Stone Walls and Steel Bars

Ralph Stanley - I'm a Man of Constant Sorrow

Op vrijdag, 25 februari j.l. vierde de bluegrasslegende, Ralph Stanley zijn 84ste verjaardag in z’n huis in zuidwest Virginia en natuurlijk in dit programma terug in de tijd naar 1963 samen met z’n broer Carter Stanley en de begin jaren ’70 met de Clinch Mountain Boys en ook nog met Ricky Skaggs en Keith Whitley.

We beginnen het programma ook geheel in de bluegrass stijl met The Gibson Brothers met twee songs van hun nieuwe album “Help My Brother”.

Vervolgens gaan we naar de akoestische countrymuziek door Kimmie Rhodes samen met Willie Nelson. Dan is het ook al weer tijd voor de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gevolgd door de nederlandse bijdrage in dit programma door de Arnhemse rock’a billygroepgroep “Ed & The Fretmen” en ook nog Maureen McGillavry uit de provincie Utrecht met een nieuwe single.

Daarna gaan we naar Nashville TN voor muziek uit de film “Country Strong” met de titelsong door de hoofdrolspeelster Gwyneth Paltrow en ook nog Lee Ann Womack met de song “Liars Lie” en treedt Trace Adkins op als uitsmijter van dit programma met de song “Timing Is Everything”.

The Gibson Brothers - Talk to Me

“Help My Brother” en “Talk to Me” door The Gibson Brothers hier met twee songs, die staan op hun nieuwe album “Help My Brother” zeer recent uitgebracht door Compass Records.

Hun tiende album is door enthousiaste fans inmiddels uitgeroepen tot hun beste album tot dusver.

De 2010 IBMA Award winnaars, The Gibson Brothers, Eric en Leigh worden algemeen beschouwd als het beste broersduo in de hedendaagse bluegrassmuziek.

Tijd om weer eens kennis te maken met The Gibson hier in de Compass studio met een aantal korte fragmenten van tracks van hun nieuwe album “Help My Brother”

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Het album “Help My Brother” bevat 12 songs, waarvan de meeste origineel zijn en waarbij zowel het samenspel van de groepsleden als ook de individuell bijdrage van de groepsleden Clayton Campbell op viool, Joe Walsh op mandoline en Mike barber op de staande bas zorgen voor schitterende bluegrassmuziek.

Tal van gasten leveren hier en daar ook nog een fraaie muzikale bijdrage zoals Ricky Skaggs op mandoline, Alision Brown op banjo, Mike Witcher op dobro en u hoorde ook nog de huidge “Bluegrasszangeres van het Jaar” Claire Lynch samen met Eric en Leigh Gigson in de song “Talk to Me”.

Het thema van het album gaat over de werkelijk belangrijke dingen in het leven.Een boodschap, die afkomstig is uit de kinderjaren van The  Gibsonn Brothers, die samen opgroeiden op de familieboerderij in het noordwesten van de staat New York.

De song “Help My Brother” geschreven door Leigh Gibson zet deze “gouden regel” nog eens opnieuw in de schijnwerpers.

Zoals reeds gezegd de meeste songs zijn door henzelf geschreven, maar op dit album toch ook nog een eerbetoon aan twee klassieke bluegrassbroers duo’s n.l. middels hun versie van “He Can Be Found in a Mother’s Smile” van The Louvin Brothers en “I’ll Love Nobody But You” van Jim & Jesse McReynolds.

Toch ook nog even The Gibson Brothers hier tijdens een “live’ optreden met de song “Hand Me Down My Walking Cane”  tijdens het Grey Fox Festival 2010 in oak Hill NY.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ralph Stanley - I'm a Man of Constant Sorrow

En dan is het nu tijd voor de jarige Ralph Stanley samen met de Clinch Mountain Boys hier met de song “I’m a Man of Constant Sorrow” door Rebel Records uitgebracht in 1972 en deze song zou later de bluegrass muziek grote bekendheid bezorgen middels de film “O Brother Where Art Thou”.

Op vrijdag, 25 februari vierde Ralph Stanley z’n 84ste verjaardag in redelijke gezondheid herstellende van een hartoperatie, waarbij een “pace-maker” werd aangebracht.

Nieuwe optredens van Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys staan inmiddels al weer ingeroosterd.

Hier voor nog even een kort interview in 2008 van Ralph Stanley door Bill Gaither met vervolgens de bluegrass gospel “I’ll Answer the Call” tijdens een opname voor de DVD “A Country Bluegrass Homecoming Volume One”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Stanley Brothers - Together for the Last Time

Verder terug in de tijd van Ralph hier nog samen met z’n broer Carter in dit programma ook nog de song “Stone Walls & Steel Bars” in 1963 uitgebracht door het legendarische countrymuziek label King Records.

In 1971 werd door Rebel Records heel toepasselijk nog het album “Together for the last Time “ uitgebracht, waarop ook deze song staat vermeld. In 1966 werd Carter Stanley ziek en overleed op 1 december van dat jaar.

Na enige tijd pakte Ralph Stanley de draad weer op en startte met de Clinch Mountain Boys, die tot op de dag van vandaag nog steeds actief optreden en samen met Ralph bezig zijn met een gospelalbum “A Mother’s Prayer” , dat op 19 april a.s. door Rebel Records zal worden uitgebracht.

Voor u als lezer ook nog deze zeer unieke video-clip van een “live” optreden van Carter en Ralph Stanley met George Shufler op gitaar met de song “Rank Stranger” .

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Keith Whitley and Ricky Skagss - Don't Cheat in My Hometown

Vervolgens ook nog “Don’t Cheat in My Hometown” door Ricky Skaggs en Keith Whitley hier met een song, die staat op hun album “Second Generation Bluegrass”  ooit opgenomen op 29 en 30 juni 1971 en op LP uitgebracht.

In 2001 werd dit album vervolgens door Rebel Records op een CD geperst en uitgebracht. Zeer de moeite waard. 

Zowel Ricky Skaggs als Keith Whitley maakten toen deel uit van de Clinch Mountain Boys met Ralph Stanley op de banjo , Curley Ray Cline op de viool, Jack Cook op de staande bas, Roy Lee Centers op de gitaar evenals trouwens Keith Whitley en Keith natuurlijk met lead-zang evenals natuurlijk Ricky Skaggs tevens op de mandoline en viool.

In 1971 werd trouwens door het label Jalyn ook nog een album met de titel “Tribute to the Stanley Brothers”uitgebracht van Keith Whitley en Ricky Skaggs.

U kunt ook nog even luisteren naar Keith Whitley & Ricky Skaggs hier met de song “Don’t Cheat on Me in My Hometown” middels een “slide-show” met herinneringen aan de in 1989 overleden Keith Whitley.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Kimmie Rhodes and Willie Nelson - Contrabandistas

Dan nu naar Texas voor de song “ Contrabandistas” of te wel “ Smokkelaars ” door Kimmie Rhodes hier samen met Willie Nelson.

Kimmie Rhodes heeft samen met Willie Nelson een mooi album gemaakt met de naam “Picture in a frame” in juni 2003 uitgebracht door Sunbird Records.

In 1996 had zij ook al in vokale samenwerking met Willie Nelson, Waylon Jennings en Townes van Zandt het schitterende album “West Texas Haven” uitgebracht. Als u als lezer dit album nog niet in uw bezit heeft, adviseer ik over te gaan tot de onmiddellijke aanschaf van deze fraaie CD.

Niet voor niets heb ik aangegeven, dat het album “West Texas Haven” een schitterend fraai countrymuziek album is en dat niet mag ontbreken in uw verzameling.

Luister maar eens naar Kimmie Rhodes hier samen met Waylon Jennings met de song “Be Mine”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ze behoort voor mij tot een van de betere Amerikaanse countryzangeressen, waarbij ik het aan één

 kant jammer vind, dat we niet meer van haar over de radio horen, aan de andere kant blijven haar songs wel meer puur country en niet zo commercieel als de hedendaagse Nashville countrymuziek.

Van het album “Picture in a Frame” in dit programma u ook nog de mooie ballade “Til I Gain Control Again’ ooit geschreven door Rodney Crowell.

Kimmie Rhodes - Dreams of Flying

De Texaanse is een zangeres van het kaliber Emmylou Harris. In Amerika is Rhodes een superster, hier in Europa is ze minder bekend al hoewel de BBC-TV een special over haar uitzond. In Music City Austin, Texas werd ze ontdekt door Willie Nelson. Ze deed concerten, nam albums op met wereldbekende collega artiesten en werd gevraagd voor tal van radio- en TV-programma’s. Ze treedt op in een band met haar man en zoon, maar soms ook met een andere bezetting. Haar liedjes worden gecovered door grote namen in het genre, Willie Nelson, Wynonna Judd, Trisha Yearwood, Mark Knopfler, Emmylou Harris, enz.

De concerten van Kimmie Rhodes zijn bloedstollend mooi en dus opgelet, want gedurende de eerste twee weken van april zal zij op diverse podia in Nederland optreden samen met haar echtgenoot, Joe Gracey, op de staande bas en haar zoon, Gabe Rhodes, op gitaar, piano en harmonica en ook met zang met ongetwijfeld mooie songs van haar nieuwe album “ Dreams of Flying”. 

Deze video-clip mag u ook niet missen!  Kimmie Rhodes in januari j.l. tijdens een “live” optreden  in The Breeze Bar in Maiden Kent Engeland met de song “Til I Gain Control Again”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ed and The Fretmen in Cafe Daniels te Wageningen

Ed & the Fretmen in Cafe Daniels te Wageningen.

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu weer tijd voor de nederlandse inbreng in het programma “Country Music Round-Up” met om te beginnen uit Arhem Ed & The Fretmen hier met de song “While I’ve Got It on My Mind”.

Zij traden op tijdens de jaarvergadering van de DCMA en het was een heel plezierige dynamische kennismaking in de rockabilly sfeer met een hoog Cash gehalte.

Hoog tijd om eens kennis te maken met Ed & The Fretmen, die u van harte welkom heten in hun eerste video-clip.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Maureen MacGillavry on stage

De volgende nederlandse bijdrage is  “Love Will Blossom in Your Life” door Maureen McGillavry hier met een song, die staat op het verzamelalbum “Country 2011’ uitgebracht namens de DCMA door Nash Music.

Een album met 21 songs ingebracht door tal van bekende en minder bekende countrymusici en die middels dit album meer bekendheid kunnen geven aan hun countrymuziek.

DCMA 2011 Album

Het album wordt gratis verstrekt aan de leden van de Dutch Country Music Association, waaronder natuurlijk ook veel country DJ’s, waartoe uw samensteller en presentator van “Countrymusic Round-Up” ook behoort. Neem eens een kijkje in de website van deze vereniging, waarvan u ook lid kunt worden voor een bedrag van  € 18.– per jaar dan wel gewoon het album bestellen.

Onder de bekende groepen, die er op staan o.a. ook Change of Key,  4 Wheel Drive,  Cash on Delivery, Texas Renegade en Savannah.

Ook de song “While I’ve Got It on My Mind” van Ed & The Fretmen uit Arnhem staat er ook op.

Dan nu terug naar Nashville TN en muziek uit de film “Country Strong” met de titelsong door Gwyneth Paltrow.

Gwyneth Paltrow - Country Strong

Van de sountrack van de film is een CD uitgebracht met 13 songs gezongen en gespeeld door niet alleen de hoofdrolspelers Gwyneth Paltrow en Garret Hedlund, maar ook Lee Ann Womack, die u in dit programma hoorde met de song “Liars Lie” en Trace Adkins met de song “Timing Is Everything”.

Ook Tim McGraw en Leighton Meester, die eveneens een aanzienlijke bijrol spelen in de film, zijn met songs aanwezig.

Voor u ook nog hoofdrolspeler Garrett Hedlund hier met de song “Chances Are”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Al met al een fraai album met hedendaagse pop-countrymuziek en zeer de moeite waard werd op 25 oktober 2010 uitgebracht door RCA, terwijl de film sedert 7 januari j.l. overal in de theaters beschikbaar is.

“Give in to Me” op het album gezongen door Faith Hill, maar voor u als lezer van dit weblogbericht de film versie van Garrett Hedlund hier samen met Leighton Meesters.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Mar. 1 ‘11 19.00 – 20.00 uur heruitzending op Mar. 5 ‘11 12.00-13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***          Titel muziek ***              Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   ***   intromusic   ***   BGO Records

2. The Gibson Brothers   ***   Help My Brother   ***   Compass Records

3. The Gibson Brothers & Claire Lynch ***   Talk to Me   ***   Compass Records

4. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys   ***   I’m a Man of Constant Sorrow   ***   Rebel Records

5. The Stanley Brothers   ***   Stone Walls & Steel Bars   ***   King/Rebel Records

6. Keith Whitley & Ricky Skaggs   ***   Don’t Cheat in My Hometown   ***   Rebel Records

7. Kimmie Rhodes & Willie Nelson   ***   Contrabandistas   ***   Sunbird

8. Kimmie Rhodes & Willie Nelson   ***   ‘Til I Gain Control Again   ***   Sunbird

9. Earl & Randy Scruggs  and Doc Watson  ***   Keep on the Sunny Side   ***   agendamusic   ***   Mercury Records

10. Ed & The Fretmen   ***   While I’ve Got It on My Mind   ***   DCMA/Nashmusic

11. Maureen McGillavry   ***   Love Will Blossom in Your Life   ***   DCMA/Nashmusic

12. Gwyneth Paltrow   ***   Country Strong   ***   RCA

13. Lee Ann Womack   ***   Liars Lie   ***   RCA

14. Trace Adkins   ***   Timing Is Everything   ***   RCA

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *