Honoring The Fathers of Bluegrass

IBMA

In dit programma alvast een voorproef op het “World of Bluegrass Festival”, dat wordt georganiseerd door de Internationale Bluegrass Music Association gedurende de periode van 29 September tot en met 5 oktober.

Natuurlijk een aantal genomineerden zoals “The Grascals” , “Ricky Skaggs & Kentucky Thunder” en ook nog het duo “Dailey & Vincent”, maar we gaan ook nog even terug in de tijd van bluegrass-gospel muziek door Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys.

Vervolgens voor een aantal trouwe luisteraars van dit programma de Canadese countrygroep Prairie Oyster.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met daarna Nederlandse countrymuziek met o.a. Wim v.d. Vliert met Cash on Delivery en ook nog de countryzanger van het Jaar 2008, Ruud Hermans, met de song “Blue Horizon”.

Daarna alvast een voorproefje op het optreden van Emmylou Harris op vrijdag, 26 in Groningen en op zaterdag in Amsterdam met een song van haar album “Portraits” en ook nog van haar laatste album “All I Intended to Be”.

Toby Keith is deze keer op als stevige uitsmijter van dit programma.

Dailey and Vincent - River of Time

Zoals aangekondigd muziek van IBMA-Award Nominees met“River of Time” door het duo Dailey & Vincent hier met een song van hun debuutalbum met hun eigen naam op 29 januari van dit jaar uitgebracht Rounder records.

Toen werd aangekondigd, dat deze twee doorgewinterde bluegrassmusici samen een duo gingen vormen werd met hoge verwachtigingen hun nieuwe album ontvangen. En niet tevergeefs, want door Rounder werd dus eind januari een schitterend album van hen uitgebracht diep doordrenkt met bluegrass en countrytradities.

Alvast even kennismaken met Dailey & Vincent tijdens de promotie van hun album “Dailey & Vincent” in januari 2008 in “The Ryman Auditorium” in Nashville, Tennessee.

10 maanden later met 10 nominaties wederom in hetzelfde beroemde theater tijdens de a.s. IBMA Awards Show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jim Dailey en Darrin Vincent hadden totdusver ook al grote invloed op de hedendaagse bluegrassmuziek door hun inbreng bij resp. Doyle Lawson & Quicksilver, Ricky Skaggs & Kentucky Thunder en Rhonda Vincent & The Rage.

Darrin Vincent is de broer van Rhonda Vincent en speelde jarenlang in haar groep The Rage, maar had daarvoor ook gespeeld bij oa. John Hartford en Ricky Skaggs, terwijl Jim Dailey als lead-zanger/gitarist gedurende de eind jaren 90 deel uitmaakte van de groep van Doyle Lawson & Quicksilver.

Het duo Dailey & Vincent zal zeker ook aanwezig zijn tijdens de 19e Jaarlijkse Internationale Bluegras Award Show op donderdag, 2 oktober, want zij hebben 10 nominaties voor een Award ontvangen, waaronder als “Entertainer of the Year”, “Vocal Group of the Year” en “Album of the Year”.

Ricky Skaggs and Kentucky Thunder - When You're Lonely

Ook Ricky Skaggs & Kentucky Thunder zullen aanwezig zijn, want ook zij hebben een aantal nominaties ontvangen, waaronder voor het album “Honoring The Fathers of Bluegrass: Tribute to 1946 & 1947 op 25 maart j.l. uitgebracht door Skaggs Family Records.

Van dit album in dit programma een echt eerbetoon aan The Father of Bluegrass met Bill Monroe & Lester Flatt song “When You’re Lonely” met nog de medewerking van de enige nog levende musicus van de toenmalige Bill Monroe’s Bluegrass Boys, Earl Scruggs.

Kijk en luister ook nog even naar het verhaal van Ricky Skaggs en z’n eerste kennismaking met Bill Monroe.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

Ricky Skaggs - If That's the Way You Feel

We gingen ook nog terug in de tijd van Ricky Skaggs met de Ralph Stanley song “If that’s the Way You Feel”, die staat op het album “Favorite Country Songs” in 1985 uitgebracht door Columbia.

Op 15-jarige leeftijd ging Ricky Skaggs, multi-instrumentalist en zanger/schrijver, samen trouwens met z’n vriend Keith Whitley in 1970 spelen bij Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys.

Na een periode van drie verliet Ricky deze traditionele bluegrassgroep en ging hij spelen bij de in die tijd meer hedendaagse bluegrass spelende groepen zoals The Country Gentlemen en J.D. Crowe & The New South en vormde daarna z’n eigen groep Boone Creek.

Toen Rodney Crowell in 1977 The Hot Band van Emmylou Harris verliet, volgde Ricky hem op met o.a. zijn opvallende deelname aan het schitterende album “Roses in the Snow” uit 1981.

Daarna ging Skaggs zijn eigen gang met de deelname aan tal van groepen, maar ook met z’n eigen succesvolle groep Kentucky Thunder met zo nu en dan ook nog de medewerking van z’n vrouw Sharon White op gitaar en met zang.

Natuurlijk van Ricky Skaggs & Kentucky Thunder hier nog met de Bill Monroe song “Toy Heart” van het album “Honoring the Fathers of Bluegrass: Tribute to 1946 and 1947” tijdens een “live-optreden”

Gewoon even doorschakelen/Jus Use the Link!

The Grascals - Can't You Hear That Wind Blow

We begonnen het programma met de bluegrassgroep The Grascals en de song “Can’t You Hear That Wind Blow”, die staat op hun nieuwe album “Keep on Walkin’” op 15 juli j.l. uitgebracht door Rounder records.

The Grascals, bestaande uit 6 vrienden, die in 2004 zijn gestart met hun formatie, hebben meerdere nominaties voor een bluegrass Awards ontvangen en zullen dus ook aanwezig zijn.

Voor meer informatie over deze groep nog even terug naar een bijzondere video-clip van augustus 2006 van The Grascals bij de promotie van hun eerste album “Long List of Heartaches” uitgebracht door Rounder Records.

Gewoon even doorschakelen/Jus Use the Link!

Ralph Stanley and the Clinch Mountain Boys - The Fields Have Turned Brown

Vervolgens in dit programma naar Ralp Stanley & The Clinch Mountain Boys met de songs “The Fields Have Turned Brown” en “Rank Stranger”.

Deze songs staan op het album “I Want to Preach the Gospel” in 1973 op LP uitgebracht door Rebel records met kenmerk REB 1522, maar gelukkig in 1998 door Rebel ook op CD geperst.

Hier Ralph Stanley met z’n groep toen bestaande uit Roy Lee Centers met lead-zang en op gitaar, Curley Ray Cline de violist, die in 1967 bij de Clinch Mountain Boys kwam en tot aan zijn pensioen in 1993 meewerkte aan alle albums van deze groep, Jack Cooke op de bas, ook al zo’n oud-gediende, maar nog steeds muzikaal zeer actief en tenslotte Troy “Renfro” Profit op leadgitaar. In m’n vorige weblogs heb ik verscheidene malen iets verteld over de carriere van Ralph en z’n broer Carter Stanley en daarom in dit bericht nog iets over de dramatische gebeurtenis van de toemalige leadzanger/gitarist.

Roy Lee Centers

In 1974 werd zanger/gitarist Roy Lee Centers beestachtig vermoord door een hulpsheriff, die tevens deeluitmaakte van de plaatselijk elite.

De betrokken man had al een hele geschiedenis bruut geweld achter de rug, maar dat werd gewoon genegeerd. Na te zijn gearresteerd werd hij tenslotte veroordeeld voor moord in de 2e graad en veroordeeld tot 12 jaar cel.

Na drie maanden werd hij vervolgens overeenkomstig een nieuw programma van “shock therapie” vrijgelaten. De vrijlating leidde tot vervolgens tot een onderzoek naar de manipulatie van justitie

In 1974 moest Ralph Stanley dus na de voortijdige en onbegrijpelijke dood van de gitarist en lead-zanger Roy Lee Centers op zoek naar een goede vervanging.

En dat betekende de terugkeer van de “Kentucky Bluebird” Keith Williams als leadzanger en gitarist. Van de 3 albums, die Keith maakte gedurende zijn 2de periode wordt dit bluegrass gospel album als een van de beste van de jaren ‘70 beschouwd.

Wilt u als luisteraar nog eens vaker kennismaken met de bluegrass gospel muziek? Aarzel niet en neem gewoon tijdens de uitzending even kontakt op met de studio telefoon 0180-519449 maar dan wel als u muziek hoort, want dan kan ik de telefoon aannemen.

Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys tijdens een “live-optreden” in “New Country” met een aantal gospel-bluegrass songs.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Prairie Oyster - Play Me Some Honky Tonk

De vorige week in het programma “Country Music Round-Up” ruim aandacht voor de mooie countrymuziek Canada en daar is er heel veel van en omdat ik weet, dat een aantal luisteraars de muziek van Prairie Oyster erg op prijs stelt, tijd voor deze groep met om te beginnen “Play Me Some Honky Tonk”.

Prairie Oyster startte in 1975 als een trio, toen lead-zanger/bassist Russell de Carle, guitarist Keith Glass en steelgitarist Denis Delorme.

In deze samenstelling trad het trio tot 1978 veel op en verscheen ook regelmatig op televisie, maar hadden geen platen gemaakt.

In 1982 startte de groep opnieuw op met John P. Allen op viool en key-boardspeelster en schrijfster Joan Besen en tenslotte in 1968 nog de drummer Bruce Moffett.

En in deze formatie maakten zij hun eerste album “Oyster Tracks” en van dit album hoorde U de song “Play Me Some Honky Tonk” .

Daarna maakte de groep tal van albums waaronder ook nog “Different Kind of Fire” en “Everybody Knows” .

De groep trad ook veel op in het buitenland, waaronder ook natuurlijk in Nederland en sommige luisteraars kunnen zich dat nog wel herinneren.

In 2000 werd vervolgens hun album “String of Pearls: A Greatest Hits Collection” uitgebracht.

Prairie Oyster - One Kiss

In dit programma vervolgens de songs “Open Up Your Heart” en “Sweet, Sweet Girl To Me” door de Canadese country & western swing groep “Prairie Oyster” uit Toronto hier met twee tracks van hun nieuwste album “One Kiss” in 2006 uitgebracht door Open Road recordings, de bekendste Independent Record Company van Canada.

Een album met 12 songs, waarvan een groot deel door henzelf geschreven, maar zij zijn ook niet bang om eens een song van een andere schrijver te vertolken zoals deze “Sweet, Sweet Girl To Me” van Don Gibson en “I Threw It All Away” van Bob Dylan.

Hoog tijd voor u als lezer om eens kennis te maken met de huidige The Prairie Oyster en dat kan want hier nog een mooie video-clip van deze Canadese groep met de titelsong van hun album “One Kiss” .

Gewoon even doorschakelen/Jus Use the Link!

Wim v.d. Vliert - It Never Used to Hurt So Bad

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijdvoor de Nederlandse countryartiesten met dit keer Cash on Delivery met leadzang door Wim v.d. Vliert hier met de song “It Never Used To Hurt So Bad” .

Deze song staat op het album “Echoes of Leaving” uitgebracht door Rounder Europa. Cash on Delivery werd tijdens het Nederlandse Country Award Festival wederom uitgeroepen tot de “Beste electrisch spelende Countrygroep”.

Voor de lezer hier nog Wim van de Vliert met de song “Never Knew Lonely” tijdens een theater show met de “Blue Highway Band”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ruud Hermans - Blue Horizon

Vervolgens in dit programma “Blue Horizon” door Ruud Hermans hier met de song, die staat op z’n album “Little Tear, Big Smile” uitgebracht door het label “Music & Words”.Ruud Hermans kreeg tijdens het bovenvermelde DCMA-Awardshow op 14 September j.l. de Award “Countryzanger van het Jaar 2008”.

De songs “It Never Used to Hurt So Bad” en “Blue Horizon” staan trouwens ook op het schitterende promotie album met de titel “The Road Goes On Forever” uitgebracht door de DCMA en dit album met 24 tracks van diverse bekende Nederlandse countryartiesten is nog steeds verkrijgbaar via de website van de “Dutch Country Music Association” www.dcma.nl

“De Countryzanger van het Jaar 2008” hier samen met de Nederlandse countrygroep “Savannah” tijdens een “live-optreden” met de song “If I could only Fly” van het album “Stills”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Emmylou Harris - When I Paint My Masterpiece

A.s. vrijdag en zaterdag in Nederland voor een optreden in theater”Oosterpoort” in Groningen en vervolgens theater Carre in Amsterdam, maar vanavond hier in dit programma Emmylou Harris met “When I Paint My Masterpiece”.

Deze song staat op het album “Portraits”, die bestaat uit 3 CD’s met mooie songs en waarvan de laatste met de toepasselijke titel “No Regrets” of te wel “Geen Spijt”.

Dit album werd op 8 oktober 1996 uitgebracht door het label Reprise/Wea. Zeer de moeite waard.

Een zeer bijzondere video-clip met filmbeelden van de TV-serie “Battlestar Gallactica” met de song “When I Paint My Masterpiece” gezongen door Emmylou Harris.

Gewoon doorschakelen/ Just Use the Link!

Emmylou Harris - Take That Ride

Vervolgens “Take That Ride” door Emmylou Harris hier met een song, die staat op haar album “All I Intended to Be” op 10 juni van dit jaar uitgebracht door het label Nonesuch.

Het album werd geproduceerd door de legendarische Brian Ahern, die gedurende de jaren ‘70 en ‘80 ook de meeste albums achter de knoppen in de studio zat met natuurlijk de hulp van een aantal sessiemuzikanten, die in het verleden al met hun beiden had gewerkt, zoals Buddy Miller en hierook vokaal door Vince Gill met “last but not least” door Dolly Parton.

Zes van de dertien songs zijn door Harris zelf geschreven met daarbij een zevental songs van o.a. de Texaan Billy Joe Shaver, Merle Haggard en Patty Griffin. Ook Kate & Ann McGarricle zijn weer aanwezig met een aantal mooi geschrven songs en weer schitterende vokale assistentie.

“All I Intended to Be” door Emmylou Harris uitgebracht door Nonesuch.

Door het kabel en internet countryradiostation Nashville FM is deze song heel toepasselijk voor deze week gekozen voor de “smashplay” en daar doen wij natuurlijk graag aan mee.

Indien U het optreden van haar heeft gemist als troost nog een schitterende video-clip van Emmylou Harris hier samen met Buddy Miller met de song “How She Could Sing The Wildwood Flower” eveneens van haar album “All I Intended To Be”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Toby Keith - As Good As I Once Was

Gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van dit programma Toby Keith hier met de song “As Good As I Once Was” , die ook staat op z’n album “35 Biggest Hits” uitgebracht door z’n eigen label “Show Dog Nashville.

En natuurlijk onze uitsmijter van dit programma Toby Keith met z’n heftige video-clip met de song “As Good As I Once Was”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Further Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Sep.23 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Sep.27 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   ***   beginmuziek   ***   BGO Records

2. The Grascals   ***   Can’t You Hear That Wind Blow   ***   Rounder Records

3. Ricky Skaggs   ***   If That’s The Way You Feel   ***   Columbia

4. Ricky Skaggs & Kentucky Thunder   ***   When You’re Lonely   ***   Skaggs Family

5. Daily & Vincent   ***   River of Time   ***   Rounder Records

6. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys   ***   The Fields Have Turned Brown   ***   Rebel Records

7. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys   ***   Rank Stranger   ***   Rebel Records

8. Prairie Oyster   ***   Play Me Some Honky Tonk Music   ***   BMG

9. Prairie Oyster   ***   Sweet, Sweet Girl to Me   ***   Open Road Recordings

10. Prairie Oyster   ***   Open Up Your Heart   ***   Open Road Recordings

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***    Keep on the Sunny Side   ***   Mercury

12. Wim v.d. Vliert/Cash on Delivery   ***   It Never Used to Hurt So Much   ***   Rounder Europe

13. Ruud Hermans   ***   Blue Horizon   ***   Music & Words

14. Emmylou Harris   ***   When I Paint My Masterpiece   ***   Reprise

15. Emmylou Harris   ***   Take That Ride   ***   Nonesuch

16. Toby Keith   ***   As Good As I Once Was   ***   Show Dog Nashville

Be There! Next Week, Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *