Crucial Country Live At Telluride

Peter Rowan - Howlin' At The Moon

Ieder jaar wordt in de 3e week van juni het Telluride Bluegrass Festival gehouden en in dit programma gaan we terug naar het festival van 1994 met een “live’ optreden van Peter Rowan en waarvan dit jaar door Rounder Europe een album werd uitgebracht. Deze week is het ook al een bijzondere week voor de bluegrassmuziek met de uitreiking van de internationale bluegrass Awards in Nashville Tennessee.

We beginnen dan ook met een aantal blauwe linten van de bluegrass met The Cox Family, de groep “Here Today” en nog The Bluegrass Album Band. Vervolgens aandacht voor de traditonele countrymuziek met o.a. Ray Price samen met Vince Gill en ook nog Marty Stuart samen met Merle Haggard.

Natuurlijk ook

nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio en vervolgens de Nederlandse bijdrage aan dit programma door By Coincidence en Ruud Hermans samen met Dick van Altena.

Dan weer terug naar de hedendaagse country uit Amerika met The Eagles, Dolly Parton en met Trace Adkins als stevige uitsmijter van dit programma.

The Cox Family - Pardon Me

“Pardon Me” ooit geschreven door Jim & Jesse McReynolds, maar vanavond dus in de vertolking door The Cox Family is afkomstig van hun album “Everybody’s Reaching Out For Someone”, dat in 1993 werd uitgebracht door Rounder Records

Voor de lezers van dit weblogbericht: Even kennismaken met deze groep en daarvoor de eerste link naar een video-clip van The Cox Family hier met hun vertolking van de schitterende gospel “ I Am Weary, Let Me Rest” tijdens een “live” optreden aangekondigd door John Hartford, die na een meer dan twintig jarige strijd tegen Non-Hodgkin lymfeklierkanker op 4 juni 2001 op 64-jarige leeftijd overleed. De gospel song staat op het album “O Brother, Where Art Thou? in 2000 uitgebracht door Mercury.

Gewoon even doorschakelen!

Here Today - Lonesome River

Daarna de “Stanley Brothers” song “Lonesome River”, maar nu in een vertolking door de groep “Here Today”, destijds bestaande uit Vince Gill op gitaar met lead-zang, David Grisman op mandoline, Herb Pederson op gitaar en banjo, Jim Buchanan op viool en tenslotte Emmory Gordy Jr. op de staande bas.

Een bijzondere opname hier op het verzamelalbum Blue Ribbon Bluegrass, dat ook staat op de CD “Here Today” in 1988 opnieuw op CD uitgebracht, want het gaat om een aantal artiesten, die als het ware afscheid namen van de traditionele bluegrassmuziek om daarna een eigen carriere op te bouwen, zoals David Grisman met z’n bluegrass-achtige akoestische jazz en met z’n eigen platenmaatschappij Dawg Music, Vince Gill als beste zanger en regelmatige presentator van het zeer beroemde Country Music Award Festival.

Bluegrass Album Band with their '89 Line-up

Vervolgens “Chalk Up Another One” of te wel “Schrijf er maar weer eentje op met je krijtje” door “The Bluegrass Album Band” hier met een song, die staat op hun album The Bluegrass Compact Disc in 1986 uitgebracht door Rounder Records en waarbij de groep bestond uit J.D. Crowe op banjo, Jerry Douglas op dobro, Doyle Lawson op mandoline, Tony Rice op gitaar, Todd Phillips op de staande bas en tenslotte Bobby Hicks op viool.

Blue Ribbon Bluegrass - He, dat is Alison Krauss als jonge violiste

De song staat trouwens ook op het verzamelalbum “Blue Ribbon Bluegrass”, een album met meer dan 70 minuten van de beste hedendaagse bluegrassmuziek bestaande uit 23 songs van diverse groepen, zoals ook The Cox Family met hun song “Pardon Me”, waar we dit programma mee begonnen.

Voor de afwisseling nog even The Bluegrass Album Band hier met de song “Wright Back Where I Started Again” eind jaren ’80 met Mark Schatz op de staande bas.

Gewoon even doorschakelen!

Peter Rowan live at Telluride

In dit programma vervolgens Peter Rowan tijdens een “live” optreden in 1994 op het Telluride Bluegrass Festival met de song “Howlin’ at the Moon” bijgestaan door een schitterende groep bestaande uit Sam Bush op mandoline, Jerry Douglas op dobro , Viktor Krauss op de staande bas, Larry Atamanuik op drums en Kester Smith op congas en percussie.

Telluride Bluegrass with Peter Rowan

Ieder jaar wordt in de 3e week van juni het Telluride Bluegrass Festival gehouden in Telluride Colorado en dit jaar was het al weer voor de 34ste keer met o.a. Emmylou Harris en Alison Krauss en haar groep Union Station, Tony Rice en ook nog de groep Los Lobos, en natuurlijk de Telluride House Band met oa. Ook nog banjoviruoos Bela Fleck, Edgar Meyer, Bryan Sutton, Sam Bush en Jerry Douglas. Voor iedereen is er wel wat te beleven op dit bijzondere festival. Heel veel smaken in de bluegrass. Maak even gebruik van de “link” om de “line-up” van dit jaar te bekijken! “

Peter Rowan hier met zijn vertolking van de Ierse klassieker “On Raglan Road”.

Gewoon even doorschakelen!

Peter Rowan - The Free Mexican Airforce

“The Free Mexican Airforce ” door Peter Rowan hier met een track van z’n eerste album “Peter Rowan” ooit in april 1978 opgenomen in de Zaz studios in San Antonio Texas en op LP uitgebracht. San Antoon Texas, deze plaats ligt aan de grens van Texas met Mexico en de invloed hiervan heeft U natuurlijk wel kunnen horen.

In 1989 werd de muziek op CD gezet door Flying Fish Records met kenmerk FF 70071.

Peter Rowan geboren op 4 juli 1942 in Boston, Maine, speelde in 1964 gitaar en zong bij de groep “Bill Monroe & his Bluegrass Boys” , maakte in de jaren 70 deel uit van de bluegrassgroep “ Old & in the Way ” met oa. Jerry Garcia en David Grisman.

Groepen, die allang niet meer bestaan, maar waarvan u de muziek nog steeds zo nu en dan kunt beluisteren o.a. hierbij “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry van de Krimpenerwaard”!

Op dit album neemt Peter Rowan met lead-zang de guitar en de mandola voor z’n rekening. Flaco Jiminez op de accordion, Jesse Ponce de bajo sexto en Todd Phillips op akoestische bas-viool.

Nog even een “link” naar Peter Rowan hier samen met dobro-virtuoos Jerry Douglas en de song “Midnite Moonlite”, die in een andere uitvoering ook staat op het album “Peter Rowan”, zoals reeds eerder vermeld, uitgebracht door Flying Fish.

Gewoon even doorschakelen!

Tja, die was even aanwezig, maar jammer genoeg weer verdwenen! Als kleine troost nog even een video-clip van een optreden van de Peter Rowan Bluegrass Band op 10 juni j.l. in het Little Fox Theater in Redwood City, Ca. met de song “Going To The Races”.

Gewoon even doorschakelen!

In het 2-maandelijks blad voor Bluegrass, Country & Old Time uitgave oktober ’07 stond nog een mededeling van Theo de Jong : Peter Rowan even in Nederland! Jawel, jawel, op zondagmiddag, 11 november samen met Peter Mulvey. Voor meer informatie even naar de website van Paradiso!

Ray Price en Vince Gill - Heartaches By The Number

Nu naar de traditionele countrymuziek met de laatsten van hun soort Ray Price samen met Vice Gill hier met “Heartaches by the number” .

Deze song staat op het album “The Last of the Breed” of te wel “De laatsten van een soort” op 20 maart van dit jaar uitgebracht door het label Lost Highway. “The Last of The Breed” zijn Willie Nelson, Merle Haggard en Ray Price met een uniek samenwerking, dat een mooi album heeft opgeleverd bestaande uit 2 CD’s.

De oude en wijze staatsman Willie Nelson hier in samenwerking met Merle Haggard en Ray Price, die beiden al een duet album met Nelson hebben opgenomen, met een mooi feest van klassieke countrysongs. Het drietal wordt ook wel eens aangeduid met de “Ratpack van de Countrymuziek”, waarbij Ray Price kan worden gezien als de “Frank Sinatra” van de country.

Alles over dit albums is echt uit de oude countryschool van de productie door de veteraan Fred Foster en de muzikale ondersteuning door steel gitarist Buddy Emmons, Texas Playboy violist Johnny Gimble en de vokale ondersteuning door de Jordanaires met songs van Harlan Howard, Leon Payne en Lefty Frizzell.

Inmiddels is het drietal op tournee voor de promotie van hun album en er bestaat ook nog een bijzondere video-clip met de inmiddels 81-jarige Ray Price.

Ray Price,“Last of the Breed”, hier de songs “Crazy Arms” en “Heartaches By The Number”.

Gewoon even doorschakelen!

Mart Stuart en Merle Haggard - Farmer's Blues

Vervolgens “Farmer’s Blues” door Marty Stuart hier samen met Merle Haggard.

Deze song staat op het album “Compadres: An Anthology of Duets” of te wel “Collega’s/vrienden: Een overzicht van duetten” uitgebracht door Superlatone in 2007.

Eigenlijk een soort verzamelalbum met songs uit het verleden, waarbij Marty Stuart optrad met een aantal collega’s, zoals in 2003 samen met Merle Haggard en de song “Farmer’s Blues” en in 1991 één van z’n meest succesvolle singles, de echter Honktonker “The Whiskey Ain’t Workin’”, met Travis Tritt.

Ook duetten met Loretta Lynn, George Jones en z’n inmiddels overleden ex- schoonvader Johnny Cash ontbreken niet

Op het album ook nog een bijzondere “instrumental” van Bill Monroe’s “Rawhide” met Marty Stuart als mandoline-speler in de hoofdrol in 1974 bij Lester Flatt & Nashville Grass.

Natuurlijk hebben we voor de lezers nog een video-clip van Marty Stuart samen met Merle Haggerd met de song “Farmer’s Blues”.

Gewoon even doorschakelen!

By Coincidence - Leaving Eyes

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit programma met twee Award Winners om te beginnen met het trio “By Coincidence” en hun song “Leaving Eyes”.

Deze groep komt uit Groningen/Overijssel en werd tijdens de Nederlandse Country Award Gala werd uitgeroepen tot “Meest belovende Act van het Jaar”. Heel spijtig is om te vernemen, dat het trio wegens tijdgebrek moet stoppen met de optredens.

Op zondagmiddag 4 november vanaf 14.00 kunt u ze in deze regio nog eens meemaken tijdens een “live” optreden in Theater de Schuur in Zevenbergen met ook nog John Schets, Wim Pols en Thecla Rutting, maar daarover in de volgende programma’s meer informatie.

U kunt voor meer bijzonderheden ook even doorschakelen naar de website van countryzanger /schrijver /gitarist John Schets tevens organisator van die bijzondere zondagmiddag!

Ruud Hermans en Dick van Altena

Vervolgens “Turn out the light and love me tonight” gevolgd door “Something like love” door het duo “Ruud Hermans en Dick van Altena”. Deze twee songs staan op het album “Lonely 2” vorig jaar augustus uitgebracht door Rounder Europe en zoals reeds in de agenda vermeld heeft dit duo tijdens de Country Muziek Award Gala in theater de Lievekamp in Oss op 16 september j.l. diverse Awards ontvangen.

Dit album werd uitgeroepen tot Beste Nederlandse Countrymuziek album,waarbij ook musici van dit album de Award als “Beste Uitvoerende” uitgereikt kregen, de song “Tell it to You” , die eveneens staat op het album Lonley 2, werd uitgeroepen tot “Beste Country Song”, terwijl Ruud Hermans de Award “Countryzanger van het Jaar” ontving.

Zeer de moeite waard.

The Eagles - How Long

Terug naar de hedendaagse Amerikaanse countrymuziek met een aantal nieuwe singles om te beginnen met The Eagles hier met “How Long” uitgebracht door Mercury Records en die deel uitmaakt van het dubbelalbum “Long Road Out Of Eden”, dat vanaf dinsdag, 30 oktober officieel zal worden verkrijgbaar zal zijn.

“How Long “ staat op de eerste CD.

De meeste luisteraars zullen hun muziek uit de jaren 70-80 met o.a. Desperado en Hotel California wel kennen. En voor degene, die weer eens wil kennis maken met de groep nog even de volgende informatie : Op 7 November zullen The Eagles optreden tijdens de CMA Award Show in Nashville Tennessee.

Natuurlijk kunt in dit weblog bericht alvast even doorschakelen naar de de huidige “Eagles” met hun song “How Long”.

Gewoon even doorschakelen!

Dolly Parton - Better Get To Livin'

Vervolgens “Better Get To Livin’ “ geschreven en gezongen door de inmiddels 61-jarige “Still Going Strong” Dolly Parton. Deze song is op dit moment als single uitgebracht en maakt deel uit van haar nieuwe album “Backwoods Barbie”, dat in februari volgend jaar zal worden uitgebracht.

Hierbij nog een slide-show van Dolly Parton met de song “Better Get Livin’ “.

Gewoon even doorschakelen!

Trace Adkins - I Got My Game On

Maar gelet op de tijd (onze “game” is bijna over) op naar onze uitsmijter van dit programma Trace Adkins.

Trace Adkins met de song “I got My Game On”.

Deze week wordt door het internet en kabelnet countryradiostation Nashville FM de artiest met deze song gepromoot door “smashplay” en daar doen wij in dit programma graag aan mee!

Als lezer van dit weblog-bericht kunt u niet alleen via Nashville FM luisteren naar deze song, maar ook even naar een grappige video-clip van Trace Adkins “kijken en luisteren”.

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up”. Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het “Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek (Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw uitgezonden op 107.7 MHz via de ether, 105.9 MHz via het plaatselijke kabelsysteem en als achtergrondmuziek op het TV kabelkrantkanaal 2.

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daarvoor gebruik maken van het e-mailadres, dat is vermeld bij de afbeelding.

Speellijst ” Country Music Round-up ” , Datum: Oct. 2 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Oct. 6 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. The Cox Family *** Pardon Me *** Rounder Records

3. Here Today *** Lonesome River *** Rounder Records

4. The Bluegrass Album Band *** Chalk Up Another One *** Rounder Records

5. Peter Rowan *** Howlin’ At The Moon *** There Records/Rounder Europe

6. Peter Rowan *** The Free Mexican Airforce *** Flying Fish Records

7. Ray Price & Vince Gill *** Heartaches By The Number *** Lost Highway

8. Marty Stuart & Merle Haggard *** Farmer’s Blues *** Superlatone/HIP

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep On The Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

10. By Coincidence *** Leaving Eyes *** Starsound

11. Ruud Hermans & Dick van Altena *** Turn Out The Light And Love Me Tonight + Something Like Love *** Rounder Europe

12. The Eagles *** How Long *** Mercury Records

13. Dolly Parton *** Better Get To Livin’ *** Dolly Parton Music

14. Trace Adkins *** I Got My Game One *** Capitol Records

Be There Next Week, Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *