I’m Left, You’re Right, She’s Gone!

Teddy Thompson - I'm Left, You're Right, She's Gone!

In dit programma speciale aandacht voor het bijzondere album “Upfront & Down Low” van Teddy Thompson zeer recent uitgebracht via het label Verve Forecast. Maar zoals altijd beginnen we eerst met bluegrass dit keer met “Back Porch Bluegrass” door The Dillards.

Vervolgens naar de muziek van .357 String Band gevolgd door neo-bluegrass van het debuutalbum “Hop High” van de jonge groep Crooked Still. Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan

dit programma met twee genomineerden voor een Nederlandse countrymuziek onderscheiding n.l. countryzangeres Doreen uit Oss en ook nog countryzanger/schrijver/gitarist Frank Jansen uit Tholen.

Vervolgens weer terug naar de Amerikaanse pop en rock-countrymuziek met Jo Dee Messina , Hal Ketchum samen met LeAnn Rimes met tenslotte de Texaanse groep Mustang Creek als uitsmijter van dit programma.

The Dillards - Old Home Place

Zoals aangekondigd begonnen we dit programma met The Dillards en de songs “Old Home Place” en “ Never see my home again” en de instrumental “Jody’s Tune” en daarvoor ben ik ver terug gegaan in de historie van deze legendarische bluegrassgroep, toen bestaande uit de broers Doug en Rodney Dillard, Dean Webb en verhalenverteller Mitch Jayne. Doug en Rodney vormden de kern van de bluegrassgroep “The Dillards”.

Zij waren geboren en opgegroeid in Salem in de staat Missouri en terwijl ze naar de middelbare school gingen, begonnen zij samen bluegrassmuziek te spelen.

Doug speelde op de banjo, terwijl Rodney de gitaar hanteerde. Gedurende de midden jaren 50 tot eind 50 traden zij regelmatig op in het lokale radioprogramma “Ozark Jubilee”, een jeugd-programma.

Tussen 1958 en 1960 speelde het duo in drie bluegrassgroepen n.l. The Hawtorn Brothers”, The Lewis Brothers en bij Joe Noel & The Dixie Ramblers” voordat zij met hun eerste samenstelling van “The Dillards” van start gingen.

Samen met Dean Webb maakten zij ook nog een single met de naam “Banjo in the willow” en Mitch Jayne, een DJ en radiopresentator was daar zo van onder de indruk, dat hij zich bij de groep voegde als basspeler en de praatzieke humoristische woordvoerder van de groep.

Een voorbeeld hiervan heeft u als luisteraar natuurlijk kunnen horen bij de song “ Never see my home again” en voor u als lezer van dit weblog bericht ook nog een voorbeeld van The Dillards maar dan 44 jaar later en nog steeds dezelfde Mitch Jayne.

The Dillards met een “live” optreden in 1999 dus 37 later tijdens het Tonder Festival in hun oorspronkelijk samenstelling hier met de song “Old Home Place”.

Gewoon even doorschakelen!

The Dillards - I'll Never See My Home Again & Jody's Tune

De song “Never See My Home Again”en “Jody’s Tune”stonden op hun 2de album “Live!! Almost!!”, dat in 1964 werd uitgebracht door Elektra Records Inc., terwijl de song“Old Home Place op hun 1ste langspeelplaat “ Back Porch Bluegrass” staat. Natuurlijk allang grijs gedraaid, maar gelukkig, gelukkig zijn door Warner Music in 2001 deze twee LP’s van Elektra Records tezamen opnieuw op 1 CD uitgebracht. Zeer de moeite waard!

The Dillards waren ook nog eens als “The Darlings” in de Andy Griffith Show met Charlene en de song “There Is A Time”. De Andy Griffith Show was 1960 tot en met 1968 een zeer populaire TV-soap met de weduwenaar en sheriff Andy Taylor, die z’n jonge zoon Opie opvoedde in het plaatsje Mayberry in de staat North Carolina. Het optreden van The Dillards is in de episode “The Darlings Are Coming”.

Gewoon even doorschakelen!

Doug verliet “The Dillards”, toen Rodney meer de pop-kant uit wilde gaan en Doug de akoestische kant wilde handhaven. Voor Doug kwam toen Herb Pedersen binnen de groep. Herb Pedersen kwam uit Berkeley Californie en had gespeeld bij Lester Flatt & Earl Scruggs. Doug ging toen op een fantastische reis met Gene Clarke van “The Byrds”, waarvan er ook een schitterend album bestaat.

Tenslotte als “extraatje” voor de lezer nog The Dillards samen met Arlo Guthrie en de Woody Guthrie folksong “Do Re Mi” met veel plezier gespeeld en in een schitterende uitvoering!

Gewoon even doorschakelen!

The .357 String Band - Pig in The Pen & High Lonesome Blues

Maar nu naar een heel andere groep de .357 String Band met “Pig in the Pen” en “High Lonesome Blues” hier met twee tracks van het album “Ghost Town” in 2006 in eigen beheer uitgebracht, maar in 2007 in Nederland uitgebracht door Rosa Records.

De .357 String Band uit het MidWesten Milwaukee in de staat Wisconsin bestaat uit Jayke Orvis op gitaar, lepels en wasbord, Joe Huber op banjo, Derek Dunn op gitaar en Rick Ness op staande bas , allemaal zingen ze natuurlijk en waren zeer actief in de punk en rockabilly scene, maar hebben recent besloten richting de “streetgrass” te gaan. Streetgrass in de vijfde versnelling op het bijzondere album “Ghost Town”.

.357 String Band heeft ook nog “webruimte” gereserveerd met een aantal tracks van hun album Ghost Town waaronder “Riot”!

Gewoon even doorschakelen!

Crooked Still - Old Virginia

Vervolgens “Old Virginia” door Crooked Still hier met een song, die staat op hun debuut album “Hop High” op 22 februari 2005 uitgebracht door Signature Sounds Records en in Europa in 2007 uitgebracht door Rounder Europe.

De neo-bluegrass groep Crooked Still bestaat uit vier musici met voortreffelijke achtergronden en contacten. Zangeres Aoife O’Donovan is afgestudeerd aan het “New England Conservatorium” en maakt ook deel uit van de “Wayfaring Strangers”, cellist Rushad Eggleston is de 1ste “snaren” student met een studiebeurs aan de Berklee College of Music, maakt deel uit van een aantal groepen zoals “Fiddlers 4”, terwijl banjo-speler Greg Liszt kandidaat doctorandus in de biologie is aan de Massachusetts Institute of Technology en eveneens speelt in The Wayfaring Strangers en de Jake Armading Band en tenslotte de bassist Corey DiMario, die ook in andere groepen speelt en tezamen met Liz Carroll en McCoy Tyner heeft opgetreden.

De groepsleden speelden voor het eerst in 2001 samen, toen O’Donovan was gevraagd een groep samen te stellen voor een informeel concert op het Conservatorium van New England. Na een aantal jaren inmiddels ook een behoorlijk aantal fans in New England, voordat zij dus dit album uitbrachten in 2005, terwijl zij vorig jaar het album “Shaken by a low sound” uitbrachten. De muziek is niet echt vernieuwend, maar wel de wijze waarop de cello, banjo en gitaar worden gebruikt en de ruimte, die iedere musicus krijgt om z’n inbreng te laten horen.

Crooked Still hier met een aantal tracks van hun nieuwste album “Shaken By A Low Sound” !

Gewoon even doorschakelen!

Teddy Thompson - My Heart Echoes

Dan zoals aangekondigd naar Teddy Thompson hier met Ï’m left,You’re right,She’s Gone”, “My Heart Echoes” en tenslotte ook nog “She thinks I still care”.

Teddy Thompson, jawel zoon van de bekende folksinger/songwriters Richard en Linda Thompson, hier met drie songs, die staan op het album “Upfront & Down Low” op 24 juli van dit jaar uitgebracht door het label Verve Forecast.

Verve Forecast ooit ook met die naam van oorsprong een Amerikaanse Jazz platen label uit de jaren ’50 vervolgens nog verder met de naam “Verve Folkways” en is thans van de Universal Music Group.

Maar snel terug naar Teddy Thompson hier met 13 schitterende countrysongs, waarvan 12 uit de gouden jaren van de countrymuziek met songs van Ernest Tubb, John Anderson, The Bailes Brothers, Dolly Parton en o.a. bekend geworden door de vertolking van Elvis Presley van de song “I’m left, You’re Right, She’s Gone” en door George Jones van de song “She thinks I still care”.

U kunt nog even gebruik maken van de “link” naar Teddy Thompson tijdens een “live” optreden met zijn vertolking van de laatstvermelde song .

Gewoon even doorschakelen!

Zoals reeds aangegeven is Teddy, woonachtig in New York, de zoon van Linda en Richard Thompson uit Engeland. Het is misschien wel een beetje vreemd, dat hij als talentvolle zanger/schrijver met inmiddels al twee uitgebrachte albums nu een album zou opnemen met een groot aantal klassieke country covers en één eigen geschreven song n.l. “Down Low”.

Maar zoals u inmiddels heeft kunnen constateren, hij heeft het juist wel gedaan, maar wel gestreefd naar een compleet nieuwe en frisse vertolking met z’n heldere stem met een schitterende arrangementen uitgevoerd door een supergroep met ook nog z’n vader Richar op gitaar en waarbij nog vokaal wordt ondersteund door Iris DeMent, Tift Merrit en z’n partner Jenni Muldauer.

Teddy Thompson heeft ook nog “webruimte” gereserveerd voor de promotie van dit album.

Gewoon even doorschakelen!

Ook nog even luisteren naar de song “You Finally Said Something Good, When You Said Goodbye”.

“Upfront & Down Low” het album van Teddy Thompson uitgebracht door Verve Forecast zeer aanbevelenswaardig!

DCMA - Country Award Gala

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit programma en zoals reeds eerder gemeld de komende weken staat de bijdrage geheel in het teken van de genomineerden voor de Dutch Country Music Awards, die tijdens het Award Gala op 16 september a.s. in de Lievekamp in Oss zullen worden toegekend.

Doreen - Turn Around

We beginnen met Doreen hier met haar song “Turn Around”, die staat op haar album “The Key To My Heart” in 2005 uitgebracht door Starsound.

Een heel eigen en zeer gevarieerd solo album met songs, die favoriet zijn bij Doreen met een unieke muzikale omlijsting uitgevoerd door de top van de Nederlandse countryscene.

Doreen, van oorsprong uit Den Haag, maar thans woonachtig in Oss, speelt dus op 16 september a.s. een thuiswedstrijd in de Lievekamp, want ook zij is genomineerd voor een Nederlandse Country Award n.l. als “Country Zangeres van het Jaar”.

Frank Jansen - If I Can't Hold Her Tonight

Vervolgens “If I can’t hold her tonight” door Frank Jansen hier met een song, die staat op z’n album “My Way or The Highway”. Een mooi album met traditionele songs met bijbehorende pure countrysound. Zeven liedjes zijn mee door Frank Jansen geschreven of bewerkt, zoals hij de country het liefst hoort en brengt. A.s. vrijdagavond, 10 augustus voor een optreden in Oosterhout met z’n band en zoals reeds aangekondigd ook Frank Jansen is genomineerd voor de Nederlandse Country Award als “countryzanger van het Jaar”.

Jo Dee Messina - Biker Chick?

Maar dan nu weer naar Nashville Tennessee met de nieuwste countrypop en -rock dit keer door Jo Dee Messina met de song “Biker Chick” op dit moment uitsluitend als “single” verkrijgbaar, maar in de herfst van dit jaar wordt haar nieuwste album “Unmistakeble” door Curb uitgebracht.

En ongetwijfeld zal deze song daar ook wel opstaan.

U kunt als lezer van dit bericht nog even gebruik maken van de “link” naar Jo Dee Messina hier met de countrypop song “Bring On The Rain” van haar album “Burn” in 2000 uitgebracht door Curb Records.

Gewoon even doorschakelen!

Hal Ketchum - In Front of The Alamo

Vervolgens “In front of the Alamo” of ook wel kortweg aangeduid met “Alamo” door Hal Ketchum vocaal bijgestaan door LeAnn Rimes en die staat op z’n album “One More Midnight” uitgebracht door “Curb”.

Hal Ketchum, zanger/schrijver/drummer opgegroeid in de Airondack Mountains in de staat New York en die op 17 jarige leeftijd vervolgens vertrok naat Florida en vervolgens Texas en in 1986 naar Nashville vertrok om daar songs te gaan schrijven.

Hij kreeg daar een contract bij de platenmaatschappij Curb en heeft inmiddels zo’n negen albums bij deze firma uitgebracht.

Hal Ketchum hier tijdens een “live” optreden met de song “In Front of The Alamo”.

Gewoon even doorschakelen!

Mustang Creek - He'll Never Be A Lawyer

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van deze week broer Brad en zus Shelly Brinkley uit de omgeving van Houston Texas hier met hun single “He’ll never be a lawyer ( ‘Cause he can’t pass the Bar) uitgebracht door Cupit Records.

Mustang Creek in a “slide show” als uitsmijters met hun vertolking van de song “He’ll Never Be A Lawyer (‘Cause He Can’t Pass The Bar)”.

Gewoon even doorschakelen!

Maar u kunt ook nog even gebruik maken van hun link naar hun “webspace”.

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up”. Elke dinsdagavond van 19.00-20.00 “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen & Het Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek.

Deze omroep is te beluisteren via de FM frequentie 107.7 MHz , 105.9 MHz via het plaatselijke kabelsysteem en als achtergrond muziek op de kabelkrant TV-kanaal 2.

Vindt u het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong, zanger/zangeres en of groep horen?

Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het benodigde email adres wordt aangegeven bij de desbetreffende aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Aug. 7 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Aug. 11 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. The Dillards *** Old Home Place *** Elektra/Warner Records

3. The Dillards *** Never See My Home Again *** Elektra/Warner Records

4. The Dillards *** Jody’s Tune *** Elektra/Warner Records

5..357 String Band *** Pig in the Pen /High Lonesome Blues *** Rosa Records

6. Crooked Still *** Old Virginia *** Signature Sounds Records/Rounder Europe

7. Teddy Thompson *** I’m Left, You’re Right, She’s Gone *** Verve Forecast

8. Teddy Thompson *** My Heart Echoes *** Verve Forecast

9. Teddy Thompson *** She Thinks I Still Care *** Verve Forecast

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep On The Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

11. Doreen *** Turn Around *** Starsound

12. Frank Jansen *** If I Can’t Hold Her Tonight *** Pink Records

13. Jo Dee Messina *** Biker Chick *** Curb Records

14. Hal Ketchum & LeAnn Rimes *** In Front of The Alamo *** Curb Records

15. Mustang Creek *** He’ll Never Be a Lawyer( ‘Cause He Can’t Pass The Bar) *** Cupit Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *