History of Country Music

Wim Pols en Calyx - History of Country - Award Winning Concert of the Year

Op zondag, 16 september j.l. werden in theater de Lievekamp in Oss de Nederlandse countrymuziek Awards uitgereikt. In dit programma niet alleen de muziek van drie winnaars, maar ook nog een gesprek met Wim Pols samen met Calyx de trotse bezitters van de Award “Concert van het Jaar”. Zoals altijd beginnen we het programma met bluegrassmuziek dit keer door de jarige Larry Sparks met herinneringen aan Hank Williams, vervolgens Dwight Yoakam sings Buck Owens en dat betekent dus de Bakersfield Country, dan nog Tony Alverson samen met Johnny Bush met Texas Country en Billy Bragg samen met Wilco en herinneringen aan de folkzanger/schrijver Woody Guthrie.

Natuurlijk ook

nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio en vervolgens de Nederlandse bijdrage aan dit programma door “Cash on Delivery” en ook nog de Goudse groep “Change of Key”. Dan naar de Independent country met Buddy Lewis gevolgd door Pam Tilles en tenslotte nog Brad Paisley als stevige uitsmijter van dit programma.

Larry Sparks - Dixie Cannonball and My Heart Would Know

We begonnen dit programma met de jarige Larry Sparks en twee songs van z’n album “Larry Sings Hank Williams” een album vol met herinneringen aan Hank Williams ook wel genoemd als “vader van de hedendaagse countrymuziek”.

Speciale aandacht in dit programma voor Larry Sparks, die vandaag 25 september z’n 60ste-verjaardag viert. Door de IBMA (International Bluegrass Music Association” in 2004 en 2005 uitgeroepen tot “bluegrasszanger van het jaar” en ook dit jaar weer is genomineerd voor deze Award met daarnaast nog voor nominaties voor zowel de titelsong van z’n nieuwe album “The Last Suit You Wear” alsook dit album en ook nog voor de Award als “Instrumental Performer of the Year on Guitar”

Toen Carter Stanley in 1966 op 41-jarige leeftijd overleed, trad hij drie jaar op als lead-zanger/gitarist bij Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys. Zo rond 1970 begon hij met z’n eigen groep “The Lonesome Ramblers” en eigenlijk is hij sinds die tijd altijd uitgenodigd voor bluegrassfestivals en concerten.

De 18e jaarlijkse Internationale Bluegrass Music Award Show wordt de volgende week donderdag, dus op 4 oktober a.s. gehouden in de Grand Ole Opry House in Nashville Tennessee. met o.a. de bekende Sam Bush, sublieme mandolinespeler en zanger, als gastheer.

Misschien dus volgende week weer een belangrijke Award voor Larry Sparks.

Tijd voor de eerste video-clip met dit keer Larry Sparks met Jeff Brown en de countrygospel song “What Kind of Man” tijdens een “live” optreden op de Hollins Universiteit in Roanoke Virginia op 27 juli j.l.

Gewoon even doorschakelen!

Wim Pols - Sioux City Sue en Deep in the Heart of Texas

De Nederlanse Awards zijn inmiddels al uitgereikt en vanavond in dit programma de eerste winnaar Wim Pols met de song “Sioux City Sue”, de eerste song van het album “Wim Pols sings Gene Autry”.Gene Autry met z’n zeer lange carriere was meer dan alleen “The Singing Cowboy”, eigenlijk één van de eerste multi-media artiesten van Amerika.

Een “vocaal stukje geschiedenis” van de countrymuziek en mede gelet op z’n drukke agenda een kort interview met de hr. Wim Pols samen met de groep “Calyx” met hun project “History of Country Music” trotse bezitters van de Award “Concert van het Jaar” Hierna volgt het interview, dat u natuurlijk nog even kunt beluisteren met daarbij nog de opmerking, dat t.b.v. de snelheid het interview digitaal in mono is samengepakt en dat gaat weer ten koste van de kwaliteit. Gewoon even doorschakelen!Interview Wim Pols – History of Country Music

Na het interview gaan we snel weer verder met de countrymuziek en de geschiedenis met “Deep in the heart of Texas”, dat ook staat op van het album “Wim Pols sings the Hits of Gene Autry”. Nog wel even een advies :Bent u in de mogelijk om bovenvermeld concert bij te wonen onmiddellijk gaan is mijn advies! Voor meer informatie over de inhoud van het concert gewoon even gebruikmaken van de “link”naar de website van “Wim Pols & Calyx!

Dwight Sings Buck - Act Naturally

Vervolgens “Act naturally” of te wel “Ik hoef alleen maar gewoon te doen” door Dwight Yoakan hier met een song van z’n album “Dwight sings Buck” op dit moment alleen nog als single te verkrijgen, terwijl z’n album op 23 oktober a.s. door New West Records zal worden uitgebracht.

En als u de titel hoort, zou je natuurlijk kunnen denken, wanneer zong Dwight niet in de stijl van Buck Owens? Een heel goeie vraag, want Dwight bouwde z’n zangstijl zo’n beetje helemaal op deze wijlen Bakersfield meester, terwijl ze samen ook nog eens de song “Streets of Bakersfield” opnamen.

Een album vol met “covers” van Buck Owens, die hij misschien in de jaren ‘90 ook had kunnen doen, maar na het overlijden van Buck Owens kwam z’n grootste muzikale bewonderaar in actie met dit bijzondere album. Dus let op dinsdag, 23 oktober a.s. op het album “Dwight Sings Buck” met 15 bijzondere Bakersfield songs met vooral aandacht voor zijn versie van “Close up The Honky Tonks”’.

Natuurlijk nog even die bijzondere video-clip van Dwight Yoakam met de legendarische Buck Owens tijdens de Country Music Hall of Fame Concert in 1996 met z’n toelichting op de carriere van Buck Owens & The Buckeroos en samen ook nog de song “Act Naturally”.

Gewoon even doorschakelen!

Tommy Alverson hier met Johnny Bush - Anytime, Anywhere

Hadden we zonet nog Wim Pols met z’n song “Deep in the heart of Texas”. We gaan nog even terug naar Texas met Tommy Alverson hier samen met Johnny Bush met de song “Anytime, anywhere” en dat staat op het album “Heroes & friends” in 2004 uitgebracht door “Smith Entertainment. Traditionele countrymuziek verpakt op een nieuw album, waarbij

Tommy Alverson, zanger/schrijver/gitarist met z’n vrienden onder wie ook nog Ray Wylie Hubbard, Heather Morgan, Gary P. Nunn en Leon Rausch. Tijdloze countrymuziek waarschijnlijk nooit in de top van de Nashville countrymuziek overzichten, maar over een jaar of tien kun je nog steeds het album te voorschijnhalen en naar heerlijk ongecompliceerde country luisteren ook aan de bar in Smithfield, TX.

Tommy Alverson - Me on the Jukebox

Tommy Alverson hier met Randy Brown en Ed Burleson tijdens een “live” optreden in de Cotton Belt BBQ in Smithfield Texas met de song “Buy Me a Bar”. Deze song staat trouwens op het album “Me on the Jukebox”

Gewoon even doorschakelen!

Bill Bragg and Wilco - California Stars

Vervolgens “California Stars” door Billy Bragg & Wilco hier met een song van het album “Mermaid Avenue” in 1998 uitgebracht door Elektra Entertainment.

Het hele programma tot dusver vol met herinneringen en geschiedenis, want hier dus de Britse folk zanger/schrijver/gitarist Billy Bragg samen met de Amerikaanse country –rock en alternatieve popgroep Wilco met de song ooit door Woody Guthrie geschreven.

Het hele album ademt naar de legendarische folk zanger/schrijver/gitarist Woody Guthrie, want het album bevat 15 tracks met teksten van hem.

De titel van het album “Mermaid Avenue” is de straatnaam op Coney Island in Brooklyn New York, waar Woody na de 2e Wereldoorlog woonde samen met z’n vrouw Marjorie en hun kinderen.

Een van de eerste Amerikaanse liedjesschrijvers, die zelfs moest verschijnen voor een “Comitee voor On-Amerikaanse activiteiten”. En van hem kennen de meeste luisteraars waarschijnlijk wel songs als “This land is your land” en “Do Re Mi”.

Vergeten? Om uw geheugen nog even op te frissen kunt u gebruik maken van een bijzondere video-clip van folksinger/songwriter Arlo Guthrie, de oudste zoon van Woody, samen met The Dillards! Een bijzondere leuke en muzikale versie van “Do Re Mi”.

Gewoon even doorschakelen!

Nora, de dochter van Woody Guthrie, benaderde Bill Bragg in 1995 met het idee om een aantal door haar vader geschreven en niet eerder uitgebrachte songs van muziek te voorzien en hiervan een album uit te brengen.

“Mermaid Avenue” door Billy Bragg & Wilco in 1998 uitgebracht door Elektra was zeker in de “Americana” kringen zo succesvol, dat er nog een soortgelijk album werd uitgebracht met de titel “Mermaid Avenue” Vol. 2.

Nog even een video-clip van Billy Bragg & Wilco tijdens een “live” optreden met de song “California Stars” tijdens “Sessions on W. 54th” in New York.

Gewoon even doorschakelen!

Indien u dat wilt kunt u natuurlijk ook nog de versie van deze song beluisteren, zoals op het album Mermaid Avenue aanwezig. Dat kan ook!

Cash on Delivery - Stupidville

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gaan we nu weer verder met de Nederlandse bijdrage aan dit programma met nog twee Award winners namelijk Jaquelien van der Griend en Cash on Delivery met de song “Stupidville” .

Jaqueline als lead-zangers van C.O.D. verkreeg de Award “ Country Zangeres van het Jaar” voor de 2e achtereenvolgende keer, terwijl Cash on Delivery ook voor de 2e keer werd uitgeroepen tot de “Beste electrisch spelende Countrygroep”.

De song “Stupidville” staat op het album “Echoes of Leaving” en de meeste songs van dit album hebben de inwoners van de gemeente Nederlek en e.o. destijds ook kunnen horen tijdens hun “live” optreden ter introductie van dit mooie album in Amicita hier in Lekkerkerk op 1 juni j.l.

Change of Key - Home Is Where My Heart Is

Vervolgens “Home is where my heart is” de titelsong van het album van de Goudse country formatie “Change of Key”.

Zij waren met twee nominaties aanwezig tijdens het Nederlandse countrymuziek Award Gala in Oss en kwamen met hun optreden als “Meest Belovende Act” op de tweede plaats.

De groepsleden Marijke en Joop de Jong en Danielle Poot uit Gouda waren enkele weken geleden hier in de studio van Radio Vrolek in de gemeente Nederlek om hun nieuwe album te introduceren met vervolgens een mooi optreden in de Garenspinnerij in Gouda op zaterdag, 1 en zondag 2 september j.l.

En natuurlijk ben ik daar ook een aantal inwoners van de Krimpenerwaard tegen gekomen, zoals Joke & Piet de Groot, Marjan en Els.

Buddy Lewis - Just to See Me Crawl

Van Nederland weer naar Amerika met een Indepent countryzanger/schrijver Buddy Lewis hier met de song “Just to see me crawl”,die staat op z’n album “Honky Tonk Singer” in november vorig jaar uitgebracht door het Independent label Ozark Records.

Buddy Lewis, een countryzanger/schrijver/gitarist uit Houston Texas,die heeft samengespeeld met tal van andere bekende countryartiesten als Willie Nelson. Hij heeft nog een aantal albums op z’n naam staan o.a.”I’m a country man” en “Songs from the Heartland”. Tradionele country en Honky Tonk songs of te wel “Back to Basic Country Music”.

Neem eens een kijkje in zijn website of die bij CD Baby waar u nog een songs, waaronder “Just to See Me Crawl” kunt beluisteren!

Pam Tillis - Band in The Window

Vervolgens “Band in the Window” door Pam Tillis hier met een song, die staat op haar nieuwste album “Rhinestoned” in april van dit jaar uitgebracht door Stellar Cat/Universal. Deze song is geschreven door de Canadese zangeres/schrijfster Lisa Brokop.

11 mooie countrysongs geschreven door de beste Nashville tekstschrijvers, waaronder Jon Randall en Jim McBride op een uistekende countrymanier gezongen door Pam Tillis.U kunt nog even kijken naar een video-clip van Pam met deze song.

Gewoon even doorschakelen!

Brad Paisley - Online

Dan is het nu weer tjd voor onze uitsmijter van vanavond Brad Paisley met de song “OnLine” en wie is dat tegenwoordig niet.

Deze song staat op z’n album “5th Gear” of tewel de 5e versnelling met een flink tempo uitgebracht door Arista Nashville

En om passend te besluiten nog een grappige video-clip van Brad Paisley met de song “Online” .

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up”, Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 met een heruizending op zaterdag van 12.00-13.00 via de lokale omroep in de gemeente Nederlek.

“The Grand Ole Opry in het Verre Westen & Groene Hart van de Krimpenerwaard”!

Vindt u het programma leuk? Vertel het uw buren & vrienden!

Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen?

Maak gebruik van de gelegenheid en geef het even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het e-mail adres staat vermeld bij de desbetreffende aanduiding.

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Sept. 25 ‘07 19.00 – 20.00 uur Hertuizending op Sept. 29 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek & presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. Larry Sparks *** Dixie Cannonball *** Rebel Records

3. Larry Sparks *** My Heart Would Know *** Rebel Records

4. Wim Pols *** Sioux City Sue *** Starsound

5. Interview met Wim Pols n.a.v. de ontvangst van de Nederlandse countrymuziek Award “Concert van het Jaar”

6. Wim Pols *** Deep in the Heart of Texas *** Starsound

7. Dwight Yoakam *** Act Naturally *** New West Records

8. Tommy Alverson & Johnny Bush *** Anytime, Anywhere *** Smith Entertainment

9. Billy Bragg & Wilco *** California Stars *** Elektra Entertainment

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

11. Cash on Delivery *** Stupidville *** Rounder Europe

12. Change of Key *** Home Is Where My Heart Is *** Change of Key

13. Buddy Lewis *** Just to See Me Crawl *** Ozark Records

14. Pam Tillis *** Band in the Window *** Stellar Cat/Universal

15. Brad Paisley *** OnLine *** Arista Nashville

Be There, Next Week, Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *