Song For a Winter’s Night

Sawmill Road -

In dit programma weer eens aandacht voor de singer/songwriters in de Americana sfeer met dit keer Kate Campbell uit Nashville TN en Ted Russel Kamp uit Los Angeles CA.

Maar zoals uit van ons gewend bent beginnen we met bluegrass dit keer uit het Verre Westen  van de V.S. de groep “Sawmill Road”  met een drietal songs van hun album “One” . Vervolgens terug in de tijd met George Jones, die herinneringen ophaalt aan countryhits, die niet van hem waren en eentje wel.

Halverwege het programma nog een overzicht van

de countrymuziek-evenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan “Country Music Round-Up” met Cash on Delivery en de schijnwerpers op Jaqueline van der Griend en ook nog Beansprouts met de titelsong van hun album “Happy Go Lucky”. 

Daarna nog naar terug naar Nashville Tennessee met Patty Loveless en vervolgens nog heet  van de matrijs Willie Nelson samen met Asleepn at The Wheel met Western Swing en treedt Trace Adkins op als stevige uitsmijter van dit programma.

Sawmill Road - Song For a Winter's Night

“Let’s Be Sweethearts Again” door de bluegrass groep Sawmill Road met een song, die staat op hun album “One” in 2008 in eigen beheer uitgebracht door SMR Records en dat staat natuurlijk voor Sawmill Road Records.

Van deze groep in dit programma ook nog de songs “When Will I Be Loved Again” en “Song For a Winter’s Night” .

Collega’s van de regionale omroep West Friesland brachten mij deze groep, die vorig jaar op woensdag, 19 november met veel succes had opgetreden in het partycentrum “De Vriendschap” in Wadway/Wognum in de buurt van Hoorn, onder de aandacht en waarvoor natuurlijk nog mijn dank.

De groep bestaat uit Bruce Johnson uit Fullerton Californie op viool en die een zeer gerespecteerde veteraan is in de bluegrassmuziek van de westkust, samenspeelde met oa. Byron Berline’s “L.A. Fiddle Band”, Chris Hillman & Herb Pedersen en Doyle Lawson & Quicksilver.

Vervolgens Steve Spurgin uit de staat Texas op de bas met ook al een rijke historie in de bluegrassmuziek en schrijver was voor o.a. Gene Watson en Reba McEntire en als zodanig een BMI Writer’s Award ontving. Ook hij heeft in tal van groepen gespeeld, waaronder de bluegrass supergroep “California”.

Charlie Edsall uit Fort Wayene Indiana op z’n favoriete instrument de gitaar, maar hij speelt ook op de bas en banjo. Charlie speelde o.a. bij Rhonda Vincent & The Rage en toerde oa. met de show “Ron Spears & Within Tradition”.

Dick Brown uit de staat New Mexico meermalen uitgeroepen tot kampioen op de banjo en zeer bekend lid van de groep Lost Highway  en tenslotte last but nog least Mark Miracle uit de staat Arizona de tenorzanger, mandolinespeler of eigenlijk multi-instrumentalist en veteran met 30 jaar ervaring met een jeugdige benadering van de bluegrass muziek.

Al met al een bijzonder ervaren groep met een fraai album en waarvan ik hoop, dat zij tijdens het a.s. EWOB festival dan toch wel binnenkort in staat zullen zijn Europa, maar vooral ook Nederland weer aan te doen.

Vooral niet vergeten hun album “One” aan te schaffen en daarvoor even hun website te bezoeken.

De bluegrassgroep Sawmill Road met een aantal muzikale flitsen tijdens hun optreden in de Kulturhalle Querfeld Basel Zwitserland op 13 november 2008.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

George Jones - Detroit City

Vervolgens zoals aangekondigd naar de tradtionele countrymuziek en George Jones de bekende songs “Detroit City”, samen met Dolly Parton de song “Blues Man” en natuurlijk niet te missen “He Stopped Loving Her Today”.

Deze songs staan op het album met de toepasselijke titel “Hits I Missed … And One O Didn’t “ in 2005 uitgebracht door Bandit.

Het idee voor dit album was natuurlijk een heel goede : Een George Jones, die terugkijkt over de achterliggende jaren en songs uitkiest, die hij destijds niet had willen opnemen en waarmee vervolgens andere countrysterren veel succes hadden.

Met de eerste song “Detroit City” bereikte Bobby Bare in 1963 zowel de country als de popmuziek overzichten.

Voor u als lezer nog wellicht nog even herinneringen ophalen en dus terug in de tijd en zwart-wit opnames met de originele versie van de song “Detroit City” door Bobby Bare tijdens een “live” optreden..

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Op dit album “Hits the I Missed … And One I Didn’t”, dat werd geproduceerd door Keith Stegall wordt George Jones bijgestaan door countrymuziek getrouwen als pianist Pig Robbins, gitarist Brent Mason en andere Music City professionals met veel gevoel voor de “country”.

De songs zijn niet alleen van het verleden, maar ook uit de zeer recente countrygeschiedenis, zoals bijvoorbeeld de versie van “Blues Man”, waarin George Jones samen met Dolly Parton een duet zingt.

Tijd voor de bijzonder fraaie video-clip van George Jones hier samen met Dolly Parton met de song “ Blues Man”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Hank Williams Jr

Oorspronkelijk geschreven, gespeeld en gezongen door Hank Williams Jr stond deze song op z’n album “Habits Old and New” in de begin jaren ’80 uitgebracht door Warner Brothers, waarop verder nog een aantal covers, zoals “Kaw-Liga” en “Move It on Over” van z’n vader en een “tribute” song van Kris Kristofferson “If You Don’t Like Hank Williams” plus nog een aantal “red-neck” rockers als “All in Alabama” en “American Way”.

Dit album werd in 1995 opnieuw door Curb uitgebracht.

En nu natuurlijk ook nog even een link naar een fraaie slideshow van Hank Williams Jr. met de song “Blues Man”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Maar nu toch nog even terug naar George Jones en het album “Hits I Missed…and One I Didn’t“ in 2005 toen 74 jaar met nog steeds een zeer goede zangstem zoals te horen bij de song “He Stopped Loving Her Today”.

Alleen op de sterke aandrang van z’n producer Billy Sherrill wilde George in 1980 deze song toch opnemen. En tot zijn verrassing werd het toen en is het nog steeds een “countrytopper”.

In de achterliggende jaren heeft hij z’n bekende songs talloze malen met veel succes opnieuw gezongen en alleen de beste zangers kunnen zoiets presteren.

Het album “Hits I Missed … and One I Didn’t” van George Jones uit 2005 een mooie verzameling songs, waarin hij nogmaals blijkt geeft van z’n zangkunst nu als veteraan met een schitterend resultaat

En natuurlijk mag ook de “link” naar een video-clip van George Jones met de song “He Stopped Loving Her Today” in dit bericht niet ontbreken.

Deze versie is van een “live” optreden van George Jones tijdens de Ronnie Prophet Show op 1 juli 1980 in Canada.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Kate Campbell - Fordlandia

Dan zoals aangekondigd naar de singer/songwriter Kate Campbell met een knipoog naar de bekende autofabrikant “Ford” met de song “Fordlandia” en die staat op haar album “Save The Day” in 2008 uitgebracht door Long River Music.

Een bijzonder verhaal over de pogingen van Henry Ford in 1920 om het Brits-Nederlandse monopolie op de rubberindustrie te breken door het opzetten van rubberplantages diep in de oerwouden van het Amazone-gebied in Brazilie.

Gedurende de jaren ’30 werd een complete stad met ziekenhuis, kerk, scholen, zelfbediening restaurant, winkels en huizen gebouwd evenals het planten van Aziatische rubber in rijen.

Door grote cultuurverschillen tussen de leiding en de Braziliaanse werkers, grote medische problemen als malaria, hoge vochtigheidsgraad en grote verschillen in waterstand gedurende het droge en natte seizoen, de problemen met mieren, wormen en schimmels op de bladeren van de rubberbomen draaide dit project tenslotte uit op een “flop”. Aan het einde van de 2e Wereldoorlog trok Ford zich terug uit de rubberindustrie, maar “Fordlandia” of te wel “Belterra” bestaat nog steeds.

Een bijzondere song aanwezig op dit album en het was moeilijk om een keuze te maken uit de mooie zelf geschreven songs van deze vrouw uit het Mississippi Delta gebied, haar opleiding volgde in Birmingham Alabama, maar die al jaren woont in Nashville TN.

Inmiddels heeft zij sedert 1995 12 albums heeft uitgebracht, waaronder een aantal via het label Compass en Compadre, maar dit is al weer de vierde onder de vlag van Lare River Music. Zeer de moeite waard. Met de titelsong “Save the Day” van het album kom ik binnenkort in het radioprogramma “Country Music Round-Up” nog wel eens terug.

Kate Campbell heeft ook enige digitale ruimte gereserveerd door de promotie van haar mooie songs.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ted Russell Kamp - Just a Yesterday Away

Vervolgens “Just a Yesterday Away” door zanger/schrijver/gitarist Ted Russel Kamp hier met de song, die staat op z’n nieuwste album “Poor Man’s Paradise” in 2008 uitgebracht door PoMo Records en zeer recent in 2009 onder de vlag van Dualtone opnieuw gepubliceerd.

Ted Russell Kamp, geboren in New York groeide op in het Noordoosten van de States, maar begon met z’n muziekale cariere tijdens en na de middelbare school in Seattle in de staat Washington. Eind jaren 90 begin 2000 was hij leider van het trio Ponticello en maakte met hen vier albums. In 2001 vertrok hij naar Los Angeles, waar hij de groep Union Pacific oprichtte, in andere groep speelde en als sessiemuzikant optrad.

In 2003 werd hij de basspeler van de band “357’s”  van Shooter Jennings, waarvoor hij o.a. de song “Steady at the Wheel” en “Southern Comfort” schreef.

Deze twee songs staan op het album “Put the O Back in Country”. Inmiddels ook zelf een aantal soloalbums uitgebracht, waaronder in 2005 het album “NorthSouth” en in 2006 “Nashville Fineline. In 2007 het album Divisadero, waarbij hij als multi-instrumentalist zo’n 12 instrumenten bespeelde met ook nog de hulp van Shooter Jennings en de moeder van Shooter, Jessi Colter.

Het album “Poor Man’s Paradise” met ook nu weer een Ted op heel veel muziekinstrumenten en met zang natuurlijk, maar ook met de hulp van veel vrienden, waaronder de reeds eerder vermelde Shooter Jennings.

Ted Russell Kamp met de song “Let Him Roll” met een optreden tijdens een “live” uitzending van het radioprogramma “Blue Plate Special” van het radiostation WDVX in Knoxille TN.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Cash on Delivery - Stupidville

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse countrymusici met om te beginnen Cash of Delivery met Jaqueline van der Griend in de hoofdrol met de song “ Stupidville”.

Deze song staat op hun laatste op album “Echoes of Leaving”in 2007 uitgebracht en de bezoekers deze song ook nog hebben kunnen horen tijdens hun promotietoer in Amicitia te Lekkerkerk.

U kunt nog middels bijgevoegde link even naar een “live” optreden van Cash on Delivery met de song “Hard to Forget” tijdens het Starriders Country Artiesten Gala Festival 2008  in het Ontmoetingscentrum De Werft te Kaatsheuvel.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Beansprouts - Happy Go Lucky

“Happy Go Lucky” door de “Beansprouts” hier met de titelsong van hun album, dat vorig jaar in eigen beheer werd uitgebracht. In juli 2008 stond hun album al heel snelop de 5e plaats van het Euro Americana Overzicht.

Het singer/songwriters duo Liesbeth Kemerlings op akoestische gitaar en zang en Martijn de Kleer, de multi-instrumentalist uit de omgeving van Nijmegen hier met de hulp van o.a. de Texaan Gurf Morlix op steel gitaar en Roel Spanjers op accordion.

De groep heeft ook enige digitale ruimte gereserveerd om hun muziek te promoten en natuurlijk moet u nog even gebruikmaken van de mogelijk te luisteren naar de Beansprouts via de onderstaande link.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Patty Loveless - Draggin' My Heart Around

Dan nu naar Nashville TN en Patty Loveless met de song “Draggin’ My Heart Around”, die staat op haar album “On Your Way Home” in 2003 uitgebracht door EPIC/Sony. Een zeer fraai album met daarbij ook nog een “Special Collector’s Edition DVD” met o.a. een aantal opnames van “live” optredens.

Wie zegt, dat de countrymuziek niet meer leeft? In ieder geval geven Patty Loveless en haar echtgenoot en producer Emory Gordy Jr. kennelijk helemaal niets om hetgeen op dit moment populair is in het artistiek bankroete NashVegas.

“On Your Way Home” is een schitterend vervolg op het album “Mountain Soul” met 11 mooie recht-toe-recht-aan countrysongs met als starter de “Do Me Wrong” song “Draggin’ My Heart Around”, het klassieke verhaal van een man, die z’n bijna wanhopige vrouw onrecht aandoet, schitterend gezongen door Patty met veel gitaarwerk zowel electrisch als akoestisch vergezeld door een eenzame viool en pedal-steel.

Zoals vermeld een zeer fraai album, nog steeds verkrijgbaar, maar zorg wel, dat u de uivoering koopt met de daarbij behorende DVD. Dat maakt het allemaal nog mooier!

Natuurlijk in dit bericht ook nog een video-clip van Patty Loveless hier met de titelsong van het album “On Your Way Home”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Willie Nelson and Asleep at the Wheel - Hesitation Blues

Dan “heet van de matrijs”:  “Hesitation Blues” door Willie Nelson samen met de Western Swing band “Asleep at the Wheel”. Deze song staat op hun album “Willie & The Wheel” op 3 februari j.l. uitgebracht via het label Bismeaux Productions.

Zoals de titel van het radioprogramma “Country Music Round-Up” al aangeeft: Alle hoeken en gaten van de countrymuziek worden verkend en te beluisteren met alleen de beperking van de duur n.l. maar 60 minuten.

Enfin, u wacht nog een bijzonder grappige promotie video-clip van Willie Nelson en Ray Benson, de leider van Asleep at the Wheel over het uitbrengen van hun gezamenlijke album “Willie & The Wheel”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Trace Adkins - Marry for Money

En dan is het al weer tijd voor onze uitsmijter dit keer door Trace Adkins met de song “Marry for Money”, die staat op z’n album “X” op 25 november vorig jaar uitgebracht door Capitol/EMI.

De akoestische opening zet je misschien even op het verkeerde been, want wat er volgt is een moderne Honky Tonk song met een tekst, die veel overeenkomt met zogenaamde NashVegas bling rap.

En dus tot slot van dit bericht voor u als lezer nog even de link een slide-show om te luisteren naar Trace Adkins met de song “Marry for Money” met daarbij ook nog de “tekst”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Feb. 10 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Feb. 14 ‘09 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. Sawmill Road   ***   When Will I Be Loved   ***   SMR Records

3. Sawmill Road   ***   Song For a Winter’s Night   ***   SMR Records

4. Sawmill Road   ***   Let’s be Sweethearts Again   ***   SMR Records

5. George Jones   ***   Detroit City   ***   Bandit 

6. George Jones & Dolly Parton   ***   The Blues Man   ***   Bandit 

7. George Jones   ***   He Stopped Loving Her Today   ***   Bandit 

8. Kate Campbell   ***   Fordlandia   ***   Large River Music

9. Ted Russell Kamp   ***    Just a Yesterday Away   ***    PoMo Records/Dualtone

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***    Mercury Records

11. Cash on Delivery   ***   Stupidville   ***   DCMA/Rounder Europe

12. Beansprouts   ***    Happy Go Lucky   ***   Beansprouts

13. Patty Loveless   ***    Draggin’ My Heart Around   ***    EPIC/Sony

14. Willie Nelson & Asleep at the Wheel   ***   Hesitation Blues   ***   Bismeaux Productions

15. Trace Adkins   ***   Marry for Money   ***   Capitol/EMI

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *