Out Among the Stars

Blue Highways - Out Among the Stars

In dit programma weer eens  aandacht voor de alternatieve countrymuziek ook wel eens aangeduid als Americana met o.a. The Cash Brothers uit Canada, Chip Taylor & Carrie Rodriguez uit Texas.

Maar zoals u van ons gewend bent beginnen we met de bluegrass dit keer verzorgd door John Starling & vrienden.

Vervolgens zeer bijzondere folk en countrymuziek van het album “Going Up on the Mountain” door Jody Stecher.

Halverwege het programma de agenda met

een overzicht van de countrymuziek-evenementen in de regio en daarna natuurlijk ook nog de nederlandse bijdrage aan dit programma deze keer door zanger/schrijver/gitarist Ruud Hermans en ook nog eens Cash on Delivery met Jaquelien van der Griend en de song “Stupidville”.

Daarna besteden we ook nog aandaxcht aan een aantal Independent countrymusici met Stacy Grubb in bluegrasssfeer, old-timer Brock Easterbrook uit Canada en is Todd Jones uit Nashville TN onze uitsmijter met zijn net uitgebracht single “Sittin’ in Atlanta Station.

John Starling - Carolyn at the Broken Wheel Inn

We begonnen dit programma met de song “Carolyn at the Broken Wheel Inn” gevolgd door “He Rode All the Way To Texas” door John Starling.

Deze songs staan op z’n schitterende album “Long Time Gone” in 1990 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Dit is een album, die je steeds maar weer kunnen draaien met medewerking van o.a. Lowell George, Ricky Skaggs, Tony Rice, Sam Bush en zoals wellicht ook heeft gehoord met vokale ondersteuning door Emmylou Harris evenals Fayssoux Starling destijds de echtgenote van John.

Nog even naar 1994 met John Starling op rhythm-gitaar tijdens een “live” optreden met o.a. Tony Rice op lead-gitaar en Sammy Shelor op de banjo.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

John Starling - Two Two Blue Eyes

Vervolgens  de song “Those Two Blue Eyes” door John Starling & Carolina Star en die staat op hun vrij recente album “Slidin’ Home” op 20 februari 2007 uitgebracht door Rebel Records.

John Starling hier met rhythm-gitaar en lead-zang, z’n oud-collega van Seldom Scene Mike Auldridge multi-instrumentalist op bas, gitaar, “lap-steel” en zeer herkenbaar de resonator-gitaar met achtergrond-zang evenals trouwens z’n collega van het 1ste uur bassist Tom Gray, de bekende Jimmy Gaudreau op mandoline, mandola en bazouki, Rickie Simpkins op viool en mandoline, Jon Randall op gitaar en mandoline, Larry Stephenson op mandoline, Pete Wasner op Wurlitzer en zoals reeds eerder vermeld Emmylou Harris met vokale ondersteuning.

Een gedeelte van het interview van de bekende producer George Massenburg met John Starling en Emmylou Harris over de introductie van het album “Slidin’ Home”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

John Starling, geboren op 26 mei 1940in Durham North Carolina en één van de oprichters van de Seldom Scene, die de groep eind jaren 70 verliet om in de begin jaren ‘90 nog voor een jaartje terug te komen, nu dus samen met Mike Auldridge en Tom Gray terug met de groep Carolina Star en een schitterend bluegrass album met de toepasselijke naam “Slidin’ Home” uitgebracht door Rebel Records. Zeer de moeite waard om inmiddellijk aan te schaffen.

 Als lezer kunt u nog even luisteren naar een duet van Emmylou Harris en John Starling hier met de “Billy Shaver” song “Old Five and Dimers”, die ook staat op het album “All I Intended to Be” uitgebracht op 10 juni 2008 door Nonesuch.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jody Stecher - Turtle Dove

Dan nu naar Jody Stecher hier met de song “Turtle Dove”, die staat op de verzamel CD “Going up on the Mountain”. Deze schijf bevat zo’n 19 tracks met een schitterende melange van “bluegrass” ,“old-time” en folk muziek en is vorig jaar uitgebracht door Acoustic Disc onder kenmerk ACD-39.

Acoustic Disc is de maatschappij van David Grisham, de mandolinespeler van de bluegrassgroep “Old en In the Way” met Peter Rowan, Jerry Garcia en bassist John Kahn. Maar terug naar “Turtle Dove”

“ Turtle Dove Done Drooped His Wing” of te wel “De tortelduif liet z‘n vleugel zakken” en dat ziet er natuurlijk niet gezond uit voor betrokkenene, een wel heel bijzondere tekst in het refrein van deze bluegrass-gospel.  N.l. “Sasalado on Salasari”.

Je kunt er nog uren over discusieren wat de betekenis hiervan is, maar ik hou het er maar op dat “Sasalado “ “Countrymusic Round-Up” betekent en “Salasari” elke dinsdagavond van 19.00 – 20.00 uur.

from l.t.r.David Grisman, Kate Brislin, Jody Stecher and friends

In ieder geval een schitterende vocale en instrumentale prestatie van Jody Stecher op gitaar en 1ste zanger, Fred Sokolow op dobro en met baritonzang, John Herald tenorzang, Larry Hanks de vocale  bas en Kate Brislin, de partner van Jody Stecher, hier als sopraan of de hoge stem en tenslotte George Ruckert op harmonium. 

Van dit album ook nog de song “Amanda” ooit in het grijze verleden geschreven door McDill en zeer bekend van de vertolking door Waylon Jennings en Don Williams, maar voor een zeer bijzondere uitvoering moet u toch echt zijn hier bij uw “Countrymusic Round-Up” met deze versie van Jody Stecher.

Hierbij “Amanda” in de versie van Waylon Jennings tijdens een “live” optreden tijdens de Highway Men Tour. Met Willie Nelson, Johnny Cash en Chris Kristofferson op de achtergrond.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The cash Brothers - You're It

Dan nu naar de alternatieve countrymuziek hier met de Canadese broers The Cash Brothers met de song “You’re It”, die staat op hun album AS Brand New Night” uitgebracht door Zoe.

Andrew en Peter Cash werden eind jaren ‘90 binnengehaald als interressante nieuwelingen in de countryrock met aanzienlijk meer “power”in de muziek dan bij de meeste Americana singer/songwriters en doet zo nu en dan denken aan de tijden van The Byrds.

The Cash Brothers hier met de “Skydiggers”, de groep waarvan zij deeluitmaken, met de song “What Do You See?”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Chip Taylor and Carrie Rodriguez - Don't Speak in English

Vervolgens Chip Taylor en Carrie Rodriguez, die ook verscheidene malen hier in Nederland hebben opgetreden hier met hun song “Don’t Speak in English”, die ook staat op hun album “The Trouble With Humans” uitgebracht door Chip’s eigen labelmaatschappij “Train 20”.

Chip Taylor & Carrie Rodriguez hier tijdens een “live” optreden in Engeland met de song “Sweet Tequilla Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Rice Rice Hillman and Pedersen -Out Among the Stars

Vervolgens “Out Among the Stars” een song ook zeer bekend van de uitvoering door de bluegrassgroep “The Seldom Scène’ met John Starling, maar hier gespeeld en gezongen door het advocatenkantoor “Rice, Rice, Hillman & Pedersen”, overeenkomstig de hoes van hun album.

Deze song staat op hun album met de gelijknamige naam uitgebracht door Rounder records en waarbij hun gevoel voor de bluegrass en akoestische countrymuziek wordt verkend.

Chris Hillman en Herb Pedersen waren ooit ook voor een optreden aanwezig tijdens het Blue Highways Festival in Utrecht, maar volgens mij komt er dit jaar geen 11e versie van dit bijzondere Americana festival in Nederland.

Heel jammer, maar we hebben natuurlijk nog wel elk najaar het “Take Root” festival eerst in Assen, maar sedert 2008 in de stad Groningen.

En er is in 2004 door Continental Record Service een schitterend album uitgebracht bestaande uit 3 CD’s boordevol met “Americana” van veel musici, die ook aanwezig zijn geweest tijdens 1 van de festivals in Utrecht.

De vermelde songs van The Cash Brothers, Chip Taylor & Carrie Rodriguez en Rice, Rice, Hillman en Pedersen staan op de eerste CD van dit album.

Bij het gemis van het Blue Highways Festival 2010 kunt u zich dus troosten met de aanschaf van dit fraaie album en herinneringen ophalen aan 42 tracks pure Americana.

Voor u als lezer nog een buitenkansje om nog eens te kijken en luisteren naar Larry en Tony Rice samen met Chris Hillman en Herb Pedersen tijdens een “live” optreden met de song “The Old Crossroads” tijdens Merlefest 2001.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ruud Hermans - Blue Horizon

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse bijdrage aan dit programma met om te beginnen nog eens terug naar Ruud Hermans hier met de song “Blue Horizon”, die staat op z’n album “Little tear, Big Smile” destijds uitgebracht door het label “Music & Words”.

Vertelde ik reeds eerder dat er dit jaar geen “Blue Highways festival “ in Utrecht staat gepland, waar Ruud Hermans ook vaak opnamen en interviews maakte, die vervolgens weer in z’n radioprogramma “American Connection” waren te beluisteren.

Er zijn nog meer tegenslagen voor Ruud gepasseerd, want hij is tot nader bericht gestopt met optredens zo ook het mooie duo optreden met Dick van Altena als singer/songwriter.

Vervolgens heeft de programma-coordinator van radio 1 niet alleen voor mij maar ook voor vele andere luisteraars volkomen onbegrijpelijk ook nog eens z’n radioprogramma “American Connection” uitgezonden door de KRO 1 met ingang van 1 januari j.l. beeindigd.

Maar we gelukkig kunnen nog we putten uit een flinke voorraad albums met zijn mooie countrymuziek.

Nog even terug naar het begin van de carriere van Ruud Hermans met een video-clip van een optreden samen met Ine Masseurs en de bekende countrygroep “Tumbleweeds” met de song “Somewhere Between”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

C.O.D. met Jaqueline van der Griend - Stupidville

“Stupidville” door Cash on Delivery met Jaqueline van der Griend op rhythm-gitaar en met lead-zang.

Deze song staat op het album “Echoes of Leaving” uitgebracht door  Rounder Europe.

Even iets anders dan met Wim van de Vliert en Jacqueline van der Griend, die hier Gaby van Heeswijk begeleiden bij de song “Am I the Only One” tijdens de “Starriders Gala” in Kaatsheuvel.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Stacy Grubb - Hurricane

Dan nu naar tot nu toe minder bekende countrymusici met om te beginnen singer/songwriter Stacy Grubb hier met de titelsong van haar album “Hurricane” in bluegrass sfeer in eigen beheer uitgebracht.

Voor een levendige presentatie van de song “Hurricane” door Stacy Grubb kunt u even kijken en luisteren via haar eigen video-opname.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Stacy wordt geassisteerd door het “crème de la crème” van de hedendaagse bluegrasmuziek met o.a. Ron Block, Rob Ickes, Aubrey Haynie en het sensationele duo Dailey & Vincent.

Van Stacy Grubb kunnen we inderdaad nog veel meer in de bluegrass en countrymuzieksfeer verwachten.

U moet ook echt nog even luisteren naar Stacy hier solo op gitaa met de song “There Is a Reason”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Brck Easterbrook - Where Do I Belong

Vervolgens “Where Do I Belong” door de Canadees Brock Easterbrook hier met de titelsong van zijn album, die vorig jaar werd uitgebracht en via het verzamelalbum van Hillcrest in de CD-speler van uw lokale omroep Radio vrolek vervolgens bij u terecht komt.

Ik hoop trouwens, dat hij er inmiddels is achter gekomen waar hij thuis hoort.

Voor meer informatie over Brock Easterbrook kunt even z’n website raadplegen en daarbij ook nog even luisteren naar z’n tribute “When our Idol was “The King”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Todd Jones - Sittin' in Atlanta Station

Dan nu is het nu tijd voor nog een nieuwkomer en tevens onze uitsmijter Todd Jones hier met zijn single “Sittin’ in Atlanta Station” uitgebracht door Rhythm House maar ook via Hillcrest hier in de Krimpenerwaard te beluisteren.

Todd Jones heet inmiddels enige digitale ruimte greserveerd voor de promotie van zijn muziek en kunt u dus ook luisteren naar z’n single “Sittin’ in Atlanta Station”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

One Stair Down for Technical Details!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Countrymusic Round-Up ” 

Datum: Feb. 2 ‘10 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Feb. 6 ‘10 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*      Artiest/groep ***   Title Music ***   Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. John Starling   ***   Carolyn at the Broken Wheel Inn   ***   Sugar Hill Records

3. John Starling   ***   He Rode All the Way to Texas   ***   Sugar Hill Records

4. John Starling & Carolina Star   ***   Those Two Blue Eyes   ***   Rebel Records

5. Jody Stecher   ***   Turtle Dove   ***   Acoustic Disc

6. Jody Stecher   ***   Amanda   ***   Acoustic Disc

7. The Cash Brothers   ***   You’re It   ***   Zoe

8. Chip Taylor & Carrie Rodriguez   ***   Don’t Speak in English   ***   Train 20

9. Rice, Rice, Hillman & Pedersen   ***   Out Among the Stars   ***   Rounder Records

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***   agendamusic   ***   Mercury Records

11. Ruud Hermans   ***   Blue Horizon   ***   Music & Words

12. Cash on Delivery   ***   Stupidville   ***   Rounder Europe

13. Stacy Grubb   ***   Hurricane   ***   Stacy Grubb/Hillcrest

14. Brock Easterbrook   ***   Where Do I Belong   ***   BGE Enterprise/Hillcrest

15. Todd Jones   ***   Sittin’ in Atlanta Station   ***   Rhythm House/Hillcrest

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *