Cold Hard Facts of Life

Porter Wagoner - Men with Broken Hearts

In dit programma nog eens een terugblik op de uitzonderlijke muziekcarriere van Porter Wagoner, The Thin Man from The West Plains” met muziek van z’n album“Cold Hard Facts of Life”, Duets samen met Dolly Parton en z’n laatste album “the Wagonmaster”.

Maar zoals altijd beginnen we met bluegrass dit keer verzorgd door de Grass Cats uit North Carolina en van het album “High Lonesome” nog Mac Wiseman en Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys met een a capella “Gloryland”.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met zoals altijd aandacht voor de countrymusici uit Nederland met vanavond het duo Ruud Hermans en Dick van Altena en haalt Jaqcqueline van der Griend nog herinneringen op aan hits van Emmylou Harris.

Daarna gaan we naar Beaumont Texas naar Mark Chesnutt en vervolgens naar Nashville Tennessee met Jamey Johnson en treedt Toby Keith op als uitsmijter van dit programma.

The Grass Cats - Fading Memory

De uitzending werd begonnen met “Fading Memory” of te wel “Vervagende herinnering”,  “Pill or Potion” of te wel “Geen pil of Drankje kan het verdriet verhelpen”  en “My Heart Cracked” hier door “The Grass Cats” met songs van hun album “Home to Carolina” eind 2006 uitgebracht door het Independent label New Time Records.

In juni van dit jaar al eens eerder met een song in het programma “Country Music Round-up”,maar het album is erg leuk en dus zeker een reden om deze tamelijk onbekende groep nogmaals op het podium te halen.

“Home to Carolina” is alweer het zesde album, dat deze 5-mans formatie sedert de start in 1997 heeft uitgebracht en zij hebben inmiddels zeker op de diverse podia in North Carolina al een zeer goede naam opgebouwd.

Tijd voor de eerste link naar een video-clip van he Grass Cats vorig jaar april tijdens een “live” optreden in het Lincoln Theater met natuurlijk de banner van het radiostation WQDR op 94.7 MHz.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De groep bestaat uit zanger/schrijver en mandolinespeler Russell Johnson, Tim Woodall op de banjo, Greg Miller op gitaar, Chris Hill op de viool  en Robin Burke op de bas.

Op dit album zijn 13 songs aanwezig, waarvan 7 geschreven door Russell Johnson, vroeger deel uitmakend van de groep New Vintage, die ook al eens in de prijzen viel van het Genootschap tot Instandhoudding van de Bluegrass Muziek in America of te wel the SPBGMA in 1993, terwijl Russell in 2003  door dit zelfde genootschap werd genomineerd als “Songwriter of the Year”.

Vorig jaar oktober traden zij op tijdens het “World of Bluegrass Festival” in Nashville TN georganiseerd door de IBMA.

“Home to Carolina” door The Grass Cats een zeer fraai album en een verrijking van de bluegrassmuziekwereld

Tim Woodall at the Pinecone Bluegrass Show

De banjospeler Tim Woodall, de senior van de groep en tevens DJ bij de Pinecone Bluegrass Show bij het radiostation WQDR in Raleigh, NC.  werd door de prestieuze reeds eerder vermelde SPBGMA of te wel The Society for the Preservation of Bluegrass Music in America genomineerd als “Bluegrass DJ of the Year”.

Deze drie uur durende Pinecone Bluegrass Show wordt iedere zondagavond vanaf 6PM uitgezonden door het radiostation WQDR op 94.7 MHz met duizenden luisteraars in Centraal en Oostelijk North Carolina.

The Grass Cats hebben ook enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van hun muziek en daar kunt u natuurlijk mee kennis maken.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Mac Wiseman - I Wonder How the Old Folks Are at Home

Dan nu verder met de geschiedenis van de bluegrassmuziek met de song “I Wonder How the Old Folks Are at Home” door een old-timer namelijk Mac Wiseman inmiddels als 83-jaar en geboren in Cremora West Virginia en hij vertelde over de aanschaf van z’n 1ste gitaar voor 3 dollar 95.

Vervolgens de song “Gloryland” door Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys, een a capella gezongen gospel, die staat op het album “High Lonesome” The Story of Bluegrass Music” in 1994 uitgebracht door CMH Records.

Dit album is eigenlijk de soundtrack van de film “High Lonesome The Story of Bluegrass Music” in de begin jaren ’90 uitgebracht.

Natuurlijk nog even een link naar Mac Wiseman hier tijdens een optreden in de beginjaren ’80 in de TV-Show “Fire on the Mountain” met “Wabash Cannonball” en de song “I Wonder Who the Old Folks Are at Home”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

De film vertelt eigenlijk het verhaal van het onstaan van de bluegrassmuziek en de omstandigheden, waaronder men destijds in Kentucky, West Virginia en Tennessee leefde.

De film is gefocust op de toen al bejaarde bluegrass legende Bill Monroe, maar gaat ook nog verder terug in de archieven van de folkmuziek en bevat ook interviews met andere beroemde bluegrassmusici als Lester Flatt & Eral Scruggs, The Stanley Brothers, The Osborne Brothers, Jim en Jesse McReynolds, Mac Wiseman, Jimmy Martin en vele anderen. Een bijzondere film zeker voor de liefhebbers van de bluegrass een must, maar je hoeft geen kenner te zijn om de verhalen en de muziek bijzonder fascinerend te vinden. 

En hier dus ook het verhaal van Ralph Stanley, de inmiddels 81-jarige banjospeler en tenorzanger, die opgroeide in Stratton in de heuvels van West Virginia samen met z’n broer Carter en waarmee hij tot het overlijden van z’n broer de beroemde “Stanley Brothers & The Clinch Mountain Boys” vormde.

Hij vertelde dus dat in z’n jeugd de mensen naar de plaatselijke kerk gingen, waar geen enkel muziekinstrument aanwezig was en de mensen dus zonder begeleiding hun gospels zongen.

Even een link naar een fraaie video-clip van Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys en de a capella gezongen gospel “Gloryland”.

Vooral even kijken en luisteren naar deze bijzondere uitvoering.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Porter Wagoner - Men with Broken Hearts

Dan nu zoals aangekondigd naar Porter Wagoner met zijn dramatisch verhaal over “Man with Broken Hearts” gevolgd door “Making Plans” samen met Dolly Parton.

Daarna “Be a Little Quieter” gevolgd door de song “Who Knows Right from Wrong” door Porter Wagoner.

Deze twee laatst vermelde songs staan op het album “Wagonmaster” geproduceerd door Marty Stuart en op 5 juni van dit jaar uitgebracht door Anti Records.

Porter Wagoner een ware legende, de man, die eind jaren ‘50 met zijn songs een verandering bracht in de countrymuziek, pionierde met muziek TV-programma’s op televisie met z’n langlopende “Porter Wagoner Show” van 1960 tot 1980 en waarin hij o.a. Dolly Parton ontdekte en met z’n muziek en costuums iedereen beinvloedde van Johnny Cash en Dwight Yoakam tot de Byrds en Gram Parsons.

Nog even terug in de tijd van Porter Wagoner & Dolly Parton in 1971 hier met “The Right Combination” tijdens de “Porter Wagoner Show”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Uit zijn begin periode hoorde u ook nog de Hank Williams song/voordracht “Men with Broken Hearts”, die o.a. staat op het schitterende album “The Cold Facts of Life” .

Een album bestaande uit 3 CD’s in 2008 uitgebracht door Bear Family.

Porter Wagoner and Dolly Parton - Making Plans

Van het legendarische duo Porter Wagoner en Dollay Parton ook nog de song “Making Plans”, die staat op het album “Duets” eveens in 2008 uitgebracht maar nu door RCA/Legacy van oorsprong uit de jaren ‘70.

“Making Plans” ooit geschreven door Voni Morrison en Johnny Russell hier in een uitvoering door de Amerikaanse nachtegalen Dolly Parton, Linda Ronstadt en Emmylou Harris zoals ook staat op hun album Trio. Het beeld is niet denderend maar de muziek maakt alles weer goed.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Porter Wagoner - Be a Little Quieter

In 2006 benaderde Marty Stuart, die ooit veel samenspeelde met Johnny Cash en tevens wordt beschouwd als een vaandeldragen van de traditionele countrymuziek de toen 79-jarige Porter met een nooit opgenomen countrysong, die Johnny Cash had geschreven voor Porter “Committed to Parkview” . Een zwaarmoedige ballade over het verhaal van een patient in het legendarische sanatorium Parkview in Nashville.

En u kunt daar als lezer van dit weblogbericht nog kennis van nemen middels één van de laatste videoclips van Porter Wagoner met de Johnny Cash song “Committed to Parkview” zoals ook aanwezig op het album “Wagonmaster”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In ieder geval een schitterend album, die kan worden beschouwd als erfenis van Porter. In 2002 werd hij tijdens een optreden samen met Dolly Parton in The Grand Ole Opry officieel benoemd tot lid van de “Country Music Hall of Fame”. In mei 2007 vierde hij z’n 50-jarige jubileum in de “Grand Ole Opry” en tekende zelfs nog een contract bij de ruimdenkende platen maatschappij “Anti Records” uit Los Angeles zeer bekend van alternatieve country  folk en rock artiesten als Tom Waits, Nick Cave en de Texaanse Neko Case. In begin oktober vorig jaar werd longkanker geconstateerd, waarna hij op 28 oktober op 80-jarige leeftijd overleed.

Tot slot van dit verhaal en muziek over z’n carriere nog een fraaie slide/videoshow van Porter Wagoner met mooie herinneringen en de song “A Fool Like Me” , track 11 van het album “Wagonmaster”.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

Ruud Hermans en Dick van Altena - Chameleon Blues

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse musici en dit keer nog een song van het “live”opgenomen album van Ruud Hermans en Dick van Altena. Chameleon Blues.

Deze song staat op het album “Live ‘n Easy in juli van dit jaar uitgebracht door Continental Record Service.

Het album bevat allemaal “live” opnames van twee concerten, die vorig jaar november warden gegeven in Nieuwkoop onder de vlag van Cor Sanne.

Zoals u misschien al heeft vernomen heeft Ruud Hermans al z’n activiteiten gestaakt en zullen we het dus moeten doen met de muziek van z’n albums.

Dick van Altena en Ruud Hermans hier tijdens een “live” optreden in Alkmaar met de song “Chameleon Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jacqueline van der Griend - Two More Bottles of Wine

Vervolgens “Two More Bottles of Wine” door Jacqueline van der Griend met de song, die staat op haar album “Jacqueline van der Griend Sings the Hits of Emmylou Harris”.

Het album werd in 2003 uitgebracht door Starsound. Jaqueline van der Griend maakt als sinds 1998 deel uit van de succesvolle countrygroep Cash on Delivery. Cash On Delivery, ofwel kortweg C.O.D., is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de top countrybands van Nederland.

De leadvocals van afwisselend Jacqueline van der Griend, tevens opp akoestische slaggitaar en mandoline en Wim van de Vliert, de leadgitarist van de band, de steelgitaar van Johan Jansen op steelgitaar , Ad Welten op bas en “last but not least”Loek van Heijster op drums en allen zorgen ze voor een prima en herkenbaar geluid.

Ook nog even een link naar een fraaie uitvoering van de song “End of the World “ zeer bekend van de vertolking door Skeeter Davis maar hier door Jacqueline van der Griend hier samen met Wim van de Vliert tijdens het DCMA Award Gala in Oss.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Mark Chesnutt - Live to Be 100

Vervolgens gaan we naar Texas voor de uitstekende countryzanger/schrijver n.l. Mark Chesnutt uit Beaumont Texas hier met de song “Live to Be 100”, die staat op het album”Rollin’ With The Flow” in 2008 uitgebracht door Lofton Creek en vervolgens door AGR Television Records in Europa.

Natuurlijk heeft Mark Chesnutt ook enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van zijn muziek van zijn nieuwe album zoals “Things to Do in Wichita”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De vorige week hoorde ik nog een aantal songs van hem via de lokale omroep Waddinxveen (www.rtw.nl.). Op donderdagavond van 20.00-22.00 Cor van Eijk als samensteller en presentator van het programma Nashville Express te beluisteren via het internet en zo zijn er nog tal van andere lokale omroepen, die in tegenstelling met de landelijke en regionale omroepen de luisteraars in staat stellen te luisteren naar bluegrass en countrymuziek over het algemeen samengesteld en gepresenteerd door “pure” countrymuziekliefhebbers.

Luister bijvoorbeeld ook eens via het internet naar het countrymuziekprogramma van Leen van der Hoeven via Radio Gouwestad (donderdagavond van 18.00-19.00 www.gouwestad.nl) en die van Piet van Mourik & Loek Lamers via West Friesland Radio ( donderdagavond van 19.00-21.00 www.westfrieslandradio.nl).

Maar nu toch nog even terug naar Mark Chesnutt met een fraaie video-clip met de titelsong van zijn album “Almost Goodbye” in 1993 uitgebracht door MCA.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jamey Johnson - The Door is Always Open

Vervolgens terug naar Nashville Tennessee met de song “The Door is Always Open” door Jamey Johnson, die staat op z’n album “That Lonesome Song” op 5 augustus van dit jaar uitgebracht door Mercury Records.

Zanger/schrijver/gitarist Jamey Johnson heeft een traditionele benadering van de countrymuziek, waarmee wellicht in de huidige tijd geen grote commerciële successen kunnen worden geboekt, maar de echte countrymuziekliefhebbers zullen met plezier naar zijn muzikale verrichtingen luisteren.

Songs van Jamey zijn o.a. vertolkt door George Strait, zoals “Give It Away” en “ Ladies Love Country Boys” door Trace Adkins.

U kunt nog kijken naar een slideshow en even luisteren naar de song “Between Jennings and Jones”  door Jamey Johnson, de laatste track van het album “That Lonesome Song”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Toby Keith - You Already Love Me

Gelet op de tijd op naar onze uitsmijter Toby Keith met de song””You Already Love Me”, die staat op z’n album “That Don’t Make Me a Bad Guy” op 22 oktober van dit jaar uitgebracht door z’n eigen platenmaatschappij “Show Dog Nashville”.

Ook Toby Keith heeft digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van zijn muziek met o.a. ook twee tracks van z’n nieuwe album “That Don’t Make Me a Bad Guy”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen/Just Use the Link for “Streaming audio”!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Nov. 25 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Nov. 29 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. The Grass Cats   ***   Fading Memory   ***   New Time Records

3. The Grass Cats   ***   Pill or Potion   ***   New Time Records

4. The Grass Cats   ***   My Heart Cracked   ***   New Time Records

5. Mac Wiseman   ***   I Wonder How the Old Folks Are at Home   ***   CMH Records

6. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys   ***   Gloryland   ***   CMH Records

7. Porter Wagoner   ***   Men with Broken Hearts   ***   Bear Family Records

8. Porter Wagoner and Dolly Parton   ***   Making Plans   ***   RCA/Legacy

9. Porter Wagoner   ***   Be a Little Quieter   ***   Anti Records

10. Porter Wagoner   ***   Who Knows Right from Wrong   ***   Anti Records

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***   Mercury Records

12. Ruud Hermans & Dick van Altena   ***   Chameleon Blues   ***   CRS

13. Jacqueline van der Griend   ***   Two More Bottles of Wine   ***   Starsound 

14. Mark Chesnutt   ***   Live to Be 100   ***   Lofton Creek/AGR Television

15. Jamey Johnson   ***   The Door is Always Open   ***   Mercury Nashville

16. Toby Keith   ***   You Already Love Me   ***   Showdog Nashville

Happy Thanksgiving Day! Be There Next Week. Same Time, Same Wavelength and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *