For Stephen : No One Will Ever Know

Wishing You All A Happy, Prosporous and Above All Healthy New Year
With Lots of Fine Country Music

Alle luisteraars wensen wij hier vanuit de Vrolek-studio een Voorspoedig en Gezond 2008 met hopelijk ook dit jaar weer veel mooie countrymuziek en dat geldt natuurlijk ook voor alle lezers van dit weblog-bericht.

De laatste week van 2007 ging weer snel voorbij met veel mist en weinig wind tijdens Oudejaarsnacht en geen “snowblizzard” of te wel sneeuwjacht zoals in de nacht van 31 december en 1 januari 1953 toen Hank Williams, een van de bekendste countryzangers in de geschiedenis, onderweg naar Canton Ohio overleed op de achterbank van z’n nieuwe Cadillac.

Via de TV wordt u op Nieuwjaarsdag wordt meegenomen naar Wenen voor een mooi Nieuwjaarsconcert, maar in dit countryprogramma dus op deze 1ste dag van het jaar een eerbetoon aan Hank Williams met niet alleen de “Country Godfather” zelf, maar ook zijn songs vertolkt door o.a. Larry Sparks, Sharon White en Lucinda Williams.

Halverwege het programma nog een

overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door songs van Hank Williams vertolkt door de Nederlandse gelegenheidsgroep “Grand Ole Country” en uit Noorwegen door Jonas Fjeld.

Daarna weer terug naar de V.S. en de muziek van Hank Williams door Bob Dylan en Beck Hansen met vanavond Tom Petty als uitsmijter van dit programma.

Hank Williams - I'll Never Get Out of This World Alive

Het programma werd begonnen met de song “I’ll Never Get Out of This World Alive” en “I’ve Been Down That Road Before” door de legendarische Hank Williams.

Deze twee tracks staan op het verzamelalbum “Alone and Forsaken” in 1995 uitgebracht door Polygram Records.

Alvast even een eerste of hernieuwde kennismaking met Hank Williams als “Luke The Drifter” met z’n song “I’ve Been DownThat Road Before”.

Gewoon even doorschakelen!

De muziek van dit album is afkomstig van vele verschillende bronnen van oorsprong uit de periode 1946 tot 1952 natuurlijk opgenomen op 78 toeren bakeliet grammofoonplaten, maar sedert 1948 op 45 en 33 toeren vinyl.

De opnames zijn natuurlijk technisch opgepoetst en geven een goede indruk van de muzikale historie van deze “Godfather” van de hedendaagse countrymuziek, waarover verderop in dit bericht nog meer informatie.

Tijd voor de eerste video-clip van dit weblogbericht met de song “I’ll Never Get Out of This World Alive” , maar nu door de kleinzoon van Hank Williams, Hank III, tijdens een “live optreden in San Antonio TX op 27 september 2002.

Gewoon even doorschakelen!

Larry Sparks - No One Will Ever Know

Vervolgens de songs “No one will ever know” en “Someday you’ll call my name and I wan’t answer” ooit bekend geworden door Hank Williams, maar hier gezongen en gespeeld door Larry Sparks.

Twee songs, die staan op het album “Larry Sparks sings Hank Williams” ooit in 1977 op een LP gezet, maar gelukkig in 1991 door Rebel records op een CD geperst.Larry Sparks vertolkt op schitterende bluegrass wijze een aantal van Hank Williams songs.

Natuurlijk in dit weblogbericht ook nog een “vintage” opname van de song “Someday Y’ll Call My Name” door Hank Williams.

Gewoon even doorschakelen!

Gedurende de geschiedenis van de countrymuziek zijn er heel wat dynamische en belangrijke personen geweest, maar er zijn er maar weinig, die zoveel invloed op de muziek hebben gehad als de jonge magere en droevig kijkende Alabamian met de naam King Hiram Williams beter bekend als Hank Williams.,die voor hij 30 werd overleed op de achterbank van een auto onderweg naar een optreden overleed in de nacht van Oud en Nieuw in 1952/1953.

The Snowblizzard on New Years Eve 1952

In de loop van de jaren zijn de songs van Hank Williams door tal van artiesten vertolkt en ofschoon zijn songs ook in de bluegrassmuziek niet onbekend zijn, heeft Larry Sparks er een bijzonder schitterend eerbetoon van gemaakt.

Larry Sparks, geboren op 15 september 1947 in Lebanon Ohio, was 19 jaar toen Carter Stanley overleed en hij werd door Ralph Stanley gevraagd om bij zijn groep “The Clinch Mountain Boys” te komen spelen, nadat hij al een paar keer was ingevallen in de groep.

Larry heeft ruim 3 jaar hiervan deel uitgemaakt en deze jaren kunnen worden aangemerkt als de “ Stanley Brothers School of Bluegrass”.

In 1969 vormde hij zijn eigen groep “The Lonesome Ramblers”. Op het album “Larry Sparks sings Hank Williams” wordt hij op sublieme wijze geassisteerd door Tommy Boyd op dobro en banjo, Ricky Skaggs op de mandoline, Art Wynder en Jerry Schieber op de bas en tenslotte Chubby Wise op de viool.

Hank Williams - Hey, Good Lookin'

Dan wordt het weer tijd voor de legendarische meester zelf met achtereenvolgens de songs “I can’t help it I if I’m still in love with you” , “Hey Good Lookin’ ”, het dramatische “I dreamed about Mamma last night” en “Half as much” door Hank Williams, The Hillbilly Shakespeare en deze tracks staan op het album “Gold” in 2005 uitgebracht door Mercury Nashville .

Met een teksten, waar je hart van breekt.

Hank Williams, geboren op 17 september 1923 in Mount Olive in de staat Alabama en al op 30-jarige leeftijd overleden te Oak Hill, West Virginia. Hij heeft in z’n korte carriere van 6 jaar ontzettend veel countrysongs geschreven en gezongen. Teveel om op te noemen, dus gewoon blijven luisteren naar dit programma en u zult nog wel een paar bekende songs horen.

Maar nu toch terug naar Hank Williams. Ooit schreef Townes van Zandt een folksong met de titel “Drama falls like teardrops” en als er iemand in de countrywereld is geweest, die drama’s heeft meegemaakt dan is het wel Hank Williams en dat klinkt dan ook duidelijk door in tal van zijn songs.

Hij werd geboren met een gespleten ruggegraat, leed daardoor ondragelijke pijnen, die werden verholpen met ontzettend veel pijnstillers en op vroege leeftijd al met heftig wishkey en bier in te nemen. Op z’n 11-de jaar was hij al alcoholist en gitarist, slikte peppillen om op te kunnen treden en tranquillizers om te kunnen slapen.

De liefde en pijn werden hem bezorgd door de twee vrouwen in zijn leven: zijn moeder Lilly, een manshoge Kenau, die iedereen, die haar in de wegstond, in elkaar sloeg en zijn vrouw Audrey Mae Sheppard, die het vreemd gaan zelf had uitgevonden en die dacht beter te kunnen zingen dan Hank en om die redenen altijd ruzie met hem had.

Kijk en luister eens naar een unieke muziekvideo van de song “Cold, Cold Heart” door Hank Williams tijdens een “live” optreden!

Gewoon even doorschakelen!

Ik vertelde, dat Hank overleed op 30-jarige leeftijd overleed in Oak Hill Virginia, maar ook dat was bijzonder dramatisch, want het was tijdens een sneeuwstorm op 1 januari 1953 onderweg van Charleston naar Canton Ohio om 1 uur s‘nachts, dat hij overleed op de achterbank van zijn auto.

Sharon White c.s. - Mansion on the Hill

Dan gaan we nu weer verder met herinneringen aan Hank Williams met de song “Mansion of the Hill” ook wel bekend als “Loveless Mansion” de Hank Williams/Fred Rose song hier vertolkt door Sharon White .

Deze song staat op het album “Transatlantic Sessions” Volume 2 in 1998 uitgebracht door Iona Records. Zeer de moeite waard. Het album bestaat uit 2 CD’s met ook weer een samenwerkings verband van Engelse, Schotse, Ierse en Amerikaanse artiesten zoals Maura O’Connel, Paul Brady, John Martyn, Michael Doucet, Jerry Douglas, Rosanne Cash, die verderop in dit programma nog te horen zal zijn.

Sharon White geboren op 17 december 1963 in Abilene Texas behoort tot een van de langer bestaande familie countrymuziekgroepen. The Whites begonnen als een bluegrassgroep en waren in de jaren 80 zeer succesvol, maar de laatste jaren concentreren zij zich meer op de country gospelmuziek. De groep bestaat uit Buck White op de mandoline en piano tezamen met z’n dochters Sharon op gitaar en Cheryl op de bas. Buck begon zelf zo rond 1947. In 1982 trouwde Sharon met Ricky Skaggs en het is dus niet zo vreemd dat Ricky Skaggs hier mee speelt en zelf ook nog met een tweetal songs aanwezig is “.

Niet te missen!! Een schitterende muziekvideo van de song “Mansion of the Hill” door Sharon White met Ricky Skaggs, Jerry Douglas e.v.a.!

Gewoon even doorschakelen, maar wel weer terugkomen, he!

Lucinda Williams - Cold, Cold Heart

Vervolgens de song “Cold, cold heart” staat ook op het album “Alone & Forsaken” het album van Polygram Records, dat in 1995 werd uitgebracht , maar hier in een schitterende dramatische uitvoering door Lucinda Williams uit Lake Charles, Lousiana.

En deze uitvoering staat op het album “Timeless” of te wel “Tijdloos”, dat in 2001 werd uitgebracht door Lost Highway UMG Recordings en dat staat voor Universal Music Company. Een schitterend album als eerbetoon aan Hank Williams en zijn tijdloze muziek. IJzersterke teksten zoals deze “Cold, Cold Heart”:

“I tried so hard, my dear, to show that you’re my every dream”

Yet you’re afraid each thing I do, is just some evil scheme”

A memory from your lonesome past, keeps us so far apart”

Why can’t I free your doubtful mind and melt your cold, cold heart”

Phew!!!!!!!! Wat een drama.

U heeft hiervoor al de originele versie van Hank Williams zelf kunnen bewonderen en daarom dan als alternatief Lucinda Williams tijdens een “live” optreden met de song “World Without Tears” . T’is wel geen Hank Williams song, maar had het wel kunnen zijn!

Gewoon even doorschakelen!

Grand Ole Country - A Lie To My Heart

Na het overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is tijd voor de Nederlands eerbetoon aan de muziek van Hank Williams in dit programma verzorgd door de gelegenheidsgroep “Grand Ole Country” met de song : A lie to my heart”, die staat op het album “Time” uitgebracht door het Starsound label.

Grand Ole Country bestaande uit Cor Sanne met leadzang en op gitaar en The Hillbilly Boogiemen Arnold Lasseur op mandoline, electrische gitaar, Bart van Strien op banjo, Robert-Jan Kanis op gitaar en drums, Aart Schroevers op bas en tenslotte Joost van Es ( 4 Wheel Drive) op de viool.

Jonas Fjeld - D'aekke min skyld

Vervolgens naar de Noorse bijdrage aan dit Hank Williams programma “D’aekke min skyld ( at jeg forstatt elsker deg) of te wel “Het is niet mijn schuld, dat ik nog steeds van je houd” een Noors eerbetoon aan Hank Williams door Jonas Fjeld hier met een sog, die staat op het toepasselijke album “Hank Williams pa Norsk” of te wel “Hank Williams op z’n Noors” een bijzonder countrymuziekalbum uit Noorwegen met tal van Noorse countryartiesten als Sondre Bratland, Vibeke Saugestad, Gunn Heidi Larsen en zoals hier Jonas Fjeld.

Jonas uit de omgeving van Larvik Noorwegen, ook bekend als Terje Jensen is al een oude rot in het vak en bekend van o.a. twee albums met het trio Rick Danko (The Band)/New York, folksinger/songwriter Eric Anderson. Later nog een aantal albums met Garth Hudson (ook al van The Band) met Eric Andersen en Sari de dochter van Eric.

Bob Dylan - I Can't Get You Off of My Mind

Dan nu naar een eerbetoon door een andere beroemde folksinger/songwriter Bob Dylan hier met “I can’t get you off of my mind”

Tal van bekende musici hebben hun uiterste best gedaan om er een mooi ingetogen album van te maken zo ook door Bob Dylan , die met zijn rauwe stem een echte “Honky Tonk” en “Western Swing” sfeer weet op te roepen bij zijn vertolking van “ I can’t you off of my mind”.

Voor u als lezer ook nog even de kans om even luisteren naar “I Can’t Get You Off of My Mind” in de originele “live” versie door Hank Williams.

Gewoon even doorschakelen!

Beck Hansen - Your Cheatin' Heart

Vervolgens de song “Your cheatin’ heart” door Beck Hansen, maar ooit in 1952 geschreven door Hank Williams en waarvan het verhaal gaat, dat de song werd bedacht door Hank, terwijl hij dacht aan z’n eerste vrouw Audrey en rondreed met z’n tweede vrouw Billy Jean Williams, die naast hem in de auto de tekst opschreef.

Williams werkte ook nu weer samen met de Nashville schrijver Fred Rose en dit lied werd in september 1952 opgenomen en na z’n dood uitgebracht. Het wordt beschouwd als een van de beste countrysongs allertijden en stond in 1953 6 weken op nummer 1 van de countrymuziekoverzichten.

En deze uitvoering van Beck Hansen staat op het album “Timeless” of te wel “Tijdloos”, dat in 2001 werd uitgebracht door Lost Highway UMG Recordings en dat staat voor Universal Music Company. Een schitterend album als eerbetoon aan Hank Williams, zijn tijdloze muziek en ijzersterke teksten.

Er zijn natuurlijk nog meer versies. Heeft u ze vorige week tijdens de show” Last man Standing” via TV RTL 7 gezien en gehoord? Hier Jerry Lee Lewis en Keith Richards nog ietsjes verder terug in de tijd om precies te zijn juli 16 1983 tijdens een “live” optreden voor CBS TV “Your Cheatin’ Heart”.

Gewoon even doorschakelen!

“Timeless” Niet alleen schitterend vanwege Hank Williams”muziek, maar ook voor de uitvoering en zorg van de bijbehorende informatie.

O.a. ook Mark Knopler, Emmylou Harris, Tom Petty, Beck Hansen, Keb’Mo’, Cheryl Crow & tenslotte ook nog Johnny Cash met z’n bijzondere vertolking van de “Luke the Drifter” song “I Dreamed About Mamma Last Night”.

Tom Petty - You're Gonna Change (Or I Gonna Leave)

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van vanavond Tom Petty & The Heartbreakers met de Hank Willimas song “You’re Gonna Change ( or I’m Gonna Leave) of te wel “Jij verandert of ik vertrek”.

Hadden we in begin een “link” naar een videoclip van de kleinzoon nu kunt u tenslotte ook nog luisteren naar “You’re Gonna Change (Or I’m Gonna Leave)” nu in een vertolking door Hank Williams Jr., de zoon dus van “Good Ole Hank.

Gewoon even doorschakelen!

Had u liever nog iets gehoord van Tom Petty and The Heartbreakers, dat kan ook hier met de toepasselijke titelsong van z’n album “Mary Jane’s Last Dance” uit 1993.

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up” Een programma met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek, dat iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 is te beluisteren via het radiostation Vrolek in het “Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard”.

Via de etherfrequentie 107.7 MHz en 105.9 MHz via het lokale kabelsysteem in de gemeente Nederlek evenals op TV-informatiekanaal 2 als achtergrondmuziek.

Vindt u het programma of dit weblog bericht leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Geef uw verzoek even door en maak gebruik doortoe gebruik van het e-mail adres, dat is vermeld bij de aanduiding!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Jan 1 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Jan 5 ‘08 12.00 – 13.00

Radio Vrolek- Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. Hank Williams *** I’ll Never Get Out of This World Alive *** Polygram Records

3. Hank Williams *** I’ve Been Down That Road Before *** Polygram Records

4. Larry Sparks *** No One Will Ever Know *** Rebel Records

5. Larry Sparks *** Someday You’ll Call My Name *** Rebel Records

6. Hank Williams *** I Can’t Help It + Hey, Good Lookin’ *** Mercury Nashville

7. Hank Williams *** I Dreamed About Mamma Last Night + Half As Much *** Mercury Nashville

8. Sharon White *** Mansion On the Hill *** Iona Records

9. Lucinda Williams *** Cold, Cold Heart *** Lost Highway

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendeamuziek *** Mercury

11. Grand Ole Country *** A Lie to My Heart *** Starsounds

12. Jonas Fjeld *** D’aekke min skyld (at jeg forstatt elsker deg) *** Kirkelig Kulturverksted

13. Bob Dylan *** I Can’t Get You Off of My Mind *** Lost Highway

14. Beck Hansen *** Your Cheatin’ Heart *** Lost Highway

15. Tom Petty *** You’re Gonna Change (Or I’m Gonna Leave) *** Lost Highway

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency!

One thought on “For Stephen : No One Will Ever Know

  1. Hallo Vader van…
    Dank voor de reactie. Ik heb gezocht naar de roos maar kan hem niet vinden…
    Laatst ‘bladerde’ ik mijn blog nog eens door en las daar al Stephen’s reacties. Het bracht een weemoedige glimlach op mijn gezicht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *