Roads and Other Reasons

Happy Birthday John Starling!

Op donderdag, 26 maart is het de verjaardag van John Starling lange tijd lead-zanger en guitarist van mijn favoriete bluegrass groep “The Seldom Scene.

En dat betekent natuurlijk in dit programma ruim aandacht voor deze groep en John Starling met o.a. een “live” optreden in de club “The Cellar Door” in 1974 en 12 jaar later in het “J.F. Kennedy Center” in Washington D.C.

John Starling vervolgens nog samen met o.a. Emmylou Harris en ook nog aandacht voor Fayssoux, die tijdens de a.s. EWOB op 21 t/m 23 mei a.s. in Voorthuizen aanwezig zal zijn.

Natuurlijk ook nog aandacht voor The Good Brothers ook al uit Canada, die op donderdag, 26 maart a.s. zullen optreden hier in Lekkerkerk.

Halverwege het programma nog een

overzicht van de countrymuziek-evenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan Country Music Round-Up met deze keer uit Gouda de countrygroep “Change of Key”.

Dan weer naar de overkant van de grote vijver voor Donna Ulisse en vervolgens naar Texas voor Dale Watson en als stevige uitsmijter van dit programma de jonge singer/songwriter Pat Green.

The Seldom Scene - Doing My Time

Zoals reeds gemeld viert John Starling a.s. donderdag, 26 maart, z’n 69ste verjaardag en dat betekent voor dit programma alvast een klein feestje met veel muziek van The Seldom Scène met de schijnwerpers op John natuurlijk.

“Small Exception of Me” of te wel “Iedereen wist het behalve ik” en we begonnen het programma met de song “Doing My Time” ooit geschreven door Jimmy Skinner door de bluegrassgroep “The Seldome Scene” in The Cellar Door” of te wel “De kelderdeur” in Washington DC in het Georgetown-gebied en dat is het centrum van de hoofdstad van de V.S.

John Duffey op mandoline met zang , John Starling op gitaar met zang, Mike Auldridge op dobro met zang, Ben Eldridge op de banjo en Tom Gary op de bas.

Tijd voor de eerste video-clip in dit bericht met de jarige John Starling in de hoofdrol als gast samen met de leden van de Seldom Scene met de song “Out Among the Stars” tijdens het Berkshire Mountain Bluegrass festival in 1985.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De mooiste muziekalbums nemen de luisteraar mee naar een andere plaats en tijd en het album “Live at the Cellar Door” is daarop geen uitzondering.

Het is eind 1974 om precies te zijn 27 en 28 december 1974 en de plaats dus Washington DC.

Het optreden was zoals reeds opgemerkt in de Cellar Door, een toen bekende muziek club in het centrum van de stad Washington.

Op het podium “The Seldom Scène” toen reeds een grote naam in het plaatselijke circuit met reeds 4 albums op hun naam met een groeiende nationale reputatie als leiders van de progressieve bluegrass.

Het album “Live at the Cellar Door” bevat 23 songs en er staan zowel “traditionals” of te wel “oude” en nieuwe songs op dit album en o.a. ook “He Rode All the Way to Texas” geschreven door Dolly Parton en maar nu met John Starling in de hoofdrol. Een andere versie van deze song door hem horen verderop nog in het programma.

Maar nu eerste even een versie van deze song door Tony Rice met leadzang en akoestische gitaar tijdens een “live” optreden met Ronnie en Rickie Simpkins op resp. de staande bas en viool, Jimmy Geaudreau op mandoline en Wyatt Rice ook op akoestische gitaar.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

The Seldom Scene - Raised by the Railroad Line

Vervolgens “Raised by the Railroad Line” door  de bluegrassgroep “Seldom Scene” met als gast John Starling met lead-zang en op gitaar. Deze song staat op hun album “15th Anniversary Celebration” in 1988 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Op 1 november 1971 werd de bluegrassgroep “The Seldom Scene” opgericht in Washington D.C. en dat moest in 1986 natuurlijk gevierd worden met de opname van hun concert in het John F. Kennedy Center for Arts aan de oevers van de Potomac in Washington DC . Een schitterende welkom tijdens een reusachtig feest, dat begon met “Sitting on top of the world” door John Duffey, tenorzang en op de mandoline, Mike Auldridge met zang en op de dobro, Lou Reid met zang en op gitaar, Ben Eldridge op de banjo en tenslotte Tom Gray op de staande bas.

Op 10 november 1986 schreef de toenmalige president Ronald Reegan mede namens zijn woordvoerder Jim Brady en andere bluegrassmuziekliefhebbers een brief vanuit het Witte Huis, waarin de groep hartelijk werden gefeliciteerd met hun 15-jarig bestaan. 

De bluegrassgroep “The Seldom Scene” opgericht door John Duffey,  de banjospeler Ben Eldridge , John Starling gitarist en zanger, bassist Tom Gray en dobrospeler Mike Auldridge waren de bandleden van het 1ste uur.

Hun herkenbare geluid werd niet alleen bepaald door de stem en gitaarspel van John Starling, zeker ook door de veelzijdige tenorzanger en mandolinespeler John Duffey en opvallend dobrospel van Mike Auldridge.

Tijd om eens kennis te maken met The Seldom Scene met de bandleden John Duffey, Ben Eldridge, Mike Auldridge, Phil Rosenthal, & Tom Gray tijdens een “live” optreden met de song “Small Exception of Me”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

John Starling - He Rode All The Way to Texas

Vervolgens  John Starling met de songs “He Rode All the Way To Texas” en “Roads and other Reasons”.

Deze songs staan op z’n schitterende album “Long Time Gone” in 1990 uitgebracht door Sugar Hill Records. Dit is een album, die je steeds maar weer kunnen draaien met mederking van o.a. Lowell George, Ricky Skaggs, Tony Rice, Sam Bush en zoals wellicht ook heeft gehoord met vokale ondersteuning door Emmylou Harris evenals Fayssoux Starling toen de vrouw van John.

Laatstgenoemde zal in mei aanwezig zijn tijdens het a.s. EWOB festival.

Hierbij nog een link naar een video-clip met John Starling tijdens een “live-optreden” met de song “Turned You to Stone” zo rond 1994 met Tony Rice op gitaar, Mark Newton op mandoline, Ronnie en Rickie op repectievelijk de bas en viool met John’s zoon, Jay Starling op lapsteel.

Deze song staat ook op het album “Long Time Gone”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Fayssoux - Save It! Save It!

Dan nu naar de ex van John, Fayssoux met twee songs van haar album “Early” om te beginnen met “Save It! Save It!” en “I Know It’s Over”, die staan op haar album “Early” in 2008 uitgebracht door Red Beet Records.

Emmylou Harris is een vriendin van haar en verleent ook hier vokale ondersteuning met Lloyd Green, ooit pedalsteelspeler bij The Birds hier natuurlijk op z’n instrument, Brandon Turner op gitaar evenals Peter Cooper met Paul Griffith op drums.

Van Liz Meyer hoorde ik, dat Fayssoux tijdens het a.s. EWOB festival van 21 t/m 23 mei a.s. in Voorthuizen zal optreden met Mac & Hazel McGee van de bluegrassgroep White Mountains.

Voor meer informatie gewoon even naar de informatieve website van de European World of Bluegrass.

Fayssoux heeft ook enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van haar muziek en album “Early”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

John Starling - Those Two Blue Eyes

 “Those Two Blue Eyes” of te wel “Die twee blauwe ogen” door John Starling & Carolina Star en dat staat op hun  album “Slidin’ Home” op 20 februari 2007 uitgebracht door Rebel Records.

John Starling hier met rhythm-gitaar en lead-zang, z’n oud-collega van Seldom Scene Mike Auldridge multi-instrumentalist op bas, gitaar, “lap-steel” en zeer herkenbaar de resonator-gitaar met achtergrond-zang evenals trouwens z’n collega van het 1ste uur bassist Tom Gray, de bekende Jimmy Gaudreau op mandoline, mandola en bazouki, Rickie Simpkins op viool en mandoline, Jon Randall op gitaar en mandoline, Larry Stephenson op mandoline, Pete Wasner op Wurlitzer en zoals reeds ook eerder Emmylou Harris met vokale ondersteuning.

John Starling, geboren op 26 maart 1940 in Durham North Carolina en één van de oprichters van de Seldom Scene, die de groep eind jaren 70 verliet om in de begin jaren ‘90 nog voor een jaartje terug te komen, nu dus samen met Mike Auldridge en Tom Gray terug met de groep Carolina Star en een schitterend bluegrass album met de toepasselijke naam “Slidin’ Home” uitgebracht door Rebel Records. Zeer de moeite waard om inmiddellijk aan te schaffen.

Een mooie informative video-clip met een interview van John Starling met o.a. Emmylou Harris en een stukje geschiedenis van The Seldom Scene ter gelegenheid van de presentatie van het album “Slidin’ Home”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

The Good Brothers - Edge of the Storm

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het normaliter nu normaliter tijd voor de Nederlandse countrymusici maar i.v.m het optreden van The Good Brothers a.s. donderdag, 26 maart in Amicitia toch nog even een voorproefje met de song “”The Edge of the Storm”.

De afgelopen drie weken is er in het radioprogramma “Country Music Round-Up” hierbij de lokale omroep Vrolek ruim aandacht besteed aan de muziek en verrichtingen van deze Canadese countrygroep!

Donderdagavond ga ik persoonlijk vol overgave luisteren in Lekkerkerk.

Sweet Surrender!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Change of Key - Choose Me or Loose Me

“Choose Me or Loose Me” door de Goudse countrygroep “Change of Key” hier met de 1ste track van hun album “Home is Where My Heart Is”.

Afgelopen zondagmiddag, 22 maart traden zij op in het Gebouw in Ammerstol met ondersteuning van de percussionist Erik Westra. En dus voor degene, die dit optreden hebben gemist in dit radioprogramma nog even een muzikale herinnering.

En natuurlijk voor de lezer ook nog even terug in de tijd voor “Choose Me or Loose Me” door de Goudse countrygroep “Change of Key” tijdens hun optreden op het Spikker Country festival in 2007.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Donna Ulisse - Walk This Mountain Down

Dan nu naar de overkant van de grote vijver met Donna Ulisse hier met de song “The Trouble With You”van haar nieuwste album “Walk this Mountain Down”.

Een bluegrass album van zanger/schrijfster/gitariste uit Hampton Virginia en getrouwd met Rick Stanley, een neef van Ralph Stanley. En natuurlijk ben je dan ook gelijk een beetje familie van de “Clinch Mountain Boys”.

Tijd voor de lezer om eens kennis te maken met deze talentvolle Donna Ulisse middels een fraaie video-clip!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In 1991 bracht zij haar eerste album “Trouble at the Door” uit via Atlantic Records en gedurende die tijd trad zij op in de TV show “Hot Country Nights” en als gast ondermeer in de TV-programma’s  “Hee Haw,” “Nashville Now” en “Crook and Chase”. Hierna ging zij zich meer bezig houden met het schrijven van songs.

Het viel de platenmaatschappij op, dat haar songs en stem zich uitstekend leenden voor de bluegrassmuziek en dat leidde vorig jaar tot het mooie album “When I Look Back” uitgebracht door de Hadley Music Group. Dit album werd zo enthousiast ontvangen door country DJ’s en de liefhebbers, dat besloten werd een vervolg album te maken.

“Walk This Mountain Down” omvat 13 eigen geschreven songs, waarbij Donna muzikaal wordt bijgestaan door Keith Swell op akoestische gitaar, Rob Ickes op dobro, Andy Leftwich op mandoline en viool, Byron House op de staande bas en Scott Vestal op banjo.

Vokale ondersteuning door o.a. de bekende bluegrasszangers Claire Lynch, Rick Stanley en Curtis Wright

Hier nog een video-clip met een optreden van Donna Ulisse met de song “These Troubles”, die aanwezig is op haar album “Walk This Mountain Down” hier begeleid door Keith Sewell op gitaar en Andy Leftwich op mandoline.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

Dale Watson - Truck Stop in La Grange

Vervolgens naar Texas en Dale Watson en z’n Lonestars met de song “Truck Stop in La Grange”, die staat op z’n nieuwste album “The Truckin’ Sessions Vol.2”, die 21 april officieel zal worden gepresenteerd en uitgebracht door Me & My Americana/Munich in Europa en door Heyna in Amerika.

Evenals z’n eerste “Trucking Sessions” van 1998 weer een bijzonder fraai album vol met songs over het wel en wee van de vrachtwagenchauffeurs in “hard-core” countrystijl met titels als “Drag N Fly”, “Hey Driver” ,”I Got To Drive”, “Truckin’Queen” en deze “Truck Stop in La Grange”.

Begeleid door Dale Watson en His Lonestars met de muziek van dit album heb je weer het gevoel op een plezierige manier heel veel “miles” te kunnen rijden met je “18-wheeler”.

10-4! ( En dat is ook de titel van de instrumental op dit album) met Dale Watson op gitaar en met zang, Don Pawlak op pedal steel, Don Raby op viool, Gene Kurtz op de bas en nu eens David Bowen op drums.

Natuurlijk ook nog even kijken en luisteren naar een optreden van Dale Watson op 28 augustus 2004 in de “Continental Club” in Houston TX.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Pat Green - Country Star

Dan is het weer tijd voor onze uitsmijter en daarvoor blijven gewoon in Texas, Pat Green, hier met de song “Country Star”, die staat op z’n album “What I’m For” op 27 januari van dit jaar uitgebracht door RCA/Sony.

Het is al weer het 11e album van Pat Green, maar dit keer iets meer gericht op de luisteraars en fans buiten Texas en hier dus in deze song met een Pat Green, die vertelt welke luxe een Nashville countrystar te wachten.

Gratis drank, mooie vrouwen en een beetje rondhangen met Faith Hill en al het andere, dat je kunt verwachten, als je met een song in de top van de countrymuziekoverzichten staat.

Dit mooie verhaal kunt u nog lezen in de bijgevoegde link naar een video-slide met de muziek en tekst van deze song.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Voor de lezers nog een fraaie video-clip met een akoestische versie van de titelsong van het album door Pat Green.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Further Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Mar. 24 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Mar. 28 ‘09 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. The Seldom Scene   ***   Doing My Time   ***   Rebel Records

3. The Seldom Scene   ***   Small Exception of Me   ***   Rebel Records

4. The Seldom Scene   ***   Raised by the Railroad Line   ***   Sugar Hill Records

5. John Starling   ***   He Rode All the Way to Texas   ***   Sugar Hill Records

6. John Starling   ***   Roads & Other Reasons   ***   Sugar Hill Records

7. Fayssoux   ***   Save It! Save It!   ***   Red Beet Records

8. Fayssoux   ***   I Know It’s Over   ***   Red Beet Records

9. John Starling & Carolina Star  ***   Those Two Blue Eyes   ***   Rebel Records

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***   Mercury Records

11. The Good Brothers   ***   The Edge of a Storm   ***   Hogtown Records

12. Change of Key   ***   Choose Me or Loose Me   ***   Change of Key

13. Donna Ulisse   ***   The Trouble With You   ***   Hadley Music Group

14. Dale Watson   ***   Truck Stop in La Grange   ***   Me & My Americana/Munich

15. Pat Green   ***   Country Star   ***   RCA/Sony

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *