Wildwood

Route 23

In dit programma bijzondere aandacht voor The Bellamy Brothers, één van de meest succesvolle duo’s in de geschiedenis van de countrymuziek, die in september j.l. het fraaie countrygospel album “Pray for Me” uitbrachten.

Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass met deze keer de Chatham County Line met een aantal opnames tijdens een “live” optreden in Raleigh North Carolina gevolgd door het trio Berline, Crary & Hickman en dan ook nog terug naar 1976 voor Red Allen & The Allen Brothers.

Halverwege het programma natuurlijk nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is tijd voor de nederlandse bijdrage aan dit programma en daarvoor nog eens terug naar 1976 maar nu voor een optreden van Charlie Moore & de nederlandse bluegrassgroep The Clodhoppers vervolgens ook nog Ilse de Lange met de song “Space Cowboy” van haar nieuwe album.

Dan gaan we naar Vacaville Cal. voor Buck Ford met de song “Savin’ It Up for Saturdaynight” van z’n nieuwe album “Country Never Goes Outta Style” en vervolgens uit Texas nog Rodney Hayden samen met Kelly Willis en treedt de huidige nr. 1 van American Country Billboard, Taylor Swift, op als uitsmijtster van dit programma.

Chatham County Line (photo by Michael Graham)

“Route 23” en “Wildwood” door The Chatham County Line hier tijdens een “live” optreden in het Fletcher Opera House in Raleigh hun “hometown” in North Carolina op 20 augustus 2010.

Van dit schitterende optreden werd een fraai album gemaakt bestaande uit een CD met 16 songs en een DVD met 13 opnames van hun optreden en werd in juli van dit jaar uitgebracht door Yep Roc Records.

U kunt nog even aanwezig zijn bij het presentatiefeestje van Chatham County Line van hun nieuwe album “Sight & Sounds” in Raleigh NC op 10 juli van dit jaar hier met de song Route 23.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 Chatham County Line komt dus uit Raleigh North Carolina en de groep bestaat uit gitarist Dave Wilson, Chandler Holt op de banjo, Greg Readling op de staande bas en John Teer is een multi-instrumentalist.

Zij ontmoeten elkaar in 1996 en maakten destijd ook nog deel uit van de “Carbines” de backing groep van Merritt Tift, maar inmiddels dus via Yep Roc Records in 2003 hun eerste album met hun eigen naam en vervolgens in 2005 het album Route 23 in 2006 gevolgd door “Speed of the Whippoorwill” of te wel “De snelheid van een nachzwaluw”

Vervolgens in 2008 met album IV en weer twee jaar later het album “Wildwood”, waarvan in dit programma ook nog de titelsong hoorde. De meeste songs zijn geschreven door gitarist Dave Wilson en een paar door Chandler Holt en John Teer.

Route 23

De kwaliteit van de songs zijn van een hoog gehalte met bijzondere onderwerpen zoals bijvoorbeeld duidelijk blijkt uit Route 23, een mooi lied over de ondergang van het benzine en service -station van z’n vader aan de 2-baans teerweg “Route 23”.

Ze maakten wel lange dagen, verdienden er goed geld mee en hadden er een mooi leven, totdat eind 1965 de gouverneur over de radio vertelde, dat de staat een nieuwe snelweg zou gaan aanleggen.

En nu de nieuwe snelweg er is, stopt niemand meer bij hun tankstation ondanks dat z’n vader verwachtte, dat z’n vaste klanten best wel zouden komen.

Nu hangt er nog steeds een kalender van 1975 en niemand ging de snelweg af op de dag, dat zijn vader overleed.

Om voor nu afscheid te nemen van de Chatham County Line de laatste track van hun album “Sight & Sound”  tijdens een “live” optreden op het podium van Music Fog bij  Threadgill’s WHQ in Austin, Texas in 2010

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Berline, Crary & Hickman -Under the Double Eagle

Vandaag, 6 november 2012 is het in verband met de Presidentsverkiezingen een bijzondere dag voor Amerika en dus tijd voor een fraaie metafoor middels de instrumental “Under the Double Eagle” door Berline, Crary & Hickman.

“ Under the Double Eagle ” van oorsprong een schitterende mars in 1902 gecomponeerd door Josef Frans Wagner, de Oostenrijkse militaire kapelmeester onder verwijzing naar de banier van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk, maar hier dus in de vorm van een instrumentale bluegrass vertolkt door Byron Berline, Dan Crary en John Hickman.

In Amerika was de “Double Eagle” eigenlijk een gouden 20 dollar stuk, dat allang niet meer bestaat. Deze munt werd namelijk uitgegeven tussen 1849 en 1933, maar het is ook een metafoor voor “The Leader of the Free World” een term, die tijdens de “Koude Oorlog” is ontstaan en nog steeds wordt gebruikt.

Deze instrumentele uitvoering staat op het album “Chambergrass” in 2002 uitgebracht door Sugar Hill Records met kenmerk SUG CD 3945.

Er zijn bekende grenzen aan het gebied van de bluegrass en folk, maar van het muzikaal territorium van deze drie virtuozen is geen kaart.

Ik denk, dat ook weinigen ooit hebben gehoord van Chambergrass naast traditional, hedendaagse bluegrass of zelfs newgrass.

U kunt ook nog even luisteren naar een fraaie instrumentele uitvoering van “Under the Double Eagle” door Norman Blake, die staat op z’n album “Whiskey Before Breakfast” in 1975 uitgebracht door Rounder Records.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Red Allen & The Allen Brothers - Of the World We Llive In

Vervolgens “Of the World We Live In” door Red Allen & The Allen Brothers met een opname uit 1976, die staat op hun album “Allengrass” destijds uitgebracht door bekende King Bluegrass Records/Lemco.

Red Allen uit Perry County Kentucky, guitarist en tenorzanger, die in de mid-jaren 50 startte met een buitengewoon succesvolle samenwerking met The Osborne Brothers en in 1958 verder ging met Frank Wakefield & The Kentuckians.

Hij verving in de periode van Flatt & Scruggs ook nog enige tijd Lester Flatt tijdens diens ziekte en vormde later ook nog samen met J.D. Crowe The Kentuckian Mountain Boys.

In 1969 ging Red Allen terug naar Dayton en vormde met zijn vier zoons Ronnie, Neal, Greg en Harley ,de groep “Red Allen & The Allen Brothers” en nam gedurende de jaren een aantal albums op waaronder dus deze “Allengrass” in 1976. “Allengrass” was in die periode “hedendaagse” bluegrass gespeeld en gezongen door The Allan Brothers.

In dit bericht toch nog even terug naar de bluegrass van de jaren ’50 hier met The Osborne Brothers met Red Allen op gitaar en met lead-zang bij de song “Teardrops in my Eye”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Bellamy Brothers - Jesus Ain't No Stained Glass Window

Dan nu naar The Bellamy Brothers hier met de songs met bijzondere titels als “Jesus Ain’t No Stained Glass Window”, “God Ain’t Finished Me Yet” en “The Spanish Bible”.

Deze songs staan op hun album “Pray for Me” op 4 september j.l.in eigen beheer uitgebracht

Een album met 14 country-gospels songs van deze twee broers Howard en David Ballamy.

Natuurlijk kunt u als lezer van dit bericht nog even kennismaken met The Ballamy Brothers hier met de song “New Man in the Suite”, die ook staat op het album “Pray for Me”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Waarschijnlijk het best bekend van hun soft rock klassieker uit de jaren ‘70 “Let Your Love Flow” zijn de broers het meest succesvolle duo in de countrymuziek geschiedenis aangezien zij zich met hun muziek in de jaren ‘70 en ‘80 vrijwel voortdurend in de hoogste regionen van de American Country Billboard overzichten bevonden.

The Bellamy Brothers verkenden ook de grenzen van de countrymuziek met elementen van rock, reggae en zelfs rap en zagen kans tot in de begin jaren ‘90 met Top 10 singles tevoorschijn te komen.

Tot op heden zijn zij ook nog steeds een graag gezien en gehoord duo tijdens pop-concerten.

Howard en David komen van oorsprong uit Darby Florida en kregen de countrymuziek met de paplepel ingegoten door hun vader, die in huis tradtionele countrymuziek speelde en in de weekends deel uitmaakte van een Western Swing Band.

The Bellamy Brothers - Almost Jamaica

Als je trouwens in Florida woont dan wordt je vanwege de ligging ten opzichte van Cuba en Jamaica ook beïnvloed door de Latijnse klanken uit de Carribean

Een leuk voorbeeld hiervan is wel hun song “Almost Jamaica”, die staat op hun album “Reggae Cowboys” in 1998 uitgebracht door Intersound Records.  Altijd goed voor een zonnige vakantie!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Sinds de jaren ‘70 hebben talloze albums uitgebracht via Warner Brothers, Curb en andere bekende en onbekende labels, maar sinds kort wordt de muziek in eigen beheer uitgebracht zoals ook dit fraaie gospelalbum “Pray for Me”.

Charlie Moore & The Bluegrass Clodhoppers - Talk of the Town

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu weer tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma en daarvoor terug naar 1976 toen Charlie Moore hier met The Bluegrass Clodhoppers hier met de song “Talk of the Town”.

Deze song staat op het album “T for Texas” in 1976 opgenomen in de nederlandse Mirasound Studios en uitgebracht door Philips.

De Bluegrass Clodhoppers of te wel de “Bluegrass Boerenkinkels” traden tijdens het optreden van Charlie Moore in Europa in 1976 op als de begeleidingsgroep en bestond uit Frans Sluyters op de staande bas, Hans van Hoevelaak op de mandolin, harmonica en met zang, Bart v.d. Velde op rhythm– gitaar, Jerry Gout op de banjo en Fred Koning op de viool.

Deze Rotterdamse bluegrassformatie startte in 1971, wonnen in de periode 1972-1977 de TROS-country competitie en traden verscheidene keren op voor radio en televisie en waren tevens de begeleidingsgroep van o.a. de vermaarde Mac Wiseman, Bill Clifton en in dit programma dus te horen met Charlie Moore

Nog niet zo lang geleden ook al in een bericht, maar voor degene, die het gemist heeft nog even een unieke opname van Charlie Moore en z’n vrouw Lois Constable Wiseman tijdens een optreden in Barneveld in 1976.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ilse de Lange - Space Cowboy

“Space Cowboy” door Ilse de Lange hier met een song, die staat op haar niuwste album “Eye of the Hurricane” Exclusive DeLuxe Edition of te wel “de plek waar het rustig is”. Een fraaie CD met 12 songs plus nog twee extra en ook nog een DVD met “back stage opnames” op 11 September j.l. uitgebracht door Universal Music.

“Eye Of The Hurricane” is de opvolger van het met dubbel platina bekroonde album “Next To Me” uit 2010 en is het eerste album dat Ilse in Nederland heeft opgenomen en de zangeres is zelf verantwoordelijk voor de productie.

Ze nam het album op in de vernieuwde Wisseloord Studio’s in Hilversum, samen met haar eigen band die haar ook live bijstaat.

Op het album staan eigenlijk alleen hits, waarvan “Space Cowboy” en “We Are Diamonds” er het meest uitspringen.

Drie nummers op het album gaan over haar vader; de innemende countryballade “Time Will Have To Wait”, het slepende “We Are One” en het verstilde “I Need For You”.

Ook voor de lezer nog de mogelijkheid om nog even te luisteren naar die fraaie song “Space Cowboy” door Ilse de Lange.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Buck Ford - Savin' It for the Saturdaynight

Dan nu weer naar Vacaville Californie voor de jonge countrysinger/songwriter en gitarist Buck Ford hier met de song “Savin’ It Up for Saturdaynight”, die staat op z’n album “Country Never Goes Outta Style” in eigen beheer uitgebracht op 1 juni van dit jaar.

Buck Ford met z’n “Pure Country Band” heeft inmiddels drie albums uitgebracht en er is waarschijnlijk geen concertpodium in Californie, die hem en z’n groep niet kent.

Hij treedt trouwens ook veelvuldig op als openings act voor o.a. Clink Black en Mark Chesnutt.

U kunt als lezer ook nog even luisteren naar Buck Ford hier met de song “I Never Know If I Don’t Ask”, die staat op z’n album “For Now”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Rodney Hayden & Kelly Willis - I Drink to Remember

Vervolgens “I Drink to Remember” een schitterende Honky Tonk door het Texaanse gelegenheidsduo Rodney Hayden en Kelly Willis, echtgenote van de eveneens bekende singer/songwriter en gitaarspeler Bruce Robinson en tevens een renommeerde countryzangeres/performer, die reeds tal van fraaie albums op haar naam heeft staan.

Deze song staat op het album “Atascosa Sand” op 23 oktober j.l. uitgebracht in eigen beheer door Rodney Hayden onder het label Palomino Records.

Een album met 10 songs en en vol met traditionele countrymuziek met herinneringen aan huis, deelname aan rodeo en natuurlijk mag ook de liefde niet worden vergeten.

Songs geschreven door Rodney Hayden met zelfs nog de hulp van de bekende Texaanse countryzanger/schrijver George Strait met natuur een echte countryband met viool, steel en akoestische gitaar en de nodige back-up.

De Texaan Rodney groeide op in Pleasanton Texas en startte op de middelbare school al met z’n eigen band en toen de bekende Texaanse singer/songwriter Robert Earl Keen een demo van Rodney en z’n groep in handen kreeg, nam hij hem onmiddellijk onder z’n hoede.

In Nashville werd zijn demo als “te country” bevonden en Robert Earl Keen bracht dan ook het eerste album “The Real Thing” uit.

Inmiddels z’6e album “Atosca Sand” een zeer fraai countrymuziekalbum, die ik van harte aanbeveel.

Tijd om eens kennis te maken met Rodney Hayden hier samen met Sunny Sweeney en de song “These Arms”, die staat op het album “Down the Road” met ook alvast een introductie naar z’n nieuwe album “Atasco Sand”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Taylor Swift - We Are Never Ever Getting Back Together

Dan nu snel naar de nr.1 van de Amerikaanse Country Billboard Top 30 Taylor Swift hier met de song “We Are Never Ever Getting Back Together”, die staat op haar album “Red” op 22 oktober van dit jaar uitgebracht door Big Machine Records.

Op het in 2010 verschenen Speak Now liet Taylor Swift al doorschemeren, dat ze veel meer is dan een countrymeisje, maar op “Red” is het platteland definitief ingeruild voor de grote stad.

Met het album “Red” is Taylor Swift overduidelijk van plan niet alleen de VS, maar ook Europa te veroveren. Een omschakeling, die resulteert in haar beste album tot nu toe en nu de zangeres country blijkbaar definitief de rug heeft toegekeerd ten faveure van pop, kan een wereldwijde doorbraak niet anders dan een kwestie van tijd zijn.

Dat betekent dus dat zij waarschijnlijk de Country Billboard een “cross-over” zal maken voor de Pop Songs Billboard!

Tot slot onze uitsmijtster, Taylor Swift” helemaal in een “Down Town Mood” dus inderdaad Taylor Swift “Goes to Town” en zegt kennelijk de country vaarwel.

Afscheid van “Country Music Round-Up” of alleen maar van deze uitzending?

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Nov. 6 ‘12 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Nov. 10 ‘12 12.00-13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***          Titel muziek ***              Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. Chatham County Line   ***    Route 23   ***   Yep Roc Records

3. Chatham County Line   ***    Wildwood   ***   Yep Roc Records

4. Berline, Crary & Hickman   ***   Under the Double Eagle   ***   Sugar Hill Records

5. Red Allen & The Allan Brothers   ***   Of the World We Live In   ***   King Bluegrass Records/Lemco

6. The Bellamy Brothers   ***   Jesus Ain’t No Stained Glass Window   ***   Bellamy Brothers Records

7. The Bellamy Brothers   ***   God Ain’t Finishd With Me Yet   ***   Bellamy Brothers Records

8. The Bellamy Brothers   ***   The Spanish Bible   ***   Bellamy Brothers Records

9. Charlie Moore & The Bluegrass Clodhoppers   ***   Talk of the Town   ***   Mirasound

10. Ilse de Lange   ***   Space Cowboy   ***   Universal Music

11. Buck Ford   ***   Savin’ It Up for the Saturdaynight   ***   Barn Lounge Production

12. Rodney Hayden ft. Kelly Willis   ***   I Drink to Remember   ***   Rodney Hayden/ Palomino Records

13. Taylor Swift   ***    We Are Never Ever Getting Back Together   ***    Big Machine Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Intenet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *