Bluegrass Award Winners at the “Country Music Round-up”

IBMA Award Winners - Dale Ann Bradley - Bradley Walker en The Grascals

In de eerste week van oktober werden in The Grand Ole Opry House in Nashville Tennessee voor de 18e keer de Internationale Bluegrass Awards uitgereikt en in dit programma beginnen we dan ook met 3 Award Winners n.l. Dale Ann Bradley, Bradley Walker en ook nog de groep “The Grascals”.

Dan aandacht voor de muziek van het nieuwe album van Merle Haggard “The Bluegrass Sessions” gevolgd door het album “Wounded Heart of America” een album met Tom Russell songs.

Natuurlijk ook

nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio en vervolgens de Nederlandse bijdrage aan dit programma door Ben & Carmen Steneker en ook nog Doreen en Ruud Hermans.

Dan weer terug naar de hedendaagse country uit Nashville TN met dit keer Kellie Pickler vervolgens “Simple Love” door Alison Krauss en dan naar Texas met Kevin Fowler samen met Gorge Jones als stevige uitsmijters van dit programma.

De naam “Bradley” bracht tijdens het Bluegrass Award festival ook geluk, want Bradley Walker werd voor de eerste keer uitgeroepen tot “ Bluegrass zanger van het Jaar”, terwijl Dale Ann Bradley al meerdere malen favoriet nu voor de eerste keer werd uitgeroepen tot “Bluegrasszangeres van het Jaar”.

Bradley Walker at The Grand Ole House

Van Bradley Walker hoorde U de song “When I’m Hurtin’ en dat staat op z’n album “Highway of Dreams” in 2006 uitgebracht door Rounder Records.

Als kind was Bradley Walker al begonnen met zingen van countrysongs en gedurende z’n jeugd in tal van country en bluegrassgroepen opgetreden ondanks z’n ernstig lichamelijk handicap.

Hij heeft een spierziekte en moet optreden vanuit een rolstoel en dat is natuurlijk best wel opvallend, maar nog opvallender is zijn mooie bariton zangstem, die wel eens wordt vergeleken met een kruising tussen de stem van George Jones en die van Brad Paisley.

In ieder geval een schitterend album geproduceerd door Carl Jackson en waarbij de hulp krijgt van o.a. Rhonda Vincent, Vince Gill, Alecia Nugent en Larry Cordle.

Voor de regelmatige lezer van deze weblog hoog tijd om eens nader kennis te maken met de muzikale biografie van de Bluegrass Singer of The Year” Bradley Walker door middel van een bijzondere 10 minuten durende video-clip. Inmiddels is deze video-clip verdwenen, maar inmiddels voor u als lezer een fraaie video-clip met de country-gospel “Leave It There”

Gewoon even doorschakelen!

Zeer de moeite waard, maar wel weer terug komen, hé!

Dale Ann Bradley - Rita Mae

Het programma werd begonnen met Dale Ann Bradley en haar song “Rita Mae” de 1ste track van haar album “Catch Tomorrow” in oktober 2006 uitgebracht door Compass Records.

“Bluegrasszangeres van het Jaar” Dale Ann Bradley heeft reeds verscheidene solo albums en samen met de New Coon Creek Girls en ook nog “The Daughters of Bluegrass” uitgebracht en zij is bekend van haar mooie zangstem en de wijze waarop ze songs van U-2, Gordon Lightfoot, Jim Groce en Stealer’s Wheel heeft vertolkt. Met de vertolking van U-2’s “I Still Haven’t Found What I’m Looking For,” en dat stond op de New Coon Creek Girls album “East Kentucky Morning” kwamen ze in de TOP10 Americana en Bluegrass Unlimited.

Voor een video-clip van Dale Ann Bradley & The Daughters of Bluegrass hier met de song “Back to the Well” tijdens een “live” optreden.

De dochters zijn o.a. Michelle Nixon, Valerie Smith, Becky Buller, Julie Elkins, Gene Britt en Beth Lawrence.

Gewoon even doorschakelen!

The Grascals - Being Me

Voor de tweede achtereenvolgende keer kreeg de bluegrass groep “The Grascals” tijdens het 18e Internationale Bluegrass Award Festival op donderdagavond, 4 oktober in de Grand Ole Opry House de Award “Entertainer of the Year”. Heel opmerkelijk, want in 2005 kwamen zij voor het eerst in de internationale belangstelling , want toen konden zij tijdens het festival “The Emerging Artist Trophy” in ontvangst nemen.

The Grascals, een mooie samenvoeging van de woorden “Bluegrass en Rascals” of te wel “Bluegrass en Deugnieten” hebben dus in drie jaar tijd een uitstekende naam opgebouwd in de bluegrassmuziek

Het is niet zo, dat dit bluegrass/country sextet iets totaal nieuws in de bluegrassmuziek brengt en ze zijn ook niet zo geinteresseerd in het verruimen van de grenzen hiervan, maar zij vernieuwen wel de avontuurlijk geest van deze muziek.

Op hun eerste album kregen ze assistentie van Dolly Parton en op hun laatste album “Long List of Heartaches” werden ze vokaal gesteund door George Jones en Dierks Bentley, terwijl zanger/schrijver/gitarist Steve Wariner op z’n gitaar assisteert bij de laatste track “Hoedown in Motown”.

Nu wordt het toch wel eens tijd om eens nader kennis te maken met de promotie video-clip van “The Grascals” voor hun laatste album “Long List of Heartaches”.

Gewoon even doorschakelen!

Merle Haggard - The Bluegrass Sessions

We begonnen dus heel fraai in deze oktober maand met “First Class Bluegrass” door drie “Award-winners”, maar ook Merle Haggard stapte in de studio voor z’n nieuwe album “The Bluegrass Sessions” op 2 oktober van dit jaar uitgebracht.

En natuurlijk van dit album een tweetal songs met “Runaway Momma” gevolgd door “Holding Things Together” door Merle Haggard hier met een songs van z’n album “The Bluegrass Sessions” op 2 oktober van dit jaar uitgebracht door het nieuwe McCoury Label.

Ondanks z’n nieuwe contract bij Capitol Records in 2004 lijkt Merle Haggard het gelukkigst te zijn als hij ver weg kan blijven van de hedendaagse Nashville countrymuziek.

Hij past zijn muziek niet aan voor de top country muziekoverzichten, radio of CMT (Country Music & Television). Merle’s beste albums van deze eeuw zijn z’n meest zo op het oor terloops gemaakte albums zoals deze “Bluegrass Sessions” evenals trouwens z’n album “Roots, Vol.1”, dat in 2001 werd uitgebracht.

Dit album werd opgenomen met een meer dan uitstekende akoestische groep en zo nu en dan hulp van gastspelers als Marty Stuart op mandoline en hier met achtergrondzang en Alison Krauss ook met vokale ondersteuning.

Lekker rustig spelen en zingen in de studio met niet alleen een aantal nieuwe songs zoals “Learning to live with Myself” en “Wouldn’t That Be Something”, maar ook een aantal herkenbare songs in een nieuwe uitvoering, zoals “Mama’s Hungrey Eyes”, “Big City” en “Holding Things Together”.

Merle Haggard hier op gitaar met Aubrey Haynie en Scott Joss op viool, Rob Ickes op dobro en slide-gitaar, Ben Isaacs op de staande bas, Carl Jackson ook op gitaar met tenor-zang en zoals reeds vermeld Marty Stuart op mandoline en Alison Krauss met haar mooie stem.

The Bluegrass Sessions een album met mooie songs, lekker gemakkelijk om naar te luisteren op een mooie zomeravond. “Back to Basic” countrymuziek door Merle Haggard met z’n rustige overwicht een plezier om naar te luisteren.

Maak als lezer eens kennis met Merle Haggard samen met o.a. Marty Stuart in de studio met de song “Holding Things Together”.

Gewoon even doorschakelen!

Iris DeMent on Wounded Heart of America (Acres of Corn)

Van de bluegrass/country naar de folk is soms maar een heel kleine stapje en dat geldt zeker ook voor een aantal songs, die staan op nieuwe album”Wounded Heart of America” van Tom Russell met een aantal van zijn songs door andere artiesten, zoals Iris DeMent.

Van haar in dit programma de schitterende vertolking van de song “Acres of Corn”. Het verhaal over een eenzame vrouw op een boerderij, die droomt over Londen en Parijs, maar niets anders ziet dan uitgestrekte maisvelden en de velden kijken naar haar. Zo nu en dan drinkt ze bessenlikeur, doet haar jurk uit, danst in het maisveld tot ze omvalt, dromend dat er nog meer in haar leven zal zijn dan alleen maar het harde werken en “Acres of Corn”.

Tom Russell - The Man From God Knowes Where

Deze song staat trouwens ook op z’n album “The Man from God Knows Where” een soort folk-opera over de geschiedenis van z’n Ierse voorouders en andere immigranten uit Europa en Azie, die zich vestigden in Amerika.

U kunt nog even kijken en luisteren naar Iris DeMent hier met haar bekende song “Our Town” met o.a. Emmylou Harris, Jerry Douglas op dobro en Stuart Duncan op viool van haar album “Infamous Angel” in 1992 uitgebracht door Philo/Rounder Records.

Gewoon even doorschakelen!

Vervolgens de song “Who’s gonna build your wall” geschreven en gezongen door Tom Russell en deze song staat ook op hetzelfde album dit jaar uitgebracht door Hightone Records.

Tom Russell - Who's Gonna Build Your Wall

Een verzamelalbum met 18 songs, die zijn geschreven door Tom Russell en die door andere artiesten worden vertolkt met daarbij ook nog een tweetal songs, zoals deze “Who’s gonna build your wall” door hem zelf gespeeld en gezongen.

Het thema van dit lied vertolkt weer zijn sociale betrokkenheid met de medemens en hier gaat het dus over de immigratieproblemen met burgers uit voornamelijk Midden-Amerika en dan vooral Mexico, die in Amerika willen proberen een beter bestaan op te bouwen.

Tom Russell woonachtig in een buitenwijk van El Paso Texas met aan de overkant van de rivier de Rio Grande het Mexicaanse plaatsje Ciudad Juarez en waar werd voorgesteld een muur tussen Mexico te bouwen om de stroom van illegale immigranten, die in Amerika over het algemeen op een ernstige manier worden uitgebuit, tegen te houden.

Tom Russell ging met z’n Upside Down Cowboy Band bestaande uit Gurf Morlix, Fats Kaplan, Rick Richards, Joel Guzman en Michael Martin de studio in om dit lied op een EP uit te brengen, maar nu dus ook op het album “Wounded Heart of America”.

Nog even een bijzondere muziek video-clip met Tom Russell en de song “Who’s Gonna Build Your Wall”.

Gewoon even doorschakelen!

Ben en Carmen Steneker - Love and Happiness

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gaan we verder met de Nederlandse bijdrage aan dit programma met om te beginnen Ben & Carmen Steneker met de “Mark Knopfler” song “Love & Happiness”.

Ben Steneker, de nestor van de Nederlandse countrymuziek, samen met z’n dochter Carmen hier met een track van hun album “Country café” uitgebracht door het label RoodHitBlauw.

Op zaterdag, 3 november wordt het 50-jarige artiesten jubileum van Ben Steneker gevierd in Het Wapen van Beckem te Beckum en dat ligt even ten westen van Enschede.

Dat zal we ongetwijfeld een mooi feest worden, want tal van countryartiesten hebben hun medewerking al toegezegd o.a. Dick van Altena en z’n Band, Ruud Hermans, Sandra VanReys en de groep Savannah.

Voor meer informatie hierover even snel naar de website van Ben!

Doreen and Ruud Hermans Sing Golden Country Duets

Vervolgens “Each Season Changes You” of te wel “ Jouw hart verandert net als het weer en het seizoen” zeer bekend van de vertolking door The Osborne Brothers, maar in dit programma nu door het gelegenheidsduo Doreen en Ruud Hermans hier met een song van het album “ Doreen & Ruud Hermans sing Golden Country Duets” in 2004 uitgebracht door Starsound.

De naam voor het album “Golden Country Duets” is natuurlijk zeer goed gekozen, want er staan 14 mooie ballades zoals “T’ill Each Tear Becomes a Rose” oorspronkelijk zeer bekend door Keith Whitley & Lorrie Morgan, “Golden Ring” van George Jones & Tammy Wynette.

Kellie Pickler - Things That Never Crossed My Mind

Dan nu naar de hedendaagse Nashville Country met Kellie Pickler hier met de song “Things, That Never Crossed My Mind”, dat staat op haar album “Small Town Girl” vorig jaar uitgebracht door BNA Entertainment.

De titel doet haar eigen leven en omstandigheden wel eer aan!

In 2005 deed de toen 19-jarige kelnerin Kellie, opgegroeid in North Carolina, mee aan de Amerikaanse Idols. Ze kwam op de zesde plaats, maar de kijkers en luisteraars vonden haar zuidelijk accent en blonde ambitie zo charmant, dat het resulteerde in een contract bij BNA Records en dat leverde in 2006 toch een leuke countrymuziek album op.

Natuurlijk nog even een video-clip van “Show & Beau Girl” Kellie Pickler hier met de song “Red High Heels” , de eerste track van haar album “Small Town Girl”.

Gewoon even doorschakelen!

 

Alison Krauss - Simple Love

Vervolgens “Simple Love” door Alison Krauss hier met een song van haar album “A Hundred Miles or More : A Collection” in 2007 uitgebracht door Rounder Records.

Een hele bijzondere verzameling van muziek uit de carriere van Alison Krauss n.l. geluidsfragmenten van de films “The Scarlet Tide” , “Cold Mountain” en “Oh Brother, Where Art Thou?”, liedjes van zogenaamde “Tribute Albums” zoals “Livin, Lovin’, Losin’”Songs of The Louvin Brothers” en een aantal songs van albums van andere artiesten, waar zij als gaste optrad, zoals bijvoorbeeld de nr. 1 country-hit “Whiskey Lullaby” op een album van Brad Paisley en 5 nog niet eerder uitgebrachte songs.

En “Simple Love” is dus één van haar nieuwe songs, nooit eerder gepubliceerd, maar nu dus op dit album met 16 tracks.

Het internet en kabel countryradiostation Nashville FM heeft deze song voor deze week gekozen voor “Smashplay” en daar doen wij in dit programma natuurlijk graag aan mee!

Maak eens kennis met dit nieuwe album via de promotie video-clip van het album “A Hundred Miles or More: A Collection” van Alison Krauss en uitgebracht door Rounder Records.

Gewoon even doorschakelen!

Kevin Fowler en George Jones - Me and The Boys

Gelet op de tijd op naar onze uitsmijters uit Texas, Kevin Fowler hier samen met George Jones uit Beaumont TX, met de song “Me and The Boys ” van z’n album “Bring It On” op 25 september van dit jaar uitgebracht door het label “Super Loud Music”.

Kevin Fowler hier met de song “I’m a Hard man To Love” , dat staat op z’n album “Loose, Loud & Crazy” in 2004 uitgebracht door Equity Music Group.

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up”, “The Grand Ole Opry in het Verre Westen en Groene hart van de Krimpenerwaard” op dinsdagavond van 19.00-20.00 via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek.

In bovenvermelde regio via uw radio te beluisteren op 107.7 MHz via de ether en op 105.9 MHz via het plaatselijke kabelsysteem danwel als achtergrondmuziek op uw TV via kanaal 2.

Vindt u het programma danwel deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt u, dat er iets aan ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium.

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daarvoor gebruik maken van het e-mail adres, dat is vermeld bij de desbetreffende aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Oct. 16 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Oct. 20 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. Dale Ann Bradley *** Rita Mae *** Compass Records

3. Bradley Walker *** When I’m Hurtin’ *** Rounder Records

4. The Grascals *** Being Me *** Rounder Records

5. Merle Haggard *** Runaway Momma *** McCoury

6. Merle Haggard *** Holding Things Together *** McCoury

7. Iris DeMent *** Acres of Corn *** Hightone Records

8. Tom Russell *** Who’s Gonna Build Your Wall *** Hightone Records

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keen On The Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

10. Ben & Carmen Steneker *** Love and Happiness *** Rood Hit Blauw

11. Doreen & Ruud Hermans *** Each Season Changes You *** Starsound

12. Kellie Pickler *** Things That Never Crossed My Mind *** 19/BNA

13. Alison Krauss *** Simple Love *** Rounder Records

14. Kevin Fowler & George Jones *** Me And The Boys *** Super Loud Music/Equity

Be There! Next Week! Same Time, Same Wavelength!