Birmingham Tonight

Delbert McClinton - Birmingham Tonight

In dit programma gaan we weer eens terug in de tijd en daarvoor ben ik de voorraadschuur ingedoken en kwam er uit met twee albums van de Texaanse singer/songwriter Delbert McClinton met bijzondere countrymuziek.

Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass en deze keer uit de jaren ‘70 met o.a. “J.D. Crowe & The New South”, “Country Cooking” en Ola Bella Reed.

Vervolgens pikte ik ook nog het album “The Essential Dolly Parton” mee voor twee fraaie songs met o.a. ook nog samen met Porter Wagoner.

Natuurlijk ook nog de agenda met

een overzicht van countrymuziek evnementen in de regio en dan is het ook al weer tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma met deze keer het populaire duo Lucas & Gea uit oost groningen met een song van hun album “Country” en ook nog Ben & Carmen Steneker met een song van hun nieuwste album “Remember Me”.

Dan is het weer tijd voor de hedendaagse country uit Nashville TN met  “The Band Perry” en treedt Luke Bryan op als uitsmijter met de song “Drink a Beer” van z’n album “Crash My Party”.

J.D. Crow & the New South - The Old Home Place

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” trouwens met de song “The Old Home Place” gezongen en gespeeld door J.D. Crowe & The New South hier met een song, die staat op hun debuutalbum met ook de naam van de groep als titel in 1975 uitgebracht door Rounder Records.

Een ijzersterke formatie bestaande uit J.D. Crowe op banjo, Ricky Skagss op mandoline, Jerry Douglas op dobro, Bobby Sloane op de bas en Tony Rice op gitaar en met lead-zang.

Tijd om nog eens terug te gaan naar een fraaie en unieke film-opname van een optreden van J.D. Crowe & The New South met originele “line-up” in 1975 met de song “The Old Home Place”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

The Bailey Brothers - Take Me Back to Happy valley

Vervolgens The Bailey Brothers met de titelsong van hun album “Take Me Back to Happy Valley” in 1974 uitgebracht door Rounder met Tater Tate op viool, Larry Mathis op banjo en Jake Tullock op de bas.

In 1995 bracht Rounder Records een tweetal fraaie verzamel albums uit, waarvan eentje met als titel “Hand-Pickes” “25 Years of Bluegrass on Rounder Records” en de andere “Hills of Home” “25 Years of Folk Music on Rounder Records”.

Elk album bevatte twee CD’s met ruim 20 tracks, waaronder ook de twee hiervoor vermelde bluegrassgroepen evenals de hierna vermelde twee groepen.

The Rounder Records Story

In 2010 bracht Rounder vervolgens wederom een fraai album uit met als titel “The Rounder Records Story” bestaande uit 4 CD’s met niet alleen bluegrass en folk muziek, maar ook de cajun, reggae en bluesmuziek zijn rijkelijk vertegenwoordigd.

Muziek nu geselecteerd op een periode van 10 jaar vanaf 1960 tot 2000. Zeer de moeite waard!

Zoals gezegd “digitaal geremastered” op het album “The Rounder Records” The Bailey Brothers voor de gelegenheid in de jaren ’70 nog eens terug met hun “Happy Valley Boys” voor hun album “Bring Me Back to Happy Valley”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Country Cooking - Armadillo Breakdown

Op de eerste CD van dit album ook nog de instrumental “Armadillo Breakdown””  door de toen jonge virtuozen van “Country Cooking” bestaande uit Pete Wernick en Tony Trischka op banjo, Russ Barenberg op gitaar, Harry Gilmore op mandoline en Kenny Kosek op viool.

Deze instrumental staat van oorsprong op hun album “Country Cooking” destijds in 1971  uitgebracht door Rounder Records. Inmiddels op fraaie wijze “digitaal geremastered”.

Pete Wernick was ook aanwezig tijdens de IBMA 2009 hier met nog steeds flitsend banjowerk even terug met herinneringen aan “Armadillo Breakdown”.

Gewoon even doorschakelen/Just the Link!

Ola Belle Reed - High on the Mountain

Vervolgens “High on the Mountain” door Ola Bella Reed hier met een song, die staat op haar album met haar eigen naam als titel “Ola Bella Reed” en dat in 1973 werd uitgebracht door Rounder Records.

Ola groeide op in Ashe County North Carolina, een gebied dat bekend staat om zijn vele folk-songs en zij leerde al op jonge leeftijd op de banjo en gitaar te spelen en songs te schrijven.

Roy Acuff vroeg haar om deel uit te gaan maken van zijn band, maar zij vormde haar eigen groep hier bestaande uit haar echtgenoot Bud Reed eveneens op banjo en gitaar, David en Alan Reed eveneens op banjo en gitaar en John Miller hier op viool.

Ola Belle Reed, die overleed in 2002 op 86-jarige leeftijd, wordt beschouwd als het grote voorbeeld voor vrouwen in de bluegrass en “old-time” countrymuziek. Elk jaar wordt er in de maand augustus als eerbetoon nog in haar woonplaats Lansing het “Ola Belle Reed Music Festival’ gehouden.

Voor de liefhebbers van “old-timey music” en doorzetters nog Ola Belle Reed met de song “High on the Mountain” middels eden fraaie video-clip.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dolly Parton ft. Porter Wagoner - Please Don't Stop Loving Me

Op de zoektocht in m’n voorraadschuur kwam ik ook nog Dolly Parton tegen hier samen met haar ontdekker Porter Wagoner met de song “Please Don’t Stop Loving Me”.

Oorspronkelijk werd deze song uitgebracht in 1974 als eerste single van het album “Porter ‘n’ Dolly” en was Porter Wagoner and Dolly Parton’s zestiende countryhit en als duo hun enige nummer 1 hit van de countrymuziek overzichten.

Inmiddels ook op mooie wijze digitaal opgepoetst aanwezig op het album “The Essential Dolly Parton”, dat in 2005 werd uitgebracht door RCA.

 Het album bestaat uit twee CD’s met tezamen 37 songs, waaronder 19 nr. 1 “smash” hits, zoals “Islands in the Stream”, “9 to 5”, Dumb Blonde” en “Coat of many Colors.

l.r. Linda Ronstdt - Dolly Parton & Emmylou Harris - To Know Him I to Love Him

Vervolgens ook nog “To Know Him Is To Love Him” door de drie nachtegalen van de countrymuziek uit de jaren ‘90 Dolly Parton, Emmylou Harris en Linda Ronstadt en die eveneens staat op het verzamelalbum “The Essential Dolly Parton” in 2005 uitgebracht door RCA.

Van oorsprong staat deze song op hun album “Trio” in 1990 uitgebracht door Warner Brothers.

 “To Know Him Is to Love Him” is in de jaren ‘50 geschreven door Phil Spector en werd in 1958 door The Teddy Bears, waar hij deel van uitmaakte zonder veel succes uitgebracht.

Later werd deze song met veel meer succes vertolkt door o.a. Nancy Sinatra, The Beatles en ook nog Amy Winehouse.

Een uniek “live” optreden van Linda Ronstadt, Dolly Parton en Emmylou Harris tijdens een TV-show in 1987 met de song “To Know Him Is to Love Him”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Lone Star State

Dan gaan we van Nashville naar Texas voor een optreden van Delbert McClinton met de songs “Lonestar Blues”, Birmingham Tonight en“When Rita Leaves”.

De twee laatst vermelde songs staan op z’n album “Nothing Personal” in 2001 uitgebracht door New West Records.

Een aantal ervaren luisteraars van dit programma hebben natuiurlijk ook gehoord, dat Delbert bij de song “Birmingham to Night”vokaal wordt bijgestaan door Iris Dement.

Delbert verkreeg in 2001 voor dit album een Grammy Award “Best Blues Album 2001”.

Een mix van blues, countryrock met een Delbert McClinton in topvorm niet alleen als zanger/gitarist, maar tevens als een eersteklas liedjeszanger met ijzersterke teksten.

Het was trouwens het eerste album van hem, dat hij via het fraaie label New West Records uitbracht.

Een album met 13 door hem zelf geschreven songs met enige assistentie van producer Gary Nicholson en Benmont Tench van Tom Petty & The Heartbreakers.

Bijzondere fraaie muziek met zoals deze traditionele countrysong “Birmingham Tonight” , een Tex-Mex song zoals “When Rita Leaves” en een echte caferocker zoals “Squeeze Me In”.

Delbert McClinton - Lonestar Blues

Daarvoor ook nog Delbert McClinton “Live from Austin” nog met de schitterende “Honky Tonk” meezinger “Lonestar Blues”, die staat op z’n album “Room the Breathe” in 2002 uitgebracht door New West Records.

Ook al weer zo’n schitterende tekst passend bij een stevige Texas kroeg met assistentie van tal van andere countrymuziek grootheden zoals Kix Brooks, Rodney Crowell en Jim Lauderdale.

Natuurlijk kunt u nog even luisteren naar Delbert McClinton en Iris DeMent hier met de sng “Birmingham Tonight” middels een fraaie slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Lucas & Gea - Me Oh My

Dan is het nu tijd voor de agenda met een overzicht van de nederlandse inbreng in dit programma ‘Countrymusic Round-Up” met voor iedereen wel iets zoals hier het duo “Lucas en Gea” met de song “Me Oh My” metjawel voor de verandering eens een nederlandstalige countrysong en het kan niet op, want op dit album staan 14 songs, waaronder ook “Chromen Cowboys” (de nederlandse versie) geschreven door  Dick van Altena.

Deze song is ook bekend van de vertolking door de “Grote Trucker, Henk Wijngaard”.

“Lucas en Gea” is een Nederlandstalig zingend duo uit Oude Pekela, dat bestaat uit Lucas Hulshof en Geertje (Gea) Hulshof-de Vries sinds 2000 actief met hun nederlandstalige liedjes.

In maart 2009 verscheen hun album “Country” uitgebracht door Pink Records en dat stond 3 weken in de nederlandse album top 100.

Niet zo vaak in dit programma maar toch eens kijken en luisteren naar het vrolijke “Me Oh My” door Lucas en Gea speciaal voor de “line-dancers”.

Gewoon even doorschakelen/Jst Use the Link!

Ben & Carmen Steneker - Come Back to Ireland

Vervolgens  “Come Back to Ireland” een fraaie ballade door Ben en Carmen Stekener hier met een song, die staat op hun album “Remember Me” in oktober van vorig jaar uitgebracht door Rood-Hit-Blauw Produkties.

Een album met 12 songs , waarvan niet alleen weer een aantal geschreven door Dick van Altena, maar ook uit het verleden zoals door A.P. Carter en iets recenter Gail Davis.

U kunt als lezer van dit bericht nog even luisteren en kijken naar een optreden van Thomas Maguire en Phiona Ennis met de originele Ierse uitvoering van hun song “Come Back to Ireland”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

“Remeber Me”, een dergelijk duo-album is inmiddels bijna een traditie, want iedere twee jaar brengen “vader en dochter” wel een fraai album uit , dat begon in 2005 met “Like father, Like Daughter”  in 2011 het album “Never Ending Love” en nu dus “Remember Me” zowel op CD als DVD.

Ben & Carmen Steneker voor u ook nog even met de song “Absent Friends” geschreven door Wes Cardy en die eveneens staat op hun album “Remember Me”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Band Perry - Don't Let Me Be Lonely

Dan nu naar Nashville voor de hedendaagse countrymuziek met hier “The Band Perry” hier met de song “Don’t Let Me Be Lonely”, die staat op het album “Pioneer” vorig jaar april uitgebracht door Republic Nashville Records.

Het 2e studio album van zus Kimberly Perry (leadzang op guitar en piano), broer Reid Perry (op basgitaar en met achtergrondzang en Neil Perry (op mandoline mandoline, drums, accordion en eveneens met achtergrondzang)

Toch ook nog even naar de fraaie video-clip van The Band Perry  hier met de song “Don’t Let Me Be Lonely”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Luke Bryan - Drink a Beer

Dan is het ook al weer tijd voor onze uitsmijter Luke Bryan hier met de song “Drink a Beer”, die staat op z’n album “Crash My Party” vorig jaar augustus uitgebracht door Capitol Records.

Op dit moment staat de song “Drink a Beer” op de nr. 1 plaats van Billboards “Hot Country Songs”.

Het album is de opvolger van z’n succesvolle “Tailgates & Tanlines”, dat inmiddels een dubbel platinum status heeft en met 7,2 miljoen exemplaren behoorde tot de 8 best verkochte albums van 2012.

Tot slot van dit bericht kunt u als lezer nog even kijken en luisteren naar een optreden van Luke Bryan met de song “Drink a Beer.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”.

Maar u kunt hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Jan. 28 ‘14 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Feb. 1 ‘14 12.00-13.00 (CET)

Radio Vrolek- Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek at http://www.vrolek.nl

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***  Titel muziek   ***   Titel album   ***               Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. J.D. Crowe & The New South   ***  The Old Home Place   ***   J.D. Crowe & the New South   ***   Rounder Records

3. Bailey Brothers   *** Take Me Back to Happy Valley   ***   Take Me Back to Happy Valley   ***   Rounder Records

4. Country Cooking   ***   Armadillo Breakdown   ***   Country Cooking-14 Instrumentals   ***   Rounder Records

5. Ola Bella Reed   ***  High on the Mountain   ***   Ola Bella Reed   ***   Rounder Records

6. Dolly Parton ft. Porter Wagoner   ***   Please Don’t Stop Loving Me   ***   The Essential   CD1   ***   RCA

7. Dolly Parton, Emmylou Harris & Linda Ronstadt   ***   To Know Him Is to Love Him   ***   The Essential   CD2   ***   RCA

8. Delbert McClinton   ***   Lonestar Blues   ***   Room to Breathe   ***   New West Records

9. Delbert McClinton ft. Iris DeMent  ***   Birmingham Tonight   ***   Nothing Personal   ***   New West Records

10. Delbert McClinton   ***  When Rita Leaves   ***   Nothing Personal   ***   New West Records

11. Lucas & Gea   ***   Me On My   ***   Country   ***   Pink Records

12. Ben & Carmen Steneker   ***   Come Back to Ireland   ***   Remember Me   ***   Rood-Hit-Blauw Produkties 

13. Band Perry   ***   Don’t Let Me Be Lonely   ***   Pioneer   ***   Republic Nashville Records

14. Luke Bryan   ***   Drink a Beer   ***  Crash My Party   ***   Capitol Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *