The Last Laugh

In het programma “Countrymusic Round-Up” weer eens speciale aandacht voor The Asylum Street Spankers uit Austin TX met een Independent Music Award voor hun gospelalbum ‘God’s Favorite Band’ vol met akoestische blues en jugbandmuziek.

Zoals altijd beginnen we het programma met de bluegrass deze keer verzorgd door een aantal musici,  zoals Randy Waller, Dudley Connell en John Starling met een drietal songs van het album ‘Epilogue : A Tribute to John Duffey’, dat op 22 juni a.s. officieel zal worden gepresenteerd door Smithsonian Folkways.

Vervolgens ook nog aandacht voor het verzamelalbum ‘All Things Country’ met o.a. Larry Cordle, Sara Gayle Meech en The Time Jumpers.

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de nederlandse inbreng en daarvoor deze keer “JW Roy & The Royal Family” met de song “Right or Ride Along” en ook nog singer/songwriter/gitarist Maurice van Hoek uit Rotterdam met een song van z’n album “Live for Evermore”. Vervolgens gaan we naar Nashville voor de hedendaagse pop-country door Jason Aldean samen met Miranda Lambert met de song “Drowns the Whiskey” en treedt Scotty McCreery op als uitsmijter van dit programma met een song van het album “Seasons Change”.

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de songs “Sad and Lonesome Day”, “He was a Friend of Mine” en “Bringing Mary Home”.

Deze songs staan op het album “Epilogue : A Tribute to John Duffey”, dat op vrijdag, 22 juni a.s. officieel zal worden gepresenteerd door Smithsonian Folkways.

Een fraai eerbetoon album met 17 songs met ook een stukje historie, want de laatste song van het album “First Tear” wordt gespeeld en gezongen door de Japanner Akira Otsuka.

En daarvoor gaan we even terug naar de mid-jaren ’60 als de toen nog jonge Akira mandoline probeert te spelen zoals z’n grote held John Duffey, mandolinespeler en zanger bij de Country Gentlemen toen bestaande uit Charlie Waller op gitaar met lead-zang, John Duffey op mandoline en tenor-zang, Eddie Adcock op banjo met baritonzang en Tom Gray op de staande bas.

In 1970 kregen Otsuka en zijn band, Bluegrass 45, een platencontract bij het Amerikaanse Rebel Records en werden ze uitgenodigd door V.S.  te komen touren.

Dat leverde in juni 1971 de opmerkelijke situatie op dat vijf Japanse jongens met John Duffey in diens huiskamer zaten te jammen.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking met een interview met Akira Otsuka door Tara Linhardt over z’n tijd met John Duffey.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Duffey ging de jongens begeleiden en produceerde zelfs hun album Caravan in september 1971. Duffey maakte inmiddels deel uit van een nieuwe band “Seldom Scene” en net als met de “Country Gentlemen” bereikte hij met die band iets bijzonders – hij haalde de bluegrass uit het isolement van het Appalachie-gebergte en maakte er een breed geaccepteerde muziekstroom van.

In 1996 overleed John Duffey, maar Akira Otsuka en Ronnie Freeland van Rebel Records liepen al snel rond met het idee om een album te maken met vrienden en collega’s van John Duffey.

“Sad and Lonesome Day”hier met zanger/gitarist Randy Waller, de zoon van Charlie Waller en Lou Reid in de hoofdrol, terwijl de song “He Was a Friend of Mine” wordt gezongen door Dudley Connell, deel uitmakend van de huidige “Seldom Scene”.

Oud-collega John Starling met leadzang en op gitaar nog tijdens een “live” optreden met de John Duffey klassieker “Bringing Mary Home”.

Naast tal van oud-collega’s Charlie ook nog andere top bluegrassmusici mee zoals Jerry Douglas, Tony Rice, Ronnie Bowman, David Grisman en Sam Bush.

“Epilogue : A Tribute to John Duffey”Een absolute aanrader!

Nog even terug in de tijd met John Starling hier als gast met lead-zang van The Seldom Scene met John Duffey op mandoline en tenorzang, Mike Auldridge op dobro met harmonie-zang, Ben Eldridge op banjo en Tom Gray op de staande bas tijdens een optreden in december 1974 met de song “He Rode All the Way to Texas”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens zoals aangekondigd naar Austin Texas voor the Asylum Street Spankers met de songs “ Down by the Riverside”, “Jesus Walking on the water” en “Last Mile of the Way”.

Deze songs staan op hun album “God’s Favorite Band” werd in 2009 uitgebracht door Yellow Dog Records.

“Down by the Riverside” van oorsprong een “negro-spiritual” van voor de Amerikaanse burgeroorlog en zeer bekend van de vertolkingen door Louis Armstrong, Big Bill Broonzy, Nat King Cole, maar ook door Van Morrison en Willie Nelson, terwijl de vermelde gospelsong “Last Mile of the Way” ooit werd geschreven door Johnson Oatman Jr zo rond 1900.

U kunt nog eens kijken en luisteren naar een optreden van The Asylum Street Spankers hier met de song “Jesus Walking on the Water” in de High Noon Saloon te Madison, Wisconsin

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

“The Asylum Street Spankers” afkomstig uit Austin, TX, een bijzondere groep, die werd geleid door de meer dan uitstekende zangeres en banjo en gitaarspeelster Christina Marrs en zanger en wasbordspeler en dichter William David “Wammo” Walker.

Hun optredens waren altijd hartstikke humoristisch en boordevol muzikaliteit, waarbij veelal het publiek ook was betrokken

De groep was actief sedert 1995 hebben zo’n 12 albums uitgebracht, terwijl bij “live” optredens werd gewerkt zonder microfoon, waarbij de groep bestond uit in totaal 7 tot 10 personen.In 2011 werd aan de Asylum Street Spankers voor dit album tijdens de 10e Independent Awards Gala de “Gospel Album of the Year” uitgereikt, terwijl in 2015 aan deze groep ook nog de Award “Best Album—Live Performance” werd uitgereikt voor hun laatste album “The Last Laugh”, waarvan trouwens ook een DVD is verschenen uitgebracht door Yellow Dog Records.

In 2011 moest deze bijzondere groep in verband met financiele problemen worden opgeheven. Hun albums zijn trouwens nog steeds verkrijgbaar.

We blijven nog even in de High Noon Saloon voor The Asylum Street Spankers hier met hun versie van gospelsong “The Last Mile of the Way”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu door naar de hedendaagse countrymuziek hier met Larry Cordle met de song “Like a Chicken with His Head Cut Off” of te wel vrij vertaald “Als een kip zonder kop”, die op dit moment samen met de song “Yardbird” als single is uitgebracht.

Naar verwachting zullen deze songs ook staan op het nieuwe album van Larry Cordle “Tales from East Kentucky”, dat zal worden uitgebracht door z’n eigen platen maatschappij MightyCord Records.

Voor u als lezer nog even de mogelijkheid om te kijken en luisteren naar een optreden van Larry Cordle & Lonesome Standard Time hier met de song “Yardbrd”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Vervolgens ook nog Sarah Gayle Meech uit de staat Washington hier met de song “No Angel”, die staat op haar debuut album “One Good Thing” in 2012 in eigen beheer uitgebracht.

Inmiddels is zij verhuisd naar Nashville en bracht vervolgens nog het album “Tennessee Love Song” uit.

Natuurlijk kunt u ook nog kennismaken met Sarah Gayle Meech hier met haar song “No Angel”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En dan tenslotte uit Nashville ook nog “So Far Apart” door de Time Jumpers hier met een song, die staat op hun album met hun eigen naam als titel “The Time Jumpers”, dat op 11 september 2012 werd uitgebracht door Rounder Records.

In een stad, die zoveel uitstekende musici herbergt als Nashville TN moet je toch wel van goede huize komen om een plaatselijke legende te worden.

Inmiddels hebben de Time Jumpers een grote en loyale groep aanhangers verworven in Music City door hun voorliefde voor en enthousiaste vertolking van de inmiddels klassieke “Western swing” en ouderwetse countrymuziek hier nog in de goede tijd met Dawn Sears, de vroegere lead-zangeres van The Time Jumpers en tevens achtergrond zangeres van de begeleidingsgroep van Vince Gill.

Zij overleed op 11 december 2014 na een strijd van ruim twee jaar aan de gevolgen van longkanker op 53-jarige leeftijd.

In 1998 vormde zij samen met haar man, Kenny Sears, in Nashville TN en 9 andere muziekvrienden, waaronder ook violist Hoot Hester, de ‘western swing & country” groep “The Time Jumpers”, waarbij Kenny tevens optrad als violist en lead-zanger.

In augustus 2016 is ook Hoot Hester, violist en medeoprichter van The Time Jumpers” op 65-jarige leeftijd  overleden.

De drie bovenvermelde song staan ook op het verzamelalbum “All This Country”, dat werd uitgebracht door “Air Play Direct”, een bedrijf, dat voor niet alleen countrymusici, maar ook andere soorten muziek zoals blues, rock & roll, rockabilly, Americana en folk onder de aandacht van country DJ’s over de hele wereld brengt.

Voor u als lezer nog even terug in de tijd naar Nashville voor een optreden van The Time Jumpers met de song “So Far Apart” met lead-zang door Dawn Sears geholpen door Vince Gill.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up” en we beginnen met JW Roy & The Royal Family hier met de song “Right or Ride Along”.

Deze song staat op het album “A Room Full of Strangers”, dat vorig jaar 27 september, in eigen beheer werd uitgebracht door Royal Family Records.

Een fraai album met 12 twaalf songs met hulp van The Royal Family en bij deze song dus Jan Willem Roy, de Brabantse Amsterdammer, samen met de huidige  DCMA countryzangeres van het Jaar Ilse de Lange.

Op het album wordt hij verder nog bijgestaan door Jeroen Roy, een broer van Jan Willem, Lea Kliphuis, Michael Prins en het duo “Tangerine”. “Tangerine” bestaat uit de tweelingbroers Arnout en Sander Brinks uit Assen Drenthe, waarvan in september 2016  het fraaie album “There and Back” werd uitgebracht door Excelsior Recordings.

U kunt nog even luisteren naar JW Roy & The Royal Family hier met de song “Ride or Right Along”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “Last Light” door Maurice van Hoek hier met een song, die staat op z’n album “Live for Everymore”, dat in 2016 in eigen beheer werd uitgebracht.

Maurice van Hoek, de Rotterdammer die door de Verenigde Staten reisde en aldaar in liefde en verdriet inspiratie opdeed voor het maken van zijn plaat “Live Forevermore”.

Maurice speelt vaak samen met Douwe Bob bij diens solo-optredens en met wie hij een grote passie voor de countrymuziek van weleer deelt.

Inspiratie haalt Maurice uit de klassieke country en de Americana en bij zijn helden als James Taylor en The Eagles en latere songwriters als Ryan Adams.

Tijd om eens kennis te maken met Maurice van Hoek hier met de song “Last Light” middels een fraaie video-clip.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 Dan nu door naar Nashville voor de hedendaagse pop-countrymuziek hier voor Jason Aldean samen met Miranda Lambert met de song “Drowns the Whiskey”.

Deze song staat op z’n album “Rearview Town”, dat op 13 april werd uitgebracht door Broken Bow Records.

Nog zo’n fraaie video-clip maar nu met Jason Aldean en Miranda Lambert hier met de song “Drowns the Whiskey”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu snel naar onze uitsmijter Scotty McCreery hier met de hedendaagse Nashville countrysong “Boys from back Home”, die staat op z’n album “Seasons Change”, dat op vrijdag, 16 maart j.l. werd gepresenteerd door Sony Music.

En dan is het ook al weer tijd voor de laatste video-clip van dit bericht en kunt u luisteren naar Scotty McCreery hier met de song “Boys from Back Home”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Luister mee in de ether op 106.6 dan wel 107.7 MHz, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up ”  Datum: juni 12 ‘18 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek  ***   titel album   ***  Label

 1. Various Artists ft. Randy Waller & Lou Reid *** Sad and Lonely Day   ***   Epilogue : A Tribute to John Duffey   ***   Smithsonian Folkways
 2. Various Artists ft. Dudley Connell *** He Was a Friend of Mine   ***   Epilogue : A Tribute to John Duffey   ***   Smithsonian Folkways
 3. Various Artists ft. John Starling *** Bringing Mary Home   ***   Epilogue : A Tribute to John Duffey   ***   Smithsonian Folkways
 1. The Asylum Street Spankers *** Down by the Riverside   ***   God’s Favorite Band   ***   Yellow Dog Records
 2. The Asylum Street Spankers *** Jesus Walking on the Water   ***   God’s Favorite Band   ***   Yellow Dog Records
 3. The Asylum Street Spankers *** Last Mile of the Way   ***   God’s Favorite Band   ***   Yellow Dog Records
 1. Larry Cordle *** Like a Chicken with his Head Cut Off   ***   All Things Country   ***   APD/MightyCord Records
 2. Sarah Gayle Meech *** No Angel   ***   All Things Country   ***   APD/Sarah Gayle Meech
 3. Time Jumpers *** So Far Apart   ***   All Things Country   ***   APD/Rounder Records
 1. JW Roy and The Royal Family *** Right or Ride Along   ***   A Room Full of Strangers   ***   Royal Family Records
 2. Maurice van Hoek *** Last Light   ***   Live for Evermore   ***   Maurice van Hoek
 1. Jeason Aldean ft. Miranda Lambert *** Drowns the Whiskey   ***   Rearview Town   ***   Broken Bow Records
 2. Scotty McCreery *** Boys from Back Home   ***   Seasons Change   ***   Sony Music

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *