Guitar Man

Jerry Reed - Guitar Man

Op 1 september j.l. overleed de bekende countryzanger/schrijver/gitarist/acteur Jerry Reed. Misschien zegt deze naam een aantal luisteraars niet onmiddellijk iets, maar in dit programma een aantal bekende songs van hem, die u vast wel bekend zullen voorkomen.

Zoals u van ons gewend bent, beginnen we met bluegrass met oa. Grasstowne en uit het verleden “The Lilly Brothers & Don Stover”.

Vervolgens een aantal schitterende bluegrass gospelsongs door The Seldom Scene, Rhonda Vincent, The Country Gentlemen en Larry Sparks.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met zoals altijd aandacht voor de countrymusici uit Nederland met Wim Pols & Calyx met nu een song van de 2e CD van het nieuwe album “History of Country Music” en daarna ook nog het duo Ruud Hermans en Dick van Altena.

Daarna gaan we naar Nashvile TN met hedendaagse countrymuziek door o.a. Kenny Chesney, Chuck Wicks en treedt Derek Sholl  op als onze uitsmijter van dit programma.

Grasstowne - Dixie Flyer

We begonnen het programma met het verhaal over de “Dixie Flyer” door de bluegrassgroep “Grasstowne” met een song van hun debuut album “The Road Headin’ Home” vorig jaar augustus uitgebracht door Pinecastle Records.

Deze uitgeverij brengt regelmatig schitterende bluegrass uit onder het motto : “Pass the Grass” en dat is waar we in dit programma ook altijd druk mee bezig zijn. De groep bestaat uit Phil Leadbetter ,een van de top dobrospelers met een IBMA Award als “Beste Instrumentalist” en oa. lange tijd deel uitmakend van J.D. Crowe en Wildfire.

Steve Gulley, gitarist en een van de beste tenor bluegrasszangers, die jaren heeft samen gewerkt met Doyle Lawson & Quicksilver en ook nog leider was van de bluegrassgroep “Mountain Heart” .

Alan Bibey, een top mandolinespeler oa. Ook bij de New Quicksilver, IIIrd Tyme Out en Blueridge.

En verder nog Jason Davis  op de banjo en Lee Sawyer op de bas. Tijdens de opname van dit album kregen ze nog steun van Stuart Duncan en Tim Crouch op viool en met vokale steun van Dale Ann Bradley, de Bluegrasszangeres van het Jaar , Chris Brown op percussie en tenslotte Byron House ook op bas.

Dan is het tijd voor wat variatie in dit weblogbericht met de introductie van de nieuwe bluegrassgroep “Grasstowne” door de leden met muziek van hun album “The Road Headin’ Home” tijdens de IBMA Festival.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Lilly Brothers and Don Stover - Little Annie

Vervolgens “Little Annie” en “The Waves on the Sea” door “The Lilly Brothers & Don Stover” hier met twee songs van het album “Bluegrass at the Roots:1961” in 2005 op CD uitgebracht door het label Smithsonian Folkways. En inderdaad twee folksongs waarvan de 1ste in 1856 geschreven door Stephen Foster en in 1929 door A.P. Carter bewerkt en uitgebracht met de titel “When Springtime Comes Again”.

“The Waves on the Sea” kwam trouwens ook uit het repertoire van de Carter Family en ook later door Mike Seeger bewerkt en uitgevoerd door de “New Lost City Ramblers”.

Maar hier dus Everett en z’n broer Mitchell “B” Lilly samen met Don Stover op banjo, Mike Seeger op de bas en Tex Logan op de viool.

Zeer recent is in samenwerking met naaste familieleden het album “Everett Lilly & Everybody & Their Brother” door het label Swift River uitgebracht en dat dit jaar door de IBMA tijdens de “International Bluegrass Award Show” werd uitgeroepen tot “Recorded Event of the Year”.

Everett Lilly and Everybody and Their Brother

Het verhaal over de totstandkoming van dit album is eigenlijk zeer dramatisch. De zoon van Everett Lilly, Charles Lilly kwam samen met producer Bill Wolfenbarger in het voorjaar van 2005 op het idee om Everett & The Boys weer eens in de studio te laten spelen en een aantal mooie songs uit het verleden op te nemen.

Al snel deed dit verhaal ook in Nashville de ronde en tal van musici (Everybody), die op de een of andere manier beinvloed waren door de muziek van de Lilly’s, gaven aan graag mee te willen werken aan dit project.

De start was in juni 2005, waarbij de songs werden uitgezocht enz. Ondertussen was Charles Lilly als bassist actief bij de countryband van de Grand Old Opry legende Billy Walker. En wellicht kunt u zich nog de berichten herinneren uit juni 2006 toen de countrygroep betrokken raakte bij een zeer ernstig autoongeluk, waarbij zowel Charles Lilly, als Billy Walker en z’n vrouw Bettie evenals gitarist Danny Patton om het leven kwamen. Ook Billy Walker werkte mee aan het project, dat vervolgens enige tijd stil kwam te liggen.

Maar Everett Sr. En Bill Wolfenbarger maakten op uitdrukkelijk verzoek van de andere familieleden het album toch af en waarbij het album werd opgedragen aan Charles Everett Lilly Jr. en de in september 2005 overleden broer Mitchell “Bea” Lilly.

Mooie herinneringen aan het verleden met medewerking van tal bekende countrymusici als Rhonda Vincent, Marty Stuart, Ronnie en Rob McCoury, Larry Stephenson, Eddie Stubbs, Jason Carter e.v.a.

Als lezer kunt u nog even een kijkje nemen in de website over Charles Everett Lilly Jr.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Seldom Scene - Working On a Building

Dan nu naar de bluegrass gospelmuziek met The Seldom Scène hier met de song “Working on a Building”, die staat op hun album “Old Train” met de zeer herkenbare stemmen van John Duffey tevens op mandoline en John Starling op gitaar met Mike Auldridge op dobro, Ben Eldridge op de banjo en Tom Gray op de bas.

Verder spelen op dit album ook nog Paul Craft, Ricky Skaggs en met ook nog vocale ondersteuning door Linda Ronstadt.

Rhonda Vincent - I Feel Closer to Heaven Every Day

Gevolgd door Rhonda Vincent & The Rage met de song “I Feel Closer to Heaven Every Day”, dat staat op het album “New Dreams and Sunshine” in 1991 uitgebracht door Rebel records.

Even een combinatie van een slideshow van Rhonda Vincent hier met de bluegrass gospel “Where No Cabins Fall”, die in het programma wordt gezongen door The Country Gentlemen

Deze versie door Rhonda staat trouwens op haar album “Back Home Again” in 2000 uitgebracht door Rebel Records.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Country Gentlemen - Where No Cabins Fall

Vervolgens “Where No Cabins Fall” door The Country Gentlemen” uit 1978  a capella gezongen en die staat op het bluegrass gospel album “Calling My Children Home”.

Doorgewinterde bluegrassmuziek liefhebbers/luisteraars weten onmiddellijk, dat dit album moet zijn gemaakt in de periode, dat Doyle Lawson deelmaakte van “The Country Gentlemen”.

En inderdaad Doyle Lawson op mandoline en met zang, die met zijn groep Quicksilver gedurende de jaren 2001 tot en met 2007 ieder jaar werd uitgeroepen tot “Beste Vocal groep van het Jaar”, maakte in de mid-jaren ‘70 deel uit van The Country Gentlemen.

Met Charlie Waller, Billy Yates, James Bailey, Bill Holden een schitterend album met een aantal geweldige a capella quartetten. Het album werd in 1994 door Rebel Records op CD uitgebracht zeer de moeite waard.

Voor u als lezer hierbij nog een “link” naar The “Classic” Country Gentlemen met Charlie Waller, John Duffey, Eddie Adcock en Tom Gray hier tijdens een “live’ optreden op het Woodstock festival in 1992 met de song “Dark as Dungeon”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Larry Sparks - Family Bible

Dan ook nog de bluegrass gospel “Family Bible” hier gezongen en gespeeld door Larry Sparks en die staat op z’n album “Old Church Yard” in 2002 uitgebracht door Rebel Records.

Larry Sparks ooit begonnen bij de Stanley Brothers en inmiddels ook wel eens aangemerkt als de “Jongste van Bluegrass Oldtimers” werd o.a. in 2004 en 2005 uitgeroepen tot Bluegrasszanger van het Jaar.

True Bluegrass Gospel - Various Artists

Vorig jaar heeft trouwens Rebel Records nog het mooie verzamelalbum “True Bluegrass Gospel” uitgebracht. Een album met 20 schitterende bluegrass gospelsongs, waaronder ook de songs, die u net heeft gehoord.

Jerry Reed - Guitar Man a.s.o.

Dan nu naar de mooie countrysongs en bijzondere verhalen van Jerry Reed om te beginnen “Guitar Man” gevolgd door “East Bound and Down” en “She’s Got The Goldmine (I Got the Shaft)  of te wel “Zij heeft de goudmijn( Ik heb de mijnschacht)

En vooral de voorlaatste song zullen veel luisteraars zich wel herinneren uit de film “Smokey and the Bandit”.

Even snel herinneringen ophalen middels een leuke slideshow met de song “Eastbound and Down” en beeldfragmenten uit de film “Smokey and the Bandit”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Deze songs staan op het verzamelalbum “The Essential Jerry Reed” in 1995 uitgebracht door RCA.

Zanegr/schrijver/gitarist Jerry Reed in de countrymuziek bekend onder de naam “Guitar Man” en niet alleen beroemd vanwege zijn succesvolle solo-carriere, maar ook als acteur en top sessie speler.

Jerry Reed geboren op 20 maart 1937 in Atlanta Georgia werd in de mid-jaren ‘60 zeer bekend van een aantal songs zoals “If I Don’t Live Up to It” en “Guitar Man”, die al snel ook door Elvis Presley werd vertolkt. En nadat Elvis ook nog zijn song “U.S. Male” opnam, maakte Jerry Reed een soort Elvis Tribute middels de song “Tupelo Mississippi Flash”. En deze song werd z’n 1ste Top 20 hit.

Vervolgens ging hij samen werken met Chet Atkins en was een regelmatige gast bij de Glen Campbell Goodtime Hour.

Hier nog een video-clip van een “live” optreden in 1975 van de gitaar virtuosen Jerry Reed samen met Chet Atkins met “Jerry’s Breakdown”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In de mid-jaren ‘70 ging hij samenwerken met z’n vriend Burt Reynolds en trad ook op als acteur in de “Smokey & The Bandits” films en waarvoor hij o.a. de songs “East Bound and Down” en “Texas Bound and Flying” schreef en zong.

In 1982 boekte hij veel succes met de song “She’s Got The Goldmine ( I Got the Shaft)” gevolgd door “The Bird”, waarmee nog de nummer twee plaats werd bereikt.

Natuurlijk ook nog een video-clip van Jerry Reed hier tijdens een “live” optreden met z’n “She’s Got the Goldmine (I Got the Shaft).

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In latere jaren toerde hij nog veel o.a. samen met Atkins en in 1998 vormde hij nog de groep “Old Dogs” samen met de country supersterren Waylon Jennings, Mel Tillis, and Bobby Bare en zij brachten het album “Old Dogs”. Begin 2008  nam hij z’n laatste album “The Gallant Few” op, dat werd geproduceerd om geld in te zamelen voor gewonde veteranen.

Op 1 september j.l. overleed Jerry op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van long-emphyseem, maar gelukkig hebben we nog een aantal albums met zijn muziek en bijzondere verhalen.

Tot slot ook nog even een optreden van Jerry Reed in het TV-programma van Porter Wagoner vanuit de Grand Ole Opry in Nashville TN.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Calyx - Truck Driving Man

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de muziek van de 2e CD van het nieuwe album van Calyx met de titel “History of Country Music”. Dit keer hebben we gekozen voor de song “Truck Driving Man”.

De eerste CD van het album omvat een chronologische reis door de countrymuziek, dus vanaf het begin, toen er eigenlijk nog geen sprake was van “countrymusic”, maar “stringband-music”, zoals bijvoorbeeld het “viooldeuntje” van Sanford Faulkner, The Arkansas Traveller” uit ongeveer 1850.

Tommy Jarrell 1901-1985

Tijd voor een bijzondere video-clip met het verhaal en muziek van violist Tommy Jarrell uit de TV-show van Aly Bain’s  “Down Home” uit 1985.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De reis gaat door tot hedendaagse countrymuziek, zoals de song “If Tomorrow Never Comes” uit 1989 van Garth Brooks.

De 2de CD omvat de verschillende soorten countrymuziek van bluegrass, akoestische country, Cajun, Western Swing enz.

Op vrijdag, 17 oktober a.s. vindt vanaf 21.00 de presentatie plaats van dit mooie dubbelalbum in de Torpedeloods aan de Stationsweg 43 in Hoek van Holland.

Voor u als lezer van dit weblog bericht weer even kennismaken met Thecla Rutting, Wim Pols en Calyx hier met de Dolly Parton klassieker “I Will Always Love You” tijdens de uitvoering van “History of Country Music” Show.

Deze song staat op de 2e CD van hun album “History of Country Music”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link.

Ruud Hermans en Dick van Altna - photo Esmee Burgersdijk

Vervolgens Ruud Hermans en Dick van Aktena met de bekende Merle Haggard song “Sing Me Back Home”, die staat op het “live” album met de toepasselijke titel “Live ’n Easy” uitgebracht door Continental Record Service (CRS) te Wageningen.

In oktober 2007 werden in ’t Turfschip in Nieuwkoop werd opnames gemaakt van twee concerten met mooie bekende akoestische countrysongs. Herinneringen ophalen aan klassiekers, zoals  “Lovin’ Her was Easier”, “Sundaymorning Coming Down” en “Turn Out the Light and Love Me Tonight”.

Hier Ruud Hermans en Dick van Altena met de song Kris Kristofferson song “Sunday Morning Coming Down” tijdens hun optreden op 27 april j.l. in Alkmaar

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Kenny Chesney - Everybody Wants to Go to Heaven

Dan is het nu weer tijd voor de hedendaagse countrymuziek uit Nashville TN met de huidige Country Hot Top 1 song “Everybody Wants to Go to Heaven” door Kenny Chesney met The Wailers.

Deze song is als “single” uitgebracht, maar staat ook op het album “Lucky Old Song”, dat op 21 oktober a.s. officieel zal worden uitgebracht door BNA Nashville.

Kenny Chesney - Lucky Old Sun

Het is al weer het 12e album van hem, maar de muziek hoort volgens mij meer thuis op de stranden van de Golf van Mexico onder de heerlijke zon dan in de echte Amerikaanse “country”.

Enfin, luister zelf maar eens middels een slideshow van Kenny Chesney met z’n single “Everbody Wants to Go to Heaven”, die staat op z’n album “Lucky Old Sun”, dat op 21 oktober a.s. officieel wordt uitgebracht door BNA Nashville.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Hij heeft trouwens wel een hele mooie website en voor meer informatie kunt u natuurlijk:

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Chuck Wicks - All I Ever Wanted

Vervolgens Chuck Wicks met de song “All I Ever Wanted” van z’n album “Starting Now” op 22 januari van dit jaar uitgebracht door RCA Records.

Chuck Wicks hier met de oorspronkelijke versie van de song “All I Ever Wanted” tijdens een “live” akoestisch optreden in de studio van Music Business Radio.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Derek Sholl - Here

En dan is het al weer tijd voor onze uitsmijter van dit programma, Derek Sholl, hier met de titelsong van z’n album, dat officieel op 14 oktober van dit jaar werd uitgebracht door het Dallas Label Salt Creek Records.

Derek afkomstig uit Californie was jarenlang actief “baseball-speler”, maar door verscheidene blessures genoodzaakt afscheid te nemen van z’n korte professionele sportcarriere. Hij was inmiddels ook al gestart als zanger/gitarist met optredens met steeds meer succes in cafe’s in z’n omgeving en later in Las Vegas.

Vervolgens vestigde hij zich in Dallas waar hij in 2006 z’n eerste album “Don’t Threaten Me a Good Time” uitbracht, waarmee hij aardig succes had en nu dus in 2008 z’n tweede album “Here” opgenomen in de Rosewood Studios in Tyler TX.

Het kabel en internet countryradiostation Nashville FM heeft de titelsong “Here” voor deze week gekozen voor de “smashplay” en daar doen wij in dit programma graag aan mee.

Derek Sholl heeft inmiddels ook enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van z’n nieuwe album “Here”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Oct. 14 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Oct. 18 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. Grasstowne   ***   Dixie Flyer   ***   Pinecastle Records

3. The Lilly Brothers & Don Stover   ***   Little Annie   ***   Smithsonian Folkways

4. The Lilly Brothers & Don Stover   ***   The Waves on the Sea   ***   Smithsonian Folkways

5. The Seldom Scene   ***   Working on a Building   ***   Rebel Records

6. Rhonda Vincent & The Rage   ***   I Feel Closer to Heaven Every Day   ***   Rebel Records

7. The Country Gentlemen   ***   Where No Cabins Fall   ***   Rebel Records

8. Larry Sparks   ***   Family Bible   ***   Rebel Records

9. Jerry Reed   ***   Guitar Man   ***   RCA

10. Jerry Reed   ***   East Bound and Down   ***   RCA

11. Jerry Reed   ***   She’s Got the Goldmine(I Got the Shaft)   ***   RCA

12. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***   agendamuziek   ***   Mercury

13. Wim Pols & Calyx   ***   Truck Driving Man   ***   LW Music

14. Ruud Hermans en Dick van Altena   ***   Sing Me Back Home   ***   Continental Record Service

15. Kenny Chesney ft. The Wailers   ***   Everybody Wants to Go to Heaven   ***   BNA Nashville

16. Chuck Wicks   ***   All I Ever Wanted   ***   RCA

17. Derek Sholl   ***   Here   ***   Salt Creek Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency as well as via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *