Veterans Day and Old Dogs

November 11 - Veterans Day

11 November is de dag van het einde van de 1ste Wereldoorlog en waarop in Amerika sinds 1919 tijdens soort nationale feestdag alle veteranen worden bedankt met een eerbetoon voor hun bewezen diensten.

In dit programma doen we dat middels een aantal songs van het album “Old Dogs” door Waylon Jennings, Mel Tillis, Bobby Bare en Jerry Reed.

Maar zoals altijd beginnen we met bluegrass terug in de tijd met muziek uit de film “High Lonesome”.

Vervolgens ook muzikale herinneringen van Charlie Haden met assistentie van familie en vrienden op z’n album “Rambling Boy”.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met zoals altijd ook aandacht voor de countrymusici uit Nederland met vanavond de Groningse countrygroep Tekielja en eveneens nog Ruud Hermans.

Daarna gaan we naar de hedendaagse countrymuziek door Jamey Johnson met een track van z’n nieuwe album “That Lonesome Song” en is Sara Buxton met de smashplay van haar song “Space” tevens uitsmijtster van dit programma.

High Lonesome Album- Jimmy Martin and The Sunny Mountain Boys

In dit programma “Sunny Side of the Mountain” door Jimmy Martin & The Sunny Mountain Boys” met een introductie door Jimmy Martin, een van de meeste legendarische zanger/gitaristen, die gedurende de periode 1950-1954 deel uitmaakte van Bill Monroe’s Bluegrass Boys.

Jimmy Martin and The Sunny Mountain Boys - Keep on the Sunny Side of the Mountain

Mooie herinneringen aan vroeger toen hij op het platteland in de omgeving van Sneadville Tennessee, waar hij opgroeide met vrienden en op zondag muziek maakte op het erf onder de appelbomen, waar mensen van heinde en ver kwamen om te luisteren en met moeite afscheid namen. Nog één song dan! 

En dus een bijzondere video-clip van een optreden van Jimmy Martin & The Sunny Mountain Boys met de song “Freeborn Man” tijdens een Del-Reeves TV-show

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 Voordat met de beroemde komische avonturenfilm “O Brother Where Art Thou” de bluegrassmuziek in 2000 weer enorm populair werd met o.a. de toekenning van tal van CMA Awards en ook nog een Grammy Award in 2001, was er in de begin jaren ’90 de film “High Lonesome –The History of Bluegrass Music”.

Deze film vertelt eigenlijk het verhaal van het onstaan van de bluegrassmuziek en de omstandigheden, waaronder men destijds in Kentucky, West Virginia en Tennessee leefde.

De film is gefocust op de toen al bejaarde bluegrass legende Bill Monroe, maar gaat ook nog verder terug in de archieven van de folkmuziek en bevat ook interviews met andere beroemde bluegrassmusici als Lester Flatt & Eral Scruggs, The Stanley Brothers, The Osborne Brothers, Jim en Jesse McReynolds, Mac Wiseman, Jimmy Martin en vele anderen.

Een bijzondere film zeker voor de liefhebbers van de bluegrass een must, maar je hoeft geen kenner te zijn om de verhalen en de muziek bijzonder fascinerend te vinden.

Voor de lezers die het openingsfragment van de film “High Lonesone” – The History of Bluegrass Music” in een van m’n vorige weblog-berichten mochten hebben gemist of opnieuw willen bekijken hierbij nog even opnieuw de link.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Osborne Brothers - Ruby (Are You Mad at Your Man)

In 1994 werd door CMH Records de “Soundtrack” van de film op CD uitgebracht met de titel “High Lonesome” The Story of Bluegrass Music”. U hoorde van dit album ook nog de bekende Osborne Brothers “Ruby speciaal voor de film in 1989 nog weer eens gefilmed en opgenomen in de Ryman Auditorium in Nashville TN.

Natuurlijk naar een video-clip met The Osborne Brothers in 1971 tijdens een festival in Camp Springs North Carolina en staat ook op een DVD met de titel “Bluegrass Country Soul”. Met natuurlijk lead en tenor -zang door Bobby Osborne tevens op mandoline en z’n jongere broer Sonny fabuleus op de banjo.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys - The Fields Have Turned Brown

Vervolgens ook nog Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys met als bijzonderheid nog de vokale steun van de tenorzanger John Duffey bij de song “The Fields Have Turned Brown”.

Van Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys geen video-clip maar wel de song “The Fields Have Turned Brown” door de bluegrassgroep “Seldom Scene” met lead-zang door gitarist John Starling en John Duffey met tenorzang en mandoline tijdens de Berkshire Mountain Bluegrass festival.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

Charlie Haden - Rambling Boy

Dan nu naar de herinneringen en jeugd van de bekende bassist Charlie Haden hier met de A.P. Carter song : Single Girl, Married Girl gevolgd door de titelsong “Rambling Boy” en

“Ocean of Diamonds” met in de laatste song lead-zang van Dan Tyminski, Charlie Haden op de bas, z’n dochters Rachel enPetra Haden met achtergrond-zang, Jerry Douglas op dobro, Stuart Duncan op viool, Ricky Skaggs op mandoline, Bryan Stuart op gitaar.

Deze song staat op het album met de titel “Rambling Boy” of te wel “Jonge Zwerver” door Charlie Haden, Family & Friends in de zomer van dit jaar uitgebracht door het Decca Label.

Veel liefhebbers van de jazzmuziek zullen waarschijnlijk niet weten, dat de muziekcarriere van de legendarische jazzbassist Charlie Haden ooit op zeer jeugdige leeftijd is begonnen in de folk en countrymuziek.

Even kennismaken met de jazzbassist Charlie Haden hier met zanger Nick Cave, mond-harmonicavirtuoos Toets Tielemans en band hier met hun versie van de song “Hey Joe”. Bijzonder fraai, weer eens heel iets anders dan u gewend van deze weblog!! 

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Zijn ouders werkend onder de naam “Uncle Carl en Mary Jane” waren tezamen met z’n twee broers, Carl Jr. en Jim en z’n oudere zus Mary te horen via de belangrijkste radiostations in de “South” en “Midwest” .

De groep had ook nog hun eigen radioprograma bij het radiostation KMA in Shenandoah Iowa met folksongs en eigen songs zoals “The Moberly Mine Disaster” em “Ozark Moon”. Charlie Haden trad vervolgens ook al snel op als “Little Cowboy Charlie”.

Op 15 jarige leeftijd kreeg hij echter een bijzondere vorm van polio, waardoor hij niet meer kon zingen, maar verder ging met bespelen van de bas. Al snel interesseerde hij zich meer voor de jazz van Charlie Parker en maakte al snel deel uit van jazz-ensembles.

Charlie Haden Familie and Friends

Maar als je dan 70 wordt dan komen de herinneringen aan vroeger steeds meer te voorschijn en de cirkel is weer rond met dit mooie album met de hulp van z’n vrouw Ruth en de drieling Petra, Rachel en Tanya en z’n zoon Josh Haden en z’n schoon zoon Jack Black, die ook allemaal een muziekcarrière hebben.

Vervolgens met de hulp van een aantal muzikale vrienden waaronder Vince Gill, die u hoorde met lead-zang bij de titelsong “Rambling Boy” met ook nog Russ Barenberg op gitaar.

Z’n drie dochters Petra, Rachel en Tanya hoorde u nog bij de song “Single Girl, Married Girl” met o.a. Sam Bush op mandoline, Buddy Green op mondharmonica en natuurlijk Charlie Haden op bass. Herinneringen aan de oude tijd met Charlie Haden’s Rambling Boy.

Ter afsluiting van deze informatie nog even de mooie song “Ocean of Diamonds” hier gezongen door violist Gabe Witcher met Chris Thile op mandoline, Greg Garison, Noam Pikelny en Chris Eldridge tijdens een “live” optreden in de befaamde Station Inn in Nashville TN.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Old Dogs - Cut the Mustard

Dan nu naar de veteranen van de countrymuziek “Old Dogs” met de song “Cut the Mustard”, “Elvis Has Left the Building en de song “Still Gonna Die” door de “Old Dogs”.

Een eerbetoon aan alle veteranen op de 11e november “Veteran’s Day”.

De Old Dogs bestaande uit Waylon Jennings, Mel Tillis, Bobby Bare en Jerry Reed, die in het najaar van 1997 regelmatig bijeenkwamen in de Woodland Studio’s in Nashville TN om een aantal speciale songs op te nemen.

Tijd om nog weer eens te luisteren naar Waylon Jennings met vokale ondersteuning door z’n vrouw Jessie Colter hier met herinneringen aan Hank Williams en de ex-vrouw van Hank, Audrey en de song “Turn Back The Years”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Shel Silverstein (far right) and Bobby Bare

Schrijver Shel Silverstein zat met Bobby Bare in Elliston Soda Shop te eten en ondertussen te praten over de droevige toestand bij de countryradiostations, het nieuwe countrysterren en de platenmaat-schappijen.

De “ouwetjes” kwamen er niet meer aan te pas was de algemene stemming en dat leidde tot het idée om een album te maken met The Old Dogs.

Maak alvast nog weer even kennis met een van de “Old Dogs” Bobby Bare hier met de song “Four Strong Winds” tijdens een “live” optreden in de Ralph Emery Homecoming Show in de Ryman Auditorium in Nashville TN met o.a. Chrystal Gayle en Porter Wagoner.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Shel Silverstein schreef de meeste songs van dit album met in de song “You Still Gonna Die” het mooie verhaal,  dat nu je wat ouder wordt steeds meer rekening houdt met de gezondheid en “You can Cut Out coffee en never get High, But You’re Still Gonna Die”.

En de bel heeft inmiddels al geluid voor de schrijver van de schitterende songs, Shel Silverstein, die in mei 1999 overleed in Key West Florida, Waylon Jennings overleed in februari 2002 in z’n huis in Chandler Arizona, terwijl zeer recent n.l. op 1 september j.l. Jerry Reed overleed in Nashville TN. Maar gelukkig kunnen we nog steeds van hun muziek genieten.

U hoorde van hetzelfde album ook nog de song “Elvis Has Left the Building” met Jerry Reed in de hoofdrol, die z’n vrouw eraan herinnert, dat Elvis al lang geleden het gebouw heeft verlaten en dat hij de enige is, die is achtergebleven.

Een fraaie slideshow van de “Old Dogs” met leadzang door Jerry Reed  met de song “Elvis Has Left the Building”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Mel Tillis - Hitsides 1970 - 1980

Van dit album “Old Dogs” ook nog de song “Cut the Mustard” met lead-zang door Mel Tills met het schitterende verhaal van de uitnodiging van z’n buurvrouw Miss Dolly om mee te genieten van haar barb-cue, maar waarbij Mel ondanks het aantrekkelijke aanbod vertelt, dat hij thuis wordt verwacht.

Miss Dolly roept dan of er iets met hem aan de hand is (Are You to old the cut the Mustard), maar Mel antwoordt dan:  “I Ain ‘t To Old to cut the mustard, but just too tired to spread it around” .

Mel Tellis hier met de song “You Just Don’t Put New Patches on Old Garments” tijdens een “live” optreden uit een grijs verleden.

Gewoon even doorschakelen? Just Use the Links.

Keep on the Sunny Side

Op deze veteranendag, 11 november 2008 mooie humoristische teksten met dubbele inhoud door de “Old Dogs” op dit album in 1998 uitgebracht door Atlantic Recording Corp. Van de “Old Dogs”zijn alleen nog Bobby Bare en Mel Tillis “Alive & Kicking”.

Mel Tillis hier met een “Advertising Act” voor z’n optreden in een Grand Ole Opry Country Classic Cruise in de Caribbean in het begin van dit jaar!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Tekielja - Zeg die hierbie

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse musici en dit keer de Groningse Tex-Mex groep Tekielja met de song “Zeg die hierbie” of te wel “Did I Tell You” ooit bekend van de uitvoering door de Texas Tornadoes. Maar hier vertaalt door de Groningse tekstdichter/schrijver Henk Puister Wzn met leadzang en op gitaar door Ben Zuur, Henk Puister Jzn op accordion, Henk Dob op de bas en met 2e stem, Joop de Raaf op gitaar en Kee Zee op drums.

De song “Zeg die hierbie” staat op het album “Doe Bist Goud” in 2002 in eigen beheer uitgebracht. Voor meer informatie gewoon even de website van Tekielja raadplegen!

Ruud Hermans - Rhinestone Cowboy

Vervolgens“Rhinestone Cowboy” door Ruud Hermans hier met een song van z’n album “Little Tear, Big Smile” in 1998 uitgebracht door MW Records. De huidige Nederlandse countryzanger van het Jaar heeft om persoonlijke redenen al zijn afspraken afgezegd en ook de samenwerking met Dick van Altena beeindigd. Meer hierover kunt u lezen in de website van Ruud Hermans.

Op zaterdag, 22 november vanaf 20.00 zou hij aanwezig zijn bij de “Theatershow Somewhere Between” in Barendrecht in het theater Het Kruispunt bij nieuwe programma van de veelzijdige band Savannah, bluegrassformatie 4Wheel Drive en solisten Jolanda Peters en Ruud Hermans tevens als gastheer.  tel. 0180 – 615.958

De show gaat natuurlijk wel door maar wellicht met een andere presentator.

Dan hier toch nog even de mogelijkheid om nog even te luisteren naar een gezamenlijk optreden van Ruud Hermans en Dick van Altena met de song “Tell It to You”.tijdens het afscheidsconcert van het countrymuziekmaandblad Country Gazette.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jamey Johnson - Release - High Cost of Living

Dan nu naar Nashville Tennessee met Jamey Johnson, die net uit de gevangenis werd ontslagen en vervolgens te maken krijgt met “High Cost of Living”.

De introductie en deze song staan op z’n album “That Lonesome Song” op 5 augustus j.l. uitgebracht door Mercury records.

Tijd om eens kennis te maken met Jamey Johnson en achtergrond nieuws over het uitbrengen van z’n album “That Lonesome Song” in Music Row natuurlijk ook met fragmenten van de muziek van z’n album.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Zanger/schrijver/gitarist Jamey Johnson heeft een traditionele benadering van de countrymuziek, waarmee wellicht in de huidige tijd geen grote commerciële successen kunnen worden geboekt, maar de “Old Dogs” zouden met genoegen naar zijn muzikale verrichtingen luisteren.

Songs van Jamey zijn o.a. vertolkt door George Strait, zoals “Give It Away” en “ Ladies Love Country Boys” door Trace Adkins.

Voor u als lezer ook nog een bijzonder fraaie video-clip van Jamey Johnson met de song “In Color” eveneens aanwezig op het album “That Lonesome Song”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Sarah Buxton - Space

Dan is het al weer tijd voor de laatste song in dit programma “Space” door Sarah Buxton met een zeer herkenbare stem hier met de song, die op dit moment als single is uitgebracht door Lyric Street.

Sarah Buxton, die al een aantal jaren actief is als schrijfster van o.a. de song “Stupid Boy”, waarmee Toby Keith in de country Top 10 terecht kwam.

Nu dus zelf een album met haar eigen naam als titel en binnenkort eindelijk wordt uitgebracht door Lyric Street

Het kabel en internet countryradiostation Nashville FM heeft deze song van Sara Buxton voor deze week gekozen voor de “Smash-play”.

En daar doen wij bij Country Music Round-Up graag aan mee.

Sarah Buxton heeft inmiddels ook enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van haar muziek en in het bijzonder voor haar uitgebrachte single “Space”.

Mooie song! Niet voor niets deze week gekozen voor de “Smashplay”!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Nov. 11 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Nov. 15 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***       Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***     BGO Records

2. The Osborne Brothers   ***   Ruby   ***   CMH Records

3. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys feat. John Duffey   ***   The Fields Have Turned Brown   ***   CMH Records

4. Jimmy Martin & The Sunny Mountain Boys   ***   The Sunny Side of the Mountain   ***   CMH Records

5. Charlie Haden Family & Friends   ***   Single Girl, Married Girl   ***   Decca

6. Charlie Haden Family & Friends   ***   Rambling Boy   ***   Decca

7. Charlie Haden Family & Friends   ***   Ocean of Diamonds   ***   Decca

8. Old Dogs   ***   Cut the Mustard   ***   Atlantic Recording Corp.

9. Old Dogs   ***   Elvis Has Left the Building   ***   Atlantic Recording Corp

10. Old Dogs   ***   Still Gonna Die   ***   Atlantic Recording Corp

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***    agendamuziek   ***            Mercury Records

12. Tekielja   ***   Zeg die hierbie   ***   Tekielja

13. Ruud Hermans   ***   Rhinestone Cowboy   ***   MW Records

14. Jamey Johnson   ***   Released & High Cost of Living   ***   Mercury Records

15. Sarah Buxton   ***   Space   ***   Lyric Street

Be There! Next Week, Same Time, Same Frequency As Well As Via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *