Tribute to Tradition

Tribute to Tradition - Standby Your Man

In dit programma een eerbetoon aan de traditonele countrymuziek uit de jaren ‘60 door de Dixie Chicks en Alison Krauss. Maar zoals u van ons gewend bent beginnen we met de bluegrassmuziek dit keer verzorgd door Claire Lynch samen met de Front Porch Stringband en ook nog Mac Wiseman met al vast “Footprints in the Snow”.

Vervolgens bijzondere Americana/folkmuziek door Natalie Merchant en ook nog Sarah Borges met een song van haar laatste album “Diamonds in the Dark”.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met daarna zoals altijd aandacht voor de countrymusici uit Nederland met de Beansprouts uit Nijmegen en ook nog het duo John Schets en Jody Lynn Mitchell.

Daarna gaan we naar Nashville TN met hedendaagse countrymuziek door o.a. Keith Urban, Darius Rucker en treedt Sugarland op als onze uitsmijter van dit programma.

Claire Lynch and the Front Porch Stringband - Wabash Canonball

Begonnen wij de vorige week het programma met een song over een trein uit het verleden de “Dixie Flyer”  deze keer is het de beurt aan een andere trein de “Wabash Canonball” hier door Claire Lynch met de groep “Front Porch String Band”.

Deze song staat niet alleen op het album “Best Loved Blugrass”, maar staat van oorsprong op het album met dezelfde naam als de groep “Front Porch Stringband” in 1992 uitgebracht door Rebel Records.

De ondergewaardeerde hedendaagse bluegrass koningin, de zeer ervaren Claire Lynch, treedt al sinds de jaren ‘80 op  met muziek variërend van Americana, country en bluegrassmuziek.

Best Loved Bluegrass - 20 All-Time Favorites

En aan de fans van andere grote countrysterren als Dolly Parton, Emmylou Harris en Loretta Lynn het advies: Maak ook eens kennis met dit album “Front Porch Stringband” in 1992 uitgebracht door Rebel Records. De band bestond toen uit Terry Campbell op de staande bass met zang, Ed Dye op dobro ;Tim Gordon op drums; Claire Lynch op gitaar en met leadzang; haar echtgenoot Larry Lynch op viool, gitaar, mandoline en met zang; Hershey Reeves met achtergrondzang en tenslotte Allen Watkins op banjo en met zang.

Tijd voor een bijzondere video-clip van Claire Lynch met zang en op gitaar samen met de andere leden van “The Claire Lynch Band” met een bijzondere vertolking van “Wabash Canonball” op zaterdag, 25 augustus 2007 tijdens het festival “Bluegrass in the Smokies” in Sevierville TN.

Hier met gitarist Jim Hurst, bassiste Missy Raines, mandolinespeler Jason Thomas.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

Mac Wiseman - Footprints in the Snow

Vervolgens de song “Footprints in the Snow” een traditional, zeer bekend geworden door de uitvoering van Bill Monroe & His Bluegrass Boys, maar de versie van Mac Wiseman mag er natuurlijk ook zijn.

Deze song staat op het album “Classic Bluegrass” in 1987 uitgebracht door Rebel Records. Dit jaar is er echter door Rebel Records het mooie verzamelalbum “Best Loved Bluegrass” uitgebracht met 20 “All-Time Favorites” en daarbij mag deze song door Mac Wiseman, een van de beste tenorzangers van de bluegrass, ook niet ontbreken.

En van Mac Wiseman voor de verandering een andere versie van de “Wabash Canonball” met ook nog de song “I Wonder How the Old Folks Are at Home” tijdens een “live” optreden in de TV Show “Fire on the Mountain” in de beginjaren ’80.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De inmiddels 83-jarige Mac Wiseman uit Virginia begon z’n professionele carriere in 1944 als presentator bij een radiostation in Harrisonburg, terwijl hij ook dat moment ook als als zanger actief was bij Buddy Starcher.

Later vormde hij z’n eigen groep, maar trad ook veel op als gastzanger bij oa. Flatt & Scruggs en Bill Monroe & His Bluegrass Boys.

In 1992 was hij de verteller in de documentaire “High Lonesome” , een verslag over de bluegrassmuziek. In 1993 werd hij benoemd in de “Bluegrass Hall of Fame”.

Nog zo’n bijzondere video-clip/filmfragment! Ga er eens rustig voorzitten, neem de tijd voor het begin van de documentaire “High Lonesome”, het verhaal van de bluegrassmuziek!

Met o.a. Mac Wiseman, Bill Monroe & His Bluegrass Boys.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Sarah Borges - Around 9

Dan zoals aangekondigd naar de Americana met de song “Around 9” door zanger/schrijfster /gitariste Sarah Borges afkomstig New England samen met haar groep “Broken Singles”. 

In 2005 kwam zij tevoorschijn met haar alternatieve country debuut album “Silver City”.

Zij bewandelt een smalle lijn tussen de punk en countrymuziek beïnvloed door artiesten als Mahalia Jackson, Sid Vicious, Hank Williams en Merle Haggard. Muziek variërend tussen rootsy Honky Tonk en stevige Amerikaanse rock.

In 2004 kreeg zij na een succesvol optreden tijdens het jaarlijkse “South by SouthWest” Festival in Austin Texas een contract bij het label Blue Corn.Vervolgens ging zij de studio in om te werken aan haar debuut album, dat met lovende kritieken werd ontvangen. In 2005 toerde zij rond om haar album Silver City te promoten, waarbij werd samengewerkt met bekende musici als Dave Alvin.

Daarna werd in 2007 haar tweede album “Diamonds in the Dark” uitgebracht door Sugar Hill Records, waarvan in dit programma dus de song “Around 9”.

Een leuke video-clip van Sarah Borges samen met haar groep “Broken Singles”  hier met de song “Daniel Lee” tijdens een optreden in de legendarische “Sun Studio” in Memphis Tennessee. Deze song staat op haar album “Silver City” op 8 maart 2005 uitgebracht door Blue Corn Music.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Natalie Merchant - Motherland

Dan het schitterende “Motherland” door Natalie Merchant, de titelsong van haar album, dat in 2001 werd uitgebracht door Elektra/Asylum.

Natalie afkomstig uit Jamestown New York kwam op 17 jarige leeftijd bij de de populaire folk-rock groep 10.000 Maniacs en werd al snel de artistieke sturende kracht achter de groep, die in de periode 1985-1994 een aantal albums uitbracht via het label Elektra.

Daarna ging zij verder op de solo-tour en bracht in 1995 met veel succes het album “Tigerlily” uit. De song “Carnival” van dit album werd een hit-single.

Natalie is tevens een sociale activiste, die regelmatige campagne voert voor onderwerpen als “dierenrechten”, “huiselijk geweld” en “daklozen”.

In 2001 dus dit album “Motherland”, het laatste album, dat werd uitgebracht via Elektra.

De tekst van de titelsong geeft heel duidelijk haar betrokkenheid aan bij de gang van zaken in Amerika en dat geldt ook voor de overige songs van dit album.

In 2004 werd via het label Rhino het folk album “Campfire Songs” uitgebracht.

Deze moet echt even bekijken en beluisteren! ( U mag best wel vaker dan 1x luisteren hoor!)

Een zeer bijzondere video-clip/slideshow met de song “Motherland” door Natalie Merchant.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Tribute to Tradition - The 3 Bells

Dan nu naar het eerbetoon aan de countrymuziek uit de jaren ‘60 met hier de uitvoering van de song “Stand By Your Man” door de Dixie Chicks, bestaande uit Emily Erwin, Martie Seidel en Natalie Maines, met een meer dan uitstekende back-up groep met oa. Paul Worley en Lloyd Maines.

Dan is het tijd voor een slide-show van de onafhankelijke Dixie Chicks met de song “Stand By Your Man”. De muzikale uitvoering staat dus op het album “Tribute to Tradition”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dit was eigenlijk de song, waarmee Tammy Wynette in 1968 zeer bekend werd.

En natuurlijk werd dit niet alleen ook een nr. 1 countryhit, maar kwam eveneens in de top van de popmuziek overzicht terecht.

Aan “Stand By Your Man” werd in 1968 een “Grammy Award” uitgereikt en het was tevens de titel van de succesvolle TV-film van Tammy Wynette in 1982.

“The 3 Bells” hier in de vertolking door Alison Krauss samen met de meeste leden van Union Station met Ron Block, Dan Tyminski op gitaar, Barry Bales op de staande bas, Larry Atamanuik op de drums en Hargus “Pig” Robbins op keyboards.

Vervolgens een “link” naar een video/clip met een “statische” violiste Alison Krauss met de song “The 3 Bells”, zoals reeds vermeld op het album “Tribute to Tradition”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Deze tijdloze klassieker werd in 1959 door The Browns uitgebracht. Deze song stond toen 10 weken achtereen nr. 1 in de countrymuziekoverzichten en maakte tevens een overstap naar de pop-muziek overzichten met tevens een plek op nr. 1 gedurende een periode van 4 weken.

Jim Ed Brown met z’n oudere zuster Maxine werden later uitgebreid met hun jongere zuster Bonnie en waren zeer populair met hun “gepolijste” zang met tal van toppers zoals hun vertolking van “Here Today and Gone Tomorrow” en de “Louvin” song “I Take the Chance”.

Toen Jim Ed Brown z’n dienstplicht moest vervullen, werd zijn plaats ingenomen door nog de andere zus Norma. Daarna kwam Jim Ed weer terug en de succesvolle zanggroep bleef actief tot 1967, terwijl Jim Ed Brown verder ging op de solo-toer, waarbij ook regelmatig samenwerkte met zangeres Helen Cornelius.

 “The 3 Bells” was natuurlijk een vertaling van de zeer succesvolle chanson “Les Trois Cloches” van Edith Piaf samen met Les Compagnons de la Chanson.

Hier dan ook nog “The Browns” met hun uitvoering van de song “The 3 Bells” tijdens een “live” optreden in The Grand Ole Opry op 16 juli 1965.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

John Schets en Jody Lynn Mitchell - Are You Teasing Me

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is tijd voor de Nederlandse musici en dit keer nog maar eens een song van het mooie duo-album “Crossroads”,  “Are You Teasing Me” door John Schets en Jody Lynn Mitchell.

Bij de agenda vermeldde ik de luistermiddag georganiseerd door John Schets op zondag, 2 November  a.s. in theater de Schuur in Zevenbergen.

Voor meer informatie gewoon even de website van John Schets raadplegen. U kunt op m’n thuispagina in de rechterkolom ook even de “link” van het vermelde concert activeren, waarbij vervolgens een fraaie flyer met alle gegevens van de luistermiddag tevoorschijn komt.

Beansprouts - Under the Weather

Vervolgens van het debuut album “Beansprouts” van de “Beansprouts”de song“Under the Weather”. Liesbeth Kemerlings en Martijn de Kleer zijn de kern van deze groep met elektrisch-akoestische “roots”-muziek met een Nederlands-Amerikaanse smaakje. 

Naast Kemerlings (zang, akoestische gitaar) en De Kleer (zang, gitaren, mandoline, banjo, fiddle en harmonica) bestaat de formatie uit Harmen de Bresser (bas) en producent Gabriël Peeters (drums, piano, gitaar). Plus nog drie excellente gasten: Nout Grijpstra en Roel Spanjers, beiden op accordeon, en dan tenslotte niemand minder dan Gurf Morlix op pedal steel!

De Beansprouts hebben enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van hun album “Happy Go Lucky”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Keith Urban - You Look Good in My Shirt

Dan nu naar de hedendaagse pop-country muziek met hier Keith Urban met de song “You Look Good in My Shirt”, die staat op z’n gecombineerde album Keith Urban/Golden Road in 2006 uitgebracht door Warner Bros en tevens op z’n DVD met de titel “Livin’ Right Now” in 2005 uitgebracht.

Keith Urban in Nieuw Zeeland geboren en in Australië opgegroeid en ook daar in 1990 gestart met z’n countrymuziek carriere.

In 1997 vertrok hij naar Nashville TN samen met z’n Australische muziekcollega, drummer Peter Clarke.

Inmiddels al paar keer genomineerd voor een countrymuziek Award en in 1996 getrouwd met de eveneens bekende Australische actrice Nicole Kidman. Behoorlijk succesvol dus, maar toch ook een ernstig probleem met betrekking tot drankmisbruik, waarvoor hij inmiddels een behandeling heeft ondergaan.

Hier nog Keith Urban tijdens een “live” optreden in de “Grand Ole Opry” met de song “You Look Good in My Shirt”.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

Darius Rucker - Don't Think I Don't Think About It

Darius Rucker hier met de song met de moeilijke titel “Don’t Think I Don’t Think About It” en die staat op z’n debuut album “Learn to Live” door het label Capitol. Deze song werd eveneens met groot succes als “single” uitgebracht

Deze zanger/schrijver/gitarist uit Charleston South Carolina had samen met de pop-groep “Hootie & The Blowfish” veel succes met hun humoristische songs zoals “Hold My Hand” en “Only Wanna Be With You” , waarbij wereldwijd meer dan 20 miljoen albums werden verkocht.

Na het uitbrengen van hun album “Musical Chairs” kwam er een “time-out” voor de groep, waarbij Darius vervolgens op de R&B solo-toer ging, maar in 2008 dus zeer succesvol met een mooi “country” album.

Hoog tijd om eens kennis te maken met een mooie video-clip van Darius Rucker met de song “Don’t Think I Don’t Think About It”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Sugarland - It Happens

Dan is het hoog tijd voor onze uitsmijter Sugarland, het duo Jennifer Nettles en Kristian Bush ook uit Tennessee hier met de stevige country-rocker “It Happens”, dat staat op z’n album “Love on the Inside” op 22 juli van dit jaar uitgebracht door RCA.

Hier de link naar de laatste video-clip van dit weblogbericht van een “stevige” Sugarland hier met lead-zang door Jennifer Nettles en Kristian Bush.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Oct. 21 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Oct. 25 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. Claire Lynch & The Front Porch Stringband   ***   Wabash Canonball   ***   Rebel Records

3. Mac Wiseman   ***   Footprints in the Snow   ***   Rebel Records

4. Sarah Borges & The Broken Singles  ***   Around 9   ***   Sugar Hill Records

5. Natalie Merchant   ***   Motherland   ***   Elektra

6. Dixie Chicks   ***   Stand By Your Man   ***   Columbia

7. Alison Krauss & The Browns   ***   The 3 Bells   ***   Columbia

8. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***   Mercury

9. Beansprouts   ***   Under the Weather   ***   Beansprouts  

10. John Schets & Jody Lynn Mitchell   ***   Are You Teasing Me   ***   D & J

11. Keith Urban   ***            You Look Good in My Shirt   ***   Capitol/WEA

12. Darius Rucker   ***   Don’t Think I Don’t Think About It   ***   Capitol/EMI

13. Sugarland   ***   It Happens   ***   Mercury Nashville

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *