Foggy Mountain Breakdown

Earl Scruggs - Foggy Mountain Breakdown

In dit programma een eerbetoon aan de bluegrass legende Earl Scruggs, de Paganini van de banjospelers, die de vorige week woensdag, 28 maart, op 88-jarige leeftijd overleed in Nashville.

Bluegrassmuziek uit het begin van z’n periode samen met Lester Flatt & The Foggy Mountains Boys.

Vervolgens samen met z’n zoons in The Earl Scruggs Revue en uit begin 2001 nog met muzikale vrienden als Sting, Don Henley en Johnny Cash.

Halverwege het programma nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse inbreng in dit programma door Hilde Vos met een song van haar album “A Heartbeat Away”.

Daarna weer eens terug naar de hedendaagse countrymuziek uit Nashville met Justin Moore met een song van z’n nieuwe album “Outlaws Like Me”, vervolgens de Zac Brown Band met de song “Highway 20 Ride” en treedt Kip Moore op als uitsmijter van dit programma met z’n song “Somethin ‘Bout a Truck.

Earl Scruggs at the Stage Coach Festival 2009

Earl Scruggs tijdens het Stagecoach Country Music Festival in Indio, Calif. op April 25 2009.

Photo Credit: Paul Butterfield/Getty

Zoals reeds aangekondigd in dit programma een eerbetoon aan Earl Scruggs, die woensdag, 28 maart j.l., op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis te Nashville overleed.

Uit de begin periode (jaren ’50) van z’n muzikale carriere de songs “Come Back Darling” en “Till the End of the World Rolls Around” door Lester Flatt & Earl Scruggs and The Foggy Mountain Boys en vervolgens uit de commercieel zeer succesvolle jaren ’60  de songs “You Are My Flower “en “The Ballad of Jed Clampett” met Lester Flatt hier op gitaar en met leadzang, Earl Scruggs op de banjo en baritonzang.

Nog even herinneringen ophalen aan Lester Flatt & Earl Scruggs hier met de song “The Ballad of Jed Clampett” uit de serie “The Beverly Hill Billies”

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Flatt & Scruggs - 'Tis Sweet to Be Remembered

Deze songs staan allen op het schitterende verzamelalbum “The Essential Flatt & Scruggs: ‘Tis Sweet to Be Remembered” in 1997 uitgebracht door Columbia/Legacy met opnames uit de periode van 21 november 1950 tot en met 20 oktober 1967.

Een aantal oudere luisteraars zullen zijn bluegrass muziek nog wel herkennen van de TV-serie “The Beverly Hillbillies”, maar misschien ook nog wel van muziek bij de film “Bonnie & Clyde”.

En dat was in die tijd een hele openbaring, plotseling werd de bluegrass bekend in Hollywood.

Zowel Flatt als Scruggs begonnen in de jaren ‘40 hun carriere bij de vader van de bluegrass, Bill Monroe, maar verlieten de Bluegrass Boys in 1948 en vormden samen hun eigen bluegrassgroep “The Foggy Moutain Boys”.

Alhoewel deze muziek niet is uitgevonden door Lester Flatt & Earl Scruggs, brachten zij de bluegrass wel op de voorgrond van het Amerikaanse populaire bewustzijn en waren zij veruit de meest succesvolle bluegrass groep van de jaren 50 en 60.

Voor u als lezer ook nog vert terug in de tijd met een “live-optreden” van Lester Flatt, Earl Scruggs hier op de oorspronkelijke gitaar van Mabelle Carter, terwijl Mother Maybelle Carter hier op de autoharp nog net aan de linkerkant van de video-clip zichtbaar is, Buck Graves op dobro en Paul Warren op de viool.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Hylo Brown and the Timberliners

Zij werden zoveel gevraagd om op te treden, dat zij hun basspeler Hylo Brown vroegen om als gitarist en leadzanger met zijn groep “The Timberliners” ook concerten voor hun rekening te nemen om aan de grote vraag te voldoen.

Lester Flatt en Earl Scruggs kregen in de mid-jaren 60 steeds meer verschil van inzicht over de te volgen koers in de bluegrassmuziek en gingen na ruim 20 jaar samenwerking in 1969 uit elkaar.

Flatt , 10 jaar ouder dan Scruggs, ging verder met de z’n nieuwe groep “The Nashville Grass” en de traditionele bluegrass.

Voor u als lezer ook nog een fraaie “slide-show” van Flatt & Scruggs and The Foggy Mountain Boys met de toepasselijke instrumental “Farewell Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Earl Scruggs Revue - T for Texas

De meer progressieve Earl Scruggs ging verder met z’n zoons en vormde de Earl Scruggs Revue en natuurlijk van deze groep ook een aantal songs om te beginnen met T for Texas, My Tennessee Mountain Home en “Mansion on the Hill”.

Deze songs door The Earl Scruggs Revue” staan op het verzamelalbum “Artist’s Choice: The best Tracks, 1970-1980” in 1998 uitgebracht door Sony Music en ook nog door Edsel Records.

Een album met 23 songs, waarvan “Mansion on the Hill” oorspronkelijk stond op het album “Family Portrait” in 176 uitgebracht met Earl Scruggs op de banjo en z’n zoons Gary op de bas, harmonica en met zang, Randy op gitaar, Steve op de piano en Jody Maphis op de drums met Jim Murphy op steel gitaar en saxofoon.

“T for Texas” of te wel “Blue Yodel #1” van Jimmie Rogers stond op het album “Live at Kansas State” uit 1972 met naast z’n zoons ook nog de bekende violist Vassar Clements, Josh Graves op dobro en Bob Wilson op de piano.

Earl Scruggs Revue - My Tennessee Mountain Home

De Dolly Parton song “My Tennessee Mountain Home” stond op het album “Rockin’Çross The Country” uit 1974 met naast z’n zoons nog steeds Josh Graves op dobro, Jody Maphis op drums, Shane Keister op keyboards en Teddy Irwin op rhythm gitaar met als vokale ondersteuning nog Linda Ronstadt, David Allen Coe en Bonnie Bramlett.

Een bijzondere groep “The Earl Scruggs Revue” gevormd door twee generaties Scrugss, die woonden en hun muziek maakten in Music City Nasville en gepromoot werden vanuit New York City.

Nashville werd in die tijd door velen als ouderwets, vervelend en achterhaald bestempeld, maar de Revue pionierde in de country-rock en pop en werden zeer populair.

Thuis werden er ook nog wel eens fraaie sessies gehouden en hiervan een mooi voorbeeld van Earl Scruggs samen met z’n zoons Gary en Randy en de beroemde folksinger/songwriter Joan Baez hier met de Dylan song “Love Is a Just a Four-Letter Word”. Schitterende muziek!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Earl Scruggs - Soundtrack Banjo Man

In 1975 waren zij de hoofdrolspelers tijdens een Tribute Concert voor Earl, die was opgenomen in Kansas met o.a. Joan Baez, The Byrds, Nitty Gritty Dirt Band, Doc & Merle Watson en waarvan de film “Banjoman werd uitgebracht”.

Volgens Earl waren de jaren ‘70 en ‘80 zeer plezierig voor hem, want in de periode daarvoor zag hij z’n zoons nauwelijks vanwege de vele optredens en in de periode van “Earls Scruggs Revue” hij samen met z’n zoons Gary, Randy en Steve veel muziek en opnames maakte.

Louise Scruggs, de vrouw van Earl, trad in die tijd op als manager van Earl en The Revue

Terug naar de jaren ’70 met de Earl Scruggs Revue tijdens een “live-optreden” van Earl Scruggs en zoons met Vassar Clements op viool en Jody Maphis op drums met de Bernie Taupin/Elton John song “Country Comfort”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Earl Scruggs and Friends - Fill Her Up

In 2001 werd nog een fraai album van Earl Scruggs opgenomen met tal van hedendaagse muzikale vrienden.

En van dit album z’n samenwerking met Sting en de song “Fill Her Up” en vervolgens ook nog “Passin’ thru” of te wel “Op doorreis” door “Earl Scruggs samen met Don Henly en onmiskenbaar Johnny Cash en deze song staat op een hele mooie CD met de titel “Earl Scruggs and Friends” , die in 2001 uitgebracht door MCA Records.

Het album bevat 12 tracks, waarop natuurlijk nadrukkelijk het virtuose banjospel van Earl Scruggs is te bewonderen in samenspel met tal van country, maar ook pop-coryfeen zoals Elton John, Melissa Etheridge, maar ook countrysterren als Dwight Yoakam, Marty Stuart, Travis Tritt, Rosanne & Johnny Cash.

Earl Scruggs, zoals reeds eerder gezegd geboren op 6 januari 1924 in Flint Hill North in de staat Carolina en in 2001, reeds 79 jaar, liet zich ook op deze  CD weer van zijn beste kant laten zien als banjospeler.

In 2002 ontving hij z’n tweede Grammy Award voor de vertolking van Scruggs instrumental “Foggy Mountain Breakdown” samen met Steve Martin, Vince Gill en Albert Lee en die dus ook staat op dit album “Earl Scruggs & Friends”.

In 1969 ontvingen Flatt en Scruggs ontvingen hun eerste Grammy Award voor deze instrumental.

Vervolgens warden zij alle twee in 1985 opgenomen in de “Country Music Hall of Fame”.

Earl & Randy Scruggs and Doc Watson - Keep on the Sunny Side

In 1994 werkte Earl Scruggs samen met z’n zoon Randy and Doc Watson om bij te dragen met de song “Keep on the Sunny Side” aan AIDS hulp album Red Hot + Country .

En deze muziek functioneert in het programma “Country Music Round-Up” altijd als achtergrondmuziek bij de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio. Op 28 maart j.l. overleed Earl Scruggs op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis te Nashville en in dit programma zeer terecht een eerbetoon aan deze legendarische bluegrassmuzikant, waarvan zeker ook in de toekomst nog zijn muziek zal zijn te horen.

Tot slot van dit eerbetoon aan Earl Scruggs nog een fraai video-clip van de instrumental “Foggy Mountain Breakdown” met naast Earl zelf nog z’n zoon Randy Scruggs op gitaar en tal van muzikale vrienden, die hebben meegewerkt aan de tot standkoming van het album “Earl Scruggs & Friends”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Hilde Vos - Pedestal Blues

Na de agenda met een overzich van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma en deze keer door Hilde Vos met de song “Pedestal Blues”, die staat op haar album “A Heartbeat Away” in 2010 uitgebracht door Continental Records.

In dit album brengt ze in twaalf nummers een mix van zorgvuldig geselecteerde covers met 2 zelfgeschreven nummers (Living On Lies” en “A Heartbeat Away”) en 2 liedjes die uit de schrijverspen van producer en gitarist Dick van Altena afkomstig zijn, met name het zeer mooie “Baby’s Gonna Leave Me Now” en zoals de luisteraars van dit programma hebben kunnen horen “The Pedestal Blues”

Deze song staat trouwens ook op het verzamelalbum, dat dit jaar door de Dutch Country Music Association is uitgebracht met als titel “Country Music 2012” met 22 songs van bekende en minder bekende countrymusici in allerlei stijlen zoals hedendaagse en alternatieve country, bluegrass en folkmuziek en natuurlijk ook de traditionele countrymuziek.

DCMA Country Music 2012

Het album is niet in de handel te verkrijgen, maar als u zich opgeeft als lid van deze organisatie automatisch ook dit album. Voor meer informatie even naar de website www.dcma.nl

U kunt als lezer ook nog het slot-gedeelte van het informele “live-concert” van Dick van Altena en Hilde Vos op zondag, 9 januari 2011 in ’t Turfschip te Nieuwkoop meemaken met o.a. de Johnny Cash song “I Still Miss Someone”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Justin Moore - Till My Last day

Dan nu naar de hedendaagse countrymuziek uit Nashville door Justin Moore hier met de song “Til My Last Day”, die staat op z’n album “Outlaws Like Me” op 21 juni 2011 uitgebracht door Valory Reecords.

Het tweede album van de 28-jarige Justin Moore uit Arkansas, die in 2008 z’n professionele carriere als countryzanger/schrijver/gitarist begon met z’n groep als openingsact voor o.a. Trace Adkins en “Brooks & Dunn”.

In 2009 bracht hij z’n eerste album “Small Town USA” uit, die ook in het Top 40 countrymuziek overzicht kwam.

Wellicht wilt u ook nog eens kennismaken met Justin Moore en z’n song “Till My Last day”? Natuurlijk kan dat.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Zac Brown Band - Highway 20 Ride

Vervolgens “Highway 20 Ride” door de Zac Brown Band uit Atlanta Georgia hier met een song, die staat op hun album “The Foundation” in 2008 uitgebracht door Atlantic Records.

Voor u als lezer ook nog de fraaie ballade “Highway 20 Ride’ door de Zac Brown Band.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Kip Moore - Sometin' 'Bout a Truck

Dan met een kijkje op de klik naar onze uitsmijter Kip Moore uit Georgia hier met de song “ Somethin’ ‘Bout a Truck”, die staat op z’n album “Up All Night”, die in de loop van deze maand zal worden uitgebracht door MCA Nashville.

Van traditionele bluegrass en -countrymuziek tot de hedendaagse country rock en –pop.

Iedere week worden de grenzen van deze muziek bij “Country Music Round-Up” verkend en soms gaan we er zelfs overheen.

Tot slot onze uitsmijter Kip Moore hier met z’n single “Somethin’ ‘Bout a Truck”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Apr. 3 ‘12 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Apr. 7 ‘12 12.00-13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***          Titel muziek ***              Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. Lester Flatt & Earl Scruggs   ***   Come Back Darling   ***   Columbia/Legacy

3. Lester Flatt & Earl Scruggs   ***   Till the End of the World Rolls Around   ***   Columbia/Legacy

4. Lester Flatt & Earl Scruggs   ***   The Ballad of Jed Clempett   ***   Columbia/Legacy

5. Lester Flatt & Earl Scruggs   ***   You Are My Flower   ***   Columbia/Legacy

6. The Earl Scruggs Revue   ***   T For Texas   ***   Sony Music/Edsel Records

7. The Earl Scruggs Revue   ***   My Tennessee Mountain Home   ***   Sony Music/Edsel Records

8. The Earl Scruggs Revue   ***   (A) Mansion on the Hill   ***   Sony Music/Edsel Records

9. Earl Scruggs & Sting   ***   Fill Her Up   ***   MCA Nashville

10. Earl Scruggs, Don Henley & Johnny Cash   ***   Passin’ Thru   ***   MCA Nashville

11. Hilde Vos   ***   Pedestal Blues   ***   Continental Records

12. Justin Moore   ***   Till My Last Day   ***   Valory Records

13. Zac Brown Band   ***   Highway 20 Ride   ***   Atlantic

14. Kip Moore   ***   Somethin’ ‘Bout a Truck   ***   MCA Nashville

Prettige Paasdagen!
Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and Via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *