The Love That Faded

The Lost Notebooks of Hank Williams

Alle lezers van dit bericht wens ik een Voorspoedig en Gezond 2012 met hopelijk ook dit jaar natuurlijk weer veel mooie en bijzondere countrymuziek.

De laatste week van 2011 ging weer snel voorbij met rustig weer tijdens Oudejaarsnacht en dus geen sneeuwjacht zoals in de nacht van 31 december en 1 januari 1953 toen Hank Williams onderweg naar Canton Ohio overleed op de achterbank van z’n nieuwe Cadillac.

In dit progamma een eerbetoon aan Hank Williams met niet alleen zijn eigen muziek, maar zijn songs vertolkt door o.a. Larry Sparks, Alan Jackson, Rodney Crowell samen met Vince Gill.

Halverwege het programma nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door songs van Hank Williams vertolkt door de Utrechtse groep “Blue Grass Boogiemen” en dan weer verder met Merle Haggard.

Vervolgens Sharon White met haar versie van “Mansion on the Hill” gevolgd door Bob Dylan en met Tom Petty als uitsmijter van dit programma met de song “You’re Gonna Change (or I’m Gonna Leave).

Larry Sparks - No One Will Ever Know

“No one will ever know” , “Someday you’ll call my name and I won’t answer” en “Battle of Armegeddon”ooit bekend geworden door Hank Williams, maar hier gezongen en gespeeld door Larry Sparks.

Drie songs, die staan op het album “Larry Sparks sings Hank Williams” ooit in 1977 op een LP gezet, maar gelukkig in 1991 door Rebel records op een CD geperst. Larry Sparks vertolkt op schitterende bluegrass wijze een aantal van Hank Williams songs.

Gedurende de geschiedenis van de countrymuziek zijn er heel wat dynamische en belangrijke personen geweest, maar er zijn er maar weinig, die zoveel invloed  op de muziek hebben gehad als de jonge magere en droevig kijkende Alabamian met de naam King Hiram Williams beter bekend als Hank Williams.,die voor hij 30 werd, overleed op de achterbank van z’n Cadillac onderweg naar een optreden overleed in de nacht van Oud en Nieuw in 1952/1953.

In de loop van de jaren zijn de songs van Hank Williams door tal van artiesten vertolkt en ofschoon zijn songs ook in de bluegrassmuziek niet onbekend zijn, heeft Larry Sparks er een zeer speciaal en schitterend eerbetoon van gemaakt.

Gene Watson - No One Will Ever Know

Maar eerst even de eerste link naar een fraaie video-clip met “No One Will Ever Know”, de eerste kennismaking in dit bericht met een fraaie song van Hank Williams hier vertolkt door Gene Watson. Het is tevens de titelsong van album (LP), dat in 1981 werd uitgebracht door Capitol.

Deze song staat ook op z’n verzamelalbum “18 Greatest Hits” in 1999 uitgebracht door Tee Vee Records.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Terug naar Larry Sparks, geboren op 15 september 1947 in Lebanon Ohio, was 19 jaar toen Carter Stanley overleed en hij werd door Ralpn Stanley gevraagd om bij zijn groep “The Clinch Mountain Boys” te komen spelen, nadat hij al een paar keer was ingevallen in de groep.

Larry heeft ruim 3 jaar hiervan deel uitgemaakt en deze jaren kunnen worden aangemerkt als de “ Stanley Brothers School of Bluegrass”.

In 1969 vormde hij zijn eigen groep “The Lonesome Ramblers”. Op het album “Larry Sparks sings Hank Williams” wordt hij op sublieme wijze geassisteerd door Tommy Boyd op dobro en banjo, Ricky Skaggs op de mandoline, Art Wynder en Jerry Schieber op de bas en tenslotte Chubby Wise op de viool. 

Voor u toch ook nog even kennismaken met Larry Sparks hier tijdens een “live” optreden met de bluegrass gospel “What Kind of Man”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Hank Williams - Hey, Good Lookin'

Dan wordt het nu tijd om eens te luisteren naar een 3-tal songs door “The Hillbilly Shakespeare”, Hank Williams, gespeeld en gezongen uit 1951 en we beginnen met “ Hey, Good lookin’” gevolgd door het dramatische “I Dreamed about Mamma Last Night” en “Half as Much” en die staan op het

album “Gold”  .

Als lezer van dit bericht kunt u nog even luisteren naar de originele versie van “Someday You’ll Call My Name” door Hank Williams middels een “slide-show”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Liedjes met een teksten, waar je hart van breekt.

Hank Williams, geboren op 17 september 1923 in Mount Olive in de staat Alabama en al op 30-jarige leeftijd overleden te Oak Hill, West Virginia.  Hij heeft in z’n korte carriere van 6 jaar ontzettend veel countrysongs geschreven en gezongen.

Teveel om op te noemen, dus gewoon blijven luisteren naar dit programma en u zult nog wel een paar bekende songs horen.

Maar nu toch terug naar Hank Williams. Ooit schreef Townes van Zandt een folksong met de titel “Drama falls like teardrops”. Als er iemand in de countrywereld is geweest die drama’s heeft meegemaakt dan is het wel Hank Williams, dat klinkt dan ook duidelijk door in tal van zijn songs.

Hij werd geboren met een gespleten ruggegraat, leed daardoor ondragelijke pijnen, die werden verholpen met ontzettend veel pijnstillers en op vroege leeftijd al met heftig wishkey en bier in te nemen.

Op z’n 11-de jaar was hij al alcoholist en gitarist, slikte peppillen om op te kunnen treden en tranquillizers om te kunnen slapen.

Ver terug in de tijd naar een “live-optreden” van Hank Williams hier met de song “Hey, Good Lookin’ ”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De liefde en pijn werden hem bezorgd door de twee vrouwen in zijn leven: zijn moeder Lilly, een manshoge Kenau, die iedereen, die haar in de wegstond, in elkaar sloeg en zijn vrouw Audrey Mae Sheppard, die het vreemd gaan zelf had uitgevonden en die dacht beter te kunnen zingen dan Hank en om die redenen voortdurend ruzie met hem had.

Hank Williams - Baby Blue Cadillac 1952 Covertible

Ik vertelde reeds, dat Hank overleed op 30-jarige leeftijd overleed in Oak Hill Virginia, maar ook dat was bijzonder dramatisch, want het was tijdens een sneeuwstorm op 1 januari 1953 onderweg van Charleston naar Canton Ohio om 1 uur s‘nachts, dat hij overleed op de achterbank van zijn Baby Blue Cadillac.

Hank Williams in z’n rol als “Luke The Drifter” hier met de song “I Dreamed About Mamma Last Night”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Bob Dyland and The Lost Notebooks

Dan nu naar een geheel nieuwe bijdrage aan de muziek van Hank Williams hier door Alan Jackson met de song “You’ve Been Lonesome, Too” en vervolgens nog Bob Dylan met de song “The Love That Faded”.

Tijd om eens kennis te maken met “The Lost Notebooks of Hank Williams” en de bijdrage van Bob Dylan hier met de song “The Love That Faded”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens nog “I Hope You Shed a Million Tears” of te wel “Ik hoop, dat je nog een miljoen tranen vergiet” gespeeld en gezongen door Rodney Crowell en Vince Gill.

Zij doen nog eens de typische Hank Williams stijl van zingen en voordragen in een lied herleven.

Deze song staat op het bijzondere album “The Lost Notebooks of Hank Williams” op 4 oktober vorig jaar uitgebracht door Columbia Records.

Toen Hank Williams overleed op die bewuste Oudejaarsnacht van 31 December 1952 lag er op de achterbank ook nog een oude bruine aktentas met aantekeningen van Hank, waarvan sommige door z’n tweede vrouw Billy Jean Williams, die vaak naast hem in de auto de tekst opgeschreef.

De aantekeningen bestonden uitgewerkte songteksten, soms een aantal zinnen en ook ideen, waarvan er een aantal zijn afgedrukt in de bij het album behorende informatie.

Het begeleidend boekwerkje bij het album is geschreven door Michael McCall van “Country Music Hall of Fame and Museum”.

Nadat Mary Martin, een veteraan uit de muziekindustrie en A & R manager, Bob Dylan had benaderd om te bekijken of ze nog iets met de aantekeningen zouden kunnen doen, nam Bob vervolgens contact op met een aantal countrycoryfeen en liefhebbers van de muziek van Hank Williams om de songteksten verder uit te werken en op muziek te zetten.

Dat leverde een schitterend album op geheel in het teken van de “Vader van de Countrymuziek” met o.a. Alan Jackson in dit programma met de Honky Tonker “You’ve Been Lonesome Too” en natuurlijk niet te vergeten Bob Dylan zelf met de song “The Love That Faded” of te wel “de liefde, die vervaagde”.

Op dit album “The Lost Notebooks” o.a. ook nog Norah Jones samen met Gillian Welch, Lucinda Williams, Jack White en Levon Helm.

Als laatste song nog de countrygospel “The Sermon on the Mount” gespeeld en gezongen door Merle Haggard, maar daar over straks meer na de agenda.

Voor u als lezer ook nog even de mogelijkheid om eens te luisteren naar Rodney Crowell hier samen me Vince Gill met de song “I Hope You Shed a Million Tears”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Blue grass Boogiemen - Cold, Cold Heart

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor een Nederlands eerbetoon aan de muziek van Hank Williams in dit programma verzorgd door de Blue Grass Boogiemen hier met de song “Cold, Cold Heart”, die staat op hun album “Hits of Hank Williams”” uitgebracht door CRS Wageningen.

Een album met 15 toppers en evergreens uit de onuitputtelijke catalogus van de “Vader van de Countrymuziek”.

Voor u ook nog The Blue Grass Boogieman hier samen met Chuck Mead met de Hank Williams song” There’ll Be No Teardrops Tonight” tijdens een “live” optreden op 2 mei 2010 in dB’s te Utrecht.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Op zondagmiddag, 8 januari 2012 wordt vanaf 15.00 aan de Lange Jufferstraat 58 te Utrecht het 12,5-jarig jubileum van cafe de Stad gevierd met de CD presentatie van The Blue Grass Boogiemen “Live in cafe de Stad” en een optreden van The Faraways.

Merle Haggard - The Sermon on the Mount

Dan zoals reeds eerder vermeld Merle Haggard hier met de song“The Sermon on the Mount” of te wel “De preek op de berg” , die eveneens staat op het album “The Lost Notebooks of Hank Williams” op 4 2011 uitgebracht door Columbia.

Een album met 12 songs met bijdragen door evenzoveel verschillende artiesten o.a. wie ook nog Sheryl Crow, Jakob Dylan en Patty Loveless.

Sharon White - Mansion on the Hill

Dan nu naar een trans-atlantische samenwerking met Sharon White en de Hank Williams/Fred Rose song “Mansion on the Hill”.

Deze song staat op het album “Transatlantic Sessions 2” Volume 2 in 1998 uitgebracht door Iona Records. Zeer de moeite waard! Een zeer muzikale samenwerking van bekende Schotse, Ierse, Engelse en Amerikaanse musici in de folk en countrysfeer. Er zijn inmiddels ruim 12 albums uitgebracht.

Het bovenvermelde album bestaat uit 2 CD’s met ook weer een samenwerkings verband van Engelse, Schotse, Ierse en Amerikaanse artiesten zoals Maura O’Connel, Paul Brady, John Martyn, Michael Doucet, Jerry Douglas en Rosanne Cash.

Sharon White geboren op 17 december 1963 in Abilene Texas behoort tot een van de langer bestaande familie countrymuziekgroepen.

In 1982 trouwde Sharon met Ricky Skaggs en het is dus niet zo vreemd dat Ricky Skaggs hier mee speelt en zelf ook nog met een tweetal songs aanwezig is.

U kunt ook nog even kijken en luisteren naar Sharon White tijdens de trans-atlantische samenwerking hier met de song “Mansion on the Hill”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Bob Dylan - Timeless

Vervolgens is het weer tijd voor Bob Dylan hier met de song “I Can’t Get You Off of My Mind”, die staat op het album “Timeless” of te wel “Tijdloos”, dat in 2001 werd het uitgebracht door Lost Highway UMG Recordings en dat staat voor Universal Music Company.

Een schitterend album als eerbetoon aan Hank Williams, zijn tijdloze muziek en ijzersterke teksten

Tal van bekende musici hebben hun uiterste best gedaan om er een mooi ingetogen album van te maken zo ook door Bob Dylan , die met zijn rauwe stem een echte “Honky Tonk” en “Western Swing” sfeer weet op te roepen bij zijn vertolking van “ I can’t you off of my mind”.

O.a. ook Mark Knopler, Emmylou Harris, Tom Petty, Beck Hansen, Keb’Mo’, Cheryl Crow & tenslotte ook nog Johnny Cash met zijn ingetogen vertolking van “I Dreamed About Mamma Last Night”.

Tom Petty and the Heartbreakers - You're Gonna Change

Maar gelet op de tijd op naar onze verrassende uitsmijter van vanavond Tom Petty & The Heartbreakers met de Hank Williams song “You’re gonna change ( or I’m Gonna Leave) of te wel “Jij verandert of ik vertrek”, die dus ook staat op het album “Timeless”.

Tot slot van dit bericht kunt u nog luisteren naar onze uitsmijter, Tom Petty, met de song “You’re Gonna Change” middels een fraaie “slide-show”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Jan. 3 ‘12 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Jan. 7 ‘12 12.00-13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***          Titel muziek ***              Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. Larry Sparks   ***   No One Will Ever Know   ***   Rebel Records

3. Larry Sparks   ***   Someday You’ll Call My Name   ***   Rebel Records

4. Larry Sparks   ***   Battle of Armegeddon   ***   Rebel Records

5. Hank Williams   ***   Hey, Good Lookin’  ***   Mercury Nashville

6. Hank Williams   ***   I Dreamed About Mamma Last Night   ***   Mercury Nashville

7. Hank Williams   ***   Half As Much   ***   Mercury Nashville

8. Alan Jackson   ***   You’ve Been Lonesome, Too   ***   SMI Col

9. Bob Dylan   ***   The Love That Faded   ***   SMI Col

10. Rodney Crowell and Vince Gill   ***   I Hope You Shed a Million Tears   ***   SMI Col

11. Bluegrass Boogiemen   *** Cold, Cold Heart   ***   CRS Wageningen

12. Merle Haggard   ***   The Sermon on the Mount   ***   SMI Col

13. Sharon White   ***   Mansion on the Hill   ***   Iona Records

14. Bob Dylan   ***   I Can’t Get You Off of My Mind   ***   Lost Highway

15. Tom Petty   ***   You’re Gonna Change (or I’m Gonna Leave)   ***   Lost Highway

Be There next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet