Staan My By

Die Radio Kalahari Orkes - Staan My By

In verband met het WK-Voetbal in dit programma speciale aandacht voor de folk en countrymuziek uit Zuid-Afrika met Chris Chameleon en zijn album “Ek Vir Jou”. Vervolgens toch wel heel bijzondere opnames uit 1962 van Jim Reeves met een aantal songs in de Zuid-Afrikaanse taal.

Maar zoals u van ons gewend bent beginnen met de bluegrass deze keer verzorgd door The Chapmans met een aantal songs van hun nieuwste album “Grown Up”.

Halverwege het programma natuurlijk nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio.

Normaal gesprokenis het daarna tijd voor de countrymuziek uit Nederland, maar deze keer gaan we gewoon door met de Zuid-Afrikaanse bijdrage met bijzondere opnames van het radio Kalahari Orkes en hun albums “Heuningland” en “Nagloper”.

Als uitsmijter uit de omgeving van Pretoria nog de groep “Die Melktert Kommissie” met twee songs van hun laatste album “Vergewe en Vergeet”.

The Chapmans - Love's Gonna Live Here

“She’s the One” door The Chapmans hier met een song, die staat op hun nieuwste album “Grown Up” of te wel “Volwassen geworden” en die op 9 februari van dit jaar werd uitgebracht door Compass Records.

Van dit album hoorde u ook nog de songs “Why Did You Lie” en de bekende “Buck Owens song” “Love’s Gonne Live Here” en waarbij de groep vokaal wordt bijgestaan door de bekende blugerasszangeres en mandolinespeelster Rhonda Vincent.

U kunt alvast even kennismaken met The Chapmans tijdens een “live” optreden met de song “Follow Me To Tennessee” tijdens de Bluegrass Underground in de Volcano Room op 20 maart j.l. in de Cumberland Caverns.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De groep bestaat uit de vader Bill en zoons Jason, Jeremy en John Chapman op respectievelijk banjo , staande bas, mandoline en tenslotte banjo, gitaar en viool en natuurlijk zingen ze allemaal.

Zij werden verder nog bijgestaan door Stuart Duncan op viool, Rob Ickes op dobro en Noam Pikelny op de banjo.

In tegenstelling tot de gebruikelijke situatie bij bluegrass familiegroepen zoals “The Reno’s” en “The McCoury’s” bij de Chapmans geen voorouders, die betrokken waren bij de muziek, maar wel een gezamelijke liefde voor de muziek van bluegrassgroepen als “Hot Rize” en “Front Range”.

Begin 1990 speelden zij voornamelijk tijdens lokale gebeurtenissen en kleine gelegenheden en maakten ook een aantal albums.

In 1998 verhuisden zij naar de staat Missouri en dat was ook het jaar, dat zij door de SPBMA ( Society of the Preservation of Bluegrass Music in America) werden uitgeroepen tot “International Bluegrass Band of the Year”.

De tijd ging snel en in 2009 kwamen zij er achter, dat het al weer twintig jaar geleden was, dat de groep in hun staat Colorado werd opgericht met toen ook moeder Patti. Toen Patti niet meer wilde spelen, nam zoon Jason haar rol over.

Inmiddels dus “Grown Up” en dus tijd voor een fraai album met een toepasselijke titel en tal van songs uit hun verleden in een nieuw jasje gestoken. Zeer de moeite waard!

The Chapmans hier met “Bubble Gum Baby”, een song, die staat op het album “Grown Up” en een mooi voorbeeld is van Texas-Swing in bluegrass stijl.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Chris Chameleon - Eerste Oogopslag

Vervolgens “Eerste Oogopslag”en de titelsong “Ek Vir Jou” door Chris Chameleon van z’n album, dat in 2007 werd uitgebracht en in Nederland door Excelsior Recordings.

Chris Chameleon, pseudoniem van Chris Mulder (Johannesburg, 28 juli 1971) is een Zuid-Afrikaanse zanger en bassist. Hij zingt zijn liedjes voornamelijk in het Afrikaans.

In Nederland worden zijn albums uitgebracht door het label Excelsior Recordings gevestigd te Utrecht.

Alle songs op “Ek Vir Jou” zijn geschreven door zanger/schrijver/gitarist Chris, terwijl in de beleidende tekst van het album in de Afrikaanse taal leuk de achtergrond en de redenen van de liedjes zijn beschreven.

Zijn stem maakt soms onnavolgbare capriolen langs de 4 octaven die hij met zijn stem weet te bereiken. 

“Ek Vir Jou”, zijn laatste album tot dusver, vertelt het verhaal van de ontwikkeling van een romantische relatie: van liefde op het eerste gezicht tot en met het uiteindelijk verbreken van de relatie.

“Eerste Oogopslag”, die ook als single werd uitgebracht was vanaf eind april/begin mei 2008 op de Nederlandse radio te horen. ( O! Kan Dit Wees Dat Met Die Eerste Oogopslag Dit Liefde kan Wees!)

Natuurlijk kunt U als lezer ook even kennismaken met Chris Chameleon en de song “Eerste Oogopslag” middels een fraaie video-clip afkomstig van de DVD “Klassieke Chameleon”.

Gewoon ven doorschakelen/Just use the Link!

Chris begon in de jaren negentig zijn muziekcarrière als onderdeel van de formatie “Blue Chameleon” en dus heeft u hierbij gelijk een uitleg over z’n huidige artiestennaam.

Vanaf 1997 was hij tevens frontman van de Zuid-Afrikaanse punkband “Boo!”, die in totaal achthonderd keer optrad in zeventien verschillende landen.

In 2005 brengt Chameleon zijn eerste soloplaat uit “Ek Herhaal Jou”. Hierin zingt hij liedjes, begeleid met gitaar (singer-songwriter).

De liedjes zijn gebaseerd op gedichten van de door zelfmoord overleden dichteres Ingrid Jonker.

De plaat bereikte de gouden status in Zuid-Afrika in juli 2006 en de platina status in december 2007. In 2006 bracht Chameleon een Engelstalig solo-rock album “Shine”uit en een Afrikaanstalig album “7de Hemel”, dat na twee maanden de platina status bereikte.

In 2009 verscheen een registratie van zijn concert op het Eindhovense Folkwoods Festival van augustus 2007 op cd.  Chameleon trad in Nederland regelmatig samen op met Spinvis.

Jim Reeves - Jy Is My Liefling

Dan nu ver terug in de tijd naar 1962 met Jim Reeves, die tijdens zijn tournee door Zuid-Afrika ook een aantal songs in de Afrikaanse taal song zoals “Jy is my liefling”.

“Jy Is My Liefling” ooit in 1963 door RCA natuurlijk uitgebracht op een LP. Op die LP stonden 10 songs, maar in 1995 werden deze songs tezamen met nog een aantal bewaarde opnames uit de begin jaren ‘60 opnieuw op een CD uitgebracht door BMG Records Africa.

U kunt als lezer ook nog even luisteren naar Jim Reeves hier in de Afrikaanse taal met de song “Ek Verlang Na Jou”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

In totaal 16 songs gezongen door Jim Reeves en waarvan in dit programma ook nog de titelsong “Jy Is My Liefling”, “Ek Verlang Na Jou” , “Geboorte Plaasie” en “Net ’N Stille Uurtjie”.

Tijdens zijn tournee door Zuid-Afrika samen met z’n onafscheidelijke “Blue Boys” , pianist Floyd Cramer  en gitaarspeler Chet Atkins zong hij tijdens z’n optreden in het Bloemfonteinstation tot groot enthousiasme van het publiek ook een aantal songs in de Zuid-Afrikaanse taal.

In 1962 keerde hij nog eens terug naar Zuid-Afrika om daar de hoofdrol te spelen in de muziekfilm “Kimberley Jim” en bij terugkeer in de Nashville studio werd Louis Combrinck in Johannesburg door RCA benaderd om nog een aantal songs te selecteren en te zorgen voor een Afrikaanse tekst.

Tot slot nog even terug naar 1963 en een uniek interview van Jim Reeves over zijn bezoek aan Zuid-Afrika, de film Kimberley Jim en de countrymuziek in Nashville en z’n Afrikaanse countrysongs.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Louis ging vervolgens met de songs naar Nashville om Jim Reeves te helpen met de uitspraak en de beteknis van de tekst.

Het album “Jy Is My Liefling” van Jim Reeves toch wel bijzondere countrymuziek uit een grijs verleden.

De Zuid-Afrikaanse televisie en filmster Patricia Lewis zong 2003 in de studio nog eens mee met de oorspronkelijke opname “Jy Is My Liefling” van Jim Reeves.

Een mooi en uniek duet hier in het bericht van deze week.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Logo Radio Kalahari Orkes

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio deze keer geen aandacht voor de nederlandse countrymuziek, maar gaan we gewoon verder met bijzondere “Afrikaanse” countrymuziek en de microfoon is nu voor de bijzondere groep “Radio Kalahari Orkes” hier met de songs “Staan My By” en “Transboer”.

Deze songs staan van het Radio Kalahari Orkes ook wel aangeduidt met RKO staan op hun album “Heuningland” uitgebracht door Rhytyhm Records.

Deze video-clip mag u niet missen! Radio Kalahari Orkes hier met de song “Staan My By, My Bra”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

In een publicatie van een Afrikaanse uitgever trof ik nog een schitterende beschrijving aan, die ik u als lezer niet wil onthouden.

Quote

Die gewilde Radio Kalahari Orkes se eerste album, Stoomradio, het gouestatus behaal. Nou is hulle terug met hulle derde album, Heuningland, ‘n hutspot van musikale style met vele talentvolle gaskunstenaars, onder andere Valiant Swart, Chris Chameleon en “snert-rapper” Jack Parow.

Heuningland is so Suid-Afrikaans soos koeksusters, biltong en mampoer, maar opgekikker met sprinkels Spaans, hier en daar ‘n Keltiese klankie en ‘n viool wat deurgaans die duiwels laat dans.

Met 15 liedjies wat wissel van vlymskerp, tong-in-die-kies sosiale kommentaar, sommige stuitig en sommige mymerend melancholies, is dit die antemiese, uit-volle-bors-saamsing-treffer “Staan My By” wat kop en skouers uitstaan as die lied wat Suid-Afrikaners regoor die wêreld se hartsnare gaan roer.

Mens kan “Staan My By” reeds in jou geestesoor hoor waar dit om braaivleisvure, langs sportvelde, op skoolverhoë en blêrend uit karradios regoor die land opklink. Met Rian Malan se raakvat-lirieke, Chris Chameleon se goue stem en Ian Roberts se eiesoortige sjarme is “Staan My By” ‘n treffer van De La Rey-stoffasie.

Unquote

Daar kan mijn toelichting niet tegen op! Onmiddellijk aanschaffen is mijn devies!

Radio Kalahari Orkes - Suikerbos

Dan nu nog van het RKO de song “Suikerbos”, die staat op hun album “Nagloper” in 2007 uitgebracht.

Een soort eerbetoon aan de legendarische Afrikaanse folksinger/songwriter David de Lange uit de jaren 30 en tevens schrijver van deze ook in Nederland toch wel bekende song.

Quote

Hy het flambojant aangetrek en wild geleef. Mampoer gesuip en meisies betower. Vir vyf asemrowende jare die land aan die brand gespeel met rou, vurige en aardse boeremusiek. Hy was… David de Lange, Vastrapkoning van die Witwatersrand

“Suikerbossie”, “Jy is my liefling” en “Waar is Moeder” is maar ‘n paar van die liedjies wat De Lange bekend gemaak het en wat tot vandag nog deur die volk gesing word.

Ian Roberts is nou te sien in Suikerbos, ‘n eenman vertoning wat die verhaal vertel van die lewe van ‘n briljante musikant en rebel wat 60 jaar te vroeg vir sy tyd geleef het.

Die teks is geskryf deur Rian Malan en regie behartig deur Albert Maritz. Met Ian Roberts as Dawie de Lange en sy makkers, die boeremusiek rebelle van die Dertigs…

Unquote

Poster Nagloper - Dawie de Lang

Het radio Kalahari Orkes met Wynand Dawel op viool,Kaartji Davids op banjo, Michael Canfield op drums en ‘kartondoos’, Rian Malan op baritone gitaar, met frontzanger en leider van de groep Ian Roberts, Elton Landrew en Christine Roberts.

En dan nu natuurlijk nog de fraaie video-clip van het RKO met de song “Suikerbos”, die dus staat op hun album “Nagloper” in 2007 uitgebracht door Terra.

U kunt dit lied vast nog wel meezingen.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Die Melktert Kommissie - Afguns

Vervolgens onze uitsmijter van dit programma “Afguns” door de Zuid-Afrikaanse groep “Die Melktert Kommissie” met leadzangeres Lucinda Strydom hier met de songs “Afguns” en “Familie Song”, die staan op hun laatste album “Vergewe en Vergeet” in 2009 uitgebracht door Hathor Records.

Ook even kennismaken met Die Melktert Kommissie hier met de song “My Engel”. Deze song staat op hun album “Wonderwoorde”  in 2006 uitgebracht door Hathor Records.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

De groep kondigde in december 2009 in het Dorpstraat Teater in Stellenbosch hun laatste gezamelijke optreden aan met de mededeling:

Quote

Na 7 jaar van musiekmaak as Die Melktert Kommissie het hulle besluit om op dinge te fokus soos studeer, werk en dalk selfs ander genres van musiek.

Op die vraag of daar in die toekoms nog ‘n album gaan wees was die antwoord: Julle sal moet wag en sien!

Unquote

Die Melktert Kommissie - My Engel

Lucinda Strydom, leadzangeres en songschrijfster van o.a. “My Engel”, “Wonderwoorde”en “Proudly South-African” is inmiddels als solo-artiest verder gegaan

Tot slot van dit speciale programma nog de song “Erens in Afrikaans” door Die Melktert Kommissie en die ook staat op hun album “Wonderwoorde”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Melktert - Hmmmm, Lekker!!!

Voor de liefhebbers van MELKTERT (MELKTAART) voor de aardigheid nog even het recept: 7 dl melk ; kaneelstokje; 15 g maïzena (2 eetlepels); 40 g suiker (3 eetlepels); ½ theelepel zout; 30 g boter (2 eetlepels); 3 eieren; bladerdeeg; kaneel vermengd met suiker

Verwarm de melk en het kaneelstokje au bain marie. Meng maïzena, suiker en zout en roer er wat melk door. Breng het geheel over in de bain marie pan en roer tot het mengsel dik wordt. Laat het in de afgesloten pan nog 15 minuten gaan. Neem de pan van het vuur en roer er de boter door. Laat afkoelen, neem het kaneelstokje uit de pan en roer er de geklopte eieren door. Bekleed een springvorm met het bladerdeeg, dun uitgerold en vul de vorm met het mengsel. Bak de taart in een warme oven (200 ºC) gedurende 20 minuten. Neem de temperatuur dan terug tot 180 ºC voor de laatste 10 minuten. Strooi er voor het opdienen nog wat kaneelsuiker overheen.

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Juni 15 ‘10 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Juni 19 12.00-13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. The Chapmans   ***   Love’s Gonna Live Here   ***   Compass Records

3. The Chapmans   ***   Why Did You Lie   ***   Compass Records

4. The Chapmans   ***   She’s The One   ***   Compass Records

5. Chris Chameleon   ***   Eerste Oogopslag   ***   Excelsior Recordings

6. Chris Chameleon   ***   Ek Vir Jou   ***   Excelsior Recordings

7. Jim Reeves   ***   Jy Is My Liefling   ***   BMG Records Africa

8. Jim Reeves   ***   Ek Verlang Na Jou   ***   BMG Records Africa

9. Jim Reeves   ***   Geboorte Plaasie   ***   BMG Records Africa

10. Jim Reeves   ***   Net ‘N Stille Uurtjie   ***    BMG Records Africa

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep On The Sunny Side   ***   agendamusic   ***   Mercury Records

12. Radio Kalahari Orkes   ***   Staan My By   ***   Rhythm Records

13. Radio Kalahari Orkes   ***   Transboer   ***   Rhythm Records

14. Radio Kalahari Orkes   ***   Suikerbos   ***   Terra

15. Die Melktert Kommissie   ***   Afguns   ***   Hathor Records

16. Die Melktert Kommissie   ***   Familie Song   ***   Hathor Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *