Congratulations Anyway!!

Chris Hillman - Happy Birthday Anyway

Door allerlei omstandigheden is de aanmaak en publikatie van dit bericht enigszins vertraagd, maar toch, hier is ’t ie dan weer!

We vieren deze week niet alleen de verjaardag van de “Goedheilig Man”,  maar ook nog op 4 december de geboortedag van Chris Hillman.

U heeft waarschijnlijk al heel veel Sinterklaas liedjes gehoord, maar vanavond in dit programma dus aandacht voor Chris Hillman en zijn schitterende muziek. Dat betekent niet alleen bluegrassmuziek van The Hillmen, maar ook countrymuziek door Chris Hillman samen met  tal van collega’s, zoals Herb Pedersen, The Desert Rose Band en Steve Earle en ook nog eens een aantal unieke “live-opnames van optredens van Chris & The Desert Rose Band bij Giley’s in 1988 en samen met Herb Pedersen in Waitsfield en dat was in 2003.

Halverwege het programma nog

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd de Nederlandse country muziek met dit keer  Beansprouts  en ook nog de Groningse Tex-Mex groep Tekielja.

Daarna gaan we weer terug naar het verjaardagfeestje met Chris Hillman en zijn muziek van o.a. de albums The Other Side en Bakersfield Bound.

The Hillmen - When the Ship Comes In

Zoals reeds aangekondigd in dit programma veel aandacht voor de jarige Chris Hillman en van zijn groep The Hillmen achtereenvolgens de Bob Dylan song “When the ship comes in” , Woody Guthrie’s Ranger’s Command  en Bob Dylan’s “Fare Thee Well”.

Gelijk even een link naar een speciale uitvoering van de 1st vermelde song door The Clancy Brothers met de hulp van Tommy Makem tijdens een fantastische voorstelling ter gelegenheid van het 30ste jubileum van Bob Dylan met tal van groepen en artiesten zoals “The Band”, Neil Young , Eddie Vedder, Kris Kristofferson en een zeer bijzonder indrukwekkend optreden van Sinnead  O’Connor als gevolg van onheuse bejegening van het publiek.

Maar hier dus “When The Ship Comes In” door The Clancy Brothers aangekondigd door Kris Kristofferson op z’n Iers.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Chris Hillman, geboren op 4 december 1944 te Los Angeles Californie groeide op in een periode, waar hij veel luisterde naar Spade Cooley en Cliffie Stone en waarbij hij zichzelf gitaar leerde spelen. In 1961 vormde hij samen met een paar schoolvrienden de “Scottsville Squirrel Barkers” en maakte ook nog een album. Een jaar later voegde hij zich als zanger en mandolinespeler bij de “Golden Gate Boys”, een bluegrass groep met o.a. Vern Gosdin en z’n broer Rex. Samen met de “Country Boys” de latere The Kentucky Colonels” waren zij de eerste groepen, die de horizon van de bluegrassmuziek uitbreidde door het uitzoeken  & schrijven van materiaal buiten de traditionele bluegrassbronnen en een weg baanden, die vele groepen later zouden volgen .

“The Hillmen” naast Chris bestaande Vern  & Rex Gosdin op respectievelijk gitaar en staande bas, waarbij Vern zorgde voor de “lead-zang” en Rex voor de tenor en tenslotte Don Parmley, bariton en op de banjo. 

Als een soort eerbetoon aan zijn sublieme vaardigheid met de mandoline, ging de groep onder de naam “ The Hillmen” verder en maakte eind 1963 ook nog een LP met dezelfde naam “The Hillmen” geproduceerd door Jim Dickson. Gelukkig is deze LP inmiddels in 1995 door Sugar Hill op CD met kenmerk SHCD-3719 gezet.

In 1964 verlegde Chris Hillman zijn muziek meer naar de countryrock en ging verder met “The Byrds”.

Dom Parmley and The Bluegrass Cardinals

Don Parmley richtte samen met Randy Graham in 1974 de “Bluegrass Cardinals” op en heeft daar met z’n zoon David veel succes meegehad en in de jaren ’70 en ’80 veel albums gemaakt.

In 1997 trok hij zich terug uit de bluegrassmuziek. Ik wil niet nalaten u nog te wijzen op zijn muzikale erfenis geheel in stijl met het album The Essential Blugrass Cardinals in 2002 uitgebracht door CMH.

Chris Hillman - Men Are So Busy

Maar nu terug naar het verjaardagsfeestje van Chris Hillman met zijn muziek nu met de bluegrass gospel “Men Are So Busy”.

Deze song staat op het album “Long Play Bluegrass Gospel” in 1991 uitgebracht door Maranatha Music met o.a. Bernie Leadon, Cindy Baxter, Fred Field, Bruce Herring.

Voor u als lezer van dit weblogbericht nog een bijzonder mooie video-clip van Chris Hillman op mandoline met Al Perkins op dobro, Bernie Leadon met gitaar en Jerry Scheff op tijdens de TV-Show “Fire on the Mountain” met de songs “Roadblocks Ahead” en de bluegrassgospel “God Loves His Children”,

De laatst vermelde song is de 1ste track van “Long Play Bluegrass Gospel met lead-zang door Bernie Leadon.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Chris Hillman - Desert Rose

Vervolgens achtereenvolgens de songs “Why You Have Been Gone So Long”, “Under Your Spell Again” en “Love Reunited” door Chris Hillman en The Desert Rose Band tijdens een “live” optreden in Gilley’s in 1988.

De groep bestond toen uit Chris Hillman met lead-zang en op mandoline evenals Herb Pedersen op gitaar, Jee Dee Mannas op steel gitaar, Willie Ornelas op drum, Jim Monahan op gitaar, Lleland Sklar op bas, Bob Murray op viool.

Natuurlijk nog een link naar een video-clip van Chris Hillman hier met The Desert Rose Band en de song ‘Why You Have Been Gone So Long”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Gilley's Pasadena

Gilley’s Club was een zeer beroemde/beruchte bar en honky tonk in Pasadena– Zuid Houston, die in 1970 werd opgericht door de bekende pianist en zanger Micky Gilley, een neef van Jerry Lee Lewis en Sherwood Cryer. De club kreeg ook grote bekendheid door de fil “Urban Cowboy” of te wel “Stads Cowboy” met John Travolta en Debra Winger.

Er was van alles mogelijk in Gilley’s  met meerdere bars, zoals het rijden op de mechanische stieren en er was zelfs een rodeoterrein aan verbonden, waar ook nog eens op de vrijdagavond en zaterdagavond fiets en motorraces werden gehouden.

En op die dagen vloeide het “Lone Star bier in grote hoeveelheden en later was er zelfs ook nog het eigen huismerk “Gilley’s Bier”.

In 1989 ging Gilley’s dicht na verschil van mening tussen Micky Gilley en Sherwood Cryer, waarna de “Club” ook nog eens onder verdachte omstandigheden in de brand vloog.

Op dit moment rest nog slechts de opname studio, terwijl Gilley in Pasadena is blijven wonen.

Gilley's Dallas-Fort Worth

In oktober 2003 werd de nieuwe Gilley’s Club in gebruik genomen maar nu in het centrum van Dallas-Fort Worth met meerdere bars en verschillende theaters voor allerlei soorten muziek. Dus als u nog eens in de buurt bent niet vergeten.Gilley’s Dallas

Chris and Herb - Bakersfield Bound

Dan nu naar een ander en meer recent optreden van Chris Hillman samen met Herb Pederson met in ieder geval al de felicitaties. “Congratulations Anyway” en “Wheels” tijdens een “live” optreden op 31 juli 2003 in The Eclipse Theatre in Waitsfield in de staat Vermont in het Verre Noord oosten van de V.S. vlakbij de Canadese grens.

“ Congratulations anyway ” staat ook op het album  “Bakersfield Bound “, dat in 1996 werd uitgebracht door Sugar Hill Records.

“Love reunited” staat o.a. op het album van de Desert Rose Band in 1987 uitgebracht door Curb.

Chris Hillman hier samen met Jim Lauderdale tijdens een “live” optreden in 1999 met een Gram Parsons Tribute met de song “Wheels”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Maar hier vanavond in dit programma dus met z’n tween!

De organisator “Seeds of song Productions “in samenwerking met “The Mad River Valley Center for Arts” kondigden terecht met trots het optreden aan van dit bekende duo “Chris Hillman & Herb Pedersen” in het intieme en gezellige onderkomen van het Eclipse Theater.  Twee levende legendes van de met bluegrass gepeperde country rock, Chris Hillman en Herb Pedersen hebben allebei een omvangrijke en ook rijke muzikale carriere. Hillman wordt beschouwd als een van de grote krachten van de Californische country rock van de jaren ’60  ,die hij vaak samen met Roger Mc Guinn en Gram Parsons  verder ontwikkelde met oa. The Byrds en The Flying Burritto Brothers.  Chris Hillman was ook degene, die Emmylou Harris introduceerde bij de FBB en Gram Parsons.

Emmylou Harris - Till I Gain Control Again

En nu we toch over Emmylou Harris hebben hier ter afwisseling nog eens deze bijzondere countryzangeres met haar orginele “Hot Band” met o.a. Rodney Crowell uit de periode 1975 tijdens een “live” optreden met de song “Till I Gain Control Again”

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Chris had als schrijver niet het kaliber van Gene Clark, Gram Parsons of Stephen Stills, zijn muziekcompagnons in de toptijd van de folk-rock en country-rock en daarom is het ook niet zo verwonderlijk, dat hij veel gebruik maakt van de oude Nashville countryschatten.

Herb Pedersen begon als zoon van een politieman in Berkley California zijn carriere met een groep musici uit de  “Bay Area”, waaronder Jerry Garcia, David Nelson en The Dillards. Zowel Chris als Herb zijn opgegroeid in de staat Californie. En dat schept natuurlijk altijd een band. 

Chris Hillman hier tezamen met Herb Pedersen en Emmylou Harris tijdens een “live” optreden in 1985 met de song “Sin City”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link

Beansprouts - Close

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse musici en met nog eens aandacht voor de Beansprouts met de song “Close”, die staat op het album “Happy Go Lucky” dit jaar in eigen beheer uitgebracht.

In juli van dit jaar stond het album al heel snel op de 5e plaats van het Europese Americana overzicht.

Het singer/songwriters duo Liesbeth Kemerlings op akoestische gitaar en zang en Martijn de Kleer, de multi-instrumentalist uit de omgeving van Nijmegen hier met de hulp van o.a. de Texaan Gurf Morlix op steel gitaar en Roel Spanjers op accordion.

Natuurlijk nog even gebruikmaken van de mogelijk te luisteren naar deze bijzondere groep via de onderstaande link.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Tekielja - Bist Vot

Vervolgens naar het “Hoge Noorden” met de song  “Bist Vot” door de Groningse countrygroep Tekielja, een track van hun album “Tou Mor” in dit programma regelmatig te horen vanwege hun lekker in het gehoor liggende muziek middels de accordion van Henk Puister en op gitaar en met leadzang door de leider van de groep Ben Zuur, Tjark Kuiper op de bas, Kees Zee op drums en met assistentie van Cor Verhaegh op steel gitaar, die veelal optreedt in de countrygroep Calyx van o.a. Wim Pols.

Voor meer informatie even hun website raadplegen!

Chris Hillman and Steve Earle - High Fashion Queen

Dan nu weer verder met de muziek van Chris Hillman hier samen met Steve Earle met een tribute aan Gram parsons met de song “High Fashion Queen”, die staat op de  het album ”Return of a Grievous Angel”  die in 1999 werd uitgebracht door “Almo Sounds”.

Deze maatschappij, eigendom van Herb Alpert, jawel die Herb Alpert van de Tijuana Brass Band en Jerry Moss, kwam met het voorstel om nog eens een “Tribute” album voor Gram Parsons te maken.

Gram Parsons was de revolutionaire hillbilly met een Harvard-opleiding, die in de mid-jaren 60 de country-rock uitvond eerst met de “International Submarine Band” maar verder perfectioneerde bij de “Byrds” en de “Flying Burrito Brothers” en nog op een paar buitengewone “solo” albums, voordat hij overleed aan een drugoverdosis op 19 september 1973 in Jushua Tree, Californie.

Middels een “slide” show kunt u nog even luisteren naar Chris Hillman en Steve Earle met de song “High Fashion Queen”, zoals aanwezig op het album “Tribute to Gram Parsons”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Chris Hillman - Touch Me

Vervolgens “Touch me” door Chris Hillman hier met een song van zijn album “The Other Side”, dat in 2005 werd uitgebracht door Sovereign Artists. Schitterende countrymuziek met assistentie van natuurlijk Herb Pedersen en verder nog Sally van Meter op dobro, Gabe Witcher op viool en Jennifer Warnes achtergrondzang, Larry Park op gitaar, Skip Edwards op de accordion en tenlsotte Bill Bryson op de bas.

Chris Hillman - Pages of Life

Hier nog een officiele video-clip uit 1990 van The Desert Rose Band met de song “In Another Lifetime”, die staat op het album “Pages of Life” uitgebracht door Curb Records.

De groep bestond naast Chris en Herb uit Jay Dee Manass op steel, de fameuze gitarist John Jorgenson, Bill Bryson op de bas en tenslotte Steve Duncan op drums.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Chris and Herb - Playboy

Met een kijkje op de klok op naar het laatste optreden van Chris Hillman, die op 4 december zijn verjaardag viert.

In dit programma hier met de songs “Playboy” en “Close Up the Honky Tonks” die staan op het album “Bakersfield Bound” in 1996 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Deze video-clip mag u ook niet missen !! “The Price I Pay” door Chris Hillman & The Desert Rose Band met ook nog eens Emmylou Harris en zoals reeds eerder vermeld de gitarist John Jorgenson.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Dec. 2 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Dec. 6 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis –

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***Titel muziek ***Label

1. Country Gazette*Hot Burrito Breakdown*beginmuziek*BGO Records

2. The Hillmen*When the Ship Comes In*Sugar Hill Records

3. The Hillmen*Ranger’s Command*Sugar Hill Records

4. The Hillmen*Fare Thee Well*Sugar Hill Records

5. Chris Hillman*Men Are So Busy*Maranatha

6. Chris Hillman & The Desert Rose Band*Why You Have Been Gone So Long*Live at Gilley’s 1988

7. Chris Hillman & The Desert Rose Band*Under Your Spell Again*Live at Gilley’s 1988

8. Chris Hillman & The Desert Rose Band*Love Reunited*Live at Gilley’s 1988

9. Chris Hillman & Herb Pedersen*Congratulations Anyway*Sugar Hill Records

10. Chris Hillman & Herb Pedersen*Wheels*A & M Records

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson*Keep on the Sunny Side*agendamuziek*  Mercury Records

12. Beansprouts*Close*Beansprouts

13. Tekielja*Bist Vot*Tekielja OAB

14. Chris Hillman & Steve Earle*High Fashion Queen*Almo Sounds

15. Chris Hillman*Touch Me*Sovereign Artists

16. Chris Hillman & Herb Pedersen*Playboy + Close Up the Honky Tonks*Sugar Hill Records

Be There!  Next Week, Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *