Does My Ring Burn Your Finger

Alternative Country Music

In dit programma weer eens aandacht voor de Americana, een muziekstijl met alternatieve country, folk en bluesinvloeden met zanger/schrijver/gitarist Buddy Miller o.a. samen met z’n vriend Jim Lauderdale. Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass dit keer verzorgt door Bobby Osborne & The Rocky Top X-Press met muziek van hun nieuwe album “Bluegrass Melodies”.

Dan nog Peter Rowan samen met Tony Rice en nog twee muzikale dames met het album Quartet gevolgd traditionele countrymuziek door de unieke samenwerking van John Prine en Mac Wiseman.

Natuurlijk ook nog

een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma met de Tex-Mex groep Pinchitos Caliente en ook nog Sandra Mooy.

Dan weer terug naar de hedendaagse country uit Texas met Kevin Fowler vervolgens de song “Stealing Cinderella” door Chuck Wicks uit Nashville en met The Eagles als stevige uitsmijter van dit programma.

Bobby Osborne - Bluegrass Melodies

“Go Rest High ON That Mountain” door Bobby Osborne & The Rocky Top X-Press geassisteerd door Rhonda Vincent hier met een bijzondere country-gospel geschreven door Vince Gill, maar in dit programma in bluegrass stijl.

Voor de lezer van deze weblog uitgave hierbij nog de originele uitvoering van deze schitterende song door Vince Gill geassisteerd door Ricky Skaggs en Patty Loveless!

Gewoon even doorschakelen!

Deze song staat op het album “Bluegrass Melodies” op 10 juli van dit jaar uitgebracht door Rounder Records evenals trouwens de toepasselijke song “Music Makin’ Man”.

En dat slaat natuurlijk op Bobby Osborne, geboren in Hyden Kentucky en samen met z’n broer Sonny tot 2006 zeer bekend als The Osborne Brothers

In dat jaar namelijk stopte z’n broer Sonny, banjo-speler en zanger, met z’n optredens en ging Bobby Osborne alleen verder met z’n nieuw geformeerde groep The Rocky Top X-Press bestaande uit Bobby zelf natuurlijk op mandoline en bijzondere tenor lead-zang, met Glen Duncan als gastspeler op viool en gitaar, Bobby Osborne Jr. op akoestische gitaar, Dana Cupp op de banjo, Daryl Mosley op akoestische bass en tenslotte Matt Despain op dobro.

Bobby Osborne, die ook ooit te beluisteren was op het radiostation WSM op de AM fruequntie 650 KHz met z’n klassieker “Ruby, Are You mad at Your Man” is met z’n 76 jaar nog een van de weinige actieve bluegrass pioniers van de eerste generatie met een muziekcarriere van meer dan 60 jaar.

Vorig jaar bracht hij met z’n nieuwe groep het succesvolle album “Try a Little Kindness” via Rounder Records en in juli van dit jaar dus het album “Bluegrass melodies”. Zeer de moeite waard.

Even terug naar deze periode in de zwart-wit tijd met een “live” optreden van The Osborne Brothers tijdens het Newport festival met deze klassieker!

Gewoon even doorschakelen!

Peter Rowan en Tony Rice - Walls of Time

We blijven nog even bij de bluegrass met Peter Rowan en Tony Rice en de Bill Monroe song “The Walls of Time” in een hedendaagse bluegrassjasje hier allebei op gitaar met zang met een song van hun album “Quartet”.

Wie zijn dan die andere twee? Wel twee aantrekkelijke muzikale dames n.l. Bryn Davies op de staande bas en Sharon Gilchrist op mandoline en beiden zingen ook mee!

Dus een echt Quartet op het gelijknamige album dit jaar uitgebracht door Rounder Records. Peter Rowan, de vorige week nog in het programma met o.a. een “live” optreden in 1994 tijdens het Telluride Bluegrass Festival en muziek van z’n album Peter Rowan uit 1974 zal op zondagmiddag, 11 november optreden in Paradiso Amsterdam.

Een video-clip met een “live’ optreden van Peter Rowan en Tony Rice geassisteerd door Bill en Bryn Bright-Davies met de song “Cattle In The Cane” uit de documentaire film “Bluegrass Journey”.

Gewoon even doorschakelen!

John Prine en Mac Wiseman - The Blue Side Of Lonesome

“The Blue Side of Lonesome” door het gelegenheidsduo John Prine en Mac Wiseman hier met een song van hun album “ Standard Songs for Average People” op 24 april van dit jaar uitgebracht door Oh Boy, de platenmaatschappij van John Prine.

De titel van het album vertelt het verhaal goed “Standard Songs for Average People” of te wel “ De bekende songs voor U en mij”.

Een album met 14 country klassiekers vertolkt door de eerbiedwaardige zanger/schrijver John Prine en de bluegrass balladenzanger Mac Wiseman.

John Prine, geboren op 10 oktober 1946 in Maywood Illinois, wiens songs flirtten met alles tussen folk en rockabilly tot recht toe rechtaan countrymuziek, heeft nooit over een klassiek heldere stem beschikt, maar weet uitstekend de emotie in de tekst over te brengen ook al schreef hij niet alle songs van dit album. En wat John Prine misschien mist in vokale glans, wordt gemakkelijk door Mac Wiseman aangevuld.

Nog even een video-clip met een klein gedeelte van het interview met Mac Wiseman en John Prine tijdens de “Cowboy Jack Clement Show” op Sirius Satellite Radio over het uitbrengen van hun album “Standard Songs for Average People”.

Gewoon even doorschakelen!

De stem van Mac Wiseman, geboren op 23 mei 1925 in Crimora Virginia dus inmiddels 82 jaar, mag dan inmiddels met de jaren wat stroever zijn geworden, maar hij kan nog steeds op een overtuigende manier de tranentrekkers vertolken. En ja de songs van dit album, een aantal hiervan zijn zeker standaard songs geworden, waaronder dus deze Leon Payne song“The Blue Side of Lonesome” ook ooit vertolkt door George Jones en Jim Reeves.

Nog even de stem van Mac Wiseman hier tijdens een vrolijke samenkomst van de “Good Ole Boys” met een verkorte uitvoering van de song “I’ll Be All Smiles Tonight” met Brother Oswald op dobro en o.a. John Hartford op viool en Sonny Osborne op banjo.

Gewoon even doorschakelen!

Buddy Miller en Jim Lauderdale - Don't Wait

Dan nu als aangekondigd op naar de Americana met Buddy Miller “Does My Ring Burn Your Finger” gevolgd door “Don’t wait” of te wel “Wacht niet’ door Buddy Miller hier samen met Jim Lauderdale met een song van het album “Universal United House of Prayer” in mei 2004 uitgebracht door New West Records.

Een roots-gospel album, waarin Buddy Miller laat horen, dat hij op een fraaie wijze van genre kan veranderen met tal van songs, die hij heeft medegeschreven samen met z’n vrouw Julie.

Op het album ook nog zijn mooie vertolking van de Bob Dylan song “With God on Our Side”.

Als u dat wilt kunt u nog even naar een video-clip met een ruim 8 minuten durende bijzondere slide-show en de vertolking door Buddy Miller c.s. kijken en luisteren!

Gewoon even doorschakelen!

Buddy Miller, de gevoelige Americana zanger/schrijver/gitarist en producer, die in de jaren 60 als bassist begon in bluegrass combo’s, speelde als sessie gitaarspeler en zanger op albums van Jim Lauderdale, Victoria Williams en Heather Myles.

Zo rond 1997 was hij tevens lead-gitarist in de begleidingsgroep van Emmylou Harris, Spyboy, en als een gebaar van vriendschap zong Emmylou Harris ook op z’n schitterende album Poison Love uitgebracht eveneens in 1997.

Buddy Miller - Does My Ring Burn Your Finger

In 1999 werd het album Cruel Moon in z’n eigen thuisstudio geproduceerd en uitgebracht door Hightone en van dit album hoorde u zijn song “ Does My Ring Burn Your Finger” .

Ook al een album, waarbij Buddy Miller werd geholpen door Emmylou Harris, Steve Earle, Joy Lynn White, Jim Lauderdale en bovenal z’n vrouw Juli.

Deze song staat trouwens ook op het bijzondere verzamelalbum “No Depression – What It Sounds Like ( Vol. 1) in 2004 uitgebracht door Dualtone. Een album met 13 Americana tracks met oa. Alison Moorer, Whiskeytown, Doug Sahm. Zeer de moeite waard! In de rechterkolom van m’n “homepage” staat trouwens een “link” naar het mooie informatieve blad “No Depression”.

Buddy en Julie Miller waren een aantal jaren geleden ook al eens aanwezig met een optreden in Utrecht tijdens het Blue Highways Festival.

Zij zijn zeer actief met het schrijven van songs voor o.a. Steve Earle, Jimmie Dale Gilmore, de Dixie Chicks, Lee Ann Womack en natuurlijk voor z’n vriend Jim Lauderdale.

Een aantal weken heeft in dit programma ook nog kunnen luisteren naar Solomon Burke en z’n album Nashville, dat ook door Buddy Miller in z’n huis te Nashville Tennessee werd geproduceerd.

Maar nog even terug naar Emmylou Harris en Spyboy met de Gram Parsons/Bob Buchanan song “Hickory Wind” in een slide-show met o.a. Buddy Miller op lead-gitaar.

Gewoon even doorschakelen!

Pinchitos Caliente - Mejor Que Nada

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gaan we verder met de Nederlandse bijdrage aan dit programma dit keer in de Tex-Mex sfeer met de groep Pinchitos Caliente hier met de song “Mejor Que Nada” of te wel “Beter Dan Niets”.

Maar we zijn inmiddels wel beland in het grensgebied van Texas en Mexico. In Nederland is deze muziek zeer bekend geworden door o.a. het album van Ry Cooder met de accordionist Flaco Jeminez.

“Pinchitos Caliente” of te wel “ Hete Hapjes” heeft inmiddels 6 albums uitgebracht via Jos Laumen Music en tevens nog een DVD met een “live” optreden van de groep met 20 songs. Meer informatie kunt u vinden op hun website.

Sandra Mooy - Dulce Amor

En van de Tex-Mex naar “Dulce Amor” of te wel “Zoete Liefde” door Sandra Mooy hier met een song van haar album “On My Way To You” uitgebracht door Nash Music.

Sandra was natuurlijk ook genomineerd als “Countryzangeres van het Jaar” en daarnaast tevens een nominatie voor het mooiste countryalbum. Jaqueline van der Griend werd uitgeroepen tot “Countryzangeres van het Jaar”, maar Sandra kwam toch op een zeer eervolle tweede plaats terecht.

In het weekblad Margriet stond in de uitgave nr. 13 van maart j.l. in de column “Julia en de muziek” al een erg leuke recensie, terwijl “Dulce Amor” ook als zomersingle werd uitgebracht.

Kevin Fowler - Honky Tonk Junkie

Waren we net nog met de eveneens genomineerde Nederlands/Limburgse groep Pinchitos Caliente in Texas met Kevin Fowler blijven we daar nog even met de song “Honky Tonk Junkie” .

Deze song staat op het album “Bring It On” op 25 september van dit jaar uitgebracht door het label “Super Loud Music/Equity”.

Inmiddels heeft Kevin Fowler enige digitale ruimte gerserveerd en daardoor kunt u nog even kijken luisteren naar een aantal songs van dit album.

Kevin Fowler hier o.a. met de song “Long Line of Losers” met een bijzondere tekst of de stevige country-rocker “Me and The Boys” samen met “good old” George Jones van z’n nieuwste album “Bring It On”.

Gewoon even doorschakelen!

Chuck Wicks - Stealing Cinderella - Photo by Joe Hardwick

Vervolgens “Stealing Cinderella” door Chuck Wicks op dit moment uitsluitend nog als single verkrijgbaar uitgebracht door RCA.

Een nieuwe song met een oud thema : Een verhaal over een huwelijksaanzoek door een jonge man. Deze song werd op 10 september j.l. door 51 radiostations in Amerika uitgezonden en werd ook gehoord door Phillip Fulmer, de coach van het American Football team van de Universiteit van Tennessee.

En Fulmer vond het zo leuk en passend, dat hij Chuck Wicks uitnodigde om deze song tijdens het huwelijksfeest van z’n dochter te zingen. Met zo’n verhaal wordt je natuurlijk wel bekend en populair mee!

Op zaterdag, 6 oktober was er ook al een optreden van hem in de show Great American Country Opry Live.

Deze song is deze week door het internet en kabel countryradiostation Nashville FM uitgeroepen voor de “smashplay” en daar doen wij hierbij Country Music Round-up natuurlijk graag aan mee!

Chuck Wicks hier te gast bij het radiostation KUPL in Portland Oregon en zingt een akoestische versie van z’n song “Stealing Cinderella” voor de aanwezige fans.

Gewoon even doorschakelen!

The Eagles - Long Road out of Eden

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van dit programma “The Eagles” met de song “How Long” uitgebracht door Mercury Records en die deel uitmaakt van het dubbelalbum “Long Road Out Of Eden”, dat vanaf dinsdag, 30 oktober officieel zal worden verkrijgbaar zal zijn.

“How Long “ staat op de eerste CD.

En voor degene, die weer eens wil kennis maken met de groep nog even de volgende informatie.

Op 7 November zullen The Eagles optreden tijdens de CMA Award Show in Nashville Tennessee. En zult dan natuurlijk ongetwijfeld ook deze song kunnen beluisteren! Kunt u niet zo lang wachten? Daar hebben we wat op gevonden.

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up” Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 te beluisteren in “Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk en Krimpen a.d. Lek).

Vindt u het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Vindt u dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Dat kan! Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daarvoor gebruik maken van het e-mail adres, dat is vermeld bij de afbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Oct. 9 ‘07 19.00 – 20.00 uur. Heruitzending op Oct. 13 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. Bobby Osborne & The Rocky Top X-Press *** Music Makin’ Man *** Rounder Records

3. Bobby Osborne & The Rocky Top X-Press and Rhonda Vincent *** Go Rest High On That Mountain *** Rounder Records

4. Peter Rowan & Tony Rice *** Walls of Time *** Rounder Records

5. John Prine & Mac Wiseman *** The Blue Side of Lonesome *** Oh Boy

6. Buddy Miller *** Does My Ring Burn Your Finger *** Hightone

7. Buddy Miller & Jim Lauderdale *** Don’t Wait *** New West Records

8. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on The Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

9. Pinchitos Caliente *** Mejor Que Nada *** Limbo Music

10. Sandra Mooy *** Dulce Amor *** Nash Music

11. Kevin Fowler *** Honky Tonk Junkie *** Super Loud Music

12. Chuck Wicks *** Stealing Cinderella *** RCA

13. The Eagles *** How Long *** Mercury Records

Don't Be Square! Be There, Nex Week - Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *