Live at The Boulder Theater

Hot Rize - Blue Night at the Boulder Theater

In dit programma gaan we voor de traditionele countrymuziek naar Texas met Willie Nelson, Merle Haggard en Ray Price met een tweetal songs van hun album “Last of the Breed” of te wel “De laatsten van een soort” .

Maar zoals u van ons gewend bent eerst bluegrassmuziek met dit keer de groep Hot Rize met de jarige Pete Wernick op banjo en ook nog de Ralph Stanley, die gisteren 81 jaar is geworden, terug naar de begin jaren ’60 met z’n broer Carter en daarna ook nog samen met Larry Sparks.

U krijgt natuurlijk ook een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en vervolgens aandacht voor de Nederlandse countrymuziek met dit keer het duo Ruud Hermans en Dick van Altena en ook nog de groep “Flies in the Kitchen” uit de omgeving van Arnhem

Daarna gaan we terug naar Texas met Justin Trevino gevolgd door Clay Walker en daarna naar Nashville met Sara Evans als uitsmijtster van dit programma.

Hot Rize - So Long a Journey

Just Like You” geschreven door de jarige Pete Wernick van de bluegrass groep “Hot Rize” tijdens een “live” optreden in 1996 in het Boulder Theater in Boulder Colorado.

U hoorde trouwens ook nog de “openingssong” “Blue Night” vervolgens de introductie van de groepsleden en de song “Radio Boogie” tijdens dit optreden in Boulder Colorado even ten noordwesten van Denver.

De trouwe lezer van deze weblog weet het natuurlijk al. Tijd voor de eerste link naar weer een bijzondere video-clip met “Hot Rize” in de originele bezetting met versterking door Jerry Douglas op dobro tijdens een “live” optreden met de song “It’s Just Like You” .

Gewoon even doorschakelen!

Deze bovenvermelde songs staan op het album “So Long of a Journey” in 2002 uitgebracht door Sugar Hill Records. “Hot Rize” is een bluegrassgroep, die werd opgericht in 1978 met Tim O’Brien, de lead tenorzanger op de mandoline en viool, Pete Wernick op de banjo, Nick Forster op de electrische bas en Charles Sawtelle op de gitaar.

Hot Rize as Red Knuckles and The Trailblazers

De shows van deze groep waren altijd vreselijk grappig, want ze waren allemaal multi-instrumentalisten en verwisselden tijdens de show regelmatig van instrument en gingen ook zo nu en dan verkleed als leden van de denkbeelding Western Swing Band met de naam Red Knuckles & The Trailblazers.

Ze hadden ook tal van radio en TV optredens zoals in het programma “A Prairie Home Companion”, Austin City Limits en natuurlijk in de Grand Ole Opry en werden in 1991 door de IBMA uitgeroepen tot “Entertainer of the Year” .

De naam van de groep “Hot Rize” was een knipoog naar een “geheim” bestanddeel van de “Martha White meel en bakproducten”. Deze fabrikant van meel en koekjes financierde in de jaren ‘60 een zeer bekende radioshow via het radiostation WSM in Nashville Tennessee met ook vaak Lester Flatt & Earl Scruggs in het programma, die zelfs een reclamesong hiervoor hadden gemaakt.

Nog even terug naar de groep “Hot Rize” en dit album “So Long of a Journey”, dat is opgedragen aan de zanger/gitarist Charles Sawtelle, die in 1999 na een jarenlange strijd aan leukemie overleed.

Drie jaar later kwam Bryan Sutton als gitarist bij de groep. Nick Forster heeft inmiddels in het Boulder Theater een eigen “live” radioshow “Etown” samen met z’n vrouw Helen, maar daarnaast nog regelmatig bezig met muzikale optredens.

Pete Wernick of te wel Dr. Banjo ook woonachtig in de staat Colorado vierde maandag, 25 februari 62ste verjaardag en in dit programma natuurlijk aandacht hiervoor middels een aantal songs en deze tekst.

Tot slot nog even terug naar het “live” optreden van “Hit Rize” hier met de titelsong van hun album “Untold Stories” .

Gewoon even doorschakelen!

Ralph and Carter Stanley - Fast Express

Op 25 februari was ook Ralph Stanley jarig dus ook nog even een klein eerbetoon aan Ralph hier samen met z’n broer Carter in de jaren ‘60 met o.a. de song “Fast Express” en de instrumental “Train 45”, die staan op het verzamelalbum “ Ralph and Carter : The Later King Years” zeer recent uitgebracht door Union Square Music.

Een album met muziek van The Stanley Brothers uit de periode van 1961 t/m 1966. Ralph en Carter hadden al meer dan 10 jaar platen opgenomen toen zij op 30 september 1958 voor het eerst de King Studio’s op Brewster Avenue in Cincinnati binnenstapten.

Vanaf die datum tot 20 september 1965 toen de broers voor de laatste keer die studios bezochten hadden zij 196 opnames gemaakt voor King records. Een verdere twee dozijn songs in dezelfde periode opgenomen bij het Starday Label, dat later deel uitmaakte van de King inventaris, brachten het totaal in die periode tot 220.

Een overdonderend aantal temeer omdat bijna alle opnames kunnen worden beschouwd als klassieke voorbeelden van de bluegrassmuziek.

“Fast Express” uit de periode 1961/1962 met de Clinch Mountain Boys met de bekende mandolinespeler Curley Lambert.

Na 1962 traden de twee broers vaak zonder de “Boys” op met uitsluitend nog lead-gitarist “ George Shuffler”.

De instrumental “Train 45” ooit in 1958 door hen gespeeld, werd opnieuw opgenomen in 1964 nu als instrumental met Ralph Stanley in een hoofdrol op de banjo. Carter overleed op 1 december 1966 op 41-jarige leeftijd, maar z’n broer Ralph Carter inmiddels dus 81 jaar is nog steeds actief in de bluegrassmuziek.

Hoog tijd om weer eens link naar een video-clip met Dr. Stanley en de Clinch Mountain Boys met o.a. assistentie van gitaarvirtuoos Norman Blake te gebruiken. Zeer de moeite waard deze opname uit 2002! “The Girl from the Greenbriar Shore”.

Gewoon even doorschakelen! Wel weer terugkomen, he!

Ralph Stanley and Larry Sparks - All the Love I Had Is Gone

Vervolgens “All the Love I Had Is Gone” door Ralph Stanley geassisteerd door Larry Sparksl samen met de Clinch Mountain Boys hier met een song van het album “Saturday Night, Sunday Morning” in 1992 uitgebracht door Freeland Recording Co. Het album bestaat uit twee CD’s met schitterende bluegrassmuziek door Ralph Stanley & z’n Clinch Mountain Boys bijgestaan door diverse muzikale gasten zoals Vince Gill, Ricky Skaggs, Emmylou Harris, Dwight Yaokam, Charlie Waller, Larry Sparks, Charlie Sizemore.

Tot slot nog even naar een recent “live” optreden van Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys met de bluegrassgospel “Answer the Call” in Club Helsinki in Great Barrington in het Verre Westen van de staat Maine.

Gewoon even doorschakelen!

Last of the Breed - If I Ever Get Lucky

Dan nu naar Texas met Merle Haggard en z’n twee vrienden met z’n song “If I Ever Get Lucky” gevolgd door “That Silver Haired Daddy of Mine” door het trio Willie Nelson, Merle Haggard en Ray Price.

Deze songs staan op het album “The Last of the Breed” of te wel “De laatsten van de soort” op 20 maart 2007 uitgebracht door het label Lost Highway.

Eens een “Outlaw”, later een “Highwayman” en nu inmiddels de oude en wijze staatsman Willie Nelson hier in samenwerking met Merle Haggard en Ray Price, die beiden al eens een duet album met Nelson hadden opgenomen, met een mooi feest van klassieke countrysongs.

Trouwens alles over dit album is echt uit de oude countryschool van de productie door de veteraan Fred Foster en de muzikale ondersteuning door steel gitarist Buddy Emmons, Texas Playboy violist Johnny Gimble en de vokale ondersteuning door de Jordanaires met songs van Harlan Howard, Leon Payne en Lefty Frizzell.

Terug naar de jaren ’60 met mooi herinneringen aan de tijd, dat een “Coke” was nog gewoon een Coca Cola en dat een Ford of een Chevie op z’n minst 10 jaar meegingen met Merle Haggard tijdens een “live” optreden met de song “Are the Good Times Really Over” .

Gewoon even doorschakelen!

Willie Nelson, geboren op 30 april 1933 in Fort Worth Texas, dus inmiddels 74 jaar, Merle Haggard, geboren op 6 april 1937 in Bakersfield Californe inmiddels 70 jaar en tenslotte de oudste van het drietal Ray Price, geboren op 12 januari 1926 in Perryville Texas dus 82 jaar zingen op dit album tezamen countrysongs, die ze al jaren kennen en leuk vinden.

Ze worden vokaal nog bijgestaan door zoals reeds aangegeven The Jordanaires en ook nog Vince Gill en Kris Kristofferson.

Het is heel duidelijk : “The Last of The Breed” is een verhaal op twee CD’s , eigenlijk een soort roman uitgebracht door Lost Highway ook al zo’n label met een legendarische naam.

Hierbij nog even een link naar een interview met Willie Nelson, Ray Price en de producer Fred Foster over het uitbrengen van het album.

Gewoon even doorschakelen!

Ruud Hermans en Dick van Altena - Traveller

Dan is het nu tijd voor de Nederlandse countrybijdrage aan dit programma met het duo Ruud Hermans en Dick van Altena hier met de song “Traveller”, dat staat op het album “Lonely 2” met 14 tracks, waaronder ook nog twee in de nederlandse taal op 14 augustus 2006 uitgebracht door Rounder Europe. Gisteren werd door dit tweetal hun twee gezamenlijke album met de titel “Live ‘n Easy” officieel tijdens een grandioos concert gepresenteerd. Het album werd eind 2007 opgenomen tijdens een tweetal concerten in Nieuwkoop en bevat 18 songs met oa. Vertolkingen van songs van Merle Haggard en Kris Kristofferson.

Tijd voor jammer slechts een “zeer korte” video-clip van Dick van Altena tijdens een optreden in de “Sevewaeg” te Sevenum.

Gewoon even doorschakelen!

Flies in the Kitchen - Ashes of Love

“Ashes of Love” of te wel “ De restanten van een verloren liefde” door de Arnhemse groep “Flies in the Kitchen” hier met een song, die door hen werd aangeboden voor plaatsing op de OLON-Country CD en bedoeld is om het luisterend publiek van de lokale omroepen te laten kennismaken met hun verrichtingen. “Flies in the Kitchen” een mooie muzikale groep rond zangeres/schrijfster/gitariste Nicole Reijmer, die inmiddels druk bezig zijn met het maken van een CD, maar inmiddels wel een aardig repertoire hebben opgebouwd aan mooie songs in de sfeer van de Americana, dus een mix van blues, country en folk met een minumum aan electronica en maximum aan het gevoel. De naam van de groep komt uit een tekstregel van de song “Angel From Montgomery” van de bekende Amerikaanse singer/songwriter John Prine.

Inmiddels bent u natuurlijk zeer nieuwsgierig naar de tekst van deze song en daarom even naar een bijzondere video-clip van John Prine met deze song!

Gewoon even doorschakelen!

Rick Trevino - Whole Town Blue

Dan nu naar Texas met Rick Trevino en de titelsong van z’n album “Whole Town Blue” eind vorig jaar uitgebracht door WB Nashville.

Een mooi album , want naast deze “Honky Tonker” ook mooie country ballade’s als “Seperate ways” ook nog via de stevige South Texas Swing “Better in Texas” en de sensuele bolero “Autumn Rose” naar Honky Tonker “Because of You” .

U kunt nog even deze songs beluisteren via de digitale ruimte die Rick heeft gereserveerd voor de promotie van dit album. Mooie songs en dus niet vergeten te luisteren!

Gewoon even doorschakelen!

Clay Walker - She Likes It In The Morning

“She Likes It in the Morning” door Clay Walker hier met een song van z’n album “Fall” in 2007 uitgebracht door Curb.

In 2003 had Clay nog het album “A Few Questions” uitgebracht, maar dat bracht hem niet veel succes, misschien ook wel veroorzaakt door het feit, dat de muziek een iets tehoog pop-gehalte had.

Maar hij vertrok dus naar Curb en met producer Keith Stegall, de man achter de hits van Alan Jackson, werd weer meer de hoofdstroom van de countrymuziek opgezocht.

In ieder geval weer een mooi countrymuziek album met niet al te zoetsappige songs.

Door het internet en kabel countryradiostation “Nashville FM” is deze song voor deze week gekozen voor “smash-play” en daar doen wij bij Country Music Round-up natuurlijk graag aan mee.

En natuurlijk nog even een pittige countrysong van Clay Walker dit keer heb ik gekozen voor de song “Dreaming With My Eyes Wide Open”. Een song, die staat op z’n eerste album met z’n eigen naam “Clay Walker” in 1993 uitgebracht door Giant en trouwens ook nog staat op een mooie verzamel album “The Best of Country Love” in 2003 uitgebracht door Madacy.

Gewoon even doorschakelen!

Sara Evans - Greatest Hits

Maar gelet op de tijd op naar onze vrouwelijke uitsmijter Sara Evans hier met”de song “Some Things Never Change”, dat staat op haar vrezamelalbum “Greatest Hits” vorig jaar uitgebracht door het RCA label.

Tijd voor de laatste link naar de digitale ruimte van Sara Evans met de promotie van haar laatste album met links naar haar website en haar fanclub!

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up” . Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 de “Grand Ole Opry in het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek.

Vindt u het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daartoe gebruik maken van het e-mail adres, dat is vermeld bij de aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Feb. 26 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Mar. 1 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO Records

2. Hot Rize *** Blue Night + Introductions *** Sugar Hill Records

3. Hot Rize *** Radio Boogie *** Sugar Hill Records

4. Hot Rize *** Just Like You *** Sugar Hill Records

5. The Stanley Brothers *** Fast Express *** ACE Records

6. The Stanley Brothers *** Train 45 *** ACE Records

7. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys and Larry Sparks *** All the Love I Had Is Gone *** Freeland Recording Co.

8. Merle Haggard, Willie Nelson and Ray Price *** If I Ever Get Lucky *** Lost Highway

9. Willie Nelson, Merle Haggard & Ray Price *** That Silver Haired Daddy of Mine *** Lost Highway

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

11. Ruud Hermans en Dick van Altena *** Traveller *** Rounder Europe

12. Flies in the Kitchen *** Ashes of Love *** Flies in the Kitchen

13. Rick Trevino *** Whole Town Blue *** WB Nashville

14. Clay Walker *** She Likes It in the Morning *** Curb Records

15. Sara Evans *** Some Things Never Change *** RCA Nashville

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *