Can I Have This Dance?

Jim Lauderdale - Can I Have This Dance?

De vorige week zaterdag, 19 januari, werd in Leiden de 20ste “Annual Pickin’ Party” gehouden met natuurlijk heel veel snaren en daarom in dit programma bijzondere aandacht voor de “stringband” muziek, de voorloper van de countrymuziek, door “The Highwoods Stringband”.

Vervolgens ook aandacht voor het duo Eric Brace & Peter Cooper met twee fraaie songs van hun album “Master Sessions”.

Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass met deze keer Jim Lauderdale met een drietal songs van zijn album “Carolina Moonrise”.

Natuurlijk ook nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor de nederlandse muzikale bijdrage aan dit programma met deze keer herinneringen aan de Dixie Aces, die in juli 2010 ophielden te bestaan en vervolgens ook nog “Beansprouts” met een song van hun album “Happy Go Lucky”.

Dan terug naar Texas voor Mark Chesnutt met de song “Going Through the Big D” vervolgens ook nog  Trisha Yearwood met een song van haar album “Thinking About You” en treedt tenslotte de Zac Brown Band op als uitsmijter van dit programma met een fraaie song van hun album “Uncaged”.

“On the Level” door Jim Lauderdale hier met een song, die staat op z’n album “Carolina Moonrise”, dat op 25 september vorig jaar werd uitgebracht door Sky Crunch Records en verder gedistribueert door Compass Records.

Van dit album in het programma “Countrymusic Round-Up” ook nog de songs “Can I Have This Dance?” en “The Night the Moon Fell Down”.

Jim Lauderdale en Robert Hunter, destijds tekstschrijver van o.a. Grateful Dead, werken al heel lang samen als liedjesschrijvers en alle twee zijn ze onderscheiden voor het schrijven van songs in verschillende genres.

Tijd om eens kennis te maken met Jim Lauderdale met meer informatie over z’n samenwerking met Robert Hunder en een solo-optreden met diens song “Iondine”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jim Lauderdale & Robert Hunter - Carolina Moonrise

Het album “Carolina Moonrise” met bluegrass songs door Robert Hunter en Jim Lauderdale is hun vierde gezamenlijk album met hun songs en een logische opvolger van hun succesvolle “Rhyme & Reason”, dat in 2011 werd genomineerd

Fraaie hedendaagse bluegrassmuziek geproduceerd door dobrokampioen Randy Kohrs met een verzameling van 12 originele songs gezongen door de zeer herkenbare Jim Lauderdale met mooie bluegrass arrangementen gespeeld door een Nashville All-star Band bestaande uit Tim Crouch op viool, Josh Williams op gitaar, Aaron Ramsey op madoline, Scott Vestal op banjo en Jay Waver op de bas.

Jim Lauderdale is een multi-getalenteerde gitaarspeler en liedjesschrijver met zowel succes in de countrymuziek als in de bluegrass en inderdaad een grote internationale aanhang.

Hij heeft inmiddels twee Grammy Awards gewonnen evenals, een Award van de Americana Association en staat in de zogenaamde Nashville A-lijst van songschrijvers. Daarnaast treedt hij ook nog op als mede-gastheer van de “Buddy and Jim Show” bij SiriusXM Radio, dat via satelliet en internet uitzendt.

Zijn songs zijn “gecovered” door o.a. Patty Loveless, George Jones, The Dixie Chicks, Vince Gill en George Strait. Naast dat hij ook veel als solo-artiest optreedt, toerde hij ook met Americana, roots en bluegrassmusici als  Lucinda Williams, Mary Chapin Carpenter en Elvis Costello.

Jim Lauderdale & Buddy Miller - Buddy & Jim

Een heel ander optreden van Jim Lauderdale als “Americana” performer samen met Buddy Miller op electrische lead-gitaar. Samen brachten zij in december 2012 het album “Buddy & Jim” via New West uit. Voor meer informatie gewoon even kijken en luisteren.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Highwoods Stringband - You Ain't Talking to Me

Dan nu naar de stringbandmuziek van The Highwoods Stringband hier met de song “You Ain’t Talking to Me” gevolgd door de “instrumental” “Carroll County Blues” en de gospel“Meeting in the Air”.

Allemaal muziekstukken, die staan op het verzamel album “ Feed Your Babies Onions” (So You Can Find Them in the Dark)  “Fat City favorites” in 1994 door Rounder op CD uitgebracht met kenmerk CD 11569.

Ooit gestart als “Fat City Favorites, was The Highwoods Stringband,  uit de begin jaren 70 zeer actief in de straten van de staat Californie, maar al snel verkast naar Ithaca in de staat New York, was gedurende 6 jaar zeer actief en bestond toen uit  Mac Benford op banjo , Walt Koken hier op viool, Bob Potts ook op viool, Doug Dorschug op gitaar en Jenny Cleland op de staande bas. Met uitzondering van Bob Potts zingen ze ook allemaal.

Een album samengesteld uit een aantal LP’s  uit de jaren 70 met 23 tracks met bijzondere “old timey” songs en instrumentals.

Stringbandmuziek, het woord zegt het al, snaarinstrumenten met de nadruk op violen, de melodie en ritme met een ondergeschikte rol voor de zang en vooral populair gedurende de jaren ‘20, maar die in de jaren ‘30 enigzins op de achtergrond geraakte bij de opkomst van countrysterren als Jimmie Rodgers en de Carter Family.

The Highwoods Stringband - Meeting in the Air

Stringband muziek uit het Appalachie-gebergte hier op een schitterende wijze teruggebracht door The Highwoods String Band.

Een meeste groepsleden zoals Mac Benford, Bob Potts, Doug Dorschug en Walt Koken zijn nog steeds zeer actief in de folk-muziek met nog regelmatig optredens in de staat New York en lesgeven in de muziek.

In de eind-jaren ‘60 en begin jaren ‘70 dus weer een opleving met tal van groepn, waaronder deze “Highwoods StringBand, maar ook op dit moment nog steeds ook niet Nederland door groepen gespeeld onder wie “The Oldtime Stringband” , een bestaande uit zes leden, waaronder de Amerikaanse Shelly O’Day op gitaar en autoharp met zang.

Natuurlijk kunt u ook nog even luisteren naar The Highwoods Stringband hier met de song “More Pretty Girls Than One” met ook nog even de “tekst”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Eric Brace & Peter Cooper - Wait a Minute

Dan nu naar het duo Eric Brace en Pete Cooper hier met hun versie van de bekende Herb Pedersen song “Wait a Minute” en “I Flew Over Our House Tonight” de Tom T. Hall song . Deze songs staan op hun album “Master Sessions” uitgebracht dor Red Beet Records.

De erkende liedjesschrijvers Eric Brace (van de groep Last Train Home) en Peter Cooper hier met de twee instrumentale kanjers: Lloyd Green op pedal steel en Mike Auldridge op dobro.

Daarnaast op dit fraaie album ook nog Richard Bennett (uit de band van Mark Knopfler op gitaar), Jen Gunderman op keyboards en accordion, Pat McInerney op drums, Dave Roe op bass en vokale ondersteuning door Kenny Chesney (jawel, die), Jon Randall en Julie Lee.

Het album begint  met een schitterende een/tweetje met”Wait a Minute” en “Suffer a Fool,” twee krachtige up-tempo ballades, die herinneringen oproepen aan de “Early Eagles”, Ricky Nelson, Townes Van Zandt en Guy Clark.

En u als luisteraar bent er inmiddels wel achtergekomen, dat deze soort muziek al lange tijd niet meer voorkomt in de huidige “Top 50 Countrymuziek” op een enkele uitzondering na dan.

Hiervoor moet je terug naar de toptijd van o.a. Rodney Crowell, destijds liedjesschrijver & in de “ouwe tijd” lead-gitarist in Emmylou Harris Hot Band.

Eric Brace speelt als leadzanger/gitarist in de Americana groep “Last Train Home” en hiervan zijn inmiddels ook een aantal albums uitgebracht.

Sommige video-clips in dit bericht mag u als lezer eigenlijk niet missen en dit is er een van een “live” optreden van Eric Brace & Peter Cooper met uw speciale aandacht voor pedalsteel speler Lloyd Green hier met de song “I Flew Over Our House Last Night” tijdens een “live” optreden in de “Loveless Cafe” tijdens de Music City Roots op 16 november 2011.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dixie Aces - I Hear You Knockin'

Na de agenda met een overziocht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse bijdrage aan dit programma deze keer nog eens terug naar de Dixie Aces hier met de song “I Hear You Knockin’”, een special voor de line-dansers en die staat op hun album “Buenas Noches”,dat is uitgebracht door That’s Entertainment.

Zoals reeds vermeld is de groep in juli 2010 opgehouden te bestaan en zijn na enige tijd gesplitst in de jaren ’80  groep “Aces Again” met oa. Bert Smeets en de zeer actieve countrygroep“Terry White Band” met o.a. Wouter en Gerry van Koot.

Ook voor een video-clip van de Dixie Aces moet terug in de tijd hier met hun versie van de fraaie countrysong “Almost Persuad”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Beansprouts - Close

Vervolgens “Close” door Beansprouts hier met een song, die staat op hun debuutalbum “Happy Go Lucky” in 2008 in eigen beheer uitgebracht.

Liesbeth Kemerlings met zang en op akoestische gitaar en Martijn de Kleer eveneens met zang en op gitaar, mandoline, banjo, viool en harmonica zijn de kern van Beansprouts met mooie akoestische rootsmuziek.

Naast Kemerlings en De Kleer bestaat de formatie uit Harmen de Bresser (bas) en producent Gabriël Peeters (drums, piano, gitaar). Plus nog drie excellente gasten: Nout Grijpstra en Roel Spanjers, beiden op accordeon, en niemand minder dan Gurf Morlix op pedal steel!

Zij zullen tijdens de jaarlijke ledenvergadering van de Dutch Country Music Association (DCMA) op 17 februari a.s. een kort akoestisch optreden verzorgen.

Beansprouts heeft enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van hun muziek en daar kunt u natuurlijk even naar toe gaan voor meer informatie en alvast even luisteren naar een aantal clips.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Mark Chesnutt - Going Through the Big D

Dan nu naar Texas voor Mark Chesnutt, die zich hier zelf aankondigt met de song “Going Through the Big D”, die staat op z’n verzamelalbum “Greatest Hits” in 1996 uitgebracht door MCA Nashville. Mooie countrysongs uit de periode 1989 tot 1996.

De Big“D” zal dan wel staan voor “Depression”, want het gaat hier natuurlijk om een stevige “Honky Tonker” ook uitstekend geschikt voor de line-dansers en daarom staat deze song dan ook op het “line-dance”album “Toe the Line” in 1996 uitgebracht door MCA Nashville.

Mark Chesnutt - Going Through the Big D

Nog even terug naar 1994 met een optreden van Mark Chesnutt en z’n band tijdens de TV-show van Jay Leno hier met de song “Going Through the Big “D”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Trisha Yearwood - I Wanna Go Too Far

Vervolgens “I Wanna Go Too Far” door Trisha Yearwood hier met de song, die staat op haar album “Thinking About You” voor het eerst in 1995 uitgebracht door MCA Nashville met in 2007 nog eens een heruitgave van dit album.

In 1995 was dit haar vierde album, nadat zij in 1991 haar debuutalbum met haar eigen naam had uitgebracht.

Via MCA werden talrijke albums uitgebracht totdat zij in begin 2007 overstapte naar Big Machine Records en in november van dat jaar het fraaie album “ Heaven, Heartache and the Power of Love” uitbracht.

Naderhand verschenen via MCA nog een twee verzamelalbums van Trisha, waaronder “Greatest Hits” en in 2008 “Love Songs”.

Voor u als lezer nog even de mogelijkheid om te luisteren naar Trisha Yearwood hier met de song “We Tried”, die staat op haar album “Heaven, Heartache and the Power of Love”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Zac Brown Band - Goodbye in Her Eyes

Dan is het nu toch echt tijd voor onze uitsmijter de Zac Brown Band hier met de nr. 1 song van dit moment op de Amerikaanse Top 50 countrymuziek overzicht “Goodbye in Her Eyes”, die staat op hun album “Uncaged” uitgebracht door Atlantic/Southern Ground Records.

Tot slot nog de link naar een fraaie video-clip van de Zac Brown Band hier met de song “Goodbye in Her Eyes”. U moet beslist even kijken en luisteren!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Jan. 22 ‘13 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Jan. 26 ‘13 12.00-13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***          Titel muziek ***              Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. Jim Lauderdale   ***   Can I Have This Dance?   ***   Sky Crunch Records/Compass

3. Jim Lauderdale   *** The Night the Moon Fell Down   ***   Sky Crunch Records/Compass

4. Jim Lauderdale   *** On the Level   ***   Sky Crunch Records/Compass

5. The Highwoods Stringband   ***   You Ain’t Talking to Me   ***   Rounder Records

6. The Highwoods Stringband   ***   Carroll County Blues   ***   Rounder Records

7. The Highwoods Stringband   ***   Meeting in the Air   ***   Rounder Records

8. Eric Brace & Peter Cooper   ***   Wait a Minute   ***   Red Beet Records

9. Eric Brace & Peter Cooper   ***   I Flew Over Our House Last Night   ***   Red Beet Records

10. Dixie Aces   ***   I Hear You Knockin’  ***   That’s Entertainment

11. Beansprouts   ***   Close   ***   Beansprouts

12. Mark Chesnutt   ***   Going Through the Big D   ***   MCA Nashville

13. Trisha Yearwood   ***   I Wanna Go Too Far   ***   MCA Nashville

14. Zac Brown Band   ***   Goodbye in Her Eyes   ***   Atlantic/Southern Ground

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *