar daarvoor het fraaie “Dear Footprints in the Snow”.

Nog even terug naar 2016 met Change of Key met een fragment van hun “An Old School Christmas Song” en natuurlijk de hele song staat ook op hun nieuwe album “Christmas Glee with Change of Key”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens in het programma “Countrymusic Round-Up” een interview met Marijke de Jong, de “leading woman” van Change of Key, “live”in de uitzending met niet alleen informatie over het komende Kerstconcert in Haastrecht en de totstandkoning van hun Kerstalbum “Christmas Glee with Change of Key”, maar ook nog even terug naar de ontvangst van de DCMA Award “Trio van het Jaar 2018”. De Goudse groep heeft in de achterliggende jaren al vaker deze Award in ontvangst kunnen nemen, maar het blijft elke keer weer een uitmuntende prestatie.Samen met multi-instrumentalist Tim Crouch, die heeft gezorgd voor de arrangementen van 4 eigen composities en 7 bekende en onbekende Christmas Carols, is dit zilveren schijfje gerealiseerd.

Voordat het interview eindigt met de aankondiging van de song “Sweet Little Miss Christmas”, die ook staat op hun fraaie Kerstalbum ook nog de aankondiging van een optreden in het programma “Countrymusic Round-Up” van violist Tim Crouch uit Arkansas, die ook weer een grote rol heeft gespeeld in de totstandkoming van het album.

Tim Crouch hier op viool samen met z’n broer Dennis Crouch op de bas uit Arkansas met een aantal vrienden, zoals Rob McCoury op banjo, Casey Campbell op mandoline, Cody Kilby op gitaar en Rob Ickes op dobro met hun instrumentale uitvoering van “Jingle bells”, die staat op het album “A Very Merry Bluegrass Christmas” uitgebracht door de Engelhardt Music Group.

U kunt hier nog even luisteren naar Tim en Dennis Crouch samen met z’n muzikale vrienden met hun “Jingle bells”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu snel door naar Hidden Agenda de Luxe hier samen met Carter Sampson en de song “Christmas in Oklahoma”.

Deze song staat op het vorig jaar uitgebrachte album “Christmas from Amsterdam to Oklahoma”.

Een album met niet alleen Americana- en alternatieve country klassiekers als “Hard Candy Christmas” en “Snow of Blue Christmas”, maar ook met prachtige eigen nummers van BJ Baartmans, Eric Devries en Carter Sampson.

Op dit moment is de Hidden Agenda de Luxe op tournee met de Canadese zangeres O Susanna door Nederland en vrijdagavond, 21 December treden zij nog op in Trianon Nijmegen.

Oh Sussana gaat daarna terug naar Canada en de groep gaat gewoon verder met hun Kersttournee.

Het uitnodigen van van een buitenlandse zangeres tijdens de Kerstperiode is inmiddels een traditie geworden. In 2016 en 2017 waren dat respectievelijk Carter Sampson en Danny Nicholls en it jaar dus Oh Susanna.

Nog even terug naar Hidden Agenda de Luxe en carter sampson hier met de “Christmas Eve in Amsterdam”, die eveneens staat ophet album “Christmas from Amsterdam to Oklahoma”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

“Christmas Everywhere” en dus door naar Texas voor Billy Keeble hier met de titelsong van z’n album Dear Santa” uitgebracht door Global Records.

Natuurlijk kunt u nog even luisteren naar de Kerst periode in Texas door Billy Keeble.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link

Vervolgens Oj, maluski, maluski” door de poolse folkgroep Zakopower hier met een song, die staat op hun album “Koledowo” ( een speciale editie)  met 17 kerstsongs allemaal in de poolse taal in 2016 uitgebracht door Kayax.

Nou is mijn kennis van de poolse taal niet groot, maar wat ik wel weet is dat “Koledowo” kerstliederen betekent.

Het lied “Oj, maluski, maluski” gaat over het kindje, dat is geboren en veel pijn en leed zal meemaken, maar vreugde en liefde zal vinden in het hart van de Heer. Een echt kerstlied van  een van de bekendste Poolse muziekgroepen, die succesvol volksmuziek weet te combineren met moderne klanken en rock.

De muziek van de groep, soms wel “folk rock” genoemd, blijft moeilijk te categoriseren. De woordspeling in de naam van de groep verwijst trouwens naar de stad Zakopane in het Tatra-gebergte, de zogenaamde winterhoofdstad van Polen.

De charismatische leider van de muziekgroep, Sebastian Karpiel-Bułecka komt net als de meeste leden van de groep uit de Podhale regio en identificeert zich sterk met de regionale cultuur.

Tijd om eens kennis te maken met de Kerstmuziek uit het hoogland van Polen hier door Zakopower tijdens een optreden met “Oj Maluski, Maluski”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En dan tot slot van dit programma een heel bijzonder fraaie uitvoering van “Silent Night” door drie nachtingalen van de countrymuziek namelijk singer/songwriter Kelly Clarkson, Trisha Yearwood en Reba McEntire.

Deze song staat op het album “Wrapped in Red” van Kelly Clarkson, dat twee jaar geleden werd uitgebracht door RCA Records.

Tot slot van dit bericht voor de lezer nog even een live optreden van de drie vermelde countrysterren met de song “Silent Night.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details
One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Dec. 18 ‘18 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek  ***   titel album   ***   Label

1. Gary Brewer & The Kentucky Ramblers   ***               Silver Bells   ***   A Rambler Christmas   ***   Stretch Grass Music

2. Stony Point Quartet   ***   Oh Christmas Candle   ***   Christmas Time Back Home   ***   Cracker Barrel Records

3. Billy Boone Smith   ***   Walking Through the Streets of Bethlehem   *** Christmas Sampler   ***    Good Home Grown Music

4. John Prine   ***   Everything Is Cool   ***   John Prine Christmas   ***   Oh Boy Music

5. Rodney Crowell ft Daddy Cool & The Yule   ***   All for Little Girls & Boys   ***   Christmas Everywhere   ***   New West Records

6. Rodney Crowell ft. Brennan Leigh   ***   Merry Christmas from a Empty Bed   ***   Christmas Everywhere   ***   New West Records

7. Change of Key   ***  An Old school Country Christmas Song   ***   single   ***   Change of Key

8. Change of Key   ***   Sweet Little Miss Christmas   ***   Christmas Glee   ***   Change of Key

9. Tim Crouch & Dennis Crouch   ***   Jingle Bells   ***   A Very Merry Bluegrass Christmas   ***   Engelhardt Music Group

10. Hidden Agenda de Luxe & Carter Simpson   ***   Christmas in Oklahoma   ***   Christmas from Amsterdam to Oklahoma   ***        CRS

11. Billy Keeble   ***   Dear Santa   ***   Dear Santa   ***   Global Records

12. Zakopower   ***   Oj Maluski, Maluski   ***   Koledowo   ***   Kayax

13. Kelly Clarkson ft. Reba McEntire & Trisha Yearwood   ***   Silent Night   ***   Wrapped in Red   ***   RCA Records

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *