The Ultimate Americana Festival: Part Two

Don't Be Square! Be There!

In dit programma natuurlijk weer aandacht voor The Ultimate Americana Festival “Blue Highways” op zaterdag, 19 april met dit keer Chris Smither, Michael Fracasso en Eilen Jewell in de schijnwerpers . Maar zoals u van ons gewend bent beginnen we dit programma met de bluegrass en dit keer verzorgd door Tim O’Brien samen met Del McCoury en ook nog Jerry Douglas samen met Alison Krauss. Vervolgens verder terug in de tijd met Hylo Brown & The Timberliners. Natuurlijk halverwege het programma nog een

overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en ook aandacht voor de Nederlandse countrymuziek met dit keer Pinchitos Caliente en de bekende Nederlandse countrygroep “Cash on Delivery”. Daarna gaan we naar Nashville Tennessee met Alan Jackson vervolgens Clint Black met een song van z’n EP Cool Black en dan is het tijd voor onze uitsmijtster van dit programma Emily West met haar single “Rocks in Your Shoes.

Alison Krauss and Jerry Douglas - I Don't Believe You've Met My Baby

“I Don’t Believe You’ve Met My Baby” gezongen door Alison Krauss als gastzangeres aanwezig op het album “Slide Rule” van Jerry Douglas in 1992 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Een schitterend album van Jerry Douglas met recht toe recht aan bluegrassmuziek, waarbij hij wordt bijgestaan door een imposante groep van musici zoals Sam Bush ,Tim O’Brien en Adam Steffey op mandoline, Russ Barenberg, Scott Nygaard en Arty McGlyn op gitaar, Stuart Duncan op viool, Mark Schatz op de bas en Craig Smith op de banjo.

Vokale ondersteuning zoals hier door Alison Krauss, maar ook nog door Alan O’Bryant, Eugene Wolf, Tim O’Brien en Maura O’Connell.

Tijd voor Alison Krauss hier met een bijzondere vertolking van de song “Graceland” tijdens een “live” optreden met lead-zang en Jerry Douglas op de dobro!

Deze song uit de mid-jaren ’80 geschreven door Paul Simon is een soort loflied op het woonhuis van Elvis Presley in Memphis Tennessee!

Gewoon even doorschakelen!

Absolutely Bluegrass - Alison Krauss and Jerry Douglas

De song “I Don’t Believe You’ve Met My Baby” staat ook op een verzamelalbum met de naam “Absolutely Bluegrass” in 2007 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Voor de liefhebbers van bluegrassmuziek een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met het “crème de la crème” van deze muziek, die allemaal via Sugar Hill Records een mooi album hebben uitgebracht.

17 songs door o.a. Doyle Lawson & Quicksilver, Ricky Skaggs, Dolly Parton, The Duhks, Ronnie Bowman e.v.a. waaronder ook Tim O’Brien samen met Del McCoury met de Bob Dylan song “When I Paint My Masterpiece”.

Tim O'Brien and Del McCoury - When I Paint My Masterpiece

Deze song staat ook op het album “Oh Boy! O’Boy!” van Tim O’Brien in 1993 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Tim O’Brien op mandoline, gitaar, viool en bouzouki, Mark Schatz op de bas, z’n vriend Peter Werrick ook van “Hot Rize” op de banjo en ook met zang en Scott Nygaard op gitaar.

Assistentie wordt verleend door o.a. Jerry Douglas op dobro en vokale steun door bluegrassveteraan Del McCoury, Mary Chapin Carpenter en ook nog de zus van Tim, Mollie O’Brien.

Kent u de song “When I Paint My Masterpiece” ook in een vertolking door Emmylou Harris? (Album: Portraits -CD3-track 19)

Nee???? Snel gebruikmaken van de link en de luidsprekers op 20!!

Gewoon even doorschakelen!

Hylo Brown - Are You Tired of Me My Darling

Dan gaan we nu verder terug in de tijd naar de jaren ‘50 met een mix van bluegrass en country door Hylo Brown hier met de song “Are You Tired of Me My Darling” , de traditionele Ierse folksong “I’ll Be All Smiles Tonight” , “Ook al breekt mijn hart morgen” en “Mole in the Ground” hier in een vertolking door Hylo Brown & The Timberliners.

Deze songs staan op het verzamelalbum “The Best of Hylo Brown” 25 Bluegrass Classics in 2006 uitgebracht door Rural Rhythm Heritage Collection.

Frank “Hylo” Brown staat bekend als een van de beste “bluegrass entertainers” uit de “Gouden Dagen” van de bluegrass, de jaren ‘50.

Bluegrass Entertainers!!

Voor u in dit bericht weer eens de mogelijkheid om een aantal coryfeen van deze muziek in actie te zien met o.a. Mac Wiseman als lead-zanger op gitaar met Brother Oswald op de dobro, John Hartford op de viool, Bill Clifton op gitaar, Del McCoury, J.D. Crowe en Sonny Osborne e.v.a.

Gewoon even doorschakelen!

Veel succes maakte hij mee als basspeler bij Lester Flatt & Earl Scruggs and The Foggy Mountain Boys, als leadzanger en leider van z’n eigen groep “The Timberliners” en de opname van z’n song “The Grand Ole Opry Song” vertolkt door Jimmy Martin op het beroemde “Will the Circle be Unbroken” van de Nitty Gritty Dirt Band en niet het minste van alles een serie albums, dat hij opnam bij de legendarische Starday platenmaatschappij.

Frank “Hylo” Brown geboren op 20 april 1922 in River Kentucky kreeg z’n bijnaam “Hylo” doordat hij zowel bariton als tenorzang voor z’n rekening nam en z’n stem een bereik had van “Very High”tot “Very Low”.

Eind jaren ‘50 ging hij werken voor Lester Flatt & Earl Scruggs als basisist en zanger. Hun sponsor “Martha White Flour” had zoveel vraag naar hun optreden en waaraan niet kon worden voldaan, dat besloten werd Hylo Brown & The Timerliners te laten optreden.

De groep bestond toen o.a. uit Tater Tate op viool, Jim Smoak op banjo en Red Rector op de mandoline. Eind jaren ‘60 werden z’n optredens minder talrijk. In de begin jaren ‘90 bracht de Duitse platenmaatschappij Bear Family nog een schitterend album van hem uit bestaande uit 2CD’s met al z’n Capitol opnames met de titel Hylo Brown & The Timberliners 1954-60.

In 1990 stopte hij met z’n groep, verliet Nashville en ging terug naar Kentucky. Op 17 januari 2003 vlak voor z’n benoeming tot ere-lid van de SPBGMA overleed hij op 80 jarige leeftijd.

Tijd voor een andere schitterende versie van de Ierse ballade “I’ll Be All Smiles Tonight” en daarvoor heb ik gekozen voor de vertolking hiervan door Martina McBride samen met The Chieftaines tijdens een optreden in The Grand Ole Opry in Nashville Tennessee.

En mocht u op zoek willen gaan naar deze versie dan zal ik het even gemakkelijk voor u maken. Gewoon het album “Down the Old Plank Road : The Nashville Sessions” van The Chieftains op 17 september 2002 uitgebracht door RCA.

Maar nu eerst even luisteren en dus gewoon doorschakelen!

Chris Smither - Leave the Light On

Dan naar de toekomst 19 april a.s. in Utrecht het Blue Highways festival o.a. met Chris Smither met z’n titelsong “Leave the Light On” van z’n album, dat in 2001 werd uitgebracht door Signature Sounds..

Singer/songwriter Chris Smithers met een sterke bluesinslag ooit ook begonnen in de eind jaren 60 met optredens in Boston, is de senior van de “Americana” artiesten in dit programma en die ook zullen optreden tijdens “The Ultimate Americana Festival”.

De luisteraars van dit programma konden alvast even luisteren naar zijn song, maar u als lezer kunt even gebruikmaken van de link naar een optreden van Chris met de song “Origin of Species”, die ook staat op z’n bovenvermelde album.

Gewoon even doorschakelen!

Michael Fracasso - Texas Lost Highway

Vervolgens de song “Texas Lost Highway” door Michael Fracasso en deze song staat op het album “Red Dog Blues” in 2007 uitgebracht door Little Fuji Records.

Michael sedert de jaren ‘80 een singer/songwriter opgegroeid in de buurt van de hoogovens in Mingo Junction Ohio ( bekend van de filmopnames van “The Deer Hunter”), lange tijd opgetreden in de folkscene in New York, maar toen het daar minder werd vertrokken naar de vlakten van Austin, Texas.

Ook Michael zal tijdens “The Ultimate Americana Music Fest” op zaterdag, 19 april a.s. in Utrecht optreden en om alvast even kennis te maken met singer/songwriter Michael Fracasso hier met z’n song “Back to Oklahoma” at the Blue Door in Oklahoma City.

Gewoon even doorschakelen!

Heeft u al eens de website van “The Blue Door” bezocht? Zeer de moeite waard, want de site bevat een schitterende agenda en daarbij ook een aantal video-clips met o.a. een optreden van Eliza Gylkyson, die in 2005 tijdens Blue Highways in Utrecht optrad, met een aantal songs en niet te vergeten Ramblin’ Jack Elliot met o.a. de song “East Virgian Blues” ook wel eens “Greenback Dollar” genoemd.

Gewoon even doorschakelen! , maar wel weer terugkomen he!

Eilen Jewell - Rich Man's World

En dan tenslotte in dit programma “Rich Man’s World” door Eilen Jewell hier met een song van haar album “Letters From Sinners & Strangers” in 2006 uitgebracht door Signature Sound. Geboren en opgegroeid in Boise Idaho begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen en pakte de gitaar toen ze veertien was. Sterk beinvloed door de blues van Bessie Smith en Billie Holiday, maar ontdekte ook andere artiesten als Bob Dylan en Howlin’ Wolf. Terwijl zij bezig was met haar opleiding aan de St John’s College in Santa Fe begon zij ook met optredens op plaatselijke boerenmarkten en café’s. Zij vertrok via Los Angeles aan de westkust om zich vervolgens begin 2003 te vestigen in de levendige folkscene in Boston. Hoe levendig? Dat kunt u als lezer van dit bericht even meemaken. Ga gewoon even mee naar Eilen Jewell hier met de titelsong “Rich Man’s World” tijdens een “live” optreden op 13 juli 2007 in de Lizard Lounge in Cambridge Massachusetts.

Gewoon even doorschakelen!

In 2006 werd haar 3e album uitgebracht dit keer door Signature Sound. Het album “Letters From Sinners & Strangers” is opgebouwd rond oude folksongs, waarbij je misschien zo nu en dan de indruk krijgt zo van waar heb ik dat meer gehoord. Dus een mix van “oldies”, maar herschreven in een nieuwe stijl en orginele songs van Eilen Jewell hier op gitaar met zang met de hulp van de uitstekende guitarist Jerry Miller, violist Daniel Kellar en Johnny Sciascia op de bas en met zang.

Pinchitos Caliente - Chiquita

Na een overzicht van de countrymuziek evenementen is het nu tijd voor de Nederlandse countrybijdrage aan dit programma dit keer richting Tex-Mex door Pinchitos Caliente of te wel de “Hete Hapjes” hier met de song “Chiquita” of te wel “meisje”, dat staat op hun album “Para La Vida” vorig jaar juli uitgebracht door Limbo Music.

Eind 2007 besloot deze formatie uit elkaar te gaan, het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en de oorspronkelijke oprichter en lead-zanger Gerardo besloot onmiddellijk om verder te gaan.

En inmiddels is er een nieuwe formatie met Emilio en Enrico Garcia en Martijn Ubachs, terwijl het jonge accordeontalent Dwayne Verheyden is aangetrokken om het typische accordeongeluid a la Flaco Jimenez neer te zetten. De Tex-Mex formatie Pinchitos Caliente is dus weer terug op de planken met een super 5-mans formatie.

Nog even terug naar 2006 met de toenmalig formatie tijdens een “live” optreden in Zwitserland.

Gewoon even doorschakelen!

Cash on Delivery at Amicitia Lekkerkerk- Echoes of Leaving

Vervolgens “Echoes of Leaving” door de nr. 1 Nederlandse countrygroep “Cash on Delivery” hier met de titel song van hun album vorig jaar augustus uitgebracht door Rounder Europe.

Over deze groep hoef ik niet zoveel te vertellen, want zij hebben het afgelopen jaar twee maal met veel succes voor de aanwezigen opgetreden hier in het theater “Amicitia” in Lekkerkerk. Deze groep is ook voor dit jaar weer genomineerd voor een aantal countrymuziek Awards, waaronder ook voor dit album en die op zondag 14 september a.s. in het theater De Lievekamp te Oss zullen worden uitgereikt.

Alan Jackson - When the Love Factor's High

En dan nu weer naar Nashville Country met Alan Jackson hier met de song “When the Love Factor’s High, dat staat op z’n album “Good Time” op 4 maart j.l. uitgebracht via Arista Nashville.

Alan Jackson, geboren in 1958 in het kleine plaatsje Newnan, Georgia, is eigenlijk sedert z’n debuutalbum “Here in the Real World” in 1990 niet meer weg te denken uit de hedendaagse countrymuziek met twee keer de CMA Award “Countryzanger van het Jaar” evenals “Entertainer of the Year” ( in totaal 16 Awards en 75 Nominaties).

Eigenlijk nooit weggeweest en dus op 4 maart z’n nieuwe en 14e album “Good Time”. Waarom dan de indruk, dat dit een soort “come-back” album is? Na z’n country gospelalbum “Precious Memories” en z’n samenwerking met Alison Krauss bij het album“Like Red on a Rose” met rustige luistermuziek in 2006 nu terug naar “basic country” op een schitterend album met 17 tracks met louter en alleen zelf geschreven songs. Zo’n aantal mooie songs op een nieuw countryalbum komt maar zelden meer voor, want meestal blijft het bij 10 songs.

Alan Jackson heeft de tijd ervoor genomen en voor de rechtgeaarde countrymuziek-liefhebber een “juweel” geproduceerd, die u niet mag missen.

Met deze “Small Town Southern Man” natuurlijk ook nog even een klein reisje naar z’n digitale ruimte en met z’n songs rustig verder lezen.

Gewoon even doorschakelen!

Clint Black - Long Cool Woman

Vervolgens de Texaan Clint Black met z’n “Long Cool Woman”, dat inmiddels op de “EP” met de titel “Long Cool” is op 19 februari j.l. uitgebracht door Equity (z’n eigen label).

In de loop van de lente wordt een geheel nieuw album verwacht met ook deze rock-country song.

Clint Black behoort evenals Alan Jackson tot de countryartiesten, die in de jaren ’90 tevoorschijn kwamen, niet zo succesvol misschien als Alan, maar van z’n song “Killin’ Time” werden ook in de eind jaren ’90 meer dan twee miljoen exemplaren verkocht.

Op Oudejaarsdag van 1991 trouwde hij met televisieactrice Lisa Hartman ( is dit eigenlijk een “Story” bericht of zo?). Misschien doet “Long Cool Woman in a Black Dress” wel aan haar denken uit de jaren 70, toen deze song een echte rocker was van de “Hollies”. Of misschien toch nog van de periode bij de FBI?

Zeer de moeite waard om zeker nog weer eens kennis te maken met Clint en daarvoor heeft hij dan ook enige digitale ruimte gereserveerd, waar u als lezer van dit bericht handig gebruik kunt maken.

Gewoon even doorschakelen!

Emily West - Rocks in Your Shoes

Tja en dan zijn we al weer aangekomen bij onze laatste artieste van dit programma en aan Emily West de eer om als uitsmijtster te functioneren met de song “Rocks in Your Shoes”, dat als single is uitgebracht door Capitol Records.

Een nieuw gezicht en stem in de countrymuziek en dus even snel kennismaken. Dat kan natuurlijk met een “gelikte video-clip”, maar de akoestische versie tijdens een bezoek aan de studio van het radiostation KJUG in Visalia, Ca is minstens zo niet leuker.

Emily West hier dus met de song “Rocks in Your Shoes”.

Dus gewoon even doorschakelen!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ”

Datum: Apr. 1 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Apr. 5 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO Records

2. Tim O’Brien & Del McCoury *** When I Paint My Masterpiece *** Sugar Hill Records

3. Jerry Douglas & Alison Krauss *** I Don’t Believe You’ve Met My Baby *** Sugar Hill Records

4. Hylo Brown & The Timberliners *** Are You Tired of Me, My Darling *** Rural Rhythm

5. Hylo Brown & The Timberliners *** Mole in the Ground *** Rural Rhythm

6. Hylo Brown & The Timberliners *** I’ll Be All Smiles Tonight *** Rural Rhythm

7. Chris Smither *** Leave the Light On *** Signature Sounds

8. Michael Fracasso *** Texas Lost Highway *** Little Fuji Records

9. Eilen Jewell *** Rich Man’s World *** Signature Sounds

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

11. Pinchitos Caliente *** Chiquita *** Limbo Music

12. Cash On Delivery *** Echoes of Leaving *** Rounder Europe

13. Alan Jackson *** When the Love Factor’s High *** Arista Nashville

14. Clint Black *** Long Cool Woman *** Equity

15. Emily West *** Rocks in Your Shoes *** Capitol Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *