Peach Pickin’ Time in Georgia

Tribute to Jimmie Rodgers - Any Old Time

Voor dit programma ben ik ook weer eens de voorraadschuur ingedoken en het bijzondere album “Going Up On the Mountain” van Jody Stecher & Kate Brislin tevoorschijn gehaald en twee bijzondere songs geselecteerd.

Maandag, 25 mei, de laatste maandag van de maand mei “Memorial Day” en vandaag, 26 mei  in dit programma een “Jimmie Rodgers Memorial Day”, want verder terug in de tijd naar 26 mei 1933, de dag, dat Jimmie Rodgers, die ook bekend staat als de man met wie het allemaal begon, overleed en dus een eerbetoon aan hem door Alison Krauss samen met Union Station en Willie Nelson met natuurlijk ook nog een song, door Jimmie Rodgers zelf.  

We beginnen trouwens dit programma met bluegrass gospelmuziek door Larry Stephenson met een aantal songs van z’n  album “Thankful”.

Halverwege het programma nog

een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door twee Nederlandse countryartiesten n.l. Dick van Altena en René Wingelaar.

Vervolgens aandacht voor de Canadese countrygroep South Mountain, want zij treden de a.s. 2e Pinksterdag op in theater Amicitia hier in Lekkerkerk.

Vervolgens vanuit Fort Worth Texas Helen Mateki met haar song “Talking to Ghosts” en dan is het ook al weer tijd voor onze uitsmijter dit keer Taylor Swift met de song “You Belong to Me” van haar album “Fearless.

Larry Stephenson - I Need the Prayers

“I Need the Prayers” door Larry Stephenson & Band met een song, die staat op het album “Thankful” in het voorjaar van 2007 uitgebracht door een van de betere bluegrasslabels Pinecastle Records.

Larry Stephenson en z’n uitstekende groep, toen bestaande uit Dustin Benson op gitaar en met lead-zang inmiddels verhuist naar The Rage van Rhonda Vincent, Aaron McDaris op banjo, Missy Raines op de staande bas en Shad Cobb op de viool met ook nog vokale ondersteuning door Sonya Isaacs evenals Warren Goad hebben er voor gekozen om eens een album te maken geheel gefocust op de bluegrassgospel.

Van het album “Thankful”, dat is te vergelijken met een aantal bluegrass gospelalbums van Doyle Lawson & Quicksilver, hoorde u ook nog de songs “May the Good Lord Bless and Keep You”,waar we het programma mee begonnen en vervolgens ook nog de song “How High Is That Mountain”.

Larry Stephenson leerde gitaar en mandoline spelen van z’n vader en vormde z’n eerste bluegrassgroep toen hij op de middelbare school zat. Nadat hij een poosje had samen gespeeld met Cliff Waldron, Bill Harrel & His Virginians (1979-1983) en zes jaar bij de Bluegrass Cardinals begon Larry Stephenson met z’n solo carriere en bracht via het label Pinecastle Records vervolgens o.a. de albums “Born to Sing” , “On Fire” “Tow Hearts on the Borderline” en in 2006 “Life Stories” met mooie verhalen van Tom T Hall uit.

Hoog tijd om eens kennis te maken met Larry Stephenson & z’n Band hier tijdens de promotie van z’n album “Life Stories” en meer achtergrondinformatie met Harry Chapman tijdens de TV-show “Talk of the Town” op CBS televisie op 29 augustus 2006.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Larry Stephenson is een echte traditionalist en de muziek van dit album gaat terug naar een tijd, waar bluegrassmusici en gospelzangers zich geen enkele zorg maken op de programmering op de radio of misschien wel om het feit, dat zij teveel countrymuziek of zuidelijke tradities vertolkten.

Larry Stephenson hier met “Thankful” een bluegrass gospel album met 12 tracks uitgebracht door Pinecastle records. Zeer aanbevelenswaardig!

Larry Stephenson - I See God

Tot slot nog Larry Stephenson en zijn groep tijdens een “live” optreden in de The Grand Ole Opry op 2 november 1996 met de bluegrassgospel “I See God” , de titelsong van het album, dat in 1996 werd uitgebracht door Webco.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jimmie Rodgers - Frankie and Johnny

Dinsdag, 26 mei maar dan 79 jaar geleden, dat Jimmie Rodgers in New York overleed aan TBC. Lang geleden, maar z’n muziek zijn we gelukkig nog lang niet vergeten en dus tijd om even terug te gaan met Alison Krauss & Union Station hier met de song “Any Old Time” .

Zoals reeds aangekondigd ook een Country Memorial Day voor Jimmie Rodgers en van hem hoorden we  de song “Frankie & Johnnie “ , die staat op het verzamelalbum “”The Very Best of Jimmie Rodgers” in 1997 uitgebracht door BMG met 22 songs uit zo rond 1930. Dus even uitrekenen 79 jaar geleden. In die periode bestond er nog geen muziek, die “country” werd genoemd. Hij wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke personen in de ontwikkeling van moderne songwriting. En een ware pionier op het gebied van de  Amerikaanse muziek.

Een eerbetoon aan Jimmie Rodgers middels een “slide-show” met een song “Tuck Away My Blues” van Joe Kaipo uit 1929 met een mix van Hawaiian en Blues!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jimmie Rodgers

Hij werd op 8 september 1897 geboren in Meridian Mississppi . Zijn vader werkte bij de Mobile & Ohio Railroad en de jongie Jimmie groeide op in de wereld van treinen en spoorwegarbeiders. Deze werkers leerden hem gedurende de pauze’s gitaarspelen. Toen hij 14 werd ging hij werken als hulpje bij z’n vader en hij bleef er z’n 14 jaar met verschillende baantjes zoals remmer. Jimmie Rodgers werd in die tijd ook wel de “Singing Breakman” of te wel “zingende remmer” genoemd en werkte bij de spoorwegen totdat hij het wegens zijn slechte gezondheid (TBC) moest opgeven. 

Een heel bijzondere en unieke video-clip van Jimmie Rodgers hier met de song “Waiting for a Train”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In 1927 werd hij door de bekende RCA Victor scout Ralph Peer ontdekt, waarbij twee songs werden opgenomen. In November van dat jaar werd hij uitgenodigd om in de studio in Camden New Jersey een aantal songs op te nemen.

In de daarop volgende jaren had Jimmie Rodgers veel succes, waarbij o.a. ook samenwerkte met Louis Armstrong en diens vrouw Lillian, die op de piano speelde.

In mei 1933 maakte hij ondanks z’n ernstige ziekte nog een aantal opnames voor RCA Victor in New York, waar hij op 26 mei van dat jaar overleed. In dit programma dus een eerbetoon voor de “Father of Country Music” Jimmie Rodgers met ook nog een tribute door Alison Krauss samen met Union Station met de Jimmie Rodgers song “ Any Old Time” en vervolgens nog Willie Nelson met de bekende song “Peach Pickin’Time in Georgia” bijgestaan door o.a. Byron Berline op viool, Jim Keltner op drums, Mark Goldenberg op de gitaar en Don Was op de bas.

“Peach Pickin’ Time in Georgia” , een eerbetoon door Willie Nelson samen met Beck Hansen op 29 september 1997 en met daarbij ook nog een interview tijdens een “Tonight” TV-show van Jay Leno.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jody Stecher - Turtle Dove

Dan nu bijzondere akoestische countrymuziek door Jody Stecher & Kate Brislin hier met de song “Turtle Dove”, die staat op de verzamel CD “Going up on the Mountain”.

Dit album bevat zo’n 19 tracks met een schitterende melange van “bluegrass” ,“old-time” en folk muziek en is vorig jaar uitgebracht door Acoustic Disc onder kenmerk ACD-39.

Acoustic Disc is de maatschappij van David Grisham, de mandolinespeler van de bluegrassgroep “Old en In the Way” met Peter Rowan, Jerry Garcia en bassist John Kahn.

Ter kennismaking met Jody Stecher en z’n vrouw Kate Brislin het bijzondere verhaal van “ The Miners Lullaby” geintroduceert door Utah Phillips gespeeld en gezongen door Jodie Stecher en Kate Brislin. Deze song staat ook op het album “Heart Songs : Old Time Country Songs of Utah Phillips” in 1997 uitgebracht door Rounder Records.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Maar terug naar “Turtle Dove” “ Turtledove Done Drooped His Wing” of te wel het droevige verhaal van “De tortelduif liet z‘n vleugel zakken” met een wel heel bijzondere tekst in het refrein van deze bluegrass-gospel  n.l. “Sasalado on Salasari”.

Je kunt er nog uren over discusieren wat de betekenis hiervan is, maar ik hou het er op dat “Sasalado “ “Countrymusic Round-up” betekent en “Salasari” elke dinsdagavond van 19.00 – 20.00 uur.

Maar u begrijpt natuurlijk wel, dat dit lied ver terug gaat in de tijd en een gospelsong was o.a. bekend van de vertolking door Bessie Jones ooit in het verleden nog opgenomen door de muzikale geschiedkundige Lomax.

Bessie Jones - 1959

Bessie Jones had dit lied weer geleerd van haar opa, een ex slaaf en volgens hem was het een lied, dat door de engelen werd gezongen, toen de duivel uit de hemel werd verbannen.

Jody Stecher leerde het lied van haar, maar zij kon niet echt uitleg geven over de geheimzinnige woorden “Sasalado on Salasari”. Ze had ook wel eens een tekst gebruik, die dicht bij “DoReMi FaLaSiDo” en dat dus is een toonoefening, maar het blijft vreemd.

In ieder geval een schitterende vocale en instrumentale prestatie van Jody Stecher op gitaar en 1ste zanger, Fred Sokolow op dobro en met baritonzang, John Herald tenorzang, Larry Hanks de vocale  bas en Kate Brislin, de partner van Jody Stecher, hier als sopraan of de hoge stem en tenslotte George Ruckert op harmonium.

Van dit zelfde album “Going Up On the Mountain” hoorde u ook nog de bekende song “Amanda”.

Voor de lezers natuurlijk ook nog even herinneringen ophalen aan “Amanda” ook zeer bekend geworden door de versie van Don Williams.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dick van Altena - Arendsoog

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de nederlandse countrymuziek met eerst Dick van Altena in het Betuws dialect met de song “Arendsoog”,die staat op z’n album “Witte Vlienders”.

Dit is imiddels al weer het vierde album van zanger/schrijver/gitarist Dick van Altena in het Betuws dialect. “Moan Bove de Betwue”, “Snêw ien mien hart”, “Welkom ien de Betuwe (Live) en zeer recent dus “WitteVlienders”. Dick van Altena zeer bekend als frontman destijds van de countrygroep Major Dundee en in het recente verleden op singer/songwriters-avonden samen met Ruud Hermans,  brengt naar verwachting eind 2009 weer een nieuw countrymuziek album uit.

Dick van Altena met het kinderkoor “De Bavootjes” (Bavokerk te Angeren) tijdens de presentatie van z’n album “Witte Vlienders” in het Dorpshuis in Angeren (aan de Rijn en Linge in Lingewaard Gelderland).

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Rene Wingelaar - Montana Cowboy

Vervolgens Montana Cowboy” door Rene Wingelaar hier met een song, die staat op z’n album “Empty Hands”.Empty Hands is al weer de 5e solo cd van Rene Wingelaar.

In totaal heeft hij nu albums opgenomen, waarvan twee onder de bandnaam Nickels & Dimes. Empty Hands is een heel persoonlijke en akoestische plaat geworden.

Veel persoonlijke thema’s komen op deze cd aan bod. Zo ook het opgroeien van zijn kinderen en het verliezen van mensen door overlijden. Up tempo en rustige nummers wisselen elkaar af. Alle 14 nummers zijn door Rene Wingelaar zelf geschreven. Naast de band als begeleiding, speelt er ook een strijkkwartet mee op de cd.

René Wingelaar hier tijdens een “live” optreden in Hoar Cross (UK) met de song “Missing You”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

South Mountain - Come on Home

2e Pinksterdag voor een optreden in Amicitia Lekkerkerk, maar vanavond alvast in dit programma met de song “Come on Home” door de Canadese countrygroep “South Mountain”  hier met een song van hun album “All the Roads Lerad To … South Mountain Ontario” en volgens mij is dat de woonplaats van de gitaar-virtuoos Steve Pittico vandaan komt.

Enfin a.s. 2e Pinksterdag Amicitia Lekkerkerk voor mooie en levendige countrymuziek uit Canada vanaf 19.30 en u kunt even gebruik maken van de website van hun roadmanager.

Meer informatie over de Canadese countrygroep “South Mountain” kunt u ook verkrijgen via hun eigen digitale ruimte.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Helen Mateki - Talking to Ghosts

Vervolgens terug naar Texas Fort Worth  met “Talking to Ghosts” door Helen Mateki hier met een song, die is geproduceerd door Paul Mateki en uitgebracht als single door “Quicktrain records.

Helen, afkomstig uit Duitsland, is al in haar jeugd met haar ouders geemigreerd naar Texas ontmoette in 1996 Paul Mateki, die zeer actief is op het countrymuziekgebied en ook al eens tijdens 1 van z’n tournee’s door Europa te gast was in dit programma “Countrymusic Round-Up”.

Helen trad in het recente verleden tijdens optredens van Paul vooral op als achtergrond-zangeres en op een aantal albums zoals “Texasville” en “Something to Sing About” staan ook een aantal duetten samen met Paul.

In 2005 werden Helen & Paul onderscheiden door de ECMA met de “Duo of the Year Award”.

Maar in januari van dit jaar werd dus deze single “Talking to Ghosts” uitgebracht en is het leuk om weer eens iets van Paul en Helen te laten horen vanuit Fort Worth in Texas.

Zij hebben inmiddels ter promotie van hun muziek ook enige digitale ruimte gereserveerd met natuurlijk ook de song “Talking to Ghosts”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Taylor Swift - You Belong with Me

En dan is het nu tijd voor onze uitsmijtster Taylor Swift met de song “You Belong with Me” van haar album “Fearless”, die nu als single is uitgebracht. Het album staat op dit moment op de 3e plaats in het Top 25 countryalbumoverzicht.

Deze 19-jarige country-popster uit Wyomissing PA bracht in 2006 op 16 jarige leeftijd haar eerste album uit en alhoewel tamelijk nieuw voor het Amerikaanse publiek was zij toch al op heel jonge leeftijd vokaal zeer actief.

Zij zong op 11-jarige leeftijd “The Star Spangled Banner” voor een groot publiek tijdens de Philadelphia 76’er. Het jaar daarop begon zij echt serieus met gitaarles en haar ouders hadden al snel door dat in Music City, Nashville TN, haar grote kansen zouden liggen.

Na een aantal optredens in het beroemde “Bluebird Cafe” hadden haar songs en muzikalieit de aandacht getrokken van Scott Borchetta, een veteraan in de muziekindustrie en dit net het eigen label “Big Machine Records” had gestart.

Tijd voor een fraaie video-clip van Taylor Swift met de song “You Belong With Me”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: mei 26 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op mei 30 ‘09 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek & presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   ***   beginmuziek   ***   BGO Records

2. Larry Stephenson   ***   May the Good Lord Bless and Keep You   ***   Pinecastle Records

3. Larry Stephenson   ***   How High Is That Mountain   ***   Pinecastle Records

4. Larry Stephenson   ***   I Need the Prayers   ***   Pinecastle Records

5. Alison Krauss & Union Station   ***   Any Old Time   ***   Egyption Records

6. Jimmie Rodgers   ***   Frankie and Johnny   ***   Camden/BMG Records

7. Willie Nelson   ***   Peach Pickin’ Time Down in Georgia   ***   Egyption Records

8. Jody Stecher   ***   Turtle Dove   ***   Acoustic Disc

9. Jody Stecher   ***   Amanda   ***   Acoustic Disc

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***   Mercury Records

11. Dick van Altena   ***   Arendsoog   ***              CRS Inlok/Olon

12. Rene Wingelaar   ***   Montana Cowboy   ***   RCS/Olon

13. South Mountain   ***   Come on Home   ***   South Mountain

14. Helen Mateki   ***   Talking to Ghosts   ***   Mateki/Quicktrain Records

15. Taylor Swift   ***               You Belong with Me   ***   Big Machine/Universal

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *