Sittin’ On Top of the World

Jack Cooke - Let Me Rest at the End of My Journey

Week 49 of te wel de 1ste week van maand december was er een met positief en negatief nieuws voor “Countrymusic Round-Up”.

Vrijdag, 4 december was het de verjaardag van Chris Hillman, 65 jaar geworden en natuurlijk besteden we daar aandacht aan en gaan daarvoor naar een optreden van hem en Herb Pedersen op 31 juli 2003 in Waitsfield Vermont.

Maar ook bereikte ons het droevige bericht, dat Jack Cooke al vanaf 1956 zeer actief in de bluegrassmuziek op de vorige week dinsdag 1 december in Norton Virginia is overleden en in dit programma beginnen we dan ook met een eerbetoon aan hem met muziek van zijn album “Sittin’ On Top of the World”.

Vervolgens ook nog aandacht voor bijzondere akoestische countrymuziek door de Handsome Family met hun album “Honey Moon”.

Halverwege het programma nog

een overzicht is van de countrymuziek-evenementen in de regio en dan is het ook tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit programma deze keer verzorgd door Dixie Aces en uit Gouda de succesvolle countrygroep “Change of Key”.

Daarna gaan naar terug naar de US of A voor George Strait met de titelsong van z’n nieuwe album “Twang”, vervolgens nog Jack Ingram samen met Patty Griffin en treedt Rodney Atkins, die achter de meisjes aanjaagt, tevens op als uitsmijter van dit programma.

Jack Cooke - Sittin' On Top of the World

Het heel toepasselijke “Let Me Rest at the End of My Journey”, een bluegrass gospelsong, hier gezongen en gespeeld op gitaar door Jack Cooke met z’n Virginian Mountain Boys, bestaande uit Bobby Diamond op banjo, Bill Sage op viool, Roy Hoskins op de staande bas, tijdens een opnamesessie in oktober 1963 in Cicinatti Ohio.

Een toen 26 jarige Jack Cooke, die ooit op hele jonge leeftijd tegen z’n zus verklaarde, dat hij nooit zou gaan werken, maar dat z’n gitaar, dat voor hem zou gaan doen.

In de latere jaren bleek dat bijna een goede voorspelling te zijn, alleen het muziekinstrument werd de staande bas.

In 1955 begon hij bij The Stanley Brothers, maar verkaste een jaar later naar Bill Monroe & His Bluegrass Boys voor een periode van 4 jaar. In 1960 begon hij met z’n eigen groep “The Virginian Mountain Boys”, waar o.a. ook nog Del McCoury bij heeft gespeeld en die periode duurde zo’n tien jaar.

Natuurlijk voor u als lezer ook nog even kennismaken met dit speciale eerbetoon aan Jack Cooke met een link naar een unieke video-clip van een optreden van Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys met Jack “The Killer” Cooke in de hoofdrol met de song “Sittin’ On Top of the World”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

In 1970 ging hij weer samenwerken met Ralph Stanley en de nieuwe Clinch Mountain Boys en hij bleef daar spelen als zeer gewaardeerde bassist en zanger, totdat hij in het voorjaar van 2009 wegens gezondheidsproblemen moest afhaken.

Jack Cooke and Jim Lauderdale (courtesy Lauderdale's Fanclub)

In 2002 maakte hij ook nog deel uit van het succesvolle bluegrassteam, bestaande uit Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys en Jim Lauderdale, die werd onderscheiden met de “Bluegrass Grammy Award” voor het album “Lost in the Lonesome Pines”.

Dit was trouwens een project van Jim Lauderdale en daaruit ontstond een muzikale vriendschap met Jack, die leidde tot het produceren van Jack Cooke’s album “Sittin’ On Top of The World”, dat in 2006 werd uitgebracht door het prestieuze bluegrasslabel Pinecastle Records en waarvan u natuurlijk ook de titelsong en de song “On & On” in dit radioprogramma.

Natuurlijk een eerbetoon hierbij “Countrymusic Round-Up” voor Jack Cooke, die op dinsdag, 1 December op 72-jarige leeftijd overleed in het ziekenhuis van zijn woonplaats Norton in Virginia.

Voor Jack Cooke ook nog het passende “Will You Miss Me When I’m Gone” hier natuurlijk gespeeld en gezongen door Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys met Jack Cooke op de staande bas en harmoniezang.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Handsome Family - When You Whispered

Dan nu naar de bijzondere akoestische countrymuziek van de Handsome Family hier met de songs“When You Whispered” en “A Thousand Diamond Rings” door de “Handsome Family”, die staan op hun album “Honey Moon” dit jaar uitgebracht door Carrot Top.

Sinds het uitbrengen van hun eerste album in 1995 Brett en z’n vrouw Rennie Sparks, de “Handsome Family”, hebben zij zich bezig gehouden met het uitbrengen van zeer charmante maar uiterst droevige songs over de dood, wanhoop, alcohol, verloren gegane dromen en dat allemaal in een “zwart-witte verpakking” en mooie samenzang in fijne melodien.

Toen het echtpaar hun twintigjarig huwelijksfeest ging vieren, besloten zij eens een andere aanpak voor hun 8ste studio alum te hanteren.

En Honey Moon is dus eens geen album gworden over “dood en verderf’, maar een verzameling van 12 niet-ironische songs over liefde.

En als je dus verwacht, dat het allemaal wat zonniger op dit albums is, jawel, jawel, dat is correct, maar dat wil niet zeggen, dat er zo nu dan toch wat dondere wolken aan de horizon verschijnen.

Zoals bijvoorbeeld ook bij “A Thousand Rings”, dat begint met een opsomming van stedelijke rotzooi zoals kapotte vrachtwagens en gebroken ruiten.

En nogmaals mocht u als fan van de Handsome Family verwachten, dat er iemand doodgaat of hardstikke gek wordt en benieuwd zijn of toch nog niet iets morbide gebeurt, nee, nee!

De Handsome Family hier dus in een iets meer optimische omgeving, maar toch ook niet helemaal vervreemd van hun stijl.

Hoog tijd om na dit verhaal in dit bericht eens kennis te maken met de Handsome Family hier met de song “Your Great Journey”, die als 1ste track staat op hun album “Last Days of Wonder” in 2006 uitgebracht het Independent label Carrot Top.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Chris and Herb and their Party

Dan nu terug naar de verjaardag van Chris Hillman op 4 December j.l. en terug in de tijd naar 31 juli 2003 tijdens een intiem “live” optreden samen met Herb Pedersen. We gaan gewoon z’n verjaardagsfeestje vieren”!

In dit programma achtereenvolgens hun intruductie en de songs“ Congratulations anyway ” , “ Wheels”, My Baby Is Crying” en “Bakersfield Bound” door Chris Hillman en Herb Pedersen tijdens een “live” optreden op 31 juli 2003 in The Eclipse Theatre in Waitsfield in de staat Vermont in het Verre Noord oosten van de V.S. vlakbij de Canadese grens.

Chris and Herb - Bakersfield Bound

“ Congratulations anyway ” staat ook op het album  “Bakersfield Bound “, dat in 1996 werd uitgebracht door Sugar Hill Records.

“Love reunited” staat o.a. op het album van de Desert Rose Band in 1987 uitgebracht door Curb.

Chris Hillman vierde op 4 december j.l. z’n 65ste verjaardag, wat gaat de tijd toch snel. In ieder geval door ons “Congratulations Anyway” natuurlijk en we hopen, dat hij met zijn familie en vrienden een plezierige dag heeft gehad.

Maar hier vanavond dus Chris & Herb”met z’n tween, zoals ook tijdens een “Work-Shop” gedurende het “Breedlove Festival 2009”  in Bend Oregon en dat kunt u als lezer voor een deel gewoon bij wonen.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Nog even terug naar Waitsfield. De organisator “Seeds of song Productions “in samenwerking met “The Mad River Valley Center for Arts” kondigden terecht met trots het optreden aan van dit bekende duo “Chris Hillman & Herb Pedersen” in het intieme en gezellige onderkomen van het Eclipse Theater. 

Chris Hillman and Herb Pedersen 2003

Twee levende legendes van de met bluegrass gepeperde country rock, Chris Hillman en Herb Pedersen hebben allebei een omvangrijke en ook rijke muzikale carriere. Hillman wordt beschouwd als een van de grote krachten van de Californische country rock van de jaren ’60  ,die hij vaak samen met Roger Mc Guinn en Gram Parsons  verder ontwikkelde met oa. The Byrds en The Flying Burritto Brothers. Chris had als schrijver niet het kaliber van Gene Clark, Gram Parsons of Stephen Stills, zijn muziekcompagnons in de toptijd van de folk-rock en country-rock En daarom is het ook niet zo verwonderlijk, dat hij veel gebruik maakt van de oude Nashville countryschatten.

Herb Pedersen begon als zoon van een politieman in Berkley California zijn carriere met een groep musici uit de  “Bay Area”, waaronder Jerry Garcia, David Nelson en The Dillards. Zowel Chris als Herb zijn opgegroeid in de staat Californie. En dat schept natuurlijk altijd een band. 

Ook deze video-clip mag u als lezer niet missen!

Deel 2 van de “workshop” van Chris Hillman en Herb Pedersen tijdens het “Breedlove Festival 2009” van donderdag, 30 juli t/m zaterdag, 1 augustus 2009 in Bend Oregon met ook nog de schitterende “Karl Davis” lofzang op “Kentucky” (zeer bekend van de Louving Brothers versie) en natuurlijk ook nog “Turn, Turn, Turn”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dixie Aces - Who Did You Call  Darling

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse countrymuziek en deze keer nog eens de schijnwerpers de Dixie Aces hier met de song “Who Did You Call Darling”, de staat op hun album “Buenas Noches from Dixie Aces” in 2000 uitgebracht door “That’s Entertainment”.

De Dixie Aces met de bijnaam de “ misschien wel gezelligste countryband van Nederland” en afkomstig uit Roermond, die op 20 december te Roosendaal zullen optreden in El Corazon aan de Markt 36 15:30 uur tot 20:00 uur en de toegang is gratis!

Voor u als lezer natuurlijk ook nog even luisteren naar “Buenas Noches from a Lonely Room” en ondertussen even kijken naar een “slide-show” van deze fraaie nederlandse countrygroep.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Change of Key - Choose Me or Loose Me

Vervolgens “Choose Me or Loose Me” door de succesvolle Goudse countrygroep “Change of Kee” hier met de eerste song van hun album “Home Is Where the Heart Is”.

In 2008 ontvingen zij tijdens het DCMA Award festival meet de Awards voor dit album, de titelsong en werd Danielle Poot, lead-zangeres en mandolinespeelster uitgeroepen tot “Countryzangeres van het Jaar.

Dit jaar waren zij ook weer voor verscheidene Awards eervol genomineerd.

In mei/juni van dit jaar waren zij voor een tournee in Canada in de omgeving van Toronto, waar ze ook nog hebben samengespeeld met leden van de Good Brothers.

Zeer succesvol en voor herhaling vatbaar heb ik begrepen, maar alvast voor de fans hier in deze regio het bericht, dat  op 21 maart 2010 speciaal jubileumconcert zal plaatsvinden van The Good Brothers uit Canada samen met Change of Key.

Nadere informatie komt natuurlijk nog wel. Eerst op 24 december a.s. in de Regentenkamer aan de Lange Beestenmarkt 150 te Den Haag weer een leuk gezamenlijk optreden met “BluesInn” en dat betekent net als op 22 november eengezamenlijk optreden onder de naam “Change of Blue” en voor meer informatie gewoon even de website van de Regentenkamer raadplegen!

Voor u als lezer nog even terug naar een “live-optreden” van Change of Key in de Hawaiian –sfeer tijdens één van hun optredens in de Regentenkamer in Den Haag.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

George Strait - Twang

Vervolgens is het tijd voor één de meest succesvolste countryzangers, George Strait hier met met de titelsong van z’n album “Twang” geschreven door Jim Lauderdale en op 11 augustus j.l. uitgebracht door MCA Nashville.

Maar op dit album eindelijk ook weer eens een aantal songs, die door George Strait zelf zijn geschreven, daarbij geholpen door z’n inmiddels volwassen zoon George “Bubba” Strait.

Samen met hem schreef hij drie songs van dit album, waaronder de Honky-Tonk song “Living for the Night”

Natuurlijk ook nog even kennismaken met de toch wel zeer ervaren George Strait met z’n verhaal over zijn nieuwe album “Twang” met natuurlijk ook even proeven aan een aantal songs.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jack Ingram - Big Dreams and High Hopes

“Seeing Stars” door Jack Ingram & Patty Griffin hier met een song, die staat op z’n album “Big Dreams & High Hoops” of te wel “Grote dromen en hoge verwachtingen” op 25 augustus j.l. uitgebracht door Big Machine.

Jack Ingram afkomstig uit Texas had al een tiental jaren in nashville TNB rondgehangen, maar ook albums gemaakt in Texas en “openings-acts” verricht voor o.a. Merle Haggard en Mark Chesnutt, toen hij in 2005 met z’n song “Whereever You Are” ook uitgebracht via het Independent label Big Machine op de nr. 1 plaats van de countrymuziekoverzichten terecht kwam.

In 2008 werd hij vervolgens tijdens de Country Music Awards uitgeroepen tot “Male Vocalist of the Year”.

Inmiddels drie albums uitgebracht bij het label Big Machine met hedendaagse pop-countrymuziek, die hier natuurlijk ook is te beluisteren bij uw Couyntry Music Round-Up”.

Jack Ingram & Patty Griffin hier tijdens een “live-optreden” in The Ryman Auditorium in Nashville TN met de song “Seeing Stars”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Rodney Atkins - Chasin' Girls

Dan is het nu toch tijd voor onze uitsmijter Rodney Atkins hier met de song “Chasin’ Girls, die staat op z’n album “It’s America”. Dit 3e album van Rodney werd op 3 maart van dit jaar uitgebracht door Curb, nadat hij in 2006 met z’n album “If You’re Going Through Hell z’n grote doorbraak had.

Tot slot van dit bericht kunt u dus nog even luisteren naar onze uitsmijter van vanavond Rodney Atkins hier met de song “Chasin’ Girls”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Countrymusic Round-up” “The Grand Ole Opry” in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Countrymusic Round-up ” 

Datum: Dec. 8 ‘09 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Dec. 12 ‘09 12.00 – 13.00

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***   Titel muziek ***   Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. Jack Cooke   ***    On & On   ***   Pinecastle Records

3. Jack Cooke   ***   Sittin’ On Top of the World   ***   Pinecastle Records

4. Jack Cooke   ***   Let Me Rest at the End of My Journey   ***   Pinecastle Records

5. Handsome Family   ***   When You Whispered   ***   Carrot Top

6. Handsome Family   ***   A Thousand Diamond Rings   ***   Carrot Top

7. Chris Hillman & Herb Pedersen   ***   Congratulations Anyway   ***   Sugar Hill Records

8. Chris Hillman & Herb Pedersen   ***   Wheels   ***   A & M Records

9. Chris Hillman & Herb Pedersen   ***   My Baby Is Crying   ***   Sugar Hills Records

10. Chris Hillman & Herb Pedersen   ***   Bakersfield Bound   ***   Sugar Hill Records

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamusic   ***   Mercury

12. Dixie Aces   ***   Who Did You Call Darling   ***   That’s Entertainment

13. Change of Key   ***   Choose Me or Loose Me   ***   Change of Key

14. George Strait   ***   Twang   ***   MCA Nashville

15. Jack Ingram & Patty Griffin   ***   Seeing Stars   ***   Big Machine

16. Rodney Atkins   ***   Chasin’ Girls   ***   Curb

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *