Bluegrass and Whiskey

Bluegrass and Whiskey

In dit programma een aantal “live” optredens van verschillende countrymusici en groepen, waaronder opnames van een aantal Texaanse artiesten tijdens een schitterend optreden begin 2008  in Steamboat Springs in Colorado.

Vervolgens gaan we naar een recent “live” optreden van de Zweedse bluegrass groep “Whisky and Dynamite” en dan ook nog verder terug in de tijd naar de begin jaren ‘60 voor de “Prairie Bluegrass” met een aantal “live” opnames van The Bray Brothers & Red Cravens.

Halverwege het programma nog een

overzicht van de countrymuziek-evenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan Country Music Round-Up met deze keer Eddy Gee met een song van z’n album “There’s So Much I Want To Say” uit 1998 en de titelsong van z’n nieuwe EP “A Beautiful Memory”.

Daarna nog terug naar de Texaanse rootslegende Delbert McClinton en vervolgens Crystal Shawanda met de voor deze dag zeer toepasselijke titelsong van haar nieuwste album “Dawn of a New Day”en treedt Delbert McClinton ook nog op als uitsmijter van dit programma.

The Bray Brothers and Red Cravens - Blue Eyed Darling

We begonnen het programma met de start van het radioprogramma “Cornbelt Country Style” van het radiostation WHOW Clinton in de staat Illinois gevolgd door de songs “Blue Eyed Girl” en maar 6 coupletten van de “Girl in the Blue Velvet Band”.

Speciaal voor deze gelegenheid kunt u de vrolijke start van dit programma nog eens beluisteren.

Openingstune Cornbelt Country Style!

Vervolgens de “Station Call WHOW” en ook nog de song “Cora is Gone” door “The Bray Brothers & Red Cravens” terug in de tijd naar de vroege dagen van de bluegrass.

De opnames zijn van de begin jaren 60 met Nate Bray met eerste zang en op mandoline, z’n broer Francis Bray op staande bas, Harley Bray bariton en op de banjo, Red Cravens tenor en op de gitaar.

Gedurende de jaren ‘60 was de bluegrassmuziek aanzienlijk meer bekend en populairder geworden en de status van “regionale bijzonderheid van de Zuidelijke staten” ontgroeid en heel veel jonge musici uit alle delen van Amerika wilden graag aan dit plezier deelnemen.

Afkomstig uit Champaign behoorde de groep Bray-Cravens tot de top van bluegrass groepen van de staat Illinois.

Red Cravens and The Bray Brothers - Cora Is Gone

Gedurende de jaren 50 waren zij druk bezig met hun optredens, maar bereikten ze in 1960 een keerpunt, toen Ed Cravens ging scheiden en een poosje ging inwonen bij de Bray Brothers in 419 West Main in Urbana.

Zij gingen zo’n beetje dan en nacht oefenen en speelden samen met iedereen, die langs kwam zoals ook hier met John Hartford o.a. op viool bij de song “Cora Is Gone” en vielen daardoor steeds meer op met hun bijzondere stijl.

Tenslotte speelden zij regelmatig in het programma “Cornbelt Country Style” van het radiostation WHOW in Clinton Illinois en om te voorkomen, dat zij iedere week van Urbana naar Clinton moesten reizen, stuurden zij “live”tapes, die waren opgenomen in hun huis. Twee LP’s werden uitgebracht eentje met de straatnaam van hun apartement “419 West Main ” en “Prairie Bluegrass” en door Rounder Records inmiddels op een CD geperst.

Bijzonder fraaie bluegrass muziek uit de staat Illinois, zeer de moeite waard en voor deze unieke countrymuziek opnames moet U echt zijn bij het radioprogramma “Country Round-up” hier bij uw Radio Vrolek.

Bij het uitgebreid napluizen van het wereldwijde internet heb ik jammer genoeg clips kunnen vinden van deze groep.Tja u als lezer heeft daar wellicht niet zoveel aan en daarom eenmalig een voorbeeld van The Bray Brothers and Red Cravens!

Een instrumentele versie van ” Little Darling Pal of Mine “ 

Whisky and Dynamite - You'll Think of Me

Dan nu naar een “live”optreden van de Zweedse bluegrass groep “Whisky & Dynamite” met de song “Bluegrass & Whiskey” en “You’ll Think of Me” ooit geschreven door Darrell Brown en bekend geworden van de vertolking door Keith Urban, maar in dit programma op fraaie wijze door de Zweedse bluegrassgroep “Whisky and Dynamite” .

Deze twee songs staan op hun tweede album “Live ‘n Pickin’” in 2008 uitgebracht door Soundstation Records.

Tijd om eens kennis te maken met de bluegrassgroep “Whisky and Dynamite” tijdens een “live” optreden in het theater “Uddeholms Ladan” met de song “I’m So Happy”. Deze song staat ook op hun album “Live ‘n’ Pickin’ ”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

“Whisky and Dynamite” uit de uitgestrekte bossen van Degerfors, dat ten noordoosten ligt van het Vaener Meer in de provincie Örebro Zweden, begon in 2005 met hun muziek, die mede door de bluegrass is beïnvloed.

De groep bestaande uit Linda Dahl als leadzangers en een klein beetje mandoline, Peter Dahl op gitaar en banjo, Tomas Brink op gitaar, Stefan Larsson op gitaar, Krilla Jonson op de staande bas en tenslotte Jimmy Glavå op dobro en allemaal zingen zij dus.

Zij hadden zoveel plezier in het muziek maken, dat ze besloten een aantal songs te schrijven en een album uit te brengen. In December 2005 verscheen dan ook hun eerste album “Lilla Texas” of te wel “Klein Texas”, waarna zij hun kennis en kunde met de muziek en de instrumenten nog meer op peil brachten.

Sinds de zomer van 2006 treden zij met veel succes op tijdens tal van festivals in Scandinavië, maar natuurlijk vooral Zweden. Maar niet alleen op festivals, maar inmiddels ook tijdens huwelijksfeesten, kerkdiensten enz.

Naast hun eigen songs, zoals Bluegrass and Whiskey” inmiddels dus ook een aantal covers zoals de bekende Thank God I’m a Country Boy, “Aces of Spades” van Motorhead en “Sharp Dressed Man” van ZZ Top in hun eigen zeer persoonlijk stijl. In mei van 2008 dus dit album “Live’n Pickin”, die acht songs bevat die zijn opgenomen in een kuiskamer en 3 song tijdens een studiosessie. “Whisky and Dynamite” hier met hun 2e album “Live’n Pickin’ en voor meer informatie even naar hun website

Undone

Dan naar optreden in Steamboat Springs Colorado van Kathleen Braun hier met de song “I’m Coming Home” tijdens een muzikaal eerbetoon aan de Texaanse zanger/schrijver/gitarist Robert Earl Keen. Zij speelde en zong niet alleen, want met haar nog tal van Texaanse songer/songwriters zoals Jason Boland, Roger Creager, Cory Morrow, Reckless Kelly, Tod Snyder en tal van andere zoals ook Cody Canada waren hierbij aanwezig.

Kathleen Braun - I'm Coming Home

Kathleen Braun , die opgroeide Dallas Texas in een muzikale familie met een folksinger/gitariste als moeder en een multi-instrumentale broer, heeft zij zich inmiddels gevestigd in Austin Texas, waar zij  veel optreedt in de diverse gelegenheden en trouwens ook vaak zingt in de groep van Jason Boland & The Stragglers en zoals ook samen met de vermelde Reckless Kelly.

Van dit muziekfestival is een schitterend album bestaande uit twee CD’s met de titel “Undone: A Musicfest Tribute to Robert Earl Keen” op 6 januari van dit jaar uitgebracht door het label Thirty Tigers.

Om alvast even kennis te maken met Robert Earl Keen hier tijdens een optreden tijdens het NCAA Festival 2008 in San Antonio TX met zijn song “I’m Coming Home”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “Shades of Gray” ooit geschreven en zeer bekend geworden van de vertolking door Robert Earl Keen, maar hier gezongen en gespeeld door Cody Canada tijdens een optreden in Steamboat Springs in Colorado.

Cody Canada r. and Jeremy Plato l.

Cody Canada is tevens de “frontman”, lead-gitarist en zanger van de alternatieve countrygroep Cross Canadian Ragweed ooit in 1994 gestart in Stillwater Oklahoma en waarbij de naam van de groep werd gehaald uit de namen van de groepsleden zoals Cody Canada, drummer Randy Ragsdale, rhythm-gitarist Grady Cross en bassist Jeremy Plato.

Cross Canadian Ragweed een groep, die ontzettend veel toert en optreden in de staten Oklahoma en vooral in Texas veel aanhang heeft.

Natuurlijk even een link naar een video-clip van Cody Canada tijdens een “live” optreden met de song “Dead Man” bij de uitzending van “12 Man Jam 2007” van het radiostation KPLX  99.5 The Wolf in Dallast/Fort Worth.

Deze song staat trouwens ook op het album “Mission California” van Cross Canadian Ragweed in 2007 uitgebracht door Universal South!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ook Robert Earl Keen zelf is nog met vier songs “live” aanwezig.

 “Undone: A Musicfest Tribute to Robert Earl Keen” een album uitstekend opgenomen met schitterende luistermuziek uit Texas.

U kunt nog even luisteren naar het bijzondere verhaal in de song “Corpus Christi Bay” door Robert Earl Keen, zoals van oorsprong op z’n album “A Bigger Piece of the Sky” in 1993 uitgebracht door Sugar Hill Records en in 2004 “geremastered” door Koch Records.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Eddy Gee - Listen to the Radio

Na het overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse countrymusici met dit keer Eddy Gee en zijn uitstekende advies “ Listen to the Radio” .

Deze song staat op z’n album “There’s So Much I Need to Say” in 1998 uitgebracht in samenwerking met Hitsound en waarbij Eddy wordt bijgestaan door Frans Bogaard op gitaar en bas, Hans de Jong op steel en dobro, Joost van Es op viool en Nick Zwart op de drums.

Dit album werd goed ontvangen en naar Nederlandse country begrippen goed verkocht. Toen de solo activiteiten op een laag pitje stonden is Eddy gestart met het trio Sideway. Samen met Frans Bogaard en zangeres Masja Klarenbeek speelde hij pure akoestische muziek.  Bij Side Effect neemt Eddy nu de leadzang voor z’n rekening met akoestische slaggitaar.

Vervolgens  in dit programma ook nog Eddy Gee met de song “A beautiful Memory” in eigen beheer op een EP in november vorig jaar uitgebracht. Vermelde CD bevat twee versie’s van de titelsong “A Beautiful Memory” en “I Couldn’t Sleep at All”.

Op herhaling en dus nogmaals even de slide-show met Eddy Gee en de song “A Beautiful Memory”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Delbert McClinton - Birmingham Tonight

Vervolgens “Birmingham Tonight” door Delbert McClinton hier met een song, die staat op z’n album “Nothing Personal” in 2001 uitgebracht door New West Records.

Voor u als lezer even een bezoekje aan het optreden van Delbert McClinton op 18 december 1982 in Austin City Limits met de song “Givin It Up For Your Love”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En de echte countrymuziekkenners hebben natuurlijk wel gehoord, dat Delbert bij de song “Birmingham Tonight” vokaal werd bijgestaan door Iris Dement.

Het was trouwens het eerste album van hem, dat hij via het fraaie label New West Records uitbracht.

Een album met 13 door hem zelf geschreven songs met enige assistentie van producer Gary Nicholson en Benmont Tench van Tom Petty & The Heartbreakers.

Bijzondere fraaie muziek met zoals deze traditionele countrysong “Birmingham Tonight” , een Tex-Mex song zoals “When Rita Leaves” en een echte caferocker zoals “Squeeze Me In”, waar we zo direct naar gaan luisteren.

Nog even een mooi verhaal van Delbert McClinton tijdens een optreden met Martina McBride en de song “Two More Bottles of Wine”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Crystal Shawanda - Dawn of a New Day

Maar eerst nog even Crystal Shawanda met de titelsong van haar album “Dawn of a New Day” in augustus 2008 uitgebracht door Sony BMG.

“Dawn of a New Day” , dat geldt natuurlijk speciaal vandaag ook voor Amerika met de inhuldiging van Barack Obama als president van Amerika en waarbij iedereen bijzonder veel verwachtingen heeft over de nieuwe koers en rol van Amerika in deze wereld.

“De inhuldiging van Barack Obama” ook een “Dawn of a New Day” met de song van Crystal Shawanda.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De naam Shawanda is niet alledaags, maar Crystal is een volbloed Ojibwe Indiaanse van Manitoulin Island in de provincie Ontario in Canada en haar fascinerende reis naar een carriere als countryzangeres/gitariste en schrijfster zou de inhoud van een film kunnen zijn. “Dawn of a New Day” door Chrystal Shawanda uitgebracht door Sony BMG zeer de moeite waard.

Vooral even nader kennismaken met deze singer/songwriter met ook nog een stukje van deze song!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Delbert McClinton - Squeeze Me In!

Maar gelet op de tijd terug naar onze uitsmijter Delbert McClinton met de “barroomrocker” “Honey, Squeeze Me In” of te wel “Schat, maak een plaatsje voor mij vrij!”. En ook deze song staat op het eerder vermelde album “Nothing Personal”.

Tot slot zeker even kijken en luisteren naar Delbert McClinton hier met z’n humoristische “Lonestar Blues” .

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Jan. 20 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Jan. 24 ‘09 12.00 – 13.00

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. The Bray Brothers & Red Cravens   ***   Opening + Blue Eyed Darling   ***   Rounder Records

3. The Bray Brothers & Red Cravens   ***   The Girl in the Blue Velvet Band   ***   Rounder Records

4. The Bray Brothers & Red Cravens   ***   Station Call WHOW + Cora Is Gone   ***   Rounder Records

5. Whisky and Dynamite   ***   Bluegrass & Whiskey   ***   Soundstation Records

6. Whisky and Dynamite   ***   You’ll Think of Me   ***    Soundstation Records

7. Kathleen Braun   ***   I’m Coming Home   ***   Right Ave/Thirty Tigers

8. Cody Canada   ***   Shades of Gray   ***   Right Ave/Thirty Tigers

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***            Mercury Records

10. Eddy Gee   ***   Listen to the Radio   ***   Hitsound

11. Eddy Gee   ***   A Beautiful Memory  ***   EG Records

12. Delbert McClinton   ***   Birmingham Tonight   ***   New West Records

13. Crystal Shawanda   ***   Dawn of a New day   ***   BMG Sony Entertainment

14. Delbert McClinton   ***   Squeeze Me In   ***   New West Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *