Postcard

In dit programma “Countrymusic Round-Up” speciale aandacht voor folkmuziek uit Zweden door de zussen Johanna en Klara Söderberg, die op 7 maart j.l. nog optraden in Paradiso te Amsterdam, hier met een tweetal songs van hun nieuwe album “Ruins”.

Maar zoals altijd beginnen we het programma met de bluegrassmuziek deze keer verzorgd door “Special Consensus”, met songs van hun album “Rivers and Roads”, dat op 30 maart a.s. officieel zal worden gepresenteerd door Compass Records.

Vervolgens is ook nog een drietal bijzondere traditionele bluegrass songs door resp. Lester Flatt & Earl Scruggs and The Foggy Mountain Boys, The Del McCoury Band en Boone Creek.

Halverwege het programma nog de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en dan is het ook tijd voor de nederlandse bijdrage met deze keer Dick van Altena met een song van z’n album “Singer and Songs”  en vervolgens de goudse groep Change of Key als voorproefje op hun optreden op 1ste Paasdag, 1 aprila.s. in Grand Café Concordia te Haastrecht.

Daarna gaan we naar Engeland voor zowel schrijver, dichter en zanger/gitarist Gareth Owen met de song “Lady Whiskey” en vervolgens naar Exmouth voor Eleanor, die tevens optreedt als uitsmijter van dit programma, met een song van haar debuut album “Lighthouse”.

We begonnen het programma met de songs “She Took the Tennessee River”, Bought and Sold” en “Early” door Special Consensus.

Deze songs staan op hun album “Rivers and Roads”, dat op vrijdag, 30 maart a.s. officieel zal worden gepresenteerd door Compass Records.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht met de 1ste song van het nieuwe album “Way Down the River Road”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Special Consensus werd in 1975 opgericht door Greg Cahill met Chicago (Mid-West) als basis en heeft in de afgelopen 40 jaar veel verschillende samenstellingen overleefd met een goede balans tussen traditionele en hedendaagse bluegrassmuziek.

De groep bestaat op dit nieuwe album uit Greg Cahill op banjo, Rick Faris op gitaar met zang, Nick Dumas op mandoline met zang, Dan Eubanks op de bas met zang.

Special Consensus wordt op dit album verder nog bijgestaan door Mark Schatz, Becky Buller, schrijfster van de song “She Took the Tennessee River” hier eens op viool met ook nog “good-old” Bobby Osborne met lead-zang en achtergrondzang.

Verder ook nog Molly Tuttle met lead-zang en op de banjo bij de song “Hurtin Sure” evenals trouwens de producer van het album Alison Brown en banjo-virtuoos bij de instrumental “Squirrel Hunters”,  een eerbetoon aan John Hartford.

Hun inzet en en talent zijn inmiddels wel erkend door een Grammy Award nominatie en 3 IBMA-Awards, waaronder de Award “Instrumental Performance of the Year” voor hun instrumental “Fireball”.

Met hun vorige album “Long I Ride” vierde Special Consensus trouwens zijn 40-jarig jubileum als groep met songs en gastoptredens, die zeker hebben bijgedragen aan hun succes.

Loek Lamers, de grote Nederlandse promoter van de bluegrassmuziek heeft het voor elkaar gekregen, dat Special Consensus in oktober van dit jaar weer zal optreden in Partycentrum “De Vriendschap” in Wadway/Spanbroek in de buurt van Hoorn. Hou dus gewoon de agenda van dit programma “Countrymusic Round-Up” in de gaten. Ik zal u tijdig waarschuwen!

Nog even terug naar Special Consensus hier met de titelsong van hun album “Long I Ride”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu ver terug in de tijd voor Letter Flatt & Earl Scruggs samen met The Foggy Mountain Boys met de song “Old Salty Dog Blues” uit de begin jaren ‘50.

Deze song uit de begin jaren 1900 is al op tal van manieren vertolkt o.a. als blues, in de jazz-stijl evenals country en bluegrass en staat natuurlijk op tal van albums van deze beroemde bluegrass groepen zoals ook hier dus door Flatt & Scruggs.

De song “Old Salty Dog Blues” in dit programma staat trouwens op het verzamelalbum “Classic Bluegrass Collection Vol. One” in 2006 uitgebracht door Time Life en bestaande uit twee CD’s vol bluegrass historie met in totaal zo’n 30 songs.

Time Life heeft vervolgens nog drie van deze verzamelalbums in de sfeer van “Classic Bluegrass” uitgebracht en dat is toch wel iets voor de beginnende bluegrassmuziek liefhebber.

Ver terug in de tijd voor een optreden van Lester Flatt & Earl Scruggs and the Foggy Mountain Boys met de song “Salty Dog Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In dit programma trouwens ook nog The Del McCoury Band met de song “Nashville Cats”, die staat op het album “The Familly” geproduceerd door Jerry Douglas en in 1999 uitgebracht door Ceili Music.

Vader Del op gitaar met lead-zang, en de zoons Ronnie McCoury op mandoline en Rob McCoury op banjo met Jason Carter op viool Mike Bub op de bas met nog hulp van o.a. Jerry Douglas, Bobby Osborne en Bela Fleck.

U kunt hier nog kijken en luisteren naar een optreden van The Del McCoury Band in Austin met de song “Nashville Cats”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens ook nog “Drifting too far from the Shore” een fraaie traditional bluegrass gospel in dit programma door de groep “Boone Creek” en die staat op hun debuutalbum met de gelijknamige titel “Boone Creek”, dat in 1977 werd uitgebracht door Rounder Records.

U kunt hier nog even luisteren naar de fraaie uitvoering van deze song door Boone Creek.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Boone Creek was de eerste groep van Ricky Skaggs na z’n leerschool bij Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys en z’n deelname aan de “Country Gentlemen” en J.D. Crowe & the New South.

Op 23 jarige leeftijd vormde Ricky Skaggs Boone Creek met o.a. Steve Bryant, Terry Baucom, Wes Golding en Jerry Douglas.

In het begin van het jaar daarop bracht deze groep ook nog het album “One Way Track” uit, waarna Ricky Skaggs vertrok naar Emmylou Harris “Hot Band” en daar speelde tot 1980.

Vervolgens begon hij aan z’n zeer succesvolle solo carriere met o.a. de groep “Kentucky Thunder”.

Nog even terug naar Boone Creek hier met de song “Can’t You Hear Me Calling”, die staat op hun album “One Way Track”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu naar Zweden voor de de zussen Johanna en Klara Söderberg hier met de songs “It’s a Shame” en “Postcard”.

Deze songs staan op hun album “Ruins”, dat op 19 januari j.l. werd uitgebracht door Columbia Records.

Op 7 maart j.l. traden zij op in Paradiso Amsterdam, geheel uitverkocht Loepzuiver, bloedmooi, ontwapenend! Was de algehele mening van de toehoorders. Ter presentatie van hun vierde album “Ruins”, nadat zij o.a. ook al op 1 februari j.l. na bijna drie jaar weer voor een volle zaal optraden in The Ryman Auditorium in Nashville TN.

U kunt as lezer van dit bericht nog even kijken en luisteren naar een optreden van Johanna en Klara Söderberg op 12 januari j.l. tijdens de The Graham Norton Show op BBC1 met de song “It’s a Shame””.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Met daarna nog tal van optredens in de Mid-West, Chicago en Detroit en vervolgens in Montreal, Toronto in Canada en Boston Maine en in april voor een aantal optredens in Australie.

Vanavond dus een kennismaking met het Zweedse duo hierbij “Countrymusic Round-Up” bij uw RTV Krimpenerwaard.

Terug naar Paradiso  Jeroen Sturing was erbij en hij schreef o.a., dat van de dreigende breuk tussen de twee zusjes voorafgaand aan deze tour was weinig meer te merken.

De scheurtjes in de zusterband, veroorzaakt door het succes van het voorgaande album, waren al gedicht met een roadtrip naar Joshua Tree, California. Fleetwood Mac knalde uit de speakers en de kou was uit de lucht. Vol gas naar album vier: “Ruins”, de plaat waar het vanavond grotendeels om draait. En verrek, er sijpelen zowaar wat Fleetwood Mac-invloeden door.

De nieuwe songs zijn, net als de oudere overigens, folkpareltjes. Al schuiven ze iets meer in de richting van pop. De opener “Rebel Heart” is een goed voorbeeld daarvan. We zien Klara – de jongste, en beste zangeres van de twee – met een elektrische gitaar met Johanna op de bas.

Daarom is het extra bijzonder, dat we na vanavond weer een aantal kenmerken aan de eerste zin kunnen toevoegen: spontaan, (licht) geëngageerd en melodieuzer dan ooit, aldus Jeroen Sturing. “First Aid Kit” hier met hun album “Ruins” zeer aanbevelenswaardig.

Voor u ook nog een akoestisch optreden van de zussen bij het Duitse radiostation Flux Fm met de song “Postcard”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen is het tijd voor de Nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up” en daarvoor weer eens Dick van Altena in de schijnwerpers hier met de song “Home Again”.

Deze song staat op z’n album “Singer and Songs”dat op 13 oktober vorig jaar werd uitgebracht door Continental Record Service.

Het is al weer Dick’s  31ste album met natuurlijk weer zelfgeschreven countryjuweeltjes,op de CD waaronder de inmiddels als single uitgebrachte songs “Rust on my strings” en “If I Could Change the World with a Song” (met Billy Yates). Nog even een nieuwtje :  Tijdens de laatste Country Café Concordia van dit seizoen op zondag, 29 april zal Dick van Altena als gastspeler optreden. Dat wordt een bijzondere zondagmiddag, waarvoor wel een entrée wordt gevraagd.

Voor u nog een optreden van Dick van Altena samen met Marcel Smulders & Tom Schraven en de song “Home Again”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Even aanklikken voor een grotere en duidelijker versie!

Vervolgens “Frozen Tears” door de Goudse countrygroep Change of Key met een song, die staat op hun album “Home Is Where My Heart Is”.

Heel grappig is wellicht nog te vermelden, dat deze Goudse countryformatie op 21 augustus 2007 dit album ten doop hielden in de toenmalige studio van Radio Vrolek in Lekkerkerk tijdens het programma “Countrymusic Round-Up”.

Tijdens de jaren daarna is er in dit programma voortdurend aandacht geweest voor de verrichtingen van deze succesvolle “Change of Key” met inmiddels talrijke Awards uitgereikt door de DCMA.

Zondag, 1 april a.s. kunt u weer eens kennismaken met deze groep tijdens de Paasbrunch in de Brasserie van Concordia te Haastrecht van vanaf 15.00 is dezelfde Brasserie weer omgebouwd tot “Country Café Concordia” en waarvoor gratis toegang.

Nog even terug naar de CD-presentatie destijds op 1 en 2 september 2007 in Gouda met de titelsong van het album “Home Is Where My Heart Is”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu naar Engeland voor Gareth Owen uit het grensgebied met Wales hier met de song “Lady Whiskey”, die staat op z’n album “Rolling By”, dat op 2 maart j.l. in eigen beheer is uitgebracht.

Tja, dat hebben velen niet verwacht, dat deze inmiddels 81-jarige Gareth Owen, die bekend staat als dichter, poëzie-schrijver en radiopresentator bij de BBC van het programma “Poetry Please”, ook nog countrysongs zou gaan schrijven en zingen.

Dit is het eerste album dat hij ooit heeft uitgebracht en het is dankzij de inspanningen van zijn producer, arrangeur en toetsenist Svengali Ed Begley, die een band heeft opgezet om de nummers in de studio te spelen.

Het resultaat is een fraai album van Gareth Owen met mooie countrysongs in de sfeer van Willie Nelson en Johnny Cash.

Hoog tijd om eens kennis te maken met Gareth Owen hier tijdens de opname van het album in een wel heel rustieke omgeving.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens uit  Exmouth Eleanor Jacobs hier met de song “Not the Only One” , die staat op haar album “Lighthouse”, dat in eigen beheer op 10 maart j.l. door haar tijdens een optreden in “The Point” aan de Pilot Wharf te Exmouth werd gepresenteerd.

En dan is het ook al weer tijd voor de laatste video-clip van dit bericht met Eleanor hier met de song “Oak Tree”, die als 3e song eveneens staat op haar album “Lighthouse”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Luister mee in de ether op 106.6 dan wel 107.7 MHz, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up ”  Datum: Mar. 27 ‘18 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***   titel muziek  ***   titel album   ***                Label

 1. Special Consensus *** She Took the Tennessee River   ***  Rivers and Roads   ***   Compass Records
 2. Special Consensus *** Bought and Sold   ***   Rivers and Roads   ***   Compass Records
 3. Special Consensus *** Early   ***   Rivers and Roads   ***   Compass Records
 1. Flatt & Scruggs *** Old Salty Dog Blues   ***   Classic Bluegrass Collection   ***   Time Life
 2. The Del McCoury Band *** Nashville Cats   ***   The Family   ***   Ceili Music Inc.
 3. Boone Creek *** Drifting Too Far from the Shore   ***   Boone Creek   ***   Rounder Reecords
 1. First Aid Kit *** It’s a Shame   ***   Ruins   ***   Columbia Records
 2. First Aid Kit *** Postcard   ***   Ruins   ***   Columbia Records
 1. Dick van Altena *** Home Again   ***   Singer and Songs   ***   Inlok/CRS
 2. Change of Key *** Frozen Tears   ***   Home Is Where the Heart Is   ***   Change of Key
 1. Gareth Owen *** Lady Whiskey ***   Rolling By   ***   Gareth Owen
 2. Eleanor *** Not the Only One   ***   Lighthouse   ***   Clint Productions

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *