Letter Edged in Black

Don Reno and Red Smiley - Letter Edged in Black

In dit programma weer eens aandacht voor de hedendaagse stringbandmuziek deze keer door de “Old Crow Medicine Show met hun album “Tennessee Pusher”.

Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass, waarvoor terug naar november 1986 en het concert van de groep The Seldom Scene in het John F. Kennedy Center te Washington.

Vervolgens nog verder terug in de tijd naar 1971 en het vinyl tijdperk met Don Reno en Red Smiley samen met Bill Harrell & the Tennessee Cut-Ups met unieke opnames, waarbij u als luisteraar vast nog wel kunt meezingen met bijv. “Silver Haired Daddy of Mine”.

Halverwege het programma nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door de nederlandse inbreng in dit programma door Dick van Altena, die herinneringen ophaalt aan de strenge winter van ’63 en Dick ook nog samen met Sandra VanReys met heel toepasselijk “Roses in the Snow”.

Vervolgens naar de hedendaagse country pop &rock-muziek uit Nashville met de Zac Brown Band en treedt de Texaanse Miranda Lambert op als uitsmijtster van dit programma.

Seldom Scene - Sitting On Top of the World

Het programma “Countrymusic Round-Up” werd gestart met “Sitting on top of the world” , “Carolyn at the Broken Wheel Inn” en “Rose of Old Kentucky” door  de bluegrassgroep “Seldom Scene” hier met drie songs, die staan op hun album “15th Anniversary Celebration” in 1988 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Tijd voor de eerste video-clip en kunt u ook luisteren naar The Seldom Scene hier met de song “Georgia Rose” met nog de mening van John Duffey over de bluegrassmuziek.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Op 1 november 1971 werd de bluegrassgroep “The Seldom Scene” opgericht in Washington D.C. en dat moest in 1986 natuurlijk gevierd worden met de opname van hun concert in het John F. Kennedy Center for Arts aan de oevers van de Potomac in Washington DC .

Een schitterend en enthousiast welkom tijdens een reusachtig feest, dat begon met “Sitting on top of the world” door John Duffey, tenorzang en op de mandoline, Mike Auldridge met zang en op de dobro, Lou Reid met zang en op gitaar, Ben Eldridge op de banjo en tenslotte Tom Gray op de staande bas.

Op 10 november 1986 schreef de toenmalige president Ronald Reagan mede namens zijn woordvoerder Jim Brady en andere bluegrassmuziekliefhebbers een brief vanuit het Witte Huis, waarin de groep hartelijk werden gefeliciteerd met hun 15-jarig bestaan. 

Seldom Scene line-up's centered round John Duffey

De bluegrassgroep “The Seldom Scene” opgericht door John Duffey en waarbij de banjospeler Ben Eldridge , John Starling, gitarist en zanger, bassist Tom Gray en dobrospeler Mike Auldridge de bandleden van het 1ste uur waren.

Hun herkenbare geluid werd niet alleen bepaald door de stem en gitaarspel van John Starling, maar zeker ook door de veelzijdige tenor John Duffey, z’n flitsende mandoline en het opvallend dobrospel van Mike Auldridge.

Voor u ook heel toepasselijk nog de song “Our Last Goodbye door The Seldom Scene op het “Festival of the Bluegrass” in Lexington, KY in 1996.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Toen John Duffey op 10 december 1996 overleed als gevolg van een hartverlamming, kwam de groep in grote problemen, want John was zo’n 80% van The Seldom Scene.

Maar gelukkig The Seldom Scene bestaat nog steeds met Tred Travers dobro, Ronnie Simkins bas, Ben Eldridge banjo, Dudley Connell gitaar en zang.

Seldom Scene Line-Up 2010

Op 2 December 2010 vierde de groep hun 40-jarig jubileum met een schitterend optreden in de National Heritage Museaum in Lexington Massachusetts en ook van dit concert kan ik u natuurlijk nog wel eens iets laten horen. Gewoon eens uw interesse laten blijken via een e-mail bericht naar dan wel een berichtje achterlaten aan het eind van dit bericht.

Voor u ook nog even naar een “live” optreden van de huidige “Seldom Scene” op 2 juli 2010 tijdens het Red, White & Bluegrass festival in Morganton North Carolina.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Don Reno and Red Smiley - Letter Edged in Black

Maar nu eerst naar een aantal unieke opnames van Don Reno & Red Smiley samen met Bill Harrel and the Tennessee Cut-Ups hier met “There’ll Come a Time” gevolgd door het bekende “Silver Haired Daddy of Mine”.

Vervolgens ook nog het dramatische verhaal “Letter Edged in Black” of te wel “De Rouwbrief” door Don Reno-Red Smiley Bill Harrell and The Tennessee Cut-Ups hier met songs, die staan op hun vinyl-album met de gelijknamige titel in 1971 uitgebracht door Wango Records uit Baltimore Maryland

Het album werd opgenomen op 19 en 20 mei 1971 met Don Reno op z’n vijfsnarige banjo en Red Smiley op gitaar en allebei met zang vervolgens ook nog Bill Harrell op gitaar, Buck Ryan op viool en Jerry McCoury op de bas.

Ver terug naar de begin tijd van Don Reno – Red Smiley & the Tennessee Cut-Ups hier met de song “Talk of the Town”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Don Reno uit South Carolina, maar opgegroeid in North Carolina, begon op zeer jonge leeftijd met de banjo en ontwikkelde zich als een van de beste banjospelers en uitstekende songschrijver en werd dan ook prompt gevraagd door Bill Monroe om deel uit te gaan maken van zijn fameuze groep “The Bluegrass Boys”, toen Earl Scruggs in 1946 de groep verliet.

Don Reno and Red Smiley and the Tennessee Cut-Ups

Don verliet Monroe in 1949 om deel uit gaan maken van verschillende dueo’s en groepen, tot hij in 1955 samen met Red Smiley en de Tennessee Cut-Ups een uitstekende groep vormde.

Zij maakten een groot aantal zeer fraaie albums en traden als gastheer op een dagelijkse TV-show met de titel “Top of the Morning”, die zo’n zeven jaar werd vertoond.

In 1964 werd Red Smiley door diabetes gedwongen om het rustiger aan te doen en niet meer met de groep rond te toeren.

In 1966 kwam vervolgens zanger/gitarist Bill Harrell bij de groep en door de opleving van de bluegrass in die periode werden er weer veel concerten gegeven. Gedurende de begin jaren ‘70 werden een aantal LP’s opgenomen bij DOT, Monument, CMH en Wango, waarbij Red Smiley ook zo nu en dan weer meespeelde met z’n laatste optreden een paar maanden voor z’n overlijden op 2 januari 1972.

Voor u als lezer ook nog een echt unieke opname vanuit de geluidsstudio van Ray Davis in mei 1971 te Wango Maryland met enig onderling overleg en de song “How I Miss You”. Voor de liefhebbers van Don Reno & Red Smiley iets bijzonders uit de “Wango Records” studio!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na 1976 ging Don Reno verder met z’n zoons Don, Wayne, Dale en Ronnie. In 1984 overleed Don Reno op 57-jarige leeftijd, in 1992 werd hij postuum geeerd als “Member of International Bluegrass Hall of Honor”.

Hank Snow - Letter Edged in Black

U kunt ook nog even luisteren naar Hank Snow met zijn versie van het dramatische “Letter Edged in Black”, die staat op zijn vinyl album “When Tragedy Struck” in 1958 uitgebracht door RCA Victor

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Old Crow Medicine Show - Alabama High Test

Dan nu naar de hedendaagse stringband muziek met “The Old Crow Medicine Show” hier met de songs “Humdinger”, “Alabama High Test” en “The Greatest Hustler of All” of te wel “De grootste oplichtster van allemaal”.

Tijd om eens kennis te maken met The Old Crow Medicine Show hier met de 1ste track van hun album “Tennessee Pusher, “Alabama High Test”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Songs, die staan op hun album “Tennessee Pusher”, en dan weten we dus ook precies, waar zij vandaan kwam.

Old Crow Medicine Show, die de muziek uit de Appelachies weer doen herleven, spelen traditionele folk met een bluegrasssmaak en een “rock & roll”’ benadering.

Old Crow Medicine Show

De groep, bestaande uit Critter Fuqua (vocals/banjo/resonator guitar), Kevin Hayes (guitjo), Morgan Jahnig (upright bass), Ketch Secor (vocals/fiddle/harmonica/banjo) en Willie Watson (vocals/guitar/banjo) hebben zich gespecialiceerd in de stringbandstijl en vooroorlogse “World War II” blues, maar zijn opgegroeid met Nirvana en Public Enemy.

De leden van het quintet, afkomstig uit verschillende staten, ontmoetten elkaar in New York, gingen samen verder en traden op voor een apotheek in North Carolina, waar toevallig ook net de beroemde guitarist en zanger Doc Watson moest zijn. Zeer onder de indruk nodigde hij hen uit om te spleen tijdens het jaarlijkse Merlefest in Wilkesboro North Carolina. Daarna ging de groep verhuizen naar Nashville TN waar zij o.a. als openingsact optraden voor Dolly Parton en The Del McCourt Band in de Grand Ole Opry.

Vervolgens gingen ze op concerttoer met Merle Haggard en Marty Stuart en traden ook nog op in NPR’s “Prairie Home Companion””.

Old Crow Medicine Show hier nu met hun 3e album “Tennessee Hustler” nu geproduceerd door de bekende Don Was met 13 songs, waarvan de meeste zijn geschreven door Ketch Secor en soms samen met Willie Watson en in 2008 uitgebracht door Nettwerk.

Toch ook nog een leuke video-clip van The Old Crow Medicine Show hier met de song “Caroline”, die ook staat op het album “Tennessee Pusher”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dick van Altena - Winter '63

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlands inbreng in dit programma en deze keer Dick van Altena met zijn herinneringen aan die hele strenge winter van 1963.

U kunt als lezer ook nog even herinneringen ophalen aan die strenge winter van 1963 met heel veel sneeuw en bittere kou.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Een mooi verhaal geschreven en gezongen door Dick van Altena muzikaal ondersteund door o.a. Frans Senden op accordion, dobro en toetsen, Paul van Vlodrop op de banjo, Joost van Es op viool en Otto Tuasuun op solo-gitaar.

Deze song staat op z’n album “Snew in Mien Hart” in 2005 uitgebracht door Telstar.

Ook voor u nog even terug naar Reinier Paping, Jan Uitham en Jeen van den Berg over hun deelname aan die barre tocht van ’63.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dick van Altena en Sandra Vanreys - Roses in the Snow

Vervolgens “Roses in the Snow” en die hebben we op dit moment ook hier in het Groene Hart van de  Krimpenerwaard heel toepasselijk gespeeld en gezongen door Dick van Altena samen met Sandra Vanreys.

Deze song staat op het album “Vaya Con Dios” vorig jaar december uitgebracht door Continental Records Service.

Er is geen grote oplage aangemaakt van dit mini-album met zeven songs, dat vorig jaar oktober werd opgenomen in de studio van Ron Lieberton in Schalbruch Duitsland.

Op donderdagavond, 15 december j.l. vond de officiele presentatie plaats van dit album in “Het Dorpshuis” te Oosterhout,  de “Hometown” van Dick van Altena.

Als luisteraar kunt u wellicht deze CD bemachtigingen via de website van Dick en/of Sandra dan wel, en dat is nog veel leuker, gewoon tijdens het bijwonen van een luisterconcert het album aanschaffen.

Maar nu eerst naar “The Ryman” voor een fraaie versie van “Roses in the Snow” door Emmylou Harris & The Nash Ramblers met o.a. Sam Bush op mandoline en viool, Al Perkins op dobro en Jon Randall Stewart op akoestische gitaar, Roy Huskey Jr. op staande bas en Larry Atamanuik op drums en percussie.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Zac Brown Band - Colder Weather

Dan nu naar de hedendaagse pop-country muziek van Nashville TN met hier met de Zac Brown Band en hun song “Colder Weather”, , die staat op hun album “You Get What You Give” op 21 September 2010 uitgebracht door Atlantic.

Met hun eerste album “Foundation” in 2008 uitgebracht kwam deze toerband echt goed in de schijnwerpers met oa. de zeer populaire meezinger “Chicken Fried” en waarbij ook nog vier andere songs van dit album in het Top 10 terecht kwamen.

Op dit album “You Get What You Give” staat geen vervanger van “Chicken Fried”, maar over het geheel is dit album beter met 14 songs van de pen van Zac Brown samen met anderen zoals Wyatt Durette en Nic Cowan.

Voor u als lezer hierbij nog de heel toepasselijke en fraaie video-clip van de Zac Brown Band hier met de song “Colder Weather”. Zeer de moeite waard!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Miranda Lambert - Only Prettier

Dan met een kijkje op de klok op naar onze uitsmijtster en countryzangeres van het jaar, multi Award winner de Texaanse Miranda Lambert, wiens carriere begon in 2003 toen zij als finaliste eindigde van Nashville Star,  hier met de song “Only Prettier”, die staat op haar album “Revolution op 29 September 2009 uitgebracht door Sony Music Distribution.

Tot slot kunt u nog even kijken en luisteren naar Miranda Lambert hier tijdens een opname van deze stevige song in de studio.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

One Stair Down for Technical Details!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Feb. 7 ‘12 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Feb. 11 ‘12 12.00-13.00

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***          Titel muziek ***              Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. The Seldom Scene   ***   Sitting On Top of The World   ***   Sugar Hill Records

3. The Seldom Scene   ***   Carolyn at the Broken Wheel Inn   ***   Sugar Hill Records

4. The Seldom Scene   ***   Rose of Old Kentucky   ***   Sugar Hill Records

5. Don Reno – Red Smiley, Bill Harrell and The Tennessee Cut-Ups   ***   There’ll Come A Time   ***   Wango Records

6. Don Reno – Red Smiley, Bill Harrell and The Tennessee Cut-Ups   ***   Silver Haired Daddy of Mine   ***   Wango Records

7. Don Reno – Red Smiley, Bill Harrell and The Tennessee Cut-Ups   ***   Letter Edged in Black   ***   Wango Records

8. Old Crow Medicine Show   ***   Humdinger   ***   Nettwerk

9. Old Crow Medicine Show   ***   Alabama High Test   ***   Nettwerk

10. Old Crow Medicine Show   ***   The Greatest Hustler of All   ***   Nettwerk

11. Dick van Altena   ***   Wienter ’63   ***   Telstar

12. Dick van Altena en Sandra Vanreys   ***   Roses in the Snow    ***   Continental Record Service

13. Zac Brown Band   ***   Colder Weather   ***   Atlantic

14. Miranda Lambert   ***   Only Prettier   ***   Sony Music Entertainment

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *