Turn Loose But Don’t Let Go

Tous Les Soirs Quand Ca Fait Noir photo©Ann Savoy

In dit programma zijn we aanwezig bij een familiefeestje van de Savoy Family in de staat Louisiana en dat betekent dus Cajun muziek met ook nog een vleugje Zydeco.

Maar zoals u van ons gewend bent beginnen we met bluegrassmuziek met een herinnering aan de geboortedag, 4 maart 1934 van John Duffey en dus de groep “Seldom Scene” gevolgd door “The Original Hillbilly Filly” en “Grammy-Award winner” Rose Maddox samen met de Vern Williams Band.

U krijgt natuurlijk ook een

overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en vervolgens aandacht voor de Nederlandse countrymuziek met dit keer Cash on Delivery met Wim v.d. Vliert en ook nog Sandra Vanreys uit Aalten in de omgeving van Winterswijk.

Daarna gaan we terug naar de hedendaagse countrymuziek uit Nashville met Kenny Chesney samen met George Strait gevolgd door Alan Jackson met een song van nieuwste album “Good Time” en dan is het al weer tijd voor onze uitsmijters van dit programma Billy Ray Cyrus met z’n dochter Miley.

John Duffey - Always in Style - Let Me Be Your Friend

Zoals aangekondigd begonnen dit programma met John Duffey in de hoodrol met de songs “Let Me Be Your Friend”, de droevige ballade “Willie Roy” en “Let Old Mother Nature met natuurlijk de bluegrassgroep The Seldom Scene .

John Duffey op de mandoline en tenorzang en Ben Eldridge op de banjo , John Starling op gitaar met zang, Mike Auldridge op dobro en T. Michael Coleman op de bas. Deze songs staan allemaal op het verzamelalbum “Always in Style” in 2000 door Sugar Hill Records uitgebracht als een eerbetoon aan John Duffey, die op 10 december 1996 overleed ten gevolge van een hartverlamming. Een verzamelalbum met 21 schitterende songs afkomstig van de vele albums van de bluegrassgroep “Seldom Scene”.

Alvast even kennismaken met de hier tijdens een “live” optreden in 1979 met toen Phil Rosenthal op gitaar met zang en Tom Gray op de staande bas.

Gewoon even doorschakelen!

“Let Me Be Your Friend” staat ook op het album “Like We Used To Be” uit 1994 en waarbij de titel uitdrukkelijk verwijst naar de terugkomst van John Starling en naar de periode 1971-1977. De song “Let old mother nature have her way” staat op het het album “After midnight” in 1981 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Ben Eldridge en John Duffey, die daarvoor had gespeeld bij The Country Gentlemen, vormden op 1 november 1971 “The Seldom Scene”. En waar de meeste nationaal bekende groepen zoveel mogelijk in het land optraden en pas later aan hun albums dachten concentreerden The Scene zich voornamelijk op het maken van opnames. Niet voor niets hadden zij voor de naam “The Seldom Scene” gekozen. De groep had in 3 jaar tijd al vier albums uitgebracht, maar zo tegen 1974 maakten The Scene zich klaar voor een speciale opname, dat een “eye-opener” zou kunnen zijn voor diegene, die nog geen kennis had gemaakt met de groep. De mid-jaren 70 was een bijzondere tijd voor de bluegrassmuziek, vooral voor diegene, die openstond voor nieuwe bluegrass geluiden, die doordrongen door de mix met andere songs. De traditionele bluegrass grenzen werden in alle mogelijke richtingen verlegd en opgerekt door groepen als “The New Grass Rival” , The Country Gentlemen, J.D. Crowe & The New South , de IInd Generation, The Dillards en talloze andere groepen. The Seldom Scene bevond zich in het midden van de competitie, duidelijk vanuit de traditionele bluegrass, maar zij namen de muziek ook duidelijk mee naar onbekende plekken. “The Seldom Scene” verbreedde de bluegrassmuziek door hun warme samenzang tezamen met een agressieve bluegrassmuziekstijl.

Tot slot nog even naar een interview en optreden van de The Seldom Scene zo rond 1990 tijdens The Tommy Hunter Show in Canada met John Duffey als woordvoerder.

Gewoon even doorschakelen!

Rose Maddox and The Vern Williams Band - Philadelphia Lawyer

Vervolgens naar een heel bijzonder album van Rose Maddox en van dit album achterreenvolgens “Philadelphia Lawyer”, het bekende “This Old House” en “Dream of a Miner’s Child” door Rose Maddox samen met de bluegrassgroep “The Vern Williams Band”. Deze songs staan op het album “This is Rose Maddox” in 2007 uitgebracht door Arhoolie Productions, maar de opnames waren van 1980.

De legendarische Rose Maddox met de bijnaam “Queen of the California Country Music” wordt beschouwd als een van de grootste vrouwelijke pioniers in de countrymuziek.

Zij werd slechts door een paar anderen, zoals Sara en Maybelle Carter, Patsy Montane, Cousin Emma en Molly O’Day, vooraf gegaan.

Sara werd in 1925 geboren in de omgeving van Boaz Alabama, maar vertrok in haar jonge jaren met haar familie naar Modesto in Californie om een beter bestaan op te bouwen als landbouwers. En denk daarbij aan het schitterende song van Woody Guthrie “If You Ain’t Got That Do Re Mi”

Haar broers waren ook zeer muzikaal en Fred Maddox organiseerde uitzendtijd voor hem en z’n vier andere broers bij het plaatselijke omroepstation KTRB in Modesto. Hun voorwaarde was echter dat zij ook een zangeres in de groep zouden opnemen.

Hun toen 11 jarig zusje Rose werd toen bij de groep opgenomen en dat was de start van een succesvolle carriere van de groep “De Maddox Brothers & Rose” ook wel met de bijnaam “The Most Colourfull Hillbilly Band in America”.

The Maddox Brothers and Rose

Tijd om eens kennis te maken met deze “Colourful Hillbilly Band” met de bijna klassieker “Sally Let Your Bangs Hang Down”. Deze song staat trouwens ook op het bovenvermelde album “This Is Rose Maddox”.

Gewoon even doorschakelen!

Tijdens de oorlog van 1940-1945 werd door de dienstplicht van de broers Cal, Fred en Don hun carriere onderbroken, maar eind jaren 40 werd de groep opnieuw samengesteld en hadden ze grote successen met hun jaarlijkse trips naar The Lousiana Hayride en The Grand Ole Opry. Hun populairiteit was het grootst in California of te wel de “West Coast” met schitterende radioshows met mooie country en grappige “hillbilly” fragmenten , die vooral de vele arme emigranten uit de Zuidelijke Staten erg aansprak.

Rose and Cal Maddox at the Louisiana Hayride

In de begin jaren ‘60 ging Rose alleen verder en verlegde op advies van Bill Monroe haar muzikale voorkeur naar de bluegrass en werd met zeer veel succes het album “Rose Maddox Sings Bluegrass ” uitgebracht. Deze muziek was voor haar daarna een basis om op terug te vallen.

Haar contract bij Capitol eindigde in 1965 en daarna ging zij veel toeren met haar broers Cal en Henry en later ook met haar zoon Donnie, die echter in 1982 overleed.

Ter nagedachtenis aan haar zoon nam zij in samenwerking met de Vern Williams Band daarna nog het album met gospel songs “A Beautiful Bouquet” op, dat in 1983 door Arhoolie werd uitgebracht.

Gedurende de jaren ‘80 kreeg ze ook nog eens problemen met haar hart, maar desondanks ging ze wel door met haar optredens en ging ze in de begin jaren ’80 , zoals hier op 20 en 21 september 1980 samen met de Vern Williams Band.

The Vern Williams Band bestond toen uit Vern Williams op mandoline en met zang, z’n zoon Delbert op rhythm gitaar met zang, Keith Little op de banjo en met zang, Ray Park op viool, J.D. Rhynes op de bass en Kraig Hutchens op electrische gitaar

Als u als lezer dit verhaal heeft gelezen, neem dan de eerste beste gelegenheid om dit album aan te schaffen. Zeer de moeite waard!

En wellicht om u als lezer van dit bericht over de streep te trekken nog even een bijzondere video-clip met filmbeelden uit 1951 tijdens een optreden in Olympia in de staat Washington met er bij ook nog een optreden van Rose Maddox in 1992 met de song “Where No One Stands Alone”. Tot vlak voor haar overlijden in 1998 trad zij regelmatig op.

Gewoon even doorschakelen! En niet vergeten uw buren en vrienden hierover te informeren!

The Savoy Family Band - Tous Les Soirs Quand Ca Fait Noir

Dan nu naar Louisiane met de mooie Cajun-wals “Tous Les Soirs Quand Ca Fait Noir” of te wel “Alle avonden als het donker wordt” gevolgd door een swingende bluesachtige uitvoering van “Sugar Bee” door de Savoy Family Band en met hen zijn we inmiddels aangekomen in het hart van Lousiana en Cajun land.

Deze songs staan op het album “Turn Loose But Don’t Let Go” in 2007 door Arhoolie Productions in El Cerrito Californie uitgebracht.

The Savoy Family Band woonachtig in Eunice Lousiane bestaande uit vader Marc op accordion, z’n vrouw Ann op gitaar, triangel en met zang en de zoons Wilson Savoy op piano, viool en met zang en Joel Savoy op viool en gitaar.

Tijd om eens kennis te maken met deze muzikale familie middels een sfeervolle video-clip.

Gewoon even doorschakelen!

Op dit album worden zij muzikaal bijgestaan door o.a. de bekende Steve Riley op drums evenals trouwens Drew Simon.

Marc Savoy wordt beschouwd als een van de “kruisvaders” van de Cajun cultuur met de “Balfa Brothers” als grote voorbeeld. Hij maakt zelf Cajun accordions in z’n werkplaats in Eunice en gaat vaak over de gehele wereld op de promotietour voor deze muziek.

Neem eens een kijkje in z’n “Center”.

Musique du Acadia

Zijn vrouw Ann maakt ook nog deel uit de van de bekende Savoy-Doucet Cajun Band. In 1992 ontving Marc de prestigieuze “Heritage Award from the National Endowment for Arts” .

Elke zaterdagmorgen wordt er vanaf 09.00 tot 12.00 een “live” optreden georganiseerd in het Savoy Music Center en waaraan iedereen kan deelnemen met slechts een voorwaarde, dat er niet meer dan 1 triangle tegelijk wordt gehanteerd.

Dus als u een keer in de buurt bent van Eunice rij dan even naar Highway 190 tussen Eunice en Lawtell en daar waar ongeveer 30 wagens staan geparkeerd is het muziekcentrum. Dat kan niet missen.

Wie U dan misschien ook wel eens kunt aan treffen is de bekende Cajun-familie Balfa met hulp van de jongen violist en zanger Courtney Granger. Hij trouwens ook nog familie van de Balfa’s.

Gewoon even doorschakelen!

Cash on Delivery in het Palazzo Theater te Grave

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse countrybijdrage aan dit programma met Cash on Delivery tijdens een optreden in het bekende Palazzo Theater in Grave met de song “ I’ll Never Forgive My Heart” met lead-zang door Wim v.d. Vliert.

De song “I‘ll Never Forgive My Heart” staat niet op een album van “Cash on Delivery” , maar het staat op de verzamel CD “Palazzo Live Country CD 3″ uitgebracht door Starsound.

Een mooi countrymuziekalbum met 16 tracks van verschillende Nederlandse countryartiesten “live” met een enthousiast publiek opgenomen in het Palazzo Theater aan de Maasstraat in Grave.

Wim v.d. Vliert is ook nog zeer actief bij o.a. “The Eagles Tribute Band” en “The Blue Higway Band” en van deze laatste groep nog een video-clip.

Gewoon even doorschakelen!

Sandra Vanreys - Let Go

Vervolgens “Let Go” door Sandra Vanreys hier met de titelsong van haar derde solo album, dat in 2004 werd uitgebracht door Silvox.

Op 20 april, viert allround en country zangeres Sandra Vanreys haar 25 jarig artiesten jubileum in het Cultureel Centrum de Pol in de Polstraat 7 in haar geboorteplaats Aalten.Aanvang 14.30.

In een live muziekshow krijgt U een impressie van haar 25 jarige zangcarrière, waarin zij ook al 8 keer werd uitgeroepen tot “Countryzangeres van het Jaar”. Countrymuziek , maar ook haar Nederlands en Duitstalige werk zullen ruimschoots aan bod komen. Als speciale gasten in de show ontvangt zij countryzanger Ben & z’n dochter Carmen Steneker, “Elvis singer”Maarten Jansen en singer & songwriter Dick van Altena.

Voor meer nieuws gewoon even naar haar website!

En voor een film-opname uit 1988 en dus het prille begin van Sandra Vanreys hier aangekondigd door een jonge uitvoering van Ruud Hermans met de song “The Night Closes On” tijdens een “live” optreden tijdens het Euro Country Music Contest uit 1988/1989.

Gewoon even doorschakelen!

Kenny Chesney and George Strait - Shiftwork

Dan nu naar de hedendaagse countrymuziek uit Nashville met Kenny Chesney samen met George Strait “Shiftwork” hier met een song overgoten met een “Caribisch Sausje” en die staat op het album “Just Who I Am: Poets & Pirates” op 11 september vorig jaar uitgebracht door BNA Nashville.

Het is Kenny’s 10de studio album en volgens de titel zou het eigenlijk een soort zelfportret moeten zijn, maar de titels van tal van songs kloppen dan niet helemaal. De song “Wife and Kids” zal waarschijnlijk voor het publiek zijn geschreven, want Kenny inmiddels de 30 gepasseerd en niet getrouwd en geen kinderen. En of hij samen met George Strait ooit in ploegendienst heeft gewerkt waag ik ook te betwijfelen.

Maar goed natuurlijk nog even de illusies van Kenny Chesney samen met George Strait in de song “Shiftwork” over de wensen en verlangens van deze harde werkers in ploegendienst.

Gewoon even doorschakelen!

Alan Jackson - Good Time

Niet te missen in dit programma “Country Music Round-up” is aandacht voor het nieuwe album van Alan Jackson met de titel “Good Time” , dat nog “heet van de matrijs” in de studio aanwezig is. Weer een bijzonder album met 17 tracks, waarvan “Small Town Southern Man” inmiddels hoog in de “Country Top 25 USA Singles” staat.

De song “Small Town Southern Man” is inmiddels ook te beluisteren via de digitale gereserveerde ruimte voor Alan Jackson ter promotie van z’n nieuwe album “Good Time” en met ook aantal songs van zijn andere mooie countryalbums

Gewoon even doorschakelen!

Billy Ray and Miley Cyrus - Ready, Set, Don't Go

En dan is het al weer tijd voor onze uitsmijters Billy Ray and dochter Miley Cyrus met hun duet-versie van de song “Ready, Set, Don’t Go” tijdens de Amerikaanse ABC TV-show “Dancing with the Stars” op 9 oktober 2007.

Een verhaal apart aangezien Miley Cyrus in hoofdrol speelt in de Disney serie als popster “Hannah Montana” over de avonturen van een “teener”, die vertrekt van Nashville TN naar Malibu en waarbij haar vader de rol als vader en manager, Robbie Stewart, speelt.

Deze song staat op het album “Home At Last” vorig jaar zomer uitgebracht door Disney. Het is de 10de solo-album van Billy Ray Cyrus en met dit album komen de “glorietijden” van “Acky Breaky Heart” hopelijk terug.

Natuurlijk kunt u nog even een kijkje nemen en luisteren.

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up” . Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 de “Grand Ole Opry in het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek.

Vindt u het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium!

U kunt daartoe gebruik maken van het e-mail adres, dat is vermeld bij de aanduiding!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Mar. 4 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Mar. 8 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO Records

2. John Duffey & Seldom Scene *** Let Me Be Your Friend *** Sugar Hill Records

3. John Duffey & Seldom Scene *** Willie Roy *** Sugar Hill Records

4. John Duffey & Seldom Scene *** Let Old Mother Nature Have Her Way *** Sugar Hill Records

5. Rose Maddox & The Vern Williams Band *** Philadelphia Lawyer *** Arhoolie Productions

6. Rose Maddox & The Vern Williams Band *** This Old House *** Arhoolie Productions

7. Rose Maddox & The Vern Williams Band *** Dream of The Miner’s Child *** Arhoolie Productions

8. The Savoy Family Band *** Tous Les Soires Quand Ca Fait Noir *** Arhoolie Productions

9. The Savoy Family Band *** Sugar Bee *** Arhoolie Productions

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

11. Cash on Delivery *** I’ll Never Forgive My Heart *** Starsound

12. Sandra Vanreys *** Let Go *** Silvox

13. Kenny Chesney and George Strait *** Shiftwork *** BNA Nashville/RLG

14. Alan Jackson *** Small Town Southern Man *** Arista

15. Billy Ray & Miley Cyrus *** Ready, Set, Don’t Go *** Disney Records

Be There. Next Week! Same Time, Same Wavelength!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *