Bluegrass All Over Europe!

10 Years of European World of Bluegrass

In dit programma een tweetal bijzonder mooie portretten van Emmylou Harris met twee songs van haar schitterende verzamelalbum “Portraits”, dat in 1996 werd uitgebracht.

Maar zoals u van ons gewend bent beginnen we dit programma met de bluegrass en dit keer veel aandacht voor album “10 Years of European World of Bluegrass” en het aanstaande 11e European World of Bluegrass Festival, dat van 1 met t/m 3 mei a.s. wordt gehouden in Voorthuizen met 44 bluegrassgroepen uit heel Europa en Amerika.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook een

overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en ook aandacht voor de Nederlandse countrymuziek met dit keer Calyx samen met Wim Pols en ook nog de nestor, Ben Steneker.

Daarna gaan we naar Nashville Tennessee en de hedendaagse pop-country met James Otto vervolgens Jake Owen met een song van z’n album “Startin’ with Me” en dan is het tijd voor onze uitsmijters van dit programma net als de vorige week Montgomery Gentry met hun single “Back When I Knew It All.

Fragment - Live at the EWOB Festival

We begonnen het programma met de song “Fields of Gold” door de Slowaaks/Tsjechische groep Fragment tijdens een optreden in 2005 op het EWOB-festival in Voorthuizen. De groep heeft een rijke historie, want de oprichting vond plaats in 1983 in Bratislava in de toenmalige republiek Tsjechoslowakije. In al die jaren is de samenstelling van de groep natuurlijk regelmatig gewijzigd, maar de bluegrassmuziek is al die jaren van uitstekende kwaliteit gebleven en resulteerde oa. in een uitnodiging van de IBMA om in 1999 in het “Walhalla van de Bluegrassmuziek” in Louisville Kentucky te komen spelen tijdens het IBMA-Festival.

De groep Fragment werd in mei 2004 vlak voor een nieuw tournee door de V.S. in Voorthuizen uitgeroepen tot de nr.1 European Bluegrass Band. In de loop van de jaren zijn er tal van albums uitgebracht en voor meer informatie gewoon even hun leuke en informatieve website raadplegen!

Hoog tijd om eens kennis te maken met deze groep en in dit weblog bericht kan dat natuurlijk, want er is ook een leuke video-clip van Fragment hier tijdens een “live” optreden in de “East Village Coffee Lounge” in Monterey California.

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Blueland - All My Life

Vervolgens de song “A Simple Life” door de eveneens Slowaaks/Tsjechische 5-mans formatie Bleuland tijdens een optreden eveneens in Voorthuizen maar nu in 2006. Deze groep rond de broers Tomka bestaat ook al zo’n 13 jaar en zullen ook dit jaar weer zijn te bewonderen naast een groot aantal andere Slowaakse en Tsjechische groepen.

Blueland heeft inmiddels al een aantal albums uitgebracht. Deze song “A Simple Life” staat ook op hun album “All My Life”.

Dat de bluegrassmuziek “leeft” in Slowakije is wel duidelijk als u eens kennis neemt van de diverse groepen tijdens een festival eind 2007. ‘t Is niet altijd gemakkelijk om ze te verstaan, maar de muziek is natuurlijk hartstikke leuk!

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Produced by Liz Meyer and Technical Realisation Pieter Groenveld (SCR)

Vervolgens “Cold and Lonely” door The Chapmans hier met de song, die evenals bovenvermelde songs, staat op het bijzondere album “10 Years of European World of Bluegrass” in januari van dit jaar uitgebracht door Strictly Country Records.

Zangeres/schrijfster/gitariste Liz Meyer heeft samen met haar partner Pieter Groenveld van Strictly Country Records een schitterende selectie gemaakt van opnames van bluegrassgroepen, die de afgelopen 10 jaar hebben deelgenomen aan de European World of Bluegrass.

Dat moet bijzonder veel werk geweest zijn, want in de afgelopen 10 jaar is het EWOB-festival de gast geweest van 377 concerten door 182 verschillende groepen uit 24 verschillende landen.

En ook dit jaar zijn er weer van 1 t/m 3 mei a.s. mooie optredens te verwachten van 44 groepen uit geheel Europa en uit Amerika.

The Chapmans - Simple Men

Uit Amerika in dit programma The Chapmans bestaande uit vader Bill op de banjo en z’n drie zoons Jeremy op mandoline en met zang, Jason op de bas en met zang en John op gitaar en met zang. Vroeger deed hun moeder Patti ook nog mee.

De groep, die in de begin jaren ‘90 werd gevormd heeft inmiddels al een aantal Nominaties en zelfs Awards van de SPBGMA of te wel The Society of the Preservation of Bluegrass Music in America” in ontvangst mogen nemen evenals als trouwens een nominatie van de IBMA als “Beste nieuwkomers van het Jaar

Zij traden in 2004 op in Nederland, maar hebben in Amerika ook een aantal albums uitgebracht.

De song “Cold and Lonely” staat ook op hun album “Simple Men”, dat in 2005 werd uitgebracht door Pinecastle Records.

Het leuke van het opzetten van m’n weblogberichten is, dat naast het samenstellen van de muziek en presenteren in het radioprogramma “Country Music Round-up” ook zo nu en dan via het internet op een bijzonder leuke en verrassende wijze kennis kan worden gemaakt met de diverse groepen en/of musici.

Dit keer voor een mogelijkheid om eens uitgebreid kennis te maken met “The Chapmans” .

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Bill Clifton - Dixie Darlin' en Friend of Yesterday

Tja en in 2001 hadden we ook al het bijzondere festival, de “European World of Bluegrass” in Voorthuizen en wie was daar ook, jawel, jawel Bill Clifton met z’n gelegenheidsgroep“The Pick of the Crop” of te wel “het beste van de oogst” met o.a. de bekende bassist Tom Gray van o.a. Seldom Scene, Raymond McClain op viool, gastspelers Joost van Es op viool en Jean-Blaise Rochat op de banjo met de song “Little Whitewashed Chimney” of te wel “Kleine witgekalkte schoorsteen” een traditional over heimwee en mooie herinneringen.

Maak nog eens kennis met de traditional “Little Whitewashed Chimney” hier in een uitvoering door “High Lonessome Bluegrass Band” in het huis van Allen Fisher te Columbia SC. in maart 2007.

Gewoon even doorschakelen/use the link!

In dit radioprogramma ook nog een Bill Clifton uit de eind jaren ‘50 met de songs “Dixie Darlin’” en “Pal of Yesterday” of te wel “Vriend van Gisteren” met o.a. Curley Lambert op mandoline, Ralph Stanley op banjo, Tommy Jackson en Gordon Terry op viool.

Twee songs, die staan op het album “Bill Clifton The Early Years 1957 & 1958” en die in 1992 door Rounder Records op een CD werd uitgebracht.

Weinigen hebben zoveel bijgedragen aan het bewaren en het spelen van traditionele bluegrass als Bill Clifton. Als kind was hij reeds gefascineerd door de “hillbilly music”, die hij op de radio hoorde.

Zo rond 1950 begon hij al met optredens voor de radio en natuurlijk voor publiek. Gedurende zijn schooljaren vormde hij een trio , the “Dixie Mountain Boys” met Paul Clayton en Dave Sadler. Deze groep maakte zijn eerste grammofoonplaten in 1952. Toen Johnny Clark, de banjospeler er bij kwam begonnen ze meer traditionele bluegrass muziek te spelen. Ze kregen een contract bij de platenmaatschappij “Blue Ridge”, waar Bill Clifton vriend werd van de Ralph en Carter Stanley en ook nog met A.P. Carter.

In 1963 vertrok Clifton met z’n gezin naar Engeland en terwijl hij in Europa was speelde hij in tal van clubs. In 1967 vertrok hij voor 3 jaar naar de Philippijnen voor het Vredeskorps. In die tijd maakte hij nog een uitstapje naar Nieuw Zeeland, waar hij nog een album maakte met de “Hamilton County Bluegrass Band”. In 1972 keerde hij kort terug naar Amerika waar hij deelnam aan z’n eerste bluegrass festival. Aangemoedigd door het succes toerde hij met de inmiddels overleden Red Rector, mandoline en Don Stover op de banjo langs heel veel bluegrassfestivals.

Bill Clifton hier solo met zang en gitaar met heimwee naar het “Oude Virginia” tijdens een optreden in “The Executive Inn” in Owensboro in Kentucky in juni 2006.

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Emmylou Harris - No Regrets on the Bluebird album

Dan zoals aangekondigd een paar portretten van Emmylou Harris hier met haar 1ste portret “When I Paint My Masterpiece” en vervolgens “No Regrets” ooit geschreven door Tom Rush maar hier dus gezongen door Emmylou Harris en deze laatste song staat op het album “Bluebird” in 1989 uitgebracht door Warner Brothers.

Maar voor dit programma heb ik gebruik gemaakt van het verzamelalbum “Portraits” in 1996 uitgebracht door Warner Archives/Reprise Records.

“No Regrets” of te wel “Geen Spijt” wellicht bij u nog bekend door de uitvoering van “The Walker Brothers” uit 1975 is trouwens heel toepasselijk de laatste song van het album van Emmylou Harris. Heeft U dit album nog niet? Onmiddellijk aanschaffen is mijn devies! Zoals reeds vermeld als u alle 61 songs hebt gehoord, heeft u beslist geen spijt van de aankoop!

Heeft u trouwens al eens de orginele uitvoering van de Boston Area singer/songwriter Tom Rush gehoord? Nee??

Maak gebruik van de gelegenheid, want hier is zanger/schrijver/gitarist Tom Rush met z’n song “No Regrets” tijdens een “live” optreden in “Humphrey’s By The Bay” in San Diego Ca.

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Emmylou Harris - Portraits

Het album “Portraits” bestaat uit 3 CD’s met in total 61 songs uit de carriere van Emmylou Harris van 1972 t/m 1992.

Een verzamelalbum met niet alleen songs van haar albums “Luxery Liner”, “Roses in the Snow” en Blue Kentucky Girl, maar ook tracks van haar album Trio met de andere nachtegalen Dolly Parton en Linda Ronstadt en vroege duetten met Gram Parsons.

Daarnaast vervolgens ook nog 5 songs, die nog niet eerder op een album waren opgenomen, waaronder de Bob Dylan song “When I Paint My Masterpiece”, een opname uit mei 1993, niet alleen bekend door de vertolking van de oude meester zelf, maar ook van de versie door “The Band” met o.a. Levon Helm en Rick Danko.

Emmylou Harris hier dus met twee songs van het album “Portraits” zeer de moeite waard en alhoewel enige weken geleden in een weblog bericht reeds kon worden doorgeschakeld naar een video-clip met de song hierbij nogmaals Emmylou Harris met “When I Paint My Masterpiece”.

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Wim Pols en Calyx met 2007 Award voor de

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is nu tijd voor de Nederlandse countrybijdrage aan dit programma dit keer de countrygroep “Calyx samen met lead-zanger Wim Pols met de song “The Road” .

Dit lied staat op een countrymuziek promotiealbum, dat door de OLON ( Organisatie Lokale Omroepen in Nederland) is uitgebracht en is gezonden aan alle aangesloten lokale omroepen ter promotie van de Nederlandse countrymuziek.

Ben Steneker - Lonesome Road

Vervolgens“Lonesome Road” door de nestor van de Nederlandse countrymuziek Ben Steneker hier met de titelsong van z’n speciale album, dat eind vorig jaar werd uitgebracht als een sort eerbetoon aan z’n 50 jarig jubileum op 3 November 2007.

Een bijzondere feestavond in de “Herbergh Het Wapen van Beckum” in de buurt van Hengelo –Ov, waar Dick van Altena niet alleen als ceremoniemeester optrad, maar ook nog met z’n Gala-Band met assistentie van o.a. Joost van Es( 4-Wheel Drive) op viool en Johan Jansen (Cash on Delivery)) op steelgitaar.

Daarnaast waren er nog Jaqueline v.d. Griend en Wim v.d. Vliert van C.O.D., Ruud Hermans ,de countrygroep Savannah en Cor Sanne.

En op die avond verscheen er dus een nieuw album met vier nummers geschreven door Dick Van Altena met ook nog de titeltrack van het album “Country Café” en dat werd natuurlijk samengezongen met de dochter van Ben, Carmen Steneker. Het album “Lonesome Road” is uitgebracht door het label Rood Hit Blauw.

Hier nog een bijzonder mooie video-clip van Ben Steneker tijdens zijn bezoek aan Omroep Friesland in het radioprogramma “Noardewyn” of te wel “Noordenwind” en waar hij in de studio een schitterende vokale vertolking gaf van de song “Baby Blue”. Goed gedaan Ben!!

Gewoon even doorschakelen/use the link!

James Otto - Just Got Started Lovin' You

Dan gaan we nu weer naar Nashville Tennessee met hedendaagse countrymuziek door o.a. James Otto hier met de song “Just Got Started Lovin’ You” op 8 april van dit jaar uitgebracht door Warner/Reprise en geproduceerd door z’n zwager, Jay DeMarcus van de Rascall Flatts.

James Otto ook al weer ‘zo’n nieuwe naam hier in het radioprogramma “Country Music Round-up”.

Natuurlijk even kennismaken, dat kan via een link naar een video-clip in dit bericht.

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Jake Owen - Startin' with Me

Vervolgens“ Something About a Woman” door Jake Owen hier met een song van z’n debuut album “Startin’ with Me” in 2006 uitgebracht door Sony/BMG Nashville.

Ooit was deze jongeman uit Florida van plan om professionele golfer te worden, maar door een ongeluk bij het waterskien zodanig letsel opgelopen, dat een sportieve carriere niet meer mogelijk zou zijn.

Vervolgens de gitaar gepakt en zich gaan toeleggen op het schrijven en zingen van songs.

Hij vertrok naar Nashville, ontmoette producer Jimmy Ritchey en gingen samen verder werken aan songs en de carriere van Jake.

Op 24 jarige leeftijd vervolgens een contract bij Sony en het uitbrengen van z’n album “Startin’ with Me”, dat werd voorafgegaan door de single “Yee Haw”, dat we ook al eens in dit programma hebben laten horen.

Jake Owen hier met de titelsong van z’n album “Startin’ with me” .

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Montgomery Gentry - Back When I Knew It All

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijters Montgomery Gentry hier met hun single “Back When I Knew It All” uitgebracht door Columbia.

Deze twee stevige uitsmijters hebben inmiddels ook enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van hun muziek en daar kunt u ook alvast even luisteren naar “Terug naar de tijd toen ik het allemaal wist”.

Gewoon even doorschakelen/use the link!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek.

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ”

Datum: Apr. 15 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Apr. 19 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO Records

2. Fragment *** Fields of Gold *** Strictly Country Records

3. Bleuland *** A Simple Life *** Strictly Country Records

4. The Chapmans *** Cold and Lonely *** Strictly Country Records

5. Bill Clifton & Pick of the Crop *** Little Whitewashed Chimney *** Strictly Country Records

6. Bill Clifton *** Dixie Darlin’ *** Rounder Records

7. Bill Clifton *** Pal of Yesterday *** Rounder Records

8. Emmylou Harris *** When I Paint My Masterpiece *** Warner Archives /Reprise Records

9. Emmylou Harris *** No Regrets *** Warner Archives /Reprise Records

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

11. Calyx *** The Road *** Olon Country CD

12. Ben Steneker *** Lonesome Road *** Rood Hit Blauw

13. James Otto *** Just Got Started Lovin’ You *** Warner Bros.

14. Jake Owen *** Something About a Woman *** RCA

15. Montgomery Gentry *** Back When I Knew It All *** Columbia

Be There Next Time! Same Time, Same Wavelength!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *