Medals for Mothers

Dear Old Mother

Zondag a.s. de 1ste zondag in de maand mei en dat betekent “Moederdag”, dat zijn we toch zeker niet vergeten, he?

In dit programma nog eens uitgebreid aandacht voor deze bijzondere dag met bijzondere bluegrass door  o.a. de Austin Lounge Lizards, Don Rigsby, The Stanley Brothers, Emmylou Harrisen Linda Ronstadt  samen met The Seldom Scene en ook nog eens Johnny Cash.

Allemaal met een eerbetoon en herinneringen aan moeder!

Natuurlijk halverwege het programma ook nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna aandacht voor niet alleen de nederlandse countrymuziek met deze keer weer eens Jaqueline van der Griend samen met de andere leden van Cash on Delivery, maar ook nog even naar onze oosterburen met de zeer succesvolle countrygroep “Truckstop”.

Vervolgens terug naar Nashville Tn voor een optreden van Brad Paisley samen met de country en “Southern Rockgroep “Alabama” gevolgd door Chris Young met z’n single “Tomorrow en treden Gene Watson en Mark Chesnutt op als uitsmijters van dit programma met een song van het Gene’s album “In a Perfect World”.

Austin Lounge Lizards - 40 Years Old and I'm Livin' in my Mom's Garage

Zoals al aangekondigd vanavond in dit programma een uitgebreid eerbetoon aan “Moeder” met een bluegrass, folk en countrymuziek van het album “Mother, Queen of my Heart” in 2002 uitgebracht door Sugar Hill records SUG CD 3948.

Een bijzonder verzamelalbum van Sugar Hill Records, die allemaal songs bevat, die over “Mother” gaan en zijn verzameld van de diverse bluegrass en countryartiesten, die reeds eerder een album met hun song bij deze maatschappij hadden gemaakt.

We begonnen de uitzending met  “Forty years old & I’m livin’ in my Mom’s Garage” of te wel “Ik ben 40 jaar en woon in de garage van m’n moeder”  door de humoristische Austin Lounge Lizards” en dat betekent natuurlijk een groep uit Austin Texas ontstaan in de jaren 80.

“Lounge Lizards” een beetje bargoens voor jongelui, die rondhangen in bars en in de werkelijkheid zijn zij ook zo onstaan. In diverse bars in Austin spelen voor een biertje, fooien en dergelijke met zanger/gitarist Conrad Deisler, bassist Hank Card en Tom Pittman op de banjo en pedal-steel als harde kern van de groep.

Inmiddels hebben zij een aantal albums uitgebracht en in 2004 verscheen er nog een DVD met de naam “ live at Antone’s” , waarmee hun 20-jarig bestaan werd gevierd.

Een mooi staaltje van humor door de  Austin Lounge Lizards hier met hun satirische ode aan de recente bankschandalen en het congres middels de song “Too Big to Fail” geschreven door Lindsey Eck en op dit moment als single uitgebracht.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Don Rigsby - If I'd Had a Mother Like You

Vervolgens in het programma Don Rigsby met zijn song “If I’d Had a Mother Like You “.

Deze track staat eveneens op zijn album “Empty Old Mailbox “ of te wel “Lege oude brievenbus” eveneens uitgebracht door Sugar Hill records met kenemerk SUG CD 3915.

Don Rigsby zoals gewoonlijk op mandoline en hier met lead zang, Carl Jackson op rhythm gitaar en met zang, Gabe Witcher op viool, Gene Libbea op acoustische bas, Stuart Duncan op clawhammer banjo, Jerry Douglas op een resonator gitaar, Lilly Isaacs met lead en tenor zang, terwijl Rebecca Bowman de tenor en hoge bariton zang voor haar rekening neemt.

Voor u als lezer nog even terug naar het IBMA Fan Festival 2007 met een aankondiging door Tom T. Hall van een “live-optreden” van Don Rigsby op mandoline met lead-zang met de song “Empty Old mailbox” met Chris Jones op lead-gitaar.

Chris Jones, die samen met z’n vrouw Sally & The Sidewinders zal optreden tijdens het SC40 Farewell Reunion Festival in Emmen op 7 mei a.s.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Stanley Brothers - a Vision of Mother

Ver terug in de tijd met de Stanley Brothers hier met de door Carter geschreven song “A Vision of Mother”, die staat op het verzamelalbum “The Stanley Brothers & The Clinch Mountain Boys 1949-1952 in 1991 uitgebracht door de Duitse maatschappij “Bear Family”.

Deze “Vision of Mother” werd opgenomen op 1 maart 1949 in de Castle Studio te Nashville Tn met Carter op gitaar en met lead-zang, Ralph op z’n banjo en tenorstem, Darrel “Pee Wee” Lambert op mandoline en hoge baritonzang, James “jay” Hughes op de bas en tenslotte Robert “Bobby” Sumner op viool.

Dit was hun eerste opname voor Columbia Records, in die tijd iets waarop de toen 23-jarige Carter Stanley trots maar ook verbaasd was en wat zij voor bijna onmogelijk hadden gehouden.

De start van een roemruchte carriere van beiden en waar in de bluegrasswereld nog steeds over wordt gesproken ondanks het feit, dat Carter Stanley in December 1966 op 41-jarige leeftijd overleed., terwijl z’n broer Ralph Stanley op dit moment nog steeds actief is in de bluegrasswereld en een waar boegbeeld is voor deze muzieksoort.

Voor u als lezer ook nog even terug naar het najaar van 1966 met nog een “live” optreden van The Stanley Brothers met de song “It Takes a Worried Man” met lead-zang door Carter Stanley.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jim and Jesse - Dear Old Mother

Vervolgens “Medals for Mothers” door Rhonda Vincent & The Rage en ook nog “Dear Old Mother” hier gezongen en gespeeld door het beroemde bluegrass Jim & Jesse McReynolds, die o.a. staat op hun verzamelalbum “In the Tradition” in 1987 uitgebracht door Rounder.

Beide song staan op het album “Mama’s Hand”, een special album voor “Moederdag” in 2002 door Rounder Records uitgebracht.

Een album met 19 “bluegrass” en “mountain songs” over moeder, gespeeld en gezongen door tal van bekende bluegrass coryfeen als Alison Krauss & Union Station, The Johnson Mountain Boys en James King, maar ook uit het verre verleden zoals “The Blue Sky Boys”, “ The Whitstein Brothers en “Connie and Babe & the Backwoods Boys”.

“Medals for Mother” natuurlijk kunt u nog even luisteren naar dit fraaie eerbetoon door Rhonda Vincent middels deze slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Emmylou Harris, Linda Ronstadt and The Seldom Scene - Sweetest Gift

We gaan nog even door met een eerbetoon aan “Moeder” nu door Emmylou Harris en Linda Ronstadt begeleid door The Seldom Scene met de song “Sweetest Gift”.

De “live-opname van deze song vond plaats op 10 november 1986 tijdens de viering van het 15-jarig jubileum van The seldom Scene als groep in het John F.Kennedy Center for The Performing Arts.

Van dit optreden is een CD gemaakt met de naam “The Seldom Scene 15th Anniversary Celebration Live at the Kennedy Center” en in 1988 door Sugar Hill records uitgebracht met kenmerk SH-CD 2202.

Speciaal als eerbetoon voor “A Mother” nog even naar het vermelde “live-optreden” van Emmylou Harris, Linda Ronstadt en The Seldom Scene.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Hank Williams as Luke, The Drifter - I Dreamed about Mamma Last Night

Vervolgens “I dreamed about Mamma last night” ooit geschreven door Hank Williams Sr., maar hier in een ijzersterke vertolking door Johnny Cash.

Dit is natuurlijk wel “pure drama” , maar toch ook gebaseerd op de werkelijkheid.

Veel luisteraars zullen zich wellicht wel een moeder herinneren, die s’avonds in bed ligt te wachten tot haar kind weer veilig thuis is gekomen.

“I dreamed about Mamma last night”stond met nog een aantal andere verhalen op Hank Williams album “Beyond the sunset” in 1963 nog eens uitgebracht door MGM en in 2001 nog weer eens op CD uitgebracht.

Een album met een zeer sobere muzikale achtergrond in de vorm van een orgel, een steel-gitaar en soms niet meer dan z’n eigen gitaar. maar met ijzersterke teksten.

Verbluffende verhalen van Hank Williams in de rol van Luke The Drifter of te wel “Luke de Zwerver” met liedsjes als “Be careful of stones that you throw”, Men with broken hearts, A picture of life’s other side en het aangrijpende “The funeral”.

Heel bijzonder toch wel en bijna niet voor te stellen, dat een man tussen de 20 en 30 jaar in staat was om zulke songs te schrijven.

Johnny Cash begon ooit zijn carriere als countrygospelzanger en met zijn diep resonerende bariton stem gaf hij in 2001 nog een schitterende en gevoelige vertolking aan “I dreamed about Mamma last night”.

Johnny Cash overleed op 12 september 2003 in het zekenhuis van Nashville Tennessee op 70 jarige leeftijd. 

Natuurlijk kunt ook nog even luisteren naar de Johnny Cash versie van de song “I Dreamed About Mamma Last Night” middels een toepasselijke “slide-show”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jaqueline  van der Griend Sings the Hits of Emmylou Harris - Beneath Still  Waters

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu weer tijd voor de nederlandse inbreng in het programma “Country Music Round-Up” met deze keer weer eens Jaqueline van der Griend hier met de song “Stupidville”.

Deze song staat op het album “Echoes of Leaving” van de groep “Cash on Delivery” en waarvan Jaqueline deeluitmaakt als rhytm-gitariste en zangeres.

Op vrijdag 17 juni a.s. treedt de groep “Cash on Delivery” in Leerdam in het Sportpark tijdens de actie “Samenloop voor Hoop”.

“Beneath Still Waters” door Jaqueline van der Griend nog eens voor u als lezer van dit weblog bericht middels een ‘slide-show” en die staat op haar album “Jaqueline van der Griend Sings the Hits of Emmylou Harris” dit jaar opnieuw uitgebracht door Nash Music.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Truck Stop - Kleie Madchen

Vervolgens “Kleine Mädchen” door de Duitse countrygroep “Truckstop” hier met een song, die staat op hun album “Alles Bingo” ooit in 1991 uitgebracht, maar zeer recent opnieuw “geremasterd” uitgebracht door Sony.

Deze zeer succesvolle Duitse groep is al zo’n 41 jaar actief in de countrymuziek en hebben inmiddels tal van CD’s en DVD’s uitgebracht.

In 2008 brachten zij hun toepasselijke album “35 Jahre Country in Deutschland’ via Gloriella Music uit met 16 tracks uit de geschiedenis van Truckstop met als leuk einde de song “Der Sheriff Hat Heute Geburtstag” .

Eind vorig jaar brachten zij nog het album “6Richtige” uit en dat slaat natuurlijk op de samenstelling van de 6 mans formatie Truck Stop”.

Tijd om eens kennis te maken met Truck Stop hier tijdens een “live” optreden in 2007 met hun song uit de eind jaren ’70, “Take It Easy Altes Haus”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Brad Paisley -This Is Country Music

Dan nu naar Nashville Tn voor een optreden van Brad Paisley eerst met de song “This Is Country Music en daarna samen met de country & southernrock groep “Alabama” met de song “Old Alabama” .

Beide vermelde songs zijn op dit moment als single uitgebracht, maar zullen tevens staan op het album “This Is Country Music”, dat in de loop van deze maand zal worden uitgebracht.

Deze song zal ook staan op het nieuwe album “This is Country Music” van Brad Paisley, dat in de loop van deze maand zal worden uitgebracht.

De groep Alabama is afkomstig uit Fort Payne Alabama en werd in 1969 opgericht door Randy Owen met lead-zang en z’n neef Teddy gentry op basgitaar en achtergrond zang en al snel kwam daar ook nog Jeff Cook bij op gitaar, viool en keyboard.

In mei 2002 kondigden zij hun “Farewell Tour” aan en die plaatsvond met optredens in geheel Amerika gedurende de jaren 2003 en 2004.

Maar dit jaar een kleine reunie en kwamen zij tijdens de ACM Awards festival 2011 weer bij elkaar om dus deze song “Old Alabama” te spelen en waarin ook nog een aantal regels van hun song “Mountain Music” (hun country tophit van 1982 en tevens titelsong van hun album) voorkomen.

Nu ook nog even naar het 2011 ACM Award festival met een “live’ optrede van Brad Paisley met de song “This is Country Music”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Chris Young -Tomorrow

Vervolgens “Tomorrow” door Chris Young hier met de song, die in februari j.l. als single werd uitgebracht door RCA en die naar verwachting zal staan op z’n binnenkort uit te brengen album “Neon”.

Sinds zijn eerste optreden in de Nashville Star televisie show in 2006 heeft hij inmiddels middels RCA twee albums uitgebracht.

Z’n eerste album met z’n eigen naam en in 2009 het succesvolle album “The man I Want to Be” met een mooie bariton zangstem, een mix van George Strait en de donkerbruine stem van Josh Turner.

Voor u als lezer ook nog een fraaie video-clip van Chris Young hier met de song “Tomorrow”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Gene Watson and Mark Chesnutt - This Side of the Door

Dan gelet op de tijd op naar onze uitsmijters Gene Watson samen met Mark Chesnutt hier met de song “This Side of the Door”, die staat op het album “In a Perfect World” van Gene Watson in 2007 uitgebracht door Sanachie.

Na heel veel countryhits in de jaren ’70 en ’80 bij Capitol en MCA verdween de tradtionele countryzanger Gene Watson net als Merle Haggard en George Jones van de voorgrond ook al omdat zij geen deel uitmaakten van de “trends”. Meer pop-country, soms pop-muziek met een vleugje country.

Hij bleef z’n tradtional country trouw en maakte in de jaren ’90 ook nog een aantal fraaie countrygospel albums.

In 2007 ging hij aan de slag voor het fraaie label Sanachie en maakte samen met een aantal vrienden onder wie Vince Gill, Lee Ann Womack, Rhonda Vincent en Joe Nichols het album “In a Perfect World”.

In 2008 werd door Humphead het verzamel album “Matters of the Heart” uitgebracht met fraaie muziek uit de periode 1980-1985 en vervolgens in 2009 via Sanachie ook nog het album “A Taste of the Truth” met o.a. Trace Adkins en ook weer Rhonda Vincent. Van dit album wellicht in een volgend “Countrymusic Round-Up” programma ook nog eens een lied, zoals bijvoorbeeld in de hieronder vermelde video-clip.

Tot slot natuurlijk nog een fraaie video-clip van Gene Watson hier samen met Rhonda Vincent met de countryballade “ Together Again” , die staat ook op het album “In a Perfect World”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: mei 3 ‘11 19.00 – 20.00 uur heruitzending op mei 7 ‘11 12.00-13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***          Titel muziek ***              Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. Austin  Lounge Lizards   ***  Forty years Old and I’m Livin’ in My Mom’s Garage   ***   Sugar Hill Records

3. Don Rigsby   ***   If I’d Had a Mother Like You   ***   Sugar Hill Records

4. The Stanley Brothers & The Clinch Mountain Boys   ***   A Vision of Mother   ***   Bear Family Records

5. Rhonda Vincent   ***   Medals for Mothers   ***   Rounder Records

6. Jim and Jesse McReynolds   ***   Dear Old Mother   ***   Rounder Records

7. Emmylou Harris, Linda Ronstadt & The Seldom Scene   ***   Sweetest Gift   ***   Sugar Hill Records

8. Johnny Cash   ***   I Dreamed about Mamma Last Night   ***   Lost Highway

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***   agendamusic   ***   Mercury Records

10. Jaqueline van der Griend   ***   Stupidville   ***   Rounder Europe/DCMA

11. Truck Stop   ***   Kleine Mädchen   ***   Sony/Gloriella Music

12. Brad Paisley   ***   This Is Country Music + Old Alabama   ***   Arista/Sony Nashville

13. Chris Young   ***   Tomorrow   ***   RCA

14. Gene Watson & Mark Chesnutt   ***   This Side of the Door   ***   Sanachie

Be There Next Week! same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *