Guitar Slinger

Vince Gill - Guitar Slinger

In dit programma bijzondere aandacht voor de muziek van het nieuwe album “Guitar Slinger” van Vince Gill.

Maar zoals u van ons gewend bent, beginnen met de bluegrass en deze keer met herinneringen van Marty Stuart, die staan op z’n album “Once Upon a Time”.

Vervolgens ook nog uit de voorraadschuur van 2008, drie jaar geleden dus, Kathy Mattea met muziek van haar fraaie album “Coal”

Halverwege het programma natuurlijk nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit programma met deze keer Henry van Wijmeren en ook nog een eerbetoon aan Leo van Reeven met zijn instrumental “Why Worry”.

Dan ook weer eens aandacht voor de hedendaagse countrymuziek uit Nashville TN met Brad Paisley, Billy Currington en treedt Neal McCoy uit Texas op als uitsmijter van dit programma met z’n single “A-Ok”.

Marty Stuart - Dim Lights, Thick Smoke

We begonnen het programma met de aankondiging door Lester Flatt van de song “Dim Lights, Thick Smoke” met de toen 12-jarige Marty Stuart. Deze song staat op op het album “Once Upon a Time”in 1994 uitgebracht door CMH Records.

Op “Labor Day” 1972 werd hij opgenomen in het gezin van Lester en Gladys Flatt en ging deel uitmaken van de Nashville Grass als gitarist, waarmee hij door het land toerde en optrad. Lester zag er op toe, dat hij z’n schoolopleiding op een schriftelijke manier afrondde.

“Once Upon a Time” Ver terug in de tijd met een wel zeer jonge Marty Stuart, die deel uitmaakt van Lester Flatt & The Nashville Grass, hier met de song “The Bluebirds Are Singing for Me”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat Marty Stuart met veel plezier en dankbaarheid terugkijkt naar de beginjaren van z’n muzikale carriere met niet alleen de zorg van Lester en Gladys Flatt, maar ook de vriendschap van de overige bandleden uit die tijd zoals Roland White, Curley Seckler, Vic Jordan en Paul Warren. Lester Flatt overleed op 11 mei 1979 na een langdurige ziekte en zijn taak als leider van de Nashville Grass was al een tijd daarvoor op aandringen van Lester overgenomen door Curley Seckler tot z’n pensioen in 1994

Van het album “Once Upon a Time” ook nog de song “Mother Maybelle” gezongen en gespeeld door Marty Stuart samen met Johnny Cash, die ook nog een tijdje zn schoonvader is geweest. Marty was in de jaren ’80 getrouwd met Cindy Cash, een dochter uit het huwelijk van Johnny Cash en Vivian Liberto. Het huwelijk van Marty en Vivian strandde in 1988.

Voor u als de lezer ook nog een live-optreden van Johnny Cash hier met Marty Stuart met de song “Doing My Time”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En als laatste van het album “Once Upon a Time” ook nog de song ‘til the End of the World Rolls ‘Round” door Marty Stuart hier.

“Once Upon a Time” was in 1994 het zesde studio album van de country en bluegrasszanger Marty Stuart met veel akoestische muziek en vooral vel bluegrasssongs en zijnb mandoline. Een terugblik op de jonge jaren van Marty tijdens zijn samenwerking met Lester Flatt en de Nashville Grass en daardoor een bijzondere en waardevolle verzameling, die inzicht geeft in de ontwikkeling van een artiest van karakter en kwaliteit. “Once Upon a Time” een album met 16 songs, waaronder ook nog een aantal instrumentals met o.a. violist en bassist Clarence “Tater” Tate en zanger/gitarist Curley Seckler.

“Grammy Award winner” Marty Stuart wordt inmiddels in de countrywereld beschouwd als de geschiedkundige van de ountrymuziek, is tevens lid van de Grand Ole Opry treedt op als producer en natuurlijk nog steeds als muzikale countryartiest.

In 1997 is hij getrouwd met z’n jeugdliefde, de countryzangeres Connie Smith met wie hij zeer recent nog het album “Long Line of Heartaches” heeft uitgebracht.

Voor u ook nog even een bijzonder interview van Marty Stuart over z’n band met Johnny Cash en de laatste song, die zij samen schreven “The Hangman”. Zeer de moeite waard om eens te kijken en luisteren naar deze video-clip.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Mathy Matteaa - You Will Never Leave Harlan Alive

Dan nu naar Kathy Mattea hier met de songs “The L&N Don’t Stop Here Anymore” en de song “You’ll Never Leave Harlan Alive”.

Deze songs staan op haar album “Coal” op 1 april 2008 uitgebracht door het Independent Label Captain Potato.

“The L&N”, de trein van Louisville naar Nashville zal een aantal lezers wellicht niet zoveel zeggen, maar misschien wel de protestsong “The Last Train to Clarksville”, de song 1966, die in 1966 een nr. 1 Hit werd van de Monkees en het verhaal vertelt van soldaat, die vertrekt naar Vietnam en zich afvraagt of hij ooit nog terugkomt.

Natuurlijk kunt u nog even luisteren!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De meeste luisteraars zullen Kathy Mattea wellicht meer in verband brengen met haar pop-country hits uit de jaren ‘80 en ‘90 bij de platenmaatschappijen Mercury en MCA Records, maar er is intussen wel het een en andere veranderd in de stijl van haar muziek, langzamerhand steeds meer in de richting van de roots en Americana.

Waarschijnlijk had zij ook geen toestemming gekregen om een thema album als “Coal” uit te brengen, omdat iedere CD op z’n minst een of meerdere radiohits zou moeten bevatten.

Het album “Coal” omvat een bewogen onderzoek naar de moeilijke en gevaarlijke werkomstandigheden van de mijnwerkers in de heuvels en bergen van Oost Kentucky, West Virginia, Penssylvania en Ohio.

Haar vertolking van klassieke mijnsongs zoals “Dark as a Dungeon” van Merle Travis, “Black Lung/Coal” en “Green Rolling Hills” van Hazel Dickens  en  “The L&N Don’t Stop Here Anymore” van Jean Ritchie is in samenwerking met de bekende mandolinespeler en producer Marty Stuart bijzonder fraai.

Kathy Mattea groeide op in West Virginia en haar twee grootvaders hadden alle twee in de mijnen gewerkt met alle problemen vandien. Toen zich op 2 januari 2006 in de Sago Mine een mijnexplosie voordeed, waarbij 12 mijnwerkers omkwamen, kreeg zij het idee om hierover een album samen te stellen. De muziek van het album heeft haar niet in de topoverzichten van de countrymuziek doen belanden, maar evengoed is het een schitterende album met muziek, die meer van doen heeft met het hart dan met het gerinkel van de kassa.

Vanuit de Paste Studios een fraaie opname van een optreden van Kathy Mattea hier met de song “You’ll Never Leave Harlan Alive” .

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vince Gill - Guitar Slinger

Dan nu naar Vince Gill met de titelsong van z’n album “Guitar Slinger” en de song “If I Die”, die dus staan op z’n album “Guitar Slinger” op 25 oktober van dit jaar uitgebracht door MCA Nashville.

De song “If I Die”  is trouwens geschreven door Vince Gill samen met Ashley Monroe. De laatste hoorde u de vorige week in dit programma als lid van het damestrio met de illustere naam “Pistol Annies”.

Trouwens de songs van dit album “Guitar Slinger” zijn allemaal door Vince Gill geschreven soms met medewerking van anderen zoals bijvoorbeeld z’n vrouw Amy Grant met wie hij ook nog samen de song “True Love” of te wel “Ware Liefde” zingt.

Vince Gill – Guitar Slinger. Luister en kijk maar eens naar z’n “live” optreden Vince Gill in Studio 987 in de Bing Lounge in Portland Oregon op 14 oktober 2011.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vincent Grant Hill, z’n werkelijke naam, werd geboren in 1957 in Norman Oklahoma en komt uit een muzikale familie. In 1975 vertrok hij na het behalen van z’n diploma vertrok hij naar het centrum van de bluegrass, Louisville Kentuck, waar hij deel ging uitmaken van de groep “Bluegrass Alliance”, maar na verloop van tijd ging hij op een muzikale zerftocht met oa. de Pure Prairie League, vervolgens in de jaren ‘80 deelname aan de “Cherry Bombs” van Rodney Crowell met ook Emory Gordy Jr en Tony Brown, die later z’n schitterende solo-albums zouden produceren.

Niet alleen z’n optreden als countryartiest, maar ook als filmacteur en schrijver van songs, maar bovenal zijn optreden als gastheer van de jaarlijkse Country Music Award Show heeft hem grote bekendheid gebracht.

Multi-Award winner Vince Gill werd dit jaar opgenomen als ere-lid van de “Country Music Hall of Fame”.

Voor de lezer nog Vince Gill met z’n “Time Jumpers” hier met de song “If I Die” tijdens een informele sessie in de bekende The Station Inn in Nashville TN op maandag, 14 juni 2010.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Henry van Wijmeren - Lonely Hearts Motel

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio i s het nu weer tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma met deze keer weer met Henry van Wijmeren met de song “Lonely Hearts Motel”, die staat op zijn album  “Daydream”.

Deze song staat trouwens ook op het verzamelalbum “Country 2011” uitgebracht door de DCMA of te wel Dutch Country Music Association ter promotie van Nederlandse countryartiesten.

Voor de lezer nog even de mogelijkheid om te luisteren naar het gelegenheidsduo Henry van Wijmeren hier samen met Dick van Altena met de song “Memories”middels een fraaie video-clip.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Leo van Reeven - Why Worry

Vervolgens “Why Worry” in een instrumentele uitvoering door guitarist Leo van Reeven in samenwerking met de andere leden van Calyx. Deze uitvoering staat op zijn album “Daydream”, dat eind 2003 werd uitberacht door D & J Records.

Nadat hij jaren in de omgeving van Vlaardingen speelde in allerlei groepen en ook nog in het amusementsorkest Calpyso, maakte hij sedert  midjaren ‘70 als solo-guitarist ook deel uit van de countrygroep Calyx en maakte met hen tal van fraaie albums.

Een persoonlijk hoogtepunt in Leo’s muzikale loopbaan van ruim 47 jaarwas het verschijnen van zijn solo-album “Daydream” in 2003 waarop hij nummers speelde van verschillende van zijn gitaarhelden.

Leo luisterde naar allerlei stijlen en gebruikte al die muzikale invloeden die hij samensmeedde tot een eigen stijl die meteen herkenbaar was. Op 21 november vorig jaar overleed Leo van Reeven op 61 jarige leeftijd en een eerbetoon in dit programma “Countrymusic Round-Up” voor deze zeer gewaardeerde vriend en sologitarist.

U kunt nog even kijken en luisteren naar een optreden van Calyx tijdens hun tournee met hun “History of Country” muziekshow hier met de Jimmy Rodgers song “Waiting for a Train” met Leo van Reeven op solo-gitaar links.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Toch ook nog even luisteren en kijken naar de song “Why Worry” door Mark Knopfler en Emmylou Harris  tijdens hun tour “All the Roadrunning” ter promotie van hun DVD en album “Real Live Roadrunning” in het Gibson Amphitheatre in Universal City (L.A.) Californie 2006.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Brad Paisley - Camouflage

Dan nu naar de hedendaagse countrymuziek uit Nashville TN met Brad Paisley hier met de song “Camouflage”,  die staat op z’n album “This Is Country Music” op 24 mei van dit jaar uitgebracht door Arista Nashville en waarin Brad nog maar eens aantoont, dat hij niet alleen een goede songschrijver is, maar bovenal een uitstekende countryzanger en supergitarist.

De song ”Camouflage” is thans ook als single uitgebracht.

Voor u u ook nog een leuke slide-show geheel opgezet rond “Camouflage” gezongen en gespeeld door Brad Paisley.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Billy Currington - Like My Dog

“Like My Dog” door Bill Currington hier met een song, die dit moment s single is uitgebracht en staat op z’n album “Enjoy Yourself” in 2010 uitgebracht door Mercury

Een leuke song geschreven door Scotty Emerick en de zeer recent verleden zangerschrijver/gitarist Harley Allen over een jongen, die hoopt dat de vrouw van zijn leven net zoveel van hem houdt als z’n hond.

Natuurlijk kunt u ook nog even luisteren naar de song “Like My Dog” middels een grappige slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Neal McCoy - A-Ok

Dan na enkele jaren van afwezigheid onze uitsmijter de Texaan Neal McCoy hier met de song “A-Ok” op dit moment als single uitgebracht en die naar verwachting in januari volgend jaar op z’n nieuw album “XII” zal staan.

Deze song is in samenwerking met Blake Shelton en z’n vrouw Miranda Lambert tot stand gekomen.

U kunt als lezer van dit bericht toch ook nog even luisteren naar de nieuwe song “A-Ok” met ook vokale hulp van Miranda en Blake.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Nov. 15 ‘11 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Nov. 19 ‘11 12.00-13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***          Titel muziek ***              Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. Marty  Stuart & The Nashville Grass   ***   Dim Lights, Thick Smoke   ***   CMH Records

3. Marty Stuart & Johnny Cash   ***   Mother Maybelle   ***   CMH Records

4. Marty Stuart   ***   ‘til the End of the World Rolls ‘Round   ***   CMH Records

5. Kathy Mattea   ***   The L&N Don’t Stop Here Anymore   ***   Captain Potato

6. Kathy Mattea   ***   You’ll Never Leave Harlan Alive   ***   Captain Potato

7. Vince Gill   ***   Guitar Slinger   ***   MCA Nashville

8. Vince Gill   ***   If I Die   ***   MCA Nashville

9. Henry van Wijmeren   ***   Lonely Hearts Motel   ***   DCMA/Nash Music

10. Leo van Reeven & Calyx   ***   Why Worry   ***   D&J Records/DCMA

11. Brad Paisley   ***   Camouflage   ***   Arista Nashville

12. Billy Currington   ***   Like My Dog   ***   Mercury

13. Neal McCoy   ***   A-Ok   ***   Blaster Records/Rodeowave

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *