New Year’s Eve 1952

New Year's Eve 1952

Iedereen weer van harte welkom op deze laatste en koude dinsdagavond van het jaar 2008, dat al bijna weer ten einde is met dus behoorlijk lage temperaturen.

Maar gelukkig geen sneeuwjacht, zoals in de nacht van 31 december en 1 januari 1953 toen Hank Williams voor een optreden op Nieuwjaarsdag onderweg naar Canton Ohio overleed op de achterbank van z’n nieuwe Cadillac.

In dit progamma een eerbetoon aan Hank Williams met niet alleen muziek door hemzelf, maar ook zijn songs vertolkt door o.a. Larry Sparks, Jimmy Murphy,  Sharon White en Johnny Cash.

Halverwege het programma nog een

Hank Williams - Honky Tonkin'

Maar ook de start van dit programma met een aantal optimistische songs zoals “Honky Tonkin’”, Hey Good Lookin’ en zo’n typische “love-song’ Half as Much” door Hank Williams, The Hillbilly Shakespeare.

Deze tracks staan op het album “Gold” bestaande uit 2 CD’s met in totaal 42 songs van Hank uitgebracht gedurende de periode van 21 april 1947 tot 23 september 1953 door Mercury Nashville.

Tijd voor de eerste link naar een video-clip met “Hey Good Lookin’” door Hank Williams & His Drifting Cowboys met nog commentaar door Hank Williams Jr. (zoon van Hank en Audrey).

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Williams, geboren op 17 september 1923  in Mount Olive in de staat Alabama en al op 30-jarige leeftijd overleden te Oak Hill, West Virginia.  Hank heeft in z’n korte carriere van 6 jaar ontzettend veel countrysongs geschreven en gezongen. Teveel om op te noemen, dus gewoon blijven luisteren naar dit programma en u zult nog wel een paar bekende songs horen.

Maar nu toch terug naar Hank Williams. Ooit schreef Townes van Zandt een folksong met de titel “Drama falls like teardrops”.

Als er iemand in de countrywereld is geweest die drama’s heeft meegemaakt dan is het wel Hank Williams, dat klinkt dan ook duidelijk door in tal van zijn songs. Hij werd geboren met een gespleten ruggegraat, leed daardoor ondragelijke pijnen, die werden verholpen met ontzettend veel pijnstillers en op vroege leeftijd al met heftig wishkey en bier in te nemen. Op z’n 11-de jaar was hij al alcoholist en gitarist, slikte peppillen om op te kunnen treden en tranquillizers om te kunnen slapen.

De liefde en pijn werden hem bezorgd door de twee vrouwen in zijn leven: zijn moeder Lilly, een manshoge Kenau, die iedereen, die haar in de wegstond, in elkaar sloeg en zijn vrouw Audrey Mae Sheppard, die het vreemd gaan zelf had uitgevonden en die dacht beter te kunnen zingen dan Hank en om die redenen altijd ruzie met hem had.

Ik vertelde, dat Hank overleed op 30-jarige leeftijd overleed in Oak Hill Virginia, maar ook dat was bijzonder dramatisch, want het was tijdens een sneeuwstorm op 1 januari 1953 onderweg van Charleston naar Canton Ohio om 1 uur s‘nachts, dat hij overleed op de achterbank van zijn auto. 

In dit weblogbericht nu de link naar het eerste deel van een samenvatting van de bijzonder fraaie en informatieve BBC documentaire over het leven van Hank Williams.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

Larry Sparks - No One Will Ever Know

Dan gaan we nu weer verder met herinneringen aan Hank Williams met de songs

“No One Will Ever Know” ,“Someday You’ll Call My Name”  en “My Heart Would Know”ooit bekend geworden door Hank Williams, maar hier gezongen en gespeeld door Larry Sparks.

Twee songs, die staan op het album “Larry Sparks sings Hank Williams” ooit in 1977 op een LP gezet, maar gelukkig in 1991 door Rebel records op een CD geperst.Larry Sparks vertolkt op schitterende bluegrass wijze een aantal van Hank Williams songs.

Gedurende de geschiedenis van de countrymuziek zijn er heel wat dynamische en belangrijke personen geweest, maar er zijn er maar weinig, die zoveel invloed  op de muziek hebben gehad als de jonge magere en droevig kijkende Alabamian met de naam King Hiram Williams beter bekend als Hank Williams.

In de loop van de jaren zijn de songs van Hank Williams door tal van artiesten vertolkt en ofschoon zijn songs ook in de bluegrassmuziek niet onbekend zijn, heeft Larry Sparks er een schitterend eerbetoon van gemaakt.

Larry Sparks, geboren op 15 september 1947 in Lebanon Ohio, was 19 jaar toen Carter Stanley overleed en hij werd door Ralpn Stanley gevraagd om bij zijn groep “The Clinch Mountain Boys” te komen spelen, nadat hij al een paar keer was ingevallen in de groep.

Larry heeft ruim 3 jaar hiervan deel uitgemaakt en deze jaren kunnen worden aangemerkt als de “ Stanley Brothers School of Bluegrass”. In 1969 vormde hij zijn eigen groep “The Lonesome Ramblers”.

Maar op het album “Larry Sparks sings Hank Williams” wordt hij op sublieme wijze geassisteerd door Tommy Boyd op dobro en banjo, Ricky Skaggs op de mandoline, Art Wynder en Jerry Schieber op de bas en tenslotte Chubby Wise op de viool.

Hierbij een het 2de deel van de samenvatting van de bijzonder fraaie en informatieve BBC documentaire over het leven van Hank Williams.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

Sharon White - Mansion on the Hill

Vervolgens “Mansion on the hill” de Hank Williams/Fred Rose song hier vertolkt door Sharon White . Deze song staat op het album “Transatlantic Sessions” Volume 2 in 1998 uitgebracht door Iona Records. Zeer de moeite waard!

Het album bestaat uit 2 CD’s met ook weer een samenwerkings verband van Engelse, Schotse, Ierse en Amerikaanse artiesten zoals Maura O’Connel, Paul Brady, John Martyn, Michael Doucet, Jerry Douglas, Rosanne Cash, die verderop in dit programma nog te horen zal zijn.  Sharon hier op gitaar samen met haar vader Buck White op de mandoline en piano tezamen met zus Cheryl op de bas.

In 1982 trouwde Sharon met Ricky Skaggs en het is dus niet zo vreemd dat Ricky Skaggs hier mee speelt en zelf ook nog met een tweetal songs aanwezig is en natuurlijk hoorde u Jerry Douglas op dobro.

En voor de lezers, die hier nog geen kennis hebben kunnen maken! Hier is uw kans, beslist even kijken en luisteren Sharon White hier tijdens de opname’s van de Trans Atlantic Sessions Part Two met de Hank Williams song “Mansion on the Hill”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jimmy Murphy - I Get a Longing to Hear Hank Sing the Blues

Dan een eerbetoon middels “I get a longing to hear Hank sing the blues” door “Jimmy Murphy” hier met een song van zijn album “Electricity” ooit in 1978 uitgebracht op een LP natuurlijk allang grijs gedraaid, maar gelukkig voor ons in 1999 door Sugar Hill Records weer op CD uitgebracht

Van deze zanger/schrijver/gitarist geboren op 11 oktober 1925 in Birmingham Alabama en die op 1 juni 1981 overleden heb ik in dit country programma nog niet zo vaak laten horen. Jimmy hier op gitaar en leadzang, Ricky Skaggs op viool, Jerry Douglas op dobro, Tony Williams op gitaar en John Johnson op de bas.

Als lezer kunt u ook herinneringen ophalen aan Hank Williams met het 3de deel van een samenvatting van de bijzonder fraaie en informatieve BBC documentaire over het leven van Hank Williams.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

Hank Williams as Luke the Drifter - I Dreamed About Mamma Last Night

Vervolgens “I Dreamed About Mamma Last Night”  door Johnny Cash hier met het dramatische verhaal van Hank Williams in z’n rol als “Luke The Drifter”.

Onder het pseudoniem van Luke the Drifter, waarbij Hank zichzelf sumier begeleidde op gitaar of door een steelgitaar of orgel vertelde hij meer korte verhalen waaronder ook nog “Be Careful of Stones That You Throw”, “Pictures from Life’s Otherside”, “The Funeral”, “Men with Broken Hearts” en “Too Many Parties, Too Many Pals”.

Het is bijna ongelofelijk, dat een jongeman van nog maar net 20 jaar zulke verhalen kon schrijven.

Deze songs staan op het album “Beyond the Sunset” werd in 1963 op LP uitgebracht door Polygram en later op CD door Polydor.

U kunt nog middels een slide-show met de tekst luisteren naar de originele uitvoering van “I Dreamed About Mamma Last Night” door Hank Williams.

Natuurlijk is het een zeer dramatisch verhaal, maar toch! Waarschijnlijk zullen veel lezers zich een dergelijke moeder herinneren!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Grand Ole Country - A Lie to My Heart

Dan is het nu tijd voor een Europese bijdrage aan het eerbetoon met om te beginnen de Nederlandse gelegenheidsgroep “Grand Ole Country” met de song “A Lie to My Heart”. Grand Ole Country bestaande uit Cor Sanne met leadzang en op gitaar en The Hillbilly Boogiemen Arnold Lasseur op mandoline, electrische gitaar, Bart van Strien op banjo, Robert-Jan Kanis op gitaar en drums, Aart Schroevers op bas en tenslotte Joost van Es ( 4 Wheel Drive)  op de viool.

Cor Sanne treedt binnenkort in deze regio ook op als gastheer en zanger in de theatershow “Somewhere Between-American Tunes” samen met de countrygroep Savannah, de bluegrassgroep 4 Wheel Drive en Jolanda Peters.

Voor meer informatie gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Toch ook nog even naar het 4de deel van een samenvatting van de bijzonder fraaie en informatieve BBC documentaire over het leven van Hank Williams.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

Jonas Fjeld - D'aekke min skyld

Vervolgens “D’aekke min skyld ( at jeg forstatt elsker deg)  of te wel “Het is niet mijn schuld, dat ik nog steeds van je houd” een Noors eerbetoon aan Hank Williams door Jonas Fjeld hier met een sog, die staat op het toepasselijke album “Hank Williams pa Norsk” of te wel “Hank Williams op z’n Noors” een bijzonder countrymuziekalbum uit Noorwegen met tal van Noorse countryartiesten als Sondre Bratland, Vibeke Saugestad, Gunn Heidi Larsen en zoals hier Jonas Fjeld. Jonas uit de omgeving van Larvik Noorwegen, ook bekend als  Terje Jensen is al een oude rot in het vak en bekend van o.a. twee albums met het trio Rick Danko (The Band)/New York, folksinger/songwriter Eric Anderson. Later nog een aantal albums met Garth Hudson (ook al van The Band) met Eric Andersen en Sari de dochter van Eric..

Vooral niet vergeten ook gebruik te maken van deze link naar Jonas Fjeld hier tezamen met de Amerikaanse bluegrassgroep  “Chatham County Line” met de song “Engler in sneen”. ( Angels in the Snow) .

Deze song staat ook op het album “Danko/Fjeld/Andersen”  in 1991 uitgebracht door Rykodisc.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Bob Dylan - I Can't Get You Off of My Mind

Dan nu naar een eerbetoon door een andere beroemde folksinger/songwriter Bob Dylan hier met “I can’t get you off of my mind”, die staat op het album “Timeless”

Tal van bekende musici hebben hun uiterste best gedaan om er een mooi ingetogen album van te maken zo ook door Bob Dylan , die met zijn rauwe stem een echte “Honky Tonk” en “Western Swing” sfeer weet op te roepen bij zijn vertolking van “ I can’t you off of my mind”.

Natuurlijk kunt u hier even mee kennis maken gewoon gebruik maken van de link naar een slide-show van Bob Dylan met de song “I Can’t Get You Off Of My Mind”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Op dit album o.a. ook Mark Knopler, Emmylou Harris, Tom Petty, Beck Hansen, Keb’Mo’, Cheryl Crow “Cold, cold heart” staat ook op het album “Alone & Forsaken” het album van Polygram Records, dat in 1995 werd uitgebracht , maar in een schitterende dramatische uitvoering door Lucinda Williams.

En deze uitvoering staat dus ook op het album “Timeless” of te wel “Tijdloos”, dat in 2001 werd uitgebracht door Lost Highway UMG Recordings.

Lucinda Williams hier tijdens een “live” optreden met de song “World Without Tears”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Een schitterend album als eerbetoon aan Hank Williams en zijn tijdloze muziek. Met IJzersterke teksten zoals uit Cold, Cold Heart :

“I tried so hard, my dear, to show that you’re my every dream”

“Yet you’re afraid each thing I do, is just some evil scheme”

“A memory from your lonesome past, keeps us so far apart”

“Why can’t I free your doubtful mind and melt your cold, cold heart”

Phew!!!!!!!! Wat een drama en pijn. “Tijdloos” Schitterend Hank Williams”muziek, maar ook voor de uitvoering en zorg van de bijbehorende informatie.

Tenslotte als laatste song van dit programma terug naar waar het allemaal begon met Hank Williams met de toepasselijke song “I’ll Never Get Out of This World Alive” .

Hierbij nog een link naar een bijzondere uitvoering van deze song door “Hank” Williams, z’n zoon Hank Jr. en de kleinzoon Hank III.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En dan tenslotte ook het 5de deel van een samenvatting van de bijzonder fraaie en informatieve BBC documentaire over het leven van Hank Williams.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

 

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

 Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Dec. 30 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Jan. 3 ‘09 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

 

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. Hank Williams   ***   Honky Tonkin’  ***   Mercury Nashville

3. Hank Williams   ***   Hey Good Lookin’  ***   Mercury Nashville

4. Hank Williams   ***   Half as Much   ***   Mercury Nashville

5. Larry Sparks   ***   No One Will Ever Know   ***   Rebel Records

6. Larry Sparks   ***   Someday You’ll Call My Name   ***   Rebel Records7

. Larry Sparks   ***   My Heart Would Know   ***   Rebel Records

8. Sharon White   ***   Mansion on the Hill   ***   Iona Records

9. Jim Murphy   ***   I Get a Longing to Hear Hank Play the Blues   ***   Sugar Hill Records

10. Johnny Cash   ***   I Dreamed about Mamma Last Night   ***   Lost Highways

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***            Mercury

12. Grand Ole Country   ***   A Lie to My Heart   ***   Starsound

13. Jonas Fjeld   ***   D’aekke min skyld   ***   Kirkelig Kulturversted

14. Bob Dylan   ***   I Can’t Get You Off of My Mind   ***   Lost Highways

15. Lucinada Williams   ***   Cold, Cold Heart   ***   Lost Highways

16. Hank Williams   ***   I’ll Never Get Out of This World Alive   ***   Mercury Nashville 

Happy New Year
Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *