Satin Sheets

In het programma “Countrymusic Round-Up” speciale aandacht voor de “Honky Tonk Angels”, Lorraine McDonald, Bernie Heaney en CC Cooper uit Ierland met muziek van hun debuut album “Satin Sheets”, dat op 11 april j.l. officieel werd gepresenteerd.

Maar zoals altijd beginnen we het programma met de bluegrass en daarvoor terug in de tijd naar de jaren ’60 met The Bray Brothers & Red Cravens en hun “Cornbelt Country Style” radio-show vanuit het radiostation WHOW te Clinton IL.

Vervolgens ook nog een aantal “Country Classics with a Bluegrass Spin” door The Grascals samen met een aantal vrienden zoals Brad Paisley en Dolly Parton.

Zo halverwege het programma natuurlijk nog de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma door Jany Szabo uit Krimpen aan den Ijssel met een song  van haar album “Fools Like Me”en ook nog Amy Lee Bennett met de song “Here Comes Forever”.

Vervolgens gaan we weer naar de overkant van de grote plas en deze keer naar British Columbia Canada voor Leeroy Stagger met de song “I Want It All” van z’n nieuwe album “Love Versus” en treedt Jarrod Birmingham uit Victoria Texas op als uitsmijter van dit programma met de titelsong van z’n album “All about Me”.

De luisteraars van “Countrymusic Round-Up” waren aanwezig bij de start van het radioprogramma “Cornbelt Country Style” van het radiostation WHOW Clinton in de staat Illinois van The Bray Brothers & Red Cravens aangekondigd door  Uncle John Barton mer de songs “Blue Eyed Girl” en 6 coupletten van de door Bill Monroe zeer bekende song “The Girl in the Blue Velvet Band” en “Thinking about You”.

Die zes coupletten waren natuurlijk een grapje op de mededeling van Nate Bray en Red Cravens, dat de song werd opgedragen aan Archie Green van de universiteit van Illinois, vanwie zij zo’n 27 of 28 coupletten dit lied hadden ontvangen.

Vervolgens ook nog de Lester Flatts en Earl Sruggs dramatische song “Thinking About You” en voor u als lezer hier nog even het eerste couplet:

Now as I sigh the hours away

I think of love of yesterday

Now I know she’s gone away

She’s in heaven so they say

De opnames zijn van de begin jaren 60 met Nate Bray  lead-zang en op mandoline, z’n broer Francis Bray op staande bas, Harley Bray baritonzang en op de banjo, Red Cravens tenor en leadzang en op de gitaar.

Gedurende de jaren ‘60 was de bluegrassmuziek inmiddels aanzienlijk meer bekend en populairder geworden en de status van “regionale bijzonderheid van de Zuidelijke staten” ontgroeid en heel veel jonge musici uit alle delen van Amerika wilden graag aan dit plezier deelnemen.

Afkomstig uit Champaign behoorde de groep Bray-Cravens tot de top van bluegrass groepen van de staat Illinois.

Tijd voor de eerste muzikale oderbreking van dit bericht met een oude single met de The Stanley brothers song “Harbor of Love” door Red Cravens & The Bray Brothers.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Gedurende de jaren 50 waren zij druk bezig met hun optredens, maar bereikten ze in 1960 een keerpunt, toen Ed Cravens ging scheiden en een poosje ging inwonen bij de Bray Brothers in 419 Main West Main in Urbana.

Zij gingen zo’n beetje dan en nacht oefenen en speelden samen met iedereen, die langs kwam zoals ook hier met John Hartford en vielen daardoor steeds meer op met hun bijzondere stijl.

In die tijd speelden zij regelmatig in het programma “Cornbelt Country Style” van het radiostation WHOW in Clinton Illinois.

En om te voorkomen, dat zij iedere week van Urbana naar Clinton moesten reizen, stuurden zij “live” tapes, die waren opgenomen in hun huis. In de lente van ’63 wilde Red Cravens weer iets nieuws, ging op avontuur in San Diego, Californie en had de muzikale erfenis aan de tijd in Urbana en hun samenwerking op tapes meegenomen.

In de lente van ’63 wilde Red Cravens weer iets nieuws, ging op avontuur in San Diego, Californie en had de muzikale erfenis van hun samenwerking op tapes meegenomen.

In Los Angeles was ook John Hartford inmiddels actief voor de Smothers Brothers CBS-TV Show en Red en John luisterden daar vaak naar de tapes en haalden vervolgens samen herinneringen op aan de tijd in Urbana.

Zij nodigden The Bray Brothers uit om ook naar het Westen te verhuizen, maar Nate was inmiddels ernstig ziek als gevolg van Hodgekin (lymfklierkanker) en van een hernieuwde samenwerking kon geen sprake meer zijn.

Na het overlijden van Nate in 1971 wilde John Hartford een soort eerbetoon album uitbrengen en Rounder Records bracht vervolgens in 1972 het eerste “Tribute” album “419 W. Main” uit en met de hulp van mandoline speler Mike Melford werd in 1996 het tweede album “Prairie Bluegrass” “Early Days of Bluegrass” uitgebracht.

Nog even terug met The Bray Brothers & Red Cravens hier met de song “Red Rocking Chair” uit de vroege dagen van de bluegrass.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens voor de “Country Classics with a Bluegrass Spin” naar The Grascals hier met de songs “White Lightning”, “I Got a Tiger by the Tail” en “I Am Strong”.

The Crascals krijgen hier respectievelijk vokale hulp van Darryl Worley, Brad Paisley en Dolly Parton. Allemaal songs, die staan op het album “Country Classics with a Bluegrass Spin”, dat op 10 januari 2011 werd uitgebracht door The Cracker Barrel Old Country Store.

Een zeer bijzonder album met 13 tracks, waarbij The Grascals worden geassisteerd door tal van muzikale vrienden zoals ook Dierks Bentley, Charlie Daniels,  Joe Nichols en zoals reeds eerder vermeld Dolly Parton.

Voor u als lezer ook nog even een akoestisch optreden van The Grascals hier met de Buck Owens song “I Got a Tiger by the Tail”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Grascals, een bluegrass groep, die in 2004 werd opgericht en bestaat uit Terry Eldredge and Jamie Johnson uit Indiana, vervolgens uit Kentucky gitarist Danny Roberts en z’n vriend Jimmy Mattingly, vioolspeler uit de staat Kentucky en uit North Carolina bassist Terry Smith en de Canadees  David Talbot op de banjo(en hij kende Terry Eldredge nog van de periode, dat samen speelden bij Larry Cordle).

De groep kreeg grote bekendheid toen zij eind 2004 samenwerkten met  Dolly Parton tijdens haar tour door de USA.

The Grascals brachten eind 2004 een EP uit met drie songs in de 2005 gevolgd door het album met hun naam The Grascals. Vervolgens verscheen in de zomer van 2006 het album “Long List of Heartaches” in 2008 gevolgd door “Keep on Walking”.

Daarna kwam kampioen banjo speelster Kristin Scott Benson bij de groep voor hun vierde album  “The Famous Lefty Flynn’s”, dat in 2010 werd uitgebracht.

En nu dus een jaar later is in samenwerking met Cracker Barrel het fraaie album The Grascals & Friends: Country Classics with a Bluegrass Spin” uitgebracht en waarvan een deel van de opbrengst is bestemd voor kankeronderzoek bij kinderen in het St. Jude Children’s Cancer Research Hospital in Memphis Tennessee.

Voor de wel zeer bijzondere video-clip van The Grascals en Dolly Parton met de song “I Am Strong”, die werd geschreven door Jamie Johnson samen met z’n vrouw, en video-opnames vanuit het St. Jude Children’s Research Hospital te Memphis TN opgenomen in de maand november 2010.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens de Honky Tonk Angels, Lorraine McDonald, Bernie Haeynie en CC Cooper uit Ierland hier met de songs “The One That Got Away”, de titelsong “Satin Sheets” en “Apartment No. 9” bijgestaan door Matt Leavy en Charlie Arkin & Band.

Deze songs op hun debuutalbum “Satin Sheets”, dat op 11 april j.l. officieel werd gepresenteerd door Irish Music Co.

Deze drie Ierse zangeressen brengen fraaie herinneringen naar boven naar de begin jaren ‘90 aan de legendarische samenwerking van Dolly Parton , Loretta Lynn en Tammy Wynette. Zij brachten in 1993 het album “Honky Tonk Angels” uit en waarbij de titel afkomstig is uit de song “”It Wasn’t God Who Made Honky Tonk Angels” een cover van Kitty Wells uit 1952 als antwoord op de song “The Wild Side of Life” van Hank Thompson en waarin Thompson z’n verdriet uit over het feit, dat z’n a.s. bruid hem voor een andere man heeft verlaten, die zij ontmoette in wegrestaurant en waarbij hij vertelde “I didn’t know that God made Honky Tonk Angels.”

Een fraai verhaal over gebroken harten, verraad en verdriet hierbij uw RTV Krimpenerwaard.

Maar nu terug naar Ierland, want daar zijn kennelijk ook Honky Tonk Angels en zij brachten een album uit met tal van bekende traditionele countrysongs, niet dezelfde als van het album uit 1993, maar wel van deze zangeressen want “Apartment no. 9” is een heel bekende song van Tammy Wynette, die staat op haar album “You’re Good Girl’s Gonna Go Bad” uit 1967 geschreven door o.a. Johnny Paycheck samen met Bobby Austin, terwijl “Satin Sheets” niet alleen door Jeanne Pruett bekend werd, maar ook door Tammy Wynette en tenslotte “The One That Got Away” van veel recentere datum namelijk gezongen door o.a. de bekende countryzangers Jake Owen, Jerrod Niemann, Tim McGraw en  Katy Perry.

In ieder geval een fraai album van de Honky Tonk Angels, Lorraine McDonald, Bernie Haynie en CC Cooper, die in Ierland ook grote bekendheid hebben met hun solo-optredens.

Tijd om eens kennis te maken met deze drie dames hier met hun versie van de  Pistol Annies (Miranda Lambert, Ashley Monroe en Angaleena Presley) song “Hush Hush”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma en onder verwijzing naar haar optreden op 22 april a.s. in Leerdam hier voor u Amy Lee Bennett met de song “Here Comes Forever”, die staat op haar album met haar eigen naam als titel in november 2000 werd uitgebracht door Rowyna.

Zij werkte in die tijd ook nog eens samen met Kees Versluys op z’n album “Endeavour”, dat ook in 2000 maar toen door Red hat/Mirasound.

Ook Amy-Lee Bennett ben ik een poosje uit het oog verloren in de countrymuziek maar kennelijk heeft ook zij net als Jany Szabo weer de inspiratie gevonden om de countrysongs weer op te pakken.

Amy-Lee komt van oorsprong uit Antwerpen en het zou kunnen zijn, dat zij daar meer optreedt, maar 22 april weer eens dicht bij huis.

Voor u nog een optreden van Runaway Train hier met Amy Lee Bennett met de song “Heart Like a Sad Song”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ook Jan Szabo, in 1996 door de DCMA uitgeroepen tot “Countryzangeres van Het jaar”, zal a.s. zaterdag optreden in partycentrym ’t Dak aan de Tiendweg 9 te Leerdam en dus alvast nogmaals in dit programma met de Don Everly song “So Sad”, die staat op haar album “Fools Like Me”, dat in 1999 werd uitgebracht door Red Hat/Mirasound.

Een veelzijdig album met ballads, modern and traditional country. Het album werd geproduceerd door haar partner en manager Hans Vissers (in de jaren ’90  reeds vele jaren actief in de country-scene, maar die op 14 september 2003 geheel onverwacht overleed) en Robert Strating eveneens op piano, key-board en accordeon (bekend van o.a. de muziek van Medisch Centrum West ) en waarbij zij destijds ook muzikaal werd bijgestaan door o.a. Cor Verhaegh op steelgitaar en Joost van Es op viool.

Inmiddels woont zij ook in de Krimpenerwaard dus eigenlijk wel tijd om in dit programma eens herinneringen op te halen en vooruit te kijken naar haar optredens.

Nog even terug in de tijd dan met Jany Szabo hier samen met Jimmy Lawton met de song “Heart to Heart”, die ook staat op het album “Fools Like Me”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu zoals aangekondigd naar British Columbia Canada voor Leeroy Stagger met de song “I Want It All”, die staat op z’n album “Love Versus”, dat op 7 april j.l. werd uitgebracht door True North Records.

Een album met 10 fraaie songs met over het algemeen een “up” tempo.

Leeroy Stagger een stevige roots-rocker uit British Columbia Canada, waarvan we binnenkort in de programma natuurlijk nog wel meer zullen horen.

Tijd om eens kennis te maken met Leeroy Stagger voor het Pacific Central Station en in het Stanley Park te Vancouver met z’n song “I Want It All”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En dan is het ook al weer tijd voor onze uitsmijter van dit programma met de song “All About Me” door Jarrod Birmingham uit Victoria Texas.

U kunt alvast even kennismaken met een korte introductie van dit album.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Het is de titelsong van  z’n 5e studio album, dat op 31 maart j.l. in eigen beheer werd uitgebracht door JBE en dat staat gewoon voor Jerrod Birmingham Entertainment.

Tot slot kunt u nog kijken en luisteren naar Jarrod Birmingham hier met de song “December Gone”, die staat op z’n album “Jesus and Johny Cash” in 2010 uitgebracht door Winding Road Music.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard”.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz, de diverse kabelfrquenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.(http://www.rtvkrimpenerwaard.com/radio).

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Apr. 18 ‘17 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***   titel muziek   ***   titel album   ***   Label

 1. The Bray Brothers & Red Cravens *** Opening Theme   ***   Prairie Bluegrass   ***   Rounder Records
 2. The Bray Brothers & Red Cravens *** Blue Eyed Darling   ***   Prairie Bluegrass   ***   Rounder Records
 3. The Bray Brothers & Red Cravens *** Girl in the Blue Velvet Band   ***   Prairie Bluegrass   ***   Rounder Records
 4. The Bray Brothers & Red Cravens *** Thinking about You   ***   Prairie Bluegrass   ***   Rounder Records
 1. The Grascals & Friends ft Darryl Worley *** White Lightning   ***   Country Classics with a Bluegrass Spin   ***   Cracker Barrel Records
 2. The Grascals & Friends ft Brad Paisley *** Tiger by the Tail   ***   Country Classics with a Bluegrass Spin   ***   Cracker Barrel Records
 3. The Grascals & Friends ft Dolly Parton *** I Am Strong   ***   Country Classics with a Bluegrass Spin   ***   Cracker Barrel Records
 1. Honky Tonk Angles *** The One that Got Away   ***   Satin Sheets   ***   Irish Music Co.
 2. Honky Tonk Angles *** Satin Sheets   ***   Satin Sheets   ***   Irish Music Co.
 3. Honky Tonk Angles *** Apartment No. 9   ***   Satin Sheets   ***          Irish Music Co.
 1. Amy Lee Bennett *** Here Comes Forever   ***   Amy Lee Bennett   ***   Rowyna
 2. Jany Szabo *** So sad   ***   Fools Like Me   ***   Red Hat/Mirasound
 1. Leeroy Stagger *** I Want It All   ***   Love Versus   ***   True North Records
 2.  Jarrod Birmingham   ***       All About Me   ***   All About Me   ***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *